© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) valstybiniame sektoriuje dirbančius gydytojus ketina priversti deklaruoti privačius interesus, rašo “Lietuvos žinios”.

Ministerija parengė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pataisas, kuriomis siūlo visiems iš valstybės ir savivaldybių biudžetų gyvuojančiose sveikatos įstaigose bei įmonėse, taip pat ir viešosiose, dirbantiems medikams ir farmacininkams numatyti prievolę deklaruoti privačius interesus.

SAM pabrėžia, kad siūlymą įpareigoti gydytojus deklaruoti privačius interesus pateikė ir Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Ministerija aiškina, kad įstatymo pataisas subrandino situacija, kai daugelis sveikatos priežiūros specialistų dirba keliose darbo vietose – viešosiose valstybės ar savivaldybių ir privačiose įstaigose. Nustatyta atvejų, kai medikai nepagrįstai (pavyzdžiui, nepakankamai ištyrę pacientą) siunčia žmones konsultuotis, tirtis iš valstybės ar savivaldybės gydymo įstaigos į privačią, kurioje dirba jie patys, jų šeimos nariai ar kiti artimi asmenys.

“Mūsų nuomone, tokių deklaracijų tikrai nereikėtų”, – sakė Lietuvos gydytojų sąjungos (LGS) prezidentas Liutauras Labanauskas.

Jis priminė, kad medicinos darbuotojai nėra valstybės tarnautojai.

“Jei norima mus jiems prilyginti, tuomet tegul suteikia ir visas lengvatas bei privilegijas, kurios numatytos valstybės tarnyboje. Kol kas šiai kategorijai esame prilyginti tik Baudžiamajame kodekse, kur kalbama apie pareigų atlikimą”, – aiškino organizacijos vadovas.

LGS vadovas priminė, kad primesti gydytojams deklaravimo prievolę įsakymais mėgino ankstesnių kadencijų ministrai. Tačiau tiek Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, tiek teisininkai tokias iniciatyvas sutramdė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: