Filmo „Žana diu Bari. Karaliaus favoritė“ kadras

Prancūzų filmas „Žana diu Bari. Karaliaus favoritė“ atidarė garsųjį Kanų kino festivalį, kurio metu sulaukė itin daug kritikos, tačiau, tuo pačiu, sugebėjo ir sužavėti žiūrovus. Pagrindiniai filmo aktoriai dvi itin skandalais apipintos asmenybės – Johnny Depp ir Maiwenn Le Besco.

Šis filmas, kuriame jis atlieka vieną iš pagrindinių vaidmenų, laikomas aktoriaus Johnny Depp sugrįžimu į kino ekranus, po trejų metų pertraukos, kuomet vyko garsiosios, visame pasaulyje transliuotos skyrybos su aktore Amber Heard, kurios turėjo daug įtakos aktoriaus karjerai ir gyvenimui. Didelio atgarsio sulaukusio teismo procese aktorius buvo kaltinamas smurtu prieš savo sutuoktinę, tačiau, galiausiai buvo išteisintas.

Filmo „Žana diu Bari. Karaliaus favoritė“ kadras

Ne ką mažiau skandalinga ir kita šio filmo pagrindinė aktorė bei režisierė – Maiwenn Le Besco. Ji priešiškai pasisako prieš „MeToo“ (liet. „Aš taip pat“) judėjimą, kurio metu moterys ir merginos dalinosi, jog kurios siekdamos karjeros yra patyrusios seksualinį vyrų prievartavimą. Taip pat, režisierė Maiwenn vis dar bylinėjasi su prancūzų politikos žurnalistu Edwy Plenel, kurį dar 2020 metais restorane apspjovė bei tampė už plaukų. Konfliktas kilo dėl to, jog Maiwenn buvo nepatenkinta žurnalisto nepriklausomo leidinio „Mediapart“ paskelbtu tyrimu, kuriame skelbiama, jog buvęs aktorės bei režisierės vyras, taip pat prancūzų režisierius Luc Besson yra kaltinamas prievarta ir priekabiavimu.

Kalbant apie filmą, aktorė bei režisierė nebuvo patenkina darbu su Johnny Depp, viename iš interviu Vokietijos žurnalui „Spiegel“ ji sakė, kad jai neįdomu dirbti su šiuo aktoriumi. Nors ji sakė, kad Johnny Depp tam tikromis akimirkomis gali būti tikrai „mielas“, jam visiškai nerūpi meninis procesas ir jo paties darbai. Režisierė taip pat pridūrė, jog viena iš kliūčių, su kuria teko susidurti – aktoriaus prancūzų kalba, kuri nėra „tobula“, tačiau ji sugebėjo pasinaudoti tuo, jog būtų kuriama kuo mažiau dialogo ir išnaudojo aktoriau sugebėjimą parteikti emocijas ne tik žodžiais: „Man, kaip žmogui, norinčiam mažiau kalbančio filmo, įdomu matyti viską, ką Johnny sugeba perteikti per savo veidą, žvilgsnį, emocijas. Kaip tylus aktorius.”

Filmo „Žana diu Bari. Karaliaus favoritė“ kadras

Skandalais apipinti ne tik pagrindiniai filmo aktoriai, bet ir premjera Lietuvoje, kuomet kino teatras „Pasaka“ pašalino jį iš savo repertuaro dėl vieno iš prodiuserių ryšių su Rusija. Socialiniame tinkle „Facebook“, savo paskyroje kino teatras „Pasaka“ pranešė: „Paaiškėjus daugiau detalių, iš savo repertuaro išimame juostą „Žana diu Bari“. Vienas iš filmo prodiuserių Konstantinas Elkinas toliau dirba ir kuria Ukrainą užpuolusioje šalyje, o tai mums nepriimtina.

Palaikome Ukrainą, palaikykite ir jūs skambindami trumpuoju numeriu 1482. Arba kitais jums artimais būdais.“

Tai filmas nukeliantis į Prancūziją XVIII amžiuje, vaizduojantis prancūziškos aukštuomenės gyvenimą, persmelktas intrigų, romantikos bei aistros. Originali filmo kalba – prancūzų, kuri tik dar labiau „suaštrina“ pojūčius ir nukelia į tuos laikus. Biografinis filmas „Žana diu Bari. Karaliaus favoritė“ pagrįstas tikra madam du Barry istorija. Nekilmingoji Žana diu Bari buvo grafo  du Barry (akt. Melvil Poupaud) meilužė, vėliau nominaliai už jo ištekinta ir taip įsiliejo į kilmingųjų sluoksnį. Būdama dar itin jauna ji supranta, kad jos grožis ir komunikabilumas yra jos raktas į vyrų širdis bei tokiu būdu ji gali sau užtikrinti prabangos nestokojantį gyvenimą.

Filmo „Žana diu Bari. Karaliaus favoritė“ kadras

Būtent žinodama šiuos savo kozirius Žana diu Bari (akt. Maiwenn Le Besco) kartu su savo vyru pelnosi užmegzdama santykius su įvairiais vyrais, to dėka užmezgė santykį ir su Prancūzijos karaliumi Liudviku XV (akt. Johnny Depp). Itin tinkamai išanalizuota tikroji madam du Barry biografija pateikiama filme, kad ji kaip moteris, visada žinojo savo vertę ir kaip pasiekto to ko nori. Svarbi scena, sukurianti tam tikrą intrigą bei įtampą bei parodanti aukštą moteris saviverte, kurioje pateikiama tai, jog Žanai diu Bari buvo pasakyta, kad niekas negali atsukti nugaros karaliui, bet ji vis tiek tai padarė. Ji buvo perspėta, jog negali žiūrėti Liudvikui XV tiesiai į akis, kad kiti to nepriimtų kaip „kvietimo”, tačiau ji ignoravo šį faktą ir Versalio patarėjus šiuo klausimu, įžūliai sutikdama karaliaus žvilgsnį. Ji tampa mylimiausia Prancūzijos karaliaus meiluže, kuri leidžia jam mėgautis gyvenimiškais malonumais.

Filmo „Žana diu Bari. Karaliaus favoritė“ kadras

Puikiai sukuriamas pagrindinės aktorės vaidmuo, Žana diu Bari pateikiama kaip itin koketiška, bet išlaikyta moteris, tačiau žinanti savo vertę net bendraudama su Prancūzijos karaliumi. Tai žiūrovams sukelia žavesį ir įspūdį, jog moteris turi savyje kažką tokio, kam negali atsispirti net didelę galią turintys vyrai. Šiuo atveju, vyro vaidmuo kiek lieka antrame plane, nes net turėdamas neaprėpiamus turtus ir didelę galią, karalius Liudvikas XV galiausiai yra suvedžiojamas moters žavesio.

Žavesį žiūrovams sukelia ne tik pagrindinių aktorių vaidyba, parodomas prabangus aukštuomenės gyvenimas, bet ir prancūziška pompastika, kuri pateikiama filme. Įspūdingą prancūziško filmo atmosferą sukuria prabangi rūmų aplinka bei prabangūs kostiumai ir aktorių grimas, kuris nukelia į tų laikų epochą. Tam buvo skiriamas išskirtinis dėmesys, prie to dirbo didelė profesionalų komanda.

Šio filmo siužetas leidžia įsijausti į prancūzišką prabangą ir iš šalies pamatyti tikrąjį aukštuomenės gyvenimą bei jame vykstančias intrigas. Pabrėžiama tai, kad net viską sau leidžiantis Prancūzijos karalius negali atsispirti moters kerams.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: