Filmo "Watchmen" kadras

Jau kurį laiką sklido gandai, kad JAV kabelinės televizijos grandas „HBO“ ketina adaptuoti legendinių komiksų istoriją „Stebėtojų lygą“ (angl. „Watchmen“). Dabar, kompanijai paskelbus oficialų „Stebėtojų lygos“ sugrįžimą į ekranus, gerbėjai nekantrauja išvysti jau pamėgtus herojus šiek tiek neįprastu formatu. Tačiau didžiausiems fanams teks dar truputį pakentėti, mat serialas, sukurtas pagal Alan Moore ir Dave Gibbons komiksų knygų seriją, debiutuos tik ateinančiais metais.

Intriguojančio serialo scenarijaus autorius Damon Lindelof paprasčiausiai negalės nuvilti nekantraujančių gerbėjų. Pastarasis savo „auksinėje“ kolekcijoje jau gali girtis žiūrovu širdis pavergusiu serialu „Dingę“ (angl. „Lost“). Tituluoto scenaristo bei režisieriaus darbą taip pat galima išvysti didžiajame ekrane ir filmo formatu, pavyzdžiui, fantastinėje dramoje „Žvaigždžių kelias tolyn į tamsą“ (angl. „Star Trek Into Darkness“) arba mistiniame „Prometėjas“ (angl. „Prometheus“).

Gerbėjų pamėgtas komiksas, kuriam daugelio manymu nebuvo lemta pasirodyti vis dėlto sugebėjo išvysti dienos šviesą, tačiau nesulaukė didelės sėkmės ar pripažinimo, bent jau pačioje pradžioje. Pats komiksų leidinys tokiu pačiu pavadinimu buvo publikuotas jau 1986 metais. Trijų žmonių duetas – dailininkai Dave Gibbons, Joghn Higgins kartu su rašytoju Alan Moore sukūrė neįtikėtinai emocingą ir puikiai užbaigtą komiksų pasakojimą, kuris galėtu puikiai lygiuotis su garbia literatūros klasika. (Įdomus faktas, tas kad tuomet žurnalas „Times“ priskyrė šį komiksų kūrinį į geriausiųjų moderniosios eros novelių šimtuką.) Taigi tai buvo tik laiko klausimas kada iš šio komiksų leidinio bus pastatytas filmas.

Rodos, naujoji „Stebėtojų lygos“ serialo versija seks orginalią 1986-1987 m. dvylikos komiksų knygų serijos pasakojimą. Serialo veiksmo pradžia, žadama, bus tokia pati kaip ir komiksų pradžioje. Žiūrovas iš karto perkeliamas į alternatyvią realybę, kurioje jo lauks populiarieji superherojai, kovojantys su gyvenimiškais iššūkiais. Novatoriški režisieriaus sprendimai bei pažengusios kompiuterinės technologijos išlaikys nostalgišką grafinio romano stilių, tačiau perkels į savotiškai naują dimensiją, kurioje didvyriai laikomi „piktadariais“.

Watchmen-5

2018 m. gegužės mėn. pasirodžiusiame oficialiame Lindelof įraše, kuriame svarstoma „Stebėtojų lygos“ serialo ateitis, kūrėjas paskelbė preliminarų planą, kuris mįslingai išduoda apie, vis dėlto, iš tikrųjų kitonišką serialo kryptį. „Mes neturime noro „adaptuoti“ dvylikos komiksų serijų, kurias sukūrė ponas Moore ir ponas Gibbons prieš 30 metų“, – kūrybinius ketinimus aiškina jis, pridėdamas, jog senieji originaliųjų kūrėjų darbai pastarajam yra „šventa žemė, kuri nebus atstatoma, nei perstatoma, nei perkraunama“. Brangus širdžiai projektas, pareikalavęs daug nuoširdaus darbo ir nuoseklaus planavimo, pasak Lindelof, bus „remiksuota“ senųjų komiksų versija.

Watchmen-800x400

Lindelof toliau pasakoja, pabrėždamas, kad projektas nebus ir ankstesniojo pasakojimo tęsinys. „Ši nauja istorija privalo būti originali“, – neslepia kūrėjas. „Ji privalo užduoti naujus klausimus ir ištirti pasaulį per naują objektyvą“, – aiškina Lindelof, pridurdamas, jog jam svarbiausias naujosios „Stebėtojų lygos“ komponentas yra šiuolaikiškumas. Neseniai savoje „Instagram“ paskyroje pasirodžiusiame įraše apie serialą, Lindelof išsamiai apibūdina intymų santykį su „Stebėtojų lyga“. Šis išduoda, kad pirmuosius du komiksų numerius, pastarajam, tuo metu dvylikos metų vaikui, padovanojo svarbi gyvenimo figūra – tėvas. Pakerėtas superherojų istorijos, Lindelof daug metų puoselėjo idėją sukurti savąją grafinės novelės versiją.

Watchmen series

„Stebėtojų lyga“ pirmą kartą į didį ekraną įsibrovė dar 2009 m., kuomet Zach Snyder žiūrovams pateikė tuo metu dar neregėtą komiksų klasikos filmo versiją, susilaukusią ir ištikimų gerbėjų pagyrų, ir nusivylusių kritikų komentarų. Savo esme šis filmas yra detektyvinė istorija, prasidedanti nuo vieno iš senosios kartos super herojų Eddie (Jeffrey Dean Morgan) mirties scenos. Netipinis antiherohus Rorschachas (Jackie Earle Haley) supratęs, kad ši mirtis nėra įprasta ir pradeda asmeninį detektyvinį tyrimą. Praėjus keliariems metams po, iš esmės sekmingos adaptacijos, 2014-aisiais vėl buvo bandoma pasakojimą apie superherojus perkelti į „HBO“ televizijos ekranus, šį kartą serialo pavidalu, tačiau nesėkmingai. Nepaisant to, Lindelof jau turi patirties dirbant su šia plačiai pasaulyje žinomoma įmone. Pastarojo palankiai vertinama serijinė drama „Likusieji“ (angl. „The Leftovers“) ką tik savo istorijos finišą pasiekė paskutiniame trečiajame sezone.

Watchmen 3

Lindelof laimėjo prestižinį „Emmy“ apdovanojimą už „Dingę“ ir buvo iš viso nominuotas net 10 kartų. Kitas, per trumpą laiką žiūrovų pamėgtas serialas „Likusieji“, buvo gausiausiai žiūrima 2017 m. programa, pelniusi „Peabody“ apdovanojimą. 1986 m. Pirmą kartą paskelbta „DC“, „Stebėtojų lyga“ yra vis dar publikos mylimas ir nepamirštas 12 dalių grafinis romanas, kuris 2019 m., gali būti, taps žiūrimiausias superherojų serialas istorijoje. Anksčiau „Stebėtojų lyga“ buvo laikoma pirmąja superhorojų istorija, įvedusia tamsesnį ir brandesnį toną tradiciniam superherojų komiksui.

Taip pat skaityite: TOP 20 Marvel kino visatos filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: