Naujasis serialas „Tehran“ (liet. Teheranas) žiūrovus prikausto prie ekranų, stebina savo tikrovišku bei nuosekliu kultūrų, įvykių, kasdienybės atvaizdavimu. Nesvarbu, ar domitės rytų kultūromis, o galbūt mėgstate gerus trilerius, „Tehran“ nepaliks nė vieno abejingo.

Visas veiksmas prasideda tuomet, kai Izraelio specialiųjų pajėgų karininkė patenka į Irano miestą Teheraną. Seriale puikiai atskleidžiamas šių dviejų kultūrų priešiškumas viena kitai. Su kiekviena serija taip ir laukiama, kada įtampos taurė bus perpildyta ir ką tada darys nesutariančios šalys, jų agentai.

Filmuoti serialas pradėtas 2019 metų spalį. Nors atrodo, kad „Tehran“ įvykiai vyksta dvejuose visiškai skirtingose vietose, viskas buvo nufilmuota Atėnuose, Graikijoje.

Verta paminėti, kad dalis aktorių, kurie vaidina iraniečius iš tiesų ir yra iraniečiai. Tiesa, kai kuriems ši kalba kėlė sunkumų. Pagrindinė aktorė Niv Sultan, atliekanti merginos vardu Tamar vaidmenį, keturis mėnesius studijavo persų kalbą. Negana to, neretai jai tekdavo pasirodyti kovinėse scenose, tad Niv teko praktikuotis Izraelio karinių pajėgų naudojamą kovų meną „Krav Maga“.

Originaliai kurtas Izraelyje serialas sulaukė tokio dėmesio ir pripažinimo, kad Apple TV + nusipirko autorines teises ir išplatino pasaulyje. Daugiausiai žiūrovų sulaukta Indijoje, Japonijoje bei Singapūre.

Tehran yra toks perspektyvus, kad nedaryti antro sezono būtų kvailystė. Naujosios serijos pradėtos filmuoti jau 2020 metų gruodį.

Skoningi trilerio elementai

Žiūrint serialą ne kartą kyla minčių, kad jis kiek panašus į įtemptą trilerį, kuriame figūruoja agentai, šnipai, slapti planai. Dažnose scenose žiūrovas stebi kaip veikia dviejų nesutariančių valstybių tarnybos: tai Izraelio slaptoji tarnyba ir Irano nacionalinio saugumo tarnyba. Kiekvienai iš jų siekiant savo tikslo, galima tikėtis nepaprasto ir įdomaus veiksmo. Tiesa, vaizduojamų įvykių aplinka yra Izraeliui ypač priešiškas Iranas, pasiruošęs bet kokiomis priemonėmis pakenkti minėtajai valstybei. Galima tik įsivaizduoti, koks sujudimas prasideda atsiradus įtarimams, kad valstybėje bastosi slaptoji agentė, galimai kelianti grėsmę šalies nacionaliniam saugumui.

Paslaptinga kultūra

Daugeliui žmonių Artimųjų rytų kūltūros yra didelė mįslė, o šiame seriale yra detaliai nagrinėjami įvairūs jos aspektai. Žinoma, žmonių neigiamas nusiteikimas izraelitų (žydų tautybės asmenų) atžvilgiu yra vienas aštriausių nagrinėjamų dalykų.

Labai delikačiai paliečiama jautri tema – moteriškų apdarų nešiojimas. Daliai žmonių tai atrodo priimtina, daliai ne. Seriale tai puikiai atskleidžiama dviejų skirtingų universitetų studentų protestų metu. Ši tema Irano kultūrai tokia svarbi, kad bene visus tokio tipo debatus seka smurtas, tiek atviras, tiek slapta susidorojant su kitaminčiais. Apskritai, kai kurie papročiai, pavyzdžiui, moters paklusnumas vyrui, mums, vakariečiams, atrodo didelė egzotika.

Be galo smalsu yra stebėti legendinį svetingumą. Atrodo net nepažįstamus žmones iraniečiai maloniai priimtų, net jei pastarieji yra patekę į nemalonią situaciją, tarkim, barniai namuose.

Intensyvus garso takelis

Jau nuo pat pirmųjų serialo akimirkų žiūrovus pasitinka originali, rytų regioną primenanti muzika. Šiuolaikiški, svetimi ir žavintys garsai pakeri kiekvieną. Viso serialo metu galima mėgautis nepaprastais muzikiniais takeliais, kurie itin gerai derinami su vaizduojamais įvykiais. Intensyvumas, greitis, elegancija – štai kaip galima apibūdinti kiekvieno akordo skambesį.

Jais rūpinosi Izraelio muzikantas Markas Elijahas, grojantis persų instrumentu kamanechu. Būtent šio instrumento skambesį ir galima išgirsti kiekvienos Tehran serijos pradžioje. Tai – šio serialo prekinis ženklas.

Aktorių santykis su personažais

Kalbinama Niv Sultan, atliekanti pagrindinį vaidmenį atskleidė, kad teko vaidinti rolę, kuri yra it amerikietiški kalneliai: tai herojė Tamar, kuri kartais yra stipri, nepriklausoma moteris, kartais pasimetusi mergina, arba staiga emocionali. Pasak Niv, turėti tokį vaidmenį su šitiek emocijų yra tikra dovana, jai kaip aktorei, įspūdį padarė Tamar dvasinė ir fizinė kelionė.

Šis personažas tiek nešiojasi savyje ir aš negalėjau tikėtis nieko geresnio. Ji bijo, tačiau taip pat yra drąsi. Pasirodė, kokia ji stipri tiek fiziškai, tiek emociškai. Labai džiaugiuosi šiuo vaidmeniu“.

O štai ką atskleidė serialo antagonistas, „blogiukas“ Šonas Toubas. Pasirodo, kad jis yra gimęs Teherano mieste ir kai sužinojo, jog teks vaidinti seriale, kuriame veiksmo vieta yra būtent tas miestas, vyras maloniai nustebo.

Tą dieną, kai su manim kalbėjo apie dalyvavimą šiame projekte pavadinimu Tehran, aš apsidžiaugiau. Iškart sakiau, kad mielai dalyvausiu“.

Seriale pagrindinei veikėjai tenka nemažai įsilaužinėti į įvairias duomenų bazes, ji yra tikra „hakerė“. Kyla natūralus klausimas, ar pati aktorė taip par yra gabi informatikai?

Ne, dieve, man žiauriai, žiauriai, žiauriai nesiseka su technologijomis. Man labai gaila, žinau, bet yra tiek daug kitų dalykų, dėl kurių jaučiu ryšį su Tamar. Pati būdama imigranto dukra, aš galiu suprasti sunkumus dėl imigracijos“.

Matyt aktorė turi omeny scenas, kuomet Tamar iš tiesų nutinka kultūrinis šokas. Vienoje scenoje galima pamatyti, kaip Irano valdžia susidoroja su kitaminčiais ir visais, kurie kelia problemų. Nekalbant apie atšiaurų kultūrinį požiūrį į visas naujoves. Akivaizdu, kad serialas yra kupinas ne tik akį kaustančio siužeto, bet ir tikrų tolerancijos iššūkių.

Beje, Tehran taip pat yra pasakojama širdį verianti istorija apie vieną šeimą, kurios keliai išsiskyrė. Užsimenama apie sunkumus tai šeimos daliai, kuri liko Teherane, bei kaip sunku tiems, kurie šalį paliko. Tokia dramatiška istorija seriale yra pateikiama su paslaptingumu, atskleidžiamas didelis pasiaukojimas.

„Tehran” yra gausus netikėtų siužeto posūkių. Dažnai tokius sėkmingus projektus vysto net keli režisieriai ir Tehran – ne išimtis. Pasak Danieliaus Syrkino, dirbti su kitais 3 kūrėjais (Moše Zonderiu, Dana Eden ir Maoriu Kochnu) buvo malonu.

„Moše nuo pat pradžių turėjo milžiniškų idėjų, o mes kartu su kitais bendradarbiaudami vingiavom siužeto linijomis. Aš kartu su Maoriu dirbome ties minimaliomis detalėmis. Taip ir gaunasi, kartu su kolegomis randi įvairių galimybių. Taip pamažu susideda ir platus vaizdas. Labiausiai norėjosi, kad auditorija būtų įsitraukusi į serialą ir niekada nenuspėtų, kas bus toliau. O kuriant veikėjus ištisai tenka grįžti ir kai ką keisti, kad būtų įdomiau.“

Atrodo, kad bendras komandinis darbas, tiek aktorių, tiek režisierių, padėjo sukurti be galo intriguojantį ir įtraukiantį serialą. Viskas atrodo tikroviškai, žiūrėti serialą yra ne tik įdomu, bet ir malonu. Galima tikėtis, jog antrasis sezonas bus ne ką prastesnis ir vėl užkariaus žiūrovų širdis.

Taip pat skaitykite: 10 neįtikėtinai puikių serialų, kuriuos galbūt praleidote pro akis

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: