Nors žiemiški orai traukiasi ir užleidžia vietą šiltesniam, viską atgaivinančiam pavasariui, veiklos už namų ribų ne tiek ir daug. Kavinės vis dar uždarytos, nutirpęs sniegas ir pažliugusi žemė apsunkina pasivaikščiojimus lauke, o vakarais ir šiluma dar kol kas ne itin lepina. Tokiu atveju filmai ir serialai turbūt daugelį gelbsti nuo nuobodžiavimo. O kadangi jų pasiūla tokia didelė, kad lengvai galima pražiopsoti pačius geriausius, sudarėme sąrašą itin puikių serialų, kuriuos būtinai turite pažiūrėti.

Čia rasite jauno vaikino, turinčio autizmo sutrikimą, savęs pažinimo kelionę, religinę istoriją persikėlusią į modernųjį pasaulį, net du tikrais įvykiais paremtus serialus ir dar kelis neįtikėtinai puikius kūrinius.

10. „I Am The Night“

Tai amerikietiškas šešių dalių serialas, kuriame pagrindinius vaidmenis atlieka Chrisas Pine‘as ir India Eisley. Serialą sukūrė ir jam scenarijų parašė Samas Sheridanas. Siužetas paremtas biografine atsiminimų knyga „One Day She‘ll Darken: The Mysterious Beginnings of Fauna Hodel“, kurioje pati Fauna Hodel įamžino savo ryšį su seneliu George‘u Hodeliu – pagrindiniu įtariamuoju liūdnai pagarsėjusioje Elizabeth Short, dar žinomos, kaip „Black Dahila“, nužudymo byloje.

Filme pasakojama jaudinanti Faunos Hodel, paauglės, kurios vos jai gimus atsisakė tėvai, istorija. Nepaisant to, kad merginos kilmė itin mįslinga, ji gyvena įprastą gyvenimą, kol vieną dieną atranda kai ką, kas priverčia ją viskuo suabejoti. Bandydama išsiaiškinti savo praeities paslaptis, Fauna susipažįsta su žlugusiu reporteriu, kurį persekioja bylos, sugriovusios jam karjerą, šešėlis. Kartu jie seka blogą žadančiais pėdsakais, kurie priartina juos prie prastos reputacijos Los Andželo ginekologo Dr. George‘o Hodelo, įsivėlusio į juodžiausias Holivudo ištvirkavimo istorijas.

9. „Pose“

Tai amerikietiškas muzikinis serialas apie Niujorko afroamerikiečių ir pietinės dalies amerikiečių LGBTQ „drag“ pokylių kultūrą, gyvavusią 1980 metais, o antrame sezone ankstyvaisiais 1990 metais. Serialą sukūrė Ryanas Murphy, Bradas Falchukas ir Stevenas Canalsas, o jame vaidina tokie aktoriai kaip Evanas Petersas, Kate Mara, Billis Porteris, Angelica Ross ir kiti. Pirmas sezonas buvo pripažintas kritikų ir pelnė ne vieną nominaciją, įskaitant Auksinį Gaublį už Geriausią Serialą ir už Geriausią Aktorių dramos serialų kategorijoje. O Billis Porteris buvo pirmasis juodaodis homoseksualas, pelnęs „Primetime Emmy“ apdovanojimą „Geriausio pagrindinio vaidmens“ kategorijoje. Serialą sudaro 2 sezonai.

Serialo veiksmas vyksta 1980 metais, o jame pasakojama apie „drag“ pokylius, kurių metu įvairūs LGBTQ nariai varžosi dėl geriausios aprangos, šokių judesių ar tiesiog dėl buvimo geriausiu titulo. Blanca sukuria vadinamuosius „namus“ ir išsirenka tinkamus šeimos narius, galinčius suteikti pagalbą ir paremti jaunuosius LGBTQ bendruomenės narius, kuriuos biologinės šeimos dėl jų seksualinių pažiūrų paprasčiausiai atstūmė. Šių „namų“ gyventojai dalyvauja „drag“ varžybose ir konkuruoja su buvusiais Blancos „namais“, kuriems vadovauja Elektra.

8. „Atypical“

Tai amerikietiška komedinė drama, kurią „Netflix“ platformai sukūrė Robia Rashid. Serialą sudaro trys, vienas už kitą geresni, sezonai. Pirmasis sezonas sulaukė daug teigiamų atsiliepimų, tačiau, atsižvelgiant į tai, jog filme pasakojama apie autizmu sergantį vaikiną, serialas buvo sukritikuotas dėl ne visai teisingo šio sutrikimo vaizdavimo ir aktorių turinčių autizmą trūkumo. Antras ir trečias sezonai atsižvelgė į pastabas ir įtraukė daugiau tokių aktorių, todėl sulaukė daugiausiai teigiamų atsiliepimų.

„Atypical“ tai istorija apie 18-metį autistą Semą, kuris ieško meilės ir nepriklausomybės. Vieną dieną Semas nusprendžia, jog laikas susirasti merginą ir kreipiasi patarimo į tėtį, kuriam ne itin gerai sekasi palaikyti artimą ryšį su sūnumi. Apsidžiaugęs, jog turi progą padėti sūnui, jis pasisiūlo nuvežti jį į simpatijos namus, kad galėtų įteikti jai saldžią dovanėlę, tačiau nuvykęs ten Dougas supranta, jog sūnus įsimylėjo savo psichologę. Tėtis pataria sūnui susirasti savo amžiaus merginą ir Semas pradeda savo emocinę, bet kartu ir juokingą savęs atradimo kelionę, kuri aukštyn kojomis apverčia ne tik jo, bet ir jo šeimos gyvenimus.

7. „Messiah“

Tai amerikietiškas trileris, kurį sukūrė Michaelas Petroni. Serialą sudaro tik vienas sezonas su 10 serijų, nes po pirmojo sezono 2020 metų kovo mėnesį, „Netflix“ atšaukė tolimesnį serialo transliavimą. Jame vaidina tokie aktoriai, kaip Mahdi Dahbi, Tomeris Sisley, Michelle Monaghan ir kiti.

„Messiah“ tyrinėja ribas tarp religijos, tikėjimo ir politikos. Seriale vaizduojama moderniojo pasaulio reakcija į žmogų, kuris iš niekur nieko atsiranda Vidurio Rytuose ir tvirtindamas, jog yra Mesijas, suburia visą būrį sekėjų. Žmonėms kyla daugybė klausimų: ar jį siuntė Dievas? O galbūt jis tik pavojingas apsimetėlis, papirktas sugriauti geopolitinę pasaulio tvarką? Atsakymai į šiuos ir daugelį kitų klausimų aiškėja stebint jaunos CŽV agentės vykdomą tyrimą, Izraelio Šin Beto pareigūno darbą, Pietų Amerikos dvasininką ir stebuklingą jo dukters išgelbėjimą, bei žiniasklaidos skleidžiamas naujienas.

Šio serialo istorija visiems gerai žinoma, tačiau šįkart ji persikelia į mūsų laikus, į modernųjį, kompiuterizuotą pasaulį ir parodo mums, su kokiais rūpesčiais būtų tekę susidurti Mesijui norint perduoti žmonijai svarbią žinią.

6. „Succession“

Tai juodosios komedijos drama, kurią sukūrė Jesse‘as Armstrongas. Joje vaidina tokie aktoriai, kaip Hiam Abbass, Nicholas Braunas, Brianas Coxas, Sarah Snook ir kiti. Serialas sulaukė pripažinimo iš kritikų ir pelnė ne vieną apdovanojimą bei nominaciją, įskaitant ir Auksinio Gaublio apdovanojimą už geriausią dramos serialą bei „Geriausio aktoriaus“ apdovanojimus Brianui Coxui ir Jeremiui Strongui.

Seriale pasakojama apie Roysų šeimą, kuriems priklauso žiniasklaidos konglomeratas „Waystar RoyCo“. Sušlubavus šeimos patriarcho Logano Royso sveikatai, keturi jo vaikai – vyriausiais Connoras, valdžios trokštantis Kendalas, nepagarbusis Romanas ir apie politiką nutuokianti Šibon – su kompanija turintys skirtingus ryšius, pradeda ruoštis gyvenimui be tėvo ir konkuruoja dėl aukščiausios padėties įmonėje.

Šis serialas atskleidžia, kokie sudėtingi gali būti didelių ir sėkmingų šeimų santykių ir moko mus netapti pinigų vergais bei neužmiršti tikrųjų vertybių, kurių svarbiausios yra šeima ir sveikata.

5. „Unbelievable“

Tai amerikietiškas tikrų nusikaltimų 8 dalių serialas, kurį sukūrė Susannah Grant, Ayelet Waldman ir Michaelis Chabonas. Serialas paremtas 2015 metų straipsniu „An Unbelievable Story of Rape“, kurį parašė T. Christianas Milleris ir Kenas Armstrongas, ir tų pačių autorių 2018 metų knyga „A False Report“. Seriale vaidina Toni Collette, Merrit Wever ir Katilyn Dever.

Seriale pasakojama apie merginą, kuri po išprievartavimo kreipiasi į policiją, tačiau vietoj pagalbos ir nuraminimo ji sulaukia įtarių žvilgsnių ir nepatiklumo, o galiausiai yra apkaltinama parašiusi melagingą pareiškimą. Po kelių apklausų, kurių metu tyrėjai laikosi pozicijos, jog mergina meluoja, ji nusprendė atsiimti pareiškimą. Vėliau prievartavimai pasikartoja, tačiau kitose vietose ir pradeda aiškėti įvairios intriguojančios detalės, kodėl taip sunku susekti šį nusikaltėlį ir kodėl visi parodymai prieš jį ir įkalčiai ilgainiui dingsta.

Šis serialas itin sukrečiantis ir vaizduoja ne bet kokią, o tikrame gyvenime vykusią jaunos merginos istoriją. Jame nagrinėjamas policijos pajėgų patikimumas, vienišos merginos bejėgiškumas, skausmas ir gėda, kurią dažnai patiria prievartautojų aukos bei teisingumo troškimas.

4. Bonding”

Serialas pasakoja apie Tifanę Chester, BDSM užsiimančią psichologijos studentę. Pete‘as Devinas – jos mokyklos laikų geriausias draugas gėjus. Baigus mokyklą, draugų santykiai kiek atšalo ir jie nustojo palaikę ryšius. Pete‘as dirba padavėju ir bando užsiimti stand-up komedija, tačiau kovoja su kaustančia scenos baime. Susidūręs su kiek sudėtinga finansine situacija, Pete‘as sutinka su Tifanės pasiūlymu tapti jos asistentu. Draugai vis sutinka savo buvusius bendraklasius, todėl jiedviem nepavyksta pabėgti nuo praeities, galiausiai išaiškėja, kad Pete‘as savo nekaltybę prarado būtent su Tifane.

Serialas dalinai paremtas jo kūrėjo Rightoro Doyle‘o asmenine patirtimi. Tai kiek paaiškina, kodėl Tifanės personažas, nors yra serialo centre, atrodo šiek tiek neišplėtotas ir neišnaudotas, palyginus su Pete‘u. Zoe Levine atliko puikų darbą įsikūnydama į jauną moterį, kuri itin pasitiki savimi, ir tai paaiškina jos profesijos pasirinkimą. Serialas turi tik 7 neilgos trukmės serijas. Tai leidžia kūrėjams susitelkti į detales užuot kūrus įmantrius siužetinius vingius ir plėtojus ilgą laiko juostą. Tiesa, „Bonding“ sulaukė nemažai kritikos strėlių dėl BDSM bendruomenės vaizdavimo, esą Tifanė ir Peteris griauna gana griežtas ir nusistovėjusias taisykles, kurios yra būtinos sėkmingam šios bendruomenės gyvenimui, tačiau serialo kūrėjas atsakė, kad pastabos teisingos, bet trumpas laiko tarpas buvo tas trukdis, neleidęs labiau išplėtoti šios pasakojimo dalies.

3. „The Politician”

,,Politikas“ – vieno garsiausių scenaristo ir režisieriaus Rajano Merfio komedijos žanro serialas apie moksleivį Paytoną, norintį tapti prezidentu ir visais įmanomais būdais siekia laimėti mokyklos rinkimus. Seriale sumaniai pašiepiama ne tik vidurinių mokyklų politika, tačiau ir JAV. Šis serialas vadinamas geriausiu Rajano Merfio kūriniu, o garsusis scenaristas yra taip pat sukūręs visiems puikiai žinomą serialą ,,Choras“, bei tokius serialus, kaip ,,Amerikietiška siaubo istorija“, ,,Grožio peilis“.

Vidurinės mokyklos dramos siužete ne tik vaizduojamas turtingų paauglių gyvenimas ir Paytono kelias į prezidento postą, tačiau ir jautrios temos, tokios kaip savižudybės ir prekyba ginklais. Jaunas vaikinas turi ir kitų siekių, ne tik būti išrinktu atstovauti savo bendraamžiams. Jis taip pat svajoja patekti į Harvardą, nes, pasak jo, šiame universitete yra ,,pagaminama“ daugiausiai prezidentų, nei bet kur kitur. Televizijos seriale vaidina gausus būrys Holivudo įžymybių: Gvinet Peltrouv, Džesika Landž, Betė Midler, Dylanas Makdermotas ir kiti.

„Politikas“ – jaudinantis, juokingas ir jautrus moksleivio, siekiančio išgarsėti, portretas. Su Paytonu akimirksniu siejasi kiekvienas, kuri kažkada norėjo pagerinti savo padėtį, neatsižvelgiant į auklėjimą. Serialo pagrindinės ,,žvaigždės“ Paytono biologinė motina yra padavėja striptizo klube, o jį įsivaikinusi šeima beprotiškai turtinga. Kandidatas į būsimuosius prezidentus, nori, kad studentai būtų apsaugoti nuo smurto prieš ginklus, tačiau jį taip pat labai jaudina plastikiniai šiaudeliai. Paytonas yra biseksualus, o jo didžioji meilė, peržengianti net gyvybės ir mirties ribas, yra Riveris – buvęs politinis oponentas studentų rinkimuose ir jo draugas, kuris nusižudė jau pirmajame epizode.

Serialas pasakoja ne tik apie Paytoną, bet taip pat apie visus jį supančius spalvingus ir keistus žmones, bei žmones su negalia. Jie kovoja su psichinėmis ligomis ir socialiniu atstumimu, kuriuo Paytonas bando naudotis, jog rinkėjai į jį žiūrėtų palankiau. Pavtono politiniai sąjungininkai yra grupelė sociopatų, paaukojusių savo interesus bei individualumą dėl jo prezidentinės karjeros. Taip pat dėl Pavtono ambicijų sulaužomas ir jo merginos Alice gyvenimas – ji prisipažįsta dėl jo paaukojusi savo svajones bei ambicijas. (Rusnė Jasilionytė)

2. „The Righteous Gemstones”

Serialo epicentras – Džemstounų šeima, pamokslus ir maldas pavertusi į sėkmingą didžiulį verslą. Jiems priklauso virtinė modernių bažnyčių pietų kraštuose, krūva dvasiškių, skleidžiančių Dievo žodį, ir televizijos šou, tiesiogiai transliuojamas sekmadienio rytą. Tokią imperiją įkūrė šeimos tėvas, Elijas Džemstounas (akt. Johnas Goodmanas), kartu su žmona Eime-Li (akt. Jennifer Nettles). Serialo veiksmas prasideda būtent po jos mirties – likusi šeima, Elijas ir 3 jau suaugę vaikai, dažnai prisimena gimdytoją ir vieni kitiems kartoja, kad „mama nenorėtų, kad mes šitaip elgtumėmės“. O pergyventi dėl savo elgesio šiai šeimynėlei tikrai yra ko: iš pažiūros kone šventųjų gyvenimus gyveną Džemstounai tiek savo versle, tiek ir asmeniniuose gyvenimuose vis prisiverda košės. Vyriausiasis sūnus Džesis, kurį ir įkūnija pats režisierius D. McBride‘as, jau pirmojoje serijoje tampa šantažo auka: gavęs vaizdo medžiagą, kurioje jis matomas vakarėlyje su kolegomis besisvaiginantis narkotikais ir laiką leidžiantis su prostitutėmis, privalo pasirinkti, ar leis medžiagai patekti į viešumą, ar gaus šantažuotojo pageidaujamą sumą – milijoną dolerių. Kadangi save pristato kaip pavyzdingą vyrą ir trijų vaikų tėvą, pagalbos kreipiasi į brolį Kelviną (akt. Adamas Devinas) ir sesę Džiudę (akt. Edi Patterson), kuri padeda gauti pinigus, nes per daugelį metų pamažu vis pasiskolindavo dalį bažnyčios surenkamų aukų.

Pats šeimos tėvas, Elijas, dažnai lieka tarsi šešėlyje, jo figūra dažniausiai šmėsteli tuomet, kai reikia spręsti vaikų pridirbtas problemas. Nepaisant to, serialo veiksmas niekada nestoja – trumpi aplinkinių įvykių intarpai leidžia pailsėti nuo šiek tiek įkyrėti galinčio dažnai kadre šmėžuojančio Džesio veido, o veiksmo paskirstymas padeda nesunkiai sekti įvykius. Aktorių vaidyba palieka malonų įspūdį. Ypač gerai savo darbą atliko komikas A. Devinas (Kelvinas). Būtent jaunėlis Kelvinas atrodo bene vienintelis šeimoje, tikrai tikintis savo veikla ir atsidavęs pastoriaus profesijai.

Sesuo Džudė dažnai neleidžia suprasti, koks visgi žmogus ji yra – tai sudaro brandžios ir patikimos moters, galinčios užimti rimtas pareigas vaizdą, tai staiga įtūžta ir išlieja savo pyktį, taip vis rečiau nustebindama savo aplinkinius, kurie atrodo pripratę prie tokio jos elgesio. Režisierius D. McBride‘as, atlikęs bene pagrindinį, Džesio, vaidmenį, taip pat sukėlė dvilypius jausmus – netrūko situacijų, kuomet atrodė, jog buvo perspausta su lėkštu humoru (pykčių pietaujant prie stalo scenos), bendras personažo vaizdas gali šiek tiek atgrasyti. J. Goodmanas ir jo įkūnytas Elijas, nors ir pasirodo palyginti dažnai – išsprendžiantis visas problemas, tačiau paslaptingas tėvas, apie kurį suteikiama labai nedaug informacijos. Likę rečiau pasirodantys personažai savo darbą atlieka puikiai.

2015-aisiais pradėtas kurti serialas pasakoja istoriją apie žvalgybininko pastangas užkirsti kelią tarptautinei nelaimei. Johnas Tavneris – iš pažiūros paprastas vyrukas, ne itin pritampantis prie savo kolegų industrinių vamzdynų įmonėje, kurioje dirba. Bendradarbiai Johno beveik nepažįsta, todėl nė nenutuokia, kad jam gyvenime teko patirti beveik viską, bet tik ne įprastą, kasdienį ramų gyvenimą. Kad užkirstų kelią Iranui tapti branduoline valstybe, jam teko suklastoti savo tapatybę ir apsimesti įprastu verslo klasės atstovu, kai tuo tarpu iš tiesų jis – patyręs ir talentingas žvalgybos pareigūnas, Irako karo veteranas, įsidarbinęs vamzdynų įmonėje dėl įprastų komandiruočių į Liuksemburgą. Šis darbas atrodo pernelyg įprastas ir nekeliantis jokio įtarimo, todėl puikiai tinka priedangoje dirbančiam agentui. Tačiau, Johno nelaimei, europiečių pareigūnai lipa jam ant kulnų siekdami išsiaiškinti tikrąją jo tapatybę, jo nuolat niūrus ir nervingas kolega ponas Icabodas suprato, kad Johnas iš tikrųjų nėra tas, kuo apsimeta esąs, ir Stevenas, darbuotojas, neseniai patyręs galvos traumą, pamažu pradeda prisiminti siaubingą nutikimą, prie kurio galimai prisidėjo Johnas…

„Patriot“ – atitikmenų televizijoje neturintis serialas, kuris sulaukė begalės teigiamų įvertinimų iš žiūrovų ir kritikų. Jame persipina komedijos, juodojo humoro, politikos ir šnipų dramos žanrai, ir tai daro šį serialą tokį išskirtinį. Įvairialypė pagrindinio herojaus asmenybė kelia susižavėjimą – Irako karo veteranas, specialiojo agento sūnus ir žvalgybos pareigūnas, tuo pačiu metu Nyderlanduose taip įsiliejęs į vietinį gyvenimą, kad rūko žolę ir gitara skambina liaudies muziką open-mic vakaruose. Neabejotinai dėmesio vertas serialas, dėl savo įvairialypiškumo patiksiantis tiek komedijos gerbėjams, tiek ir šnipų bei specialiųjų agentų fanams.

Taip pat skaitykite: TOP 10: Nauji serialai, neabejotinai verti jūsų dėmesio 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: