EPA-ELTA nuotr.

Grupė „The Prodigy“ – viena sėkmingiausių visų laikų elektroninės šokių muzikos ikonų, kuri visame pasaulyje pardavė apie 25 milijonus įrašų. 1990 metai Esekse Anglijoje įsikūrusi grupė pasižymėjo unikaliu skambesiu, nes savo muzikoje derino techno, hardcore, breakbeat elementus. Kartu su kitomis grupėmis „The Prodigy“ yra laikoma big beat žanro pradininkais, kurie 1990-aisiais sulaukė didžiausio populiarumo.

Grupė pradėjo formuotis 1989 metais, kai muzikantas ir dainų autorius Liam Howlett, dabartinis „The Prodigy“ lyderis, grįžo į savo gimtąjį miestelį Braintree Esekse. L. Howlett pradėjo kurti muziką ir atlikinėti ją reivo klubuose (vieta, kurioje dažniausiai  yra grojama elektroninė šokių muzika), kuriuose susipažino su šokėjais Keith Flint ir Leeroy Thornhill. Pati grupė „The Prodigy“ susikūrė visai netikėtai, šokėjui Flint paprašius, kad Howlett sukurtų muzikos juostą šokiams. Pagal Howlett sukurtą muzikos juostą Flint ir Thornhill sukūrė šokių seką, kuri sužavėjo muzikos kūrėją, todėl jis pasiūlė kurti grupę. Pradžioje grupę sudarė 3 nariai, tačiau vėliau prie jų prisijungė šokėją ir vokalistė Sharky (ji grupėje ilgai neišbuvo). Pirmasis jų koncertas įvyko 1991 metais vasario mėnesį, “The Four Aces club” Dalstono mieste. Koncertą organizavo aktyvistas Ziggy, kuris vėliau tapo grupės pirmuoju vadybininku. Netrukus prie grupės prisijungė MC Maxim, kuris savo repo tekstais ir charizma dar labiau sustiprino “The Prodigy” identitetą.

EPA-ELTA nuotr. 

Netrukus po gyvo debiuto, grupės lyderis Liam Howlett kreipėsi į įrašų kompaniją “Tam Tam Records”, kad pasirašytų sutartį, tačiau jo pasiūlymas buvo atmestas. Vėliau jis kreipėsi į kitą įrašų kompaniją “XL Records”, kuri 1991 metais vasario mėnesį išleido pirmąjį oficialų grupės leidinį “What Evil Lurks”. Tų pačių metų vasarą, „The Prodigy“ išleido savo debiutinį singlą “Charly”. Šis kūrinys tapo hitu reivo scenoje ir pasiekė 1-ąją vietą JK šokių singlų sąraše, o JK singlų sąraše užėmė 3-ąją vietą.

Pirmąjį debiutinį grupės „The Prodigy“ albumą “Experience” publika išvydo 1992 metais. JK albumų sąraše jis užėmė 12 vietą, o Britų fonografijos industrija jį pripažino platininiu, nes buvo parduota daugiau nei 300 tūkst. kopijų. 1993 metų pradžioje „The Prodigy“ baigė savo pirmąjį didžiulį turtą visoje šalyje. Tuo metu Howlett pradėjo dirbti prie antrojo grupės albumo “Music for Jilted Generation”, kuris buvo kaip savotiškas atsakas į Baudžiamosios viešosios tvarkos įstatymą (įstatyme buvo draudžiamas reivas ir jo kultūra). 1994 metais rugsėjį išleistas albumas pateko į JK top 1 vietą ir buvo nominuotas Mercury muzikos prizu.

EPA-ELTA nuotr.

Po savo antrojo albumo grupė The Prodigy dar labiau išgarsėjo ir ėmė rengti turus po visą pasaulį. Grupė išleido naujus singlus „Firestarter“ ir „Breathe“, o po to ir albumą  „The Fat of the Land“. 1999 metais grupė užbaigė savo pasaulinį turą ir trumpam išsiskyrė. 2000 metais buvo pranešta, kad iš grupės traukiasi L. Thornhill, tačiau grupė neiširo, 2001 m. jie atliko kelis gyvus pasirodymus, o 2002 m. buvo išleistas jų singlas „Baby‘s Got a Temper“. Grupė ir toliau sėkmingai kūrė dainas ir įrašinėjo albumus. 2018 metais „The Prodigy“ išleido savo 7-ąjį albumą „No Tourists“. Po sėkmingų pasirodymų Australijoje ir Naujoje Zelandijoje, 2019 m. grupės gerbėjai išgirdo liūdną žinią – Keith Flint buvo rastas negyvas savo namuose Esekse. Likusios turo datos buvo atšauktos, tačiau 2022 metais grupė „The Prodigy“ nudžiugino savo gerbėjus, nes paskelbė, kad sugrįžta į sceną.

EPA-ELTA nuotr.

Grupė „The Prodigy“ padarė neabejotiną įtaką šiuolaikiniai elektroniniai muzikai. Grupės palikimas muzikos industrijoje ir toliau skamba. Jų bebaimis eksperimentavimas ir ribų peržengimas muzikoje įkvėpė begales kitų kūrėjų laužyti nusistovėjusias normas. „The Prodigy“ yra laikoma viena sėkmingiausių elektorinės muzikos grupių, kuri pelnė nemažai apdovanojimų ir surinko milijonines gerbėjų gretas. Nepaisant to, kad grupėje buvo nemažai permainų (keitėsi grupės narių skaičius), jie iki šios dienos ir toliau rengia pasirodymus ir kuria savo muziką.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: