Džimas Keris – neabejotinai viena įdomiausių ir komedijos žanrą holivude pakeitusių asmenybių. Keris gimė 1962 metais Niumarkete, Kanadoje. Nuo vaikystės apie aktorystę svajojęs vaikas dar būdamas 10-ties metų parašė laišką Carol Burnett garsiai to meto komikei, kad jis moka puikiai juokauti, geba komiškai išnaudoti savo kūną ir yra pasiruošęs pasirodyti „Carol Burnett show“ laidoje. To padaryti jam nepavyko, tačiau jau tuomet tapo aišku, kad laišką parašęs vaikis turi svajonę tapti komiku ar aktoriumi. Svajonė išsipildė – Džimas Keris, nesulaukęs net 20-ties, debiutavo Holivude. Vis dėlto puikiai matomas ir žinomas jis tapo po 1994 metų, kai nusifilmavo garsiuosiuose „Eiso Ventūros“, Kaukės“ ir „Bukas ir bukesnis“ filmuose. Šiuos metus neabejotinai galima laikyti Kerio lūžio metais, mat visi filmai buvo sėkmingi, negana to, aktorius atrado savo braižą ir kiekviena komedija, į kurią būdavo kviečiamas, buvo pilna jo įspūdingos ir juokingos kūno kalbos bei puikaus humoro jausmo, kas ir tapo jo vizitine kortele. Kitu didžiuliu karjeros pasisekimu tapo 1996-aisiais pasirodęs filmas „The cable guy“. Džimas Keris už vaidmenį gavo 20 mln. Dolerių, o tai tuo metu didžiausias atlyginimas, kurį už vieną filmą kada nors buvo gavęs vyras-aktorius. Vis dėlto svarbiausius apdovanojimus susižerti pavyko po filmų „Trumano šou“ ir „Žmogus mėnulyje“ – Keris dvejus metus paeiliui pelnė Auksinį gaublį: vieną už geriausią komedijos vaidmenį, o kitą – už dramos, taip pat net 14 kartų laimėjo įvairias nominacijas MTV kino apdovanojimuose. Nors aktorius per savo ilgą karjerą suvaidino daugelio įvairių žanrų filmų personažus, labiausiai jis vertinamas dėl savo gebėjimo prajuokinti, dėl nepakartojamos charizmos, kuri net prasto scenarijaus filmui suteikia daugybę spalvų. Džimas Keris per savo karjerą jau spėjo suvaidinti daugiau nei 30 vaidmenų, o naujienų portalas Kaunožinios.lt siūlo apžvelgti geriausių aktoriaus filmų dešimtuką.

10. „Briusas Visagalis“ (2003)

Po nesėkmingos darbo dienos vyriškis netikėtai gauna naują užduotį – būti nauju Dangiškuoju tėvu. Bruce‘as Nolanas (vaid. Džimas Keris) yra Niujorke, Bufalo dirbantis televizijos reporteris, kuris vis daugiau jaučiasi nepatenkintas savo gyvenimu. Po ypač blogos dienos jį užvaldo įsiutis, ir jis pradeda keikti Dievą už tai, kad jis toks nelaimingas. Didžiai Bruce‘o nuostabai, apsireiškia pats Visagalis ir ima įtikinėti Bruce‘ą, koks sunkus yra jo darbas. Dievas savaitei Bruce‘ui suteikia visas savo galias, kad pažiūrėtų, kaip jis su viskuo susitvarkys. Iš pradžių Bruce‘as mėgaujasi tuo, kad gali priversti pasaulį lenktis jam. Vis dėlto, kai po šešių dienų Dievas pažvelgia į Bruce‘o nuveiktus darbus – nieko nepamato. Nusivylęs Aukščiausiasis pateikia Bruce‘ui ultimatumą – jis turi vieną dieną, kad akivaizdžiai pakeistų pasaulį, kitaip Dievas vėl pavers planetą į tuštumą.

9. „Neįtikėtinos Lemony Snicketo istorijos“ (2004)

Ši kino juosta, režisuota Brado Sliberlingo, pasaulio šviesą išvydo 2004 metais. Istorija pasakoja apie trijų vaikų, po gaisro likusių be savo tėvų, likimą. Našlaičių artimiausias giminaitis, kuris turi perimti globą – Grafas Olofas (vaid. Džimas Keris), gyvenantis nuošalioje, tamsioje ir apleistoje pilyje, esančioje priemiestyje. Vaikams atsikrausčius šie tuojau pat apkraunami pačiais įvairiausiais darbais, o visi bandymai ištrūkti iš Olofo pilies – nesėkmingi. Vos tik atsikrausčius pas kitą giminaitį, šis netrukus keistomis aplinkybėmis miršta. Be abejo, prie to nagus prikiša pats Grafas Olofas, kurio tikslas – vesti našlaitę Violetą ir gauti visus šeimai priklausančius turtus. Viso filmo metu našlaičiai bando pabėgti nuo piktojo dėdės, tačiau šis galų gale susigrąžina teisę į trijų vaikų globą ir, pasitelkęs vaidinimą, ruošiasi prieš merginos valią ją vesti. Kerio personažas yra itin charizmatiškas, narciziškas, nenuspėjamas ir daugiaspalvis – būtent tokie vaidmenys ir yra būdingi šiam aktoriui.

8. „Melagis, melagis“ (1997)

1997-aisiais metais pasirodžiusi Tomo Shadyaco komedija pasakoja apie tėvo ir sūnaus santykius, o tėvo vaidmenį atlikęs Keris „Auksinės pirštinės“ apdovanojimuose buvo nominuotas geriausio komedijos aktoriaus rinkimuose. Berniukas per savo gimtadienį pūsdamas ant torto esančias žvakutes sugalvoja norą – kad tėtis Flečeris (vaid. Džimas Keris) niekuomet nemeluotų, mat jis išsiskyrė su berniuko mama – savo žmona, tad jo sūnus mano, kad tėtis yra visiškas melagis. Flečeris – advokatas, tad melas yra jo darbo dalis, mat gindamas kiekvieną klientą jis neišvengiamai yra priverstas meluoti, net jei pats tai supranta. Vis dėlto berniuko noras išsipildo – tėtis nustoja meluoti. Flečeris nuo šiol sako tiesą visur – teisme, draugams ir netgi kelyje jį sustabdžiusiems pareigūnams, o tai žiūrovui leidžia stebėti kurioziškas ir šmaikščias situacijas, kurias dar juokingesnėmis paverčia puiki Džimo Kerio vaidyba.

7. „Bukas ir Bukesnis“ (1994)

Šis Peterio ir Bobby Farellų filmas ekranuose pasirodė 1994 metais. Džimo Kerio personažas Loidas – didžiuliu intelektu nepasižymintis limuzino vairuotojas. Jis gyvena kartu su savo bičiuliu Hariu, kuris dirba augintinių prižiūrėtoju bei vairuoja didžiulį furgoną, kurs atrodo kaip milžiniškas gauruotas šuo. Abu vaikinai sugalvoja atidaryti parduotuvę, kurioje pardavinės kirminus, tačiau yra viena problema – jie neturi tam pinigų. Vis dėlto vieną dieną Loidas važiuodamas sutinka merginą, kurią kaip mat įsimyli. Negana to, mergina palieka lagaminą, kurį Loidas užsimoja jai grąžinti. Taip du bičiuliai susiruošia kelionei per šalį. Vėliau paaiškėja, kad to paties lagamino ieško ir keletas nusikaltėlių. Prasideda įtempti, tačiau juokingi ir nuotaikingi bičiulių nuotykiai. Už Loido vaidmenį MTV kino apdovanojimuose Keris laimėjo geriausio komedijos žanro filmo aktoriaus nominacijoje.

6. „Prielipa“ (1996)

Puikiai visiems pažįstamo komedijų aktoriaus Beno Stillerio režisuotas filmas žiūrovus pasiekė 1996 metais. Kino juosta pasakoja apie vaikiną, vardu Styvenas Kovakas, kurį juo nepatenkinta draugė išmeta iš namų. Styvenas imasi ieškoti naujos vietos gyvenimui ir su statybininkų bei kitų profesionalų pagalba imasi naujojo buto rekonstrukcijos. Vieną dieną užsakymą vykdyti atvyksta vaikinas, vardu Čipas (vaid. Džimas Keris). Netrukus abu vyrai susidraugauja, o paslaugai užsakytas Čipas savo užsakovui rodo didžiulį dėmesį. Vis dėlto Styveną naujasis bičiulis pradeda erzinti, o jo atsikratyti, pasirodo, nėra tokia jau lengva užduotis. Tai dar vienas vaidmuo, leidžiantis žibėti Kerio charizmai. Bene ikoniškiausias šio filmo epizodas – aliuzija į legendinį „Avinėlių tylėjimą“, kai Čipas užsideda ant galvos vištos odą ir ima cituoti Hanibalą Lekterį.

5. „Kaukė“ (1994)

Turbūt yra itin mažai tų, kurie nematė šios 1994 metais pasirodžiusios Chucko Russelo komedijos. Filmas pasakoja apie jauną bankininką, vardu Stenlis Itkinsas (vaid. Džimas Keris), kuriam nesiseka gyvenime – jam atsibodo jo darbas, jo automobilis vos rieda, jau nekalbant apie santykius su merginomis. Vieną dieną Stenlis randa paslaptingą kaukę, kurią užsidėjęs įgauna galių bei gali išpildyti visas savo svajones. Jau netrukus jis drąsiai kalbina moteris ir gatvėje jį užpuolusiems nusikaltėliams kaip reikiant iškaršia kailį. Vis dėlto kaukę suvaldyti jam tampa vis sunkiau – jis apiplėšia banką, pridaro aibę kitų nusikaltimų, tad yra sučiumpamas policijos ir pasodinamas už grotų. Jam sėdint kalėjime, kaukė pakliūva į dar blogesnes rankas – ją gauna mafijos vadeiva Tirelis. Tuomet su savo šuns pagalba Stenlis pabėga iš kalėjimo ir sutrukdo nusikaltėliui įvykdyti didžiulį nusikaltimą. Stenlio merginą šiame filme vaidina dar viena puikiai pažįstama aktorė – Cameron Diaz.

4. Eisas Ventūra: gyvūnėlių detektyvas (1994)

Tai – pirmasis filmas apie gyvūnėlių detektyvą Eisą Ventūrą (vaid. Džimas Keris). Eisas – ekscentriškas, nuolat su policija dėl keisčiausių dalykų, susijusių su gyvūnais, reikalų turintis keistuolis. Jo namuose galima aptikti begalę skirtingų rūšių gyvūnų, kurie Eisui teikia laimę ir yra jo darbo dalis. Vieną dieną nusikaltėliai pavagia miestelio futbolo komandos talismanu esantį delfiną, tad jau netrukus Eisas imasi narplioti šį nusikaltimą ir ieškoti dingusio gyvūno. Pats Džimas Keris apie šį vaidmenį sakė: „Aš žinojau, kad šis filmas bus toks, dėl kurio žmonės eis iš proto, arba atvirkščiai – visiškai mane sugadins. Kaip bebūtų, nuo pat pradžių sakiau, kad Eiso personažas privalo būti visiškas rokenrolas“. Ir išties, šis filmas ne tik, kad nepakenkė Kerio karjerai, tačiau tapo vienu svarbiausių sukurtų vaidmenų. Įdomu ir tai, kad prie scenarijus Keriui pasirodė toli gražu netobulas, tad aktorius pats ėmėsi darbo jį taisyti ir tai jam puikiai pavyko.

3. „Žmogus mėnulyje“ (1999)

Šio 1999 metais pasirodžiusio biografinio filmo kūrybinė grupė – tikra žvaigždžių alėja. Kino juostos režisierius Milošas Formanas, o šalia pagrindinį vaidmenį atliekančio Džimo Kerio galime išvysti ir Denį DeVito. Filmas pasakoja apie Andy Kaufmano (vaid. Džimas Keris) gyvenimą. Andy yra komikas: jis rengė pasirodymus baruose, lankėsi televizijos laidose ir taip garsus. Filme gausu įvairių juokelių ir aliuzijų į XX a. gyvenusio Andy Kaufmano gyvenimą, kuris laikomas vienu geriausių visų laikų komedijos meistrų. Vis dėlto sėkminga Andy Kaufmano karjera ir gyvenimas ima kyboti ant plauko – komiką pasiekia vėžio diagnozė, negana to, dalyvaudamas imtynių pasirodyme Andy susilaužo kaklą… Už puikiai suvaidintą pagrindinį vaidmenį Džimas Keris laimėjo „Golden Globe“ nominaciją už geriausią metų komedijos pasirodymą.

2. „Jausmų galia“ (2004)

„Jausmų galia“ – tai mokslinės fantastikos ir neosiurrealizmo drama, kurią 2004 metais sukūrė Prancūzijos režisierius Michaelas Gondry. Filmas pasakoja dviejų įsimylėjėlių, Joelio (vaid. Džimas Keris) ir Clementinos (vaid. Kate Winslet), istoriją. Jie – itin skirtingos asmenybės, kadaise karštai pamilę vienas kitą, šiandien jie įnirtingai svarsto apie skyrybas. Vieną dieną Joelis sužino, kad Klementina lankosi pas psichiatrus, kurie jai taiko neįprastą gydymo metodą – atminties ištrynimą. Vis dar šiltus jausmus savo merginai jaučiantis Joelis įsižeidžia ir savo ruožtu taip imasi analogiškos procedūros – bet kokių prisiminimų apie santykius trynimo. Trinant prisiminimus Joeliui prieš akis prabėga smagiausi ir šilčiausi momentai bei akimirkos, praleistos su savo mylimąja. Staiga vyriškis supranta, kad visiškai nenori ištrinti šių prisiminimų ir seanso metu juos ima slėpti, o tai iššaukia dar kitokią jo reakciją… 2004 metais filmas gavo Oskarą už originalų scenarijų, o už vaidmenį nominacijos sulaukė ir Clementiną vaidinusi Kate Winslet. Iš viso filmas įvairiuose festivaliuose laimėjo apie 70 nominacijų.

1. „Trumano šou“ (1998)

„Trumano šou“ – neabejotinai vienas originaliausių ir geriausių Džimo Kerio filmų. Apie šią Peterio Weiro 1998 metais sukurtą kino juostą iki pat šių dienų yra diskutuojama, filmas neprarado savo aktualumo. Ši istorija apie Trumaną Burbanką, kuris gyvena mažame Syheiveno miestelyje. Vis dėlto jo gyvenimas – itin neįprastas. Trumano gyvenimas yra nuolatos filmuojamas ir transliuojamas tiesiogiai visam pasauliui. Visa Trumano aplinka, visi miestelio žmonės, jo draugai ir netgi žmona – viskas netikra: aplinka yra sukurta dirbtinai, o visi gyvenantys žmonės – profesionalūs aktoriai. Pats Trumanas net nenutuokia, kad gyvena didžiausioje pasaulyje studijoje ir jį filmuoja tūkstančiai kamerų. Vis dėlto trisdešimtmetis vyras užsibrėžia įgyvendinti savo svajonę – nuvykti į Fidži. Visi bandymai išvykti iš Syheiveno žlunga dėl pačių kvailiausių priežasčių, o tai pastebėjęs Trumanas pradeda įžvelgti, kad kažkas mieste ne taip. Jis ima pastebėti, kad viskas vyksta pagal gražų scenarijų – kiekvieną dieną tą pačią minutę jis sutinka kaimynus, pradeda pastebėti keistai besielgiančią žmoną, kuri reklamuodama šou pasakoja apie įvairius produktus. Galų gale Trumanas ima visais įmanomais būdais mėginti pabėgti ir, nepaisant to, kad šou režisierius imasi visų priemonių (net ir tokių, kurios galėtų Trumaną pražudyti), Trumanui pavyksta ištrūkti į tikrovę… Filmas pasakoja apie laisvės troškimą, apie muilo operomis pripildytą komercinę televizijos pusę, kuri morališkai smugdo visuomenę.

Taip pat skaitykite: „Tamsūs nusikaltimai“ ir netikėtas Jim Carrey grįžimas

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: