Filmo "Ted" kadras

Jungtinėje Karalystėje įsikūręs filmų transliavimo tiekėjas „Lovefilm“ surengė apklausą, kurios metu savo prenumeratorių paprašė išsirinkti 10 mėgstamiausių komedijų. Gautą sąrašą jie panaudojo išmatuoti, kiek kartų žiūrovai nusijuokė per minutę, žiūrėdami kiekvieną filmą. Nors rezultatai neapima labai didelės žmonių grupės, apklausą surengusių ekspertų metodai tikrai unikalūs ir verti dėmesio.

Mes dažnai diskutuojam apie mūsų mėgstamas komedijas ir ieškojome apie jas informacijos, ko pasekoje ir publikuojame šį sąrašą. Na, ir mes jam visai pritariam.

10. „Brajano gyvenimas“ (Life of Brian, 1979) – nusijuokta 1,2 karto per minutę

Nesenstanti satyrinė komedija, kuri dėl šiurkštaus humoro jausmo ilgus metus tūnojo kino archyvuose ir tik po 38 metų (2008) buvo pristatyta žiūrovams. Filmą sukūrė „Monty Phyton“ anglų komikų trupė, turinti klasišką humoro jausmą. Komedija buvo apkaltinta šventvagyste, tačiau filmo kūrėjai spaudoje gynėsi, kad „Brajano gyvenimas“ pašiepia ne krikščionybę, o melagingas sektas ir religines iliuzijas. „Monty Phyton“ trupė taip pat pranešė, jog sąmoningai pasirinko nesišaipyti iš Jėzaus Kristaus scenos. Yra skelbiama, kad filmo montavimo metu buvo iškirptos net penkios kontraversiškos scenos, apie 13 minučių filmavimo medžiagos. Pagrindinis filmo veikėjas Brajanas (Graham Chapman) – jaunas žydas, gimęs tą pačią dieną kaip Jėzus Kristus, yra per atsitiktinumą išrenkamas Mesijumi. Čia pasirodo ir tragikomiška filmo pusė, kurioje aplinkinių garbinamas jaunuolis stengiasi sakyti tiesą, kad jis nėra joks Dievo misijai įgaliotas asmuo ir liepia galvoti tikinčiuosius savo galva. Bet minia interpretuoja Brajano žodžius netiesiogiai ir laukia stebuklo ar Dievo ženklo. Veikėjų nesusikalbėjimas yra vienas iš „Monty Phyton“ humoro elementų. Komedija buvo išleista pirmiausia ne Didžiojoje Britanijoje, o Amerikoje, nes tuo metu šioje šalyje nebuvo šventvagystės įstatymų. „Monty Phyton“ trupė puikiai suprato, kad atsiras žiūrovų, kurie nesupras jų humoro jausmo ir filmo prasmės.

9. „Zombių karalius“ (Shaun of the Dead, 2004) – nusijuokta 1,3 karto per minutę

Edgaras Howardas Wrightas – anglų režisierius, scenarijų rašytojas bei prodiuseris. Edgaras pradėjo kurti nepriklausomus trumpametražinius filmukus prieš išleisdamas „A Fistful of Fingers“ (1995). Prieš „Zombių karalių“ Edgaras sukūrė ir režisavo komediją „Asylum“ (1996), kurią parašė Davidas Walliamsas. Siaubo bei romantikos apraiškų turinti komedija „Zombių karalius“ sulaukė puikių kritikų atsiliepimų bei komercinės sėkmės.

Ši siaubo komedija pelnytai laikoma viena geriausių visų laikų šio žanro kino juostų. Susišlavusi daugybę apdovanojimų, ji apibūdinama kaip kupina sąmojingos satyros, kuri kruviną istoriją paverčia puikia zombių komedija.

Filmo pradžioje pagrindinis veikėjas Shaunas nesutaria su savo patėviu bei patiria sunkumų darbe. Negana to, Shauno mergina Liza jį palieka, ko pasekoje Shaunas ir jo bičiulis Edas stengdamiesi pamiršti sunkumus pasineria į Nintendo žaidimus. Vaikinai visiškai nenutuokė, jog prasidėjo zombių apokalipsė iki tuomet, kol jiems tenka nudobti keletą zombių savo kieme.

Siaubo bei romantikos apraiškų turinti komedija Zombių karalius sulaukė puikių kritikų atsiliepimų bei komercinės sėkmės. Filmas buvo nominuotas BAFTA (angl. British Academy of Film and Television arts). Didžioji Britanija dažnai laikoma viena iš geriausių šalių filmuoti zombių filmus. Tokie filmai kaip 28 Days LaterSpaced – puikus to įrodymas. Zombių karalius be to, kad nepristinga nepaliaujamo humoro visos komedijos metu, taip pat yra kupinas filmams su zombiais būdingų elementų: kraujo, žiaurumo ir kt.

8. „Sunokusios pamergės“ (Bridesmaids, 2011) – nusijuokta 1,4 karto per minutę

Šmaikšti ir aštri komedija „Sunokusios pamergės“ yra apie konkurenciją tarp pirmosios pamergės ir kitos pamergės, kuri yra nuotakos geriausia draugė.

Gyvenimas tikrai gali apsiversti aukštyn kojomis, ypač, kai dvi draugės ima dėl ko nors nesutarti. Pamergės patiria daug linksmų nutikimų po to, kai viena draugė sugadina kitos draugės pasiruošimą vestuvėms ir pačias vestuves.

Anė Valker yra vieniša moteris, perkopusi trisdešimt metų, gyvenanti Milvokyje. Po nesėkmės kepykloje dėl recesijos, vaikinas ją paliko, o ji praranda visas savo santaupas. Ji priversta dirbti juvelyrinių dirbinių parduotuvėje ir dalytis butą su imigrantu iš Anglijos Gilu ir jo seserimi Bryna. Anė turi nerimtus seksualinius santykius su savimyla Tedu, tačiau tikisi iš jo kažko daugiau. Jos draugė Lilijana susižadėjo ir paprašo Anės būti jos pirmąja pamerge.

Filmas nuostabiai pristato didelį veikėjų būrį ir įtraukia visus į veiksmą.

7. „Amerikietiškas pyragas“ (American Pie, 1999) – nusijuokta 1,5 karto per minutę

Keturi vaikinai, baigiantys vidurinę mokyklą, turi vieną bendrą tikslą: Džimas, Kevinas, Finčas ir Ozas beprotiškai trokšta prarasti nekaltybę. Giliausiu jų įsitikinimu, tai labai svarbu padaryti dar prieš studijas koledže. Blogiausia, kad tik vienas iš keturių vaikinų turi rimtą draugę, tačiau ir ši vis dar abejoja, ar yra pasiryžusi tikram seksui. Todėl išleistuvių vakarėlis – paskutinė galimybė vyrukams nekaltybę prarasti visiems kartu. Kad entuziazmas pasiekti užsibrėžtą tikslą neišblėstų, Džimas, Kevinas, Finčas ir Ozas susitaria “palenktyniauti”, kuriam pavyks pirmajam įvilioti į lovą kokią nors mokyklos gražuolę. Kurį vaikiną lydės sėkmė, kuris taps tuo laiminguoju – pirmuoju, praradusiu nekaltybę?

Šiame filme vaizduojamas paauglių gyvenimas iš kitos perspektyvos. Pirmoji filmų serijos dalis tapo pasauliniu popkultūros fenomenu.

6. „Diktorius“ (Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, 2004) – nusijuokta 1,6 karto per minutę

Septintojo dešimtmečio televizijos žvaigždė Ronas Burgundis mėgaujasi populiarumu. Absoliutus feminizmo idėjų priešininkas ir pagyrūnas, tikinantis, kad jo apartamentuose vos telpa brangios odiniais viršeliais knygos, o oras pritvinkęs raudonmedžio baldų kvapo…

Ronas Burgundis žinių industrijoje, kurioje dominuoja vyrai, mėgavosi didele sėkme. Tačiau, viskas pakrypsta kita linkme, kuomet jo gyvenime pasirodė ambicinga reporterė.

Ronas turi vieną bėdą. Jis gali perskaityti viską, kas parašyta sufleryje, bet ką… Žodžiai tiesiog liejasi aplenkdami jo smegenis ir aiškų mąstymą. Dar viena problema pradeda kamuoti Roną, kai į darbą priimama gražuolė blondinė Veronika. Ji ryžtingai griebiasi naujovių ir įpina į laidas kasdienės ruošos elementų, receptų ir kitų moteriškų dalykėlių.

Įdomu tai, kad po filmo pasirodymo Kazachstane Sasha Baronas Cohenas buvo paduotas į teismą dėl, kaip tai įvardijo Kazachstane, vykdomo politinio susidorojimo.

Kaip ir daugelis Sasha Barono Coheno filmų, „Boratas“ satyriškai pašiepia itin daug Vakarų pasaulio problemų ir nusitaiko į Jungtinių Amerikos valstijų provincializmą, juk tokios šalies kaip Kazachstanas, daugelis amerikiečių apskritai nežino, tad ką jau kalbėti apie kultūros pažinimą. Cohenas su savo personažu tarsi bando žmonių ribas – etines ir moralines, taip jis kėsinasi į burbulą, kuriame daugelis Vakarų pasaulio šalių gyvena. „Boratas“ – tikras antisemitas (čia verta paminėti ir priminti, kad Cohenas – žydų kilmės), o juokelių apie žydus šiame filme tikrai netrūksta. Taip Cohenas apeliuoja į viso Vakarų pasaulio požiūrį į žydus ir stengiasi pasakyti, kad neigiamas požiūris į šią tautą – vis dar guvus.

Vos tik pasirodęs „Boratas“ pelnė daugybę nominacijų ir apdovanojimų bei uždirbo daugiau nei 262 mln. JAV dolerių.

4. „Kietakiaušiai“ (Superbad, 2007) – nusijuokta 1,9 karto per minutę

Faktas, kad studijuosi kitame koledže, nei tavo geriausias draugas, reiškia, kad visą likusį laiką privalai išnaudoti iki galo. Na, bent jau taip mano vaikinai filme „Kietakiaušiai“. Deja, bet besistengdami išspausti iš likusio laiko, viską, kas įmanoma, jie patenka į bėdą.

Visų paauglių labiausiai laukiamas įvykis – mokyklos baigimas. Tave paleidžia nuo sunkios, dvyliką metų veržusios mokslų grandinės. O dar labiau visi nekantraudami laukia to didžiojo paskutiniojo vakarėlio. Ta vakarą visos mokyklinės svajonės tiesiog privalo išsipildyti. Pažįstamas jausmas?

Lygiai tokios pačios mintys sukosi ir trijų draugaų galvose – Seto (akt. Jonah Hill), Yvano (akt. Michael Cera) ir Fogelio (akt. Christopher Mintz-Pllasse). Jie paprasti vaikinukai ir jų svajonės paprastos. Ypatingoji jų vakaro svajonė – gerai „nusilakti“ ir prarasti nekaltybę su svajonių merginomis. Tiesa, pamiršau paminėti, kad jie – nevykėliai. Tai yra – jų niekas nekviečia į vakarėlius, jie nuolatos apsikvailina, o merginos… na, su merginomis jie bendrauti nemoka.

Tačiau Setui netikėtai nusišypso sėkmė – į paskutinįjį metų vakarėlį jį dėl nepaaiškinamų priežasčių pakviečia seksualioji Džiuls (akt. Emma Stone). Setui dangus nušvintai ir jis supranta, kad tai jo ilgai lauktoji proga. Jei jau nenuskils, tai gal bent per klaidą kokia apgirtusi mažulė „pasirašys“.

Pirmoji trijulės užduotis – gauti ką nors su laipsniais. Tai jų bilietas į Džiuls vakarėlį. Atrodytų labai paprasta (nuėjai į parduotuvę ir nusipirkai), jei pamiršti, kad vaikinai dar nepilnamečiai ir alkoholio jiems niekas neparduos. Čia netikėtai sublizga kalikas Fogelis: kas galėjo pagalvoti, kad knygų žiurkius turi padirbtą pažymėjimą. Bet… dabar ne laikas stebėtis – metas veikti. Pirmyn į žygį dėl „laipsnių“!

Nuotykiai prasideda vaikinams tik iškėlus koją iš namų. Dar nespėjęs pasinaudoti padirbtu pažymėjimu, Fogelis pakliūna teisėsaugos akiratin ir jo vakaras baigiasi policijos automobilyje su dviem išprotėjusiais policininkais. Tik ne toks jau tas vakaras nenusisekęs, kaip gali pasirodyti…

Setui ir Yvanui nieko kito nelieka,tik toliau tęsti žygį, kurį turėtų vainikuoti naktis svajonių merginų glėbyje. Tačiau reikalai, nuo pat pradžių ėmę klostytis ne taip kaip numatyta ir toliau šlyja. Setas atsiduria visai ne ten, kur planavo, sukelia (kaip visada) didžiausią chaosą ir vaikinų vakaras baigiasi tradiciškai: vienas kito draugijoje. Tik šiąnakt jie jau nebe tie Yvanas ir Setas, kokie pabudo rytą… Ilga ir varginanti diena juos privertė šiek tiek suaugti…

3.  „Nuogas ginklas. Iš ypatingojo policijos skyriaus bylų“ (The Naked Gun: From the Files of Police Squad!, 1988) – nusijuokta 2,3 karto per minutę

Ši „Nuogo ginklo“ dalis, kaip ir kitos filmų serijoje, vis dar prajuokina žiūrovus, nepaisant to, kiek metų praėjo nuo filmo premjeros. Tai detektyvinė komedija apie kompetencijos neturintį detektyvą, kuris bando išgelbėti Anglijos karalienę, sukeldamas komiškas situacijas, prajuokinančias kiekvieną.

Visose trilogijos dalyse Frankas gvildena žmonių dingimus, tiria žmogžudystes, tačiau Frankas nėra tipinis detektyvas: paprastiems atsakymams surasti jis renkasi pačias sudėtingiausias priemones, kas nuolat apsunkina jo darbą. Visose trilogijos dalyse plėtojasi ir detektyvo meilės istorija, kuri taip pat yra be galo komiška, mat į jų santykius neretai pasikėsina įvairūs žmonės. Tiesa, Franką lydi ir sėkmė – dažnai jam pavestos spręsti bylos išsisprendžia pačios, nepaisant to, kad jis nuolat įsivelia į keistas situacijas, iš kurių jam kažkokiais būdais pavyksta išnešti sveiką kailį.

Verta išskirti ir Franko personažą įkūnijantį aktorių, tikrą Holivudo legendą Leslie Nielseną – šis filmas neabejotinai tapo jo karjeros vizitine kortele.

„Nuogo ginklo“ trilogija sulaukia tiesiog milžiniškos komercinės sėkmės: jeigu filmo biudžetas prieš jį kuriant siekė 65 mln. JAV dolerių, tai iš viso pasauliniu mąstu „Nuogas ginklas“ uždirbo daugiau nei 330 mln. JAV dolerių.

2. „Pagirios Las Vegase“ (The Hangover, 2009) – nusijuokta 2,4 karto per minutę

Niekam nekyla klausimų, kodėl šis filmas išsivystė į trijų dalių filmų seriją. Pirmoji dalis tapo tikra kino bomba. Šiame filme pasakojama apie draugus, kurie švenčia bernvakarį ir turi atsekti, kas įvyko tą pašėlusią naktį.

Ši amerikietiška komedija buvo išleista 2009 metais bei režisuota garsiojo „Džokerio” režisieriaus Toddo Phillipso, prodiusuota Danielio Goldberg ir parašyta Jono Lucaso bei Scotto Moore. Ši komedija gimė gana neįprastai, remiantis tikra komiška istorija. Vieno iš prodiuserių draugas staiga pradingo, po kiek laiko atsirado, tačiau su didžiule sąskaita iš striptizo klubo. Jon Lucas ir Scott Moore remdamiesi šia istorija parašė scenarijų, kuris vėliau buvo parduotas už 2 milijonus JAV dolerių. Vėliau scenarijus buvo šiek tiek pakoreguotas bei pritaikytas šiam filmui.

Šis filmas vaizduoja ypatingai komišką įžangą, kuroje vaizduojama draugų kompanija, kuri keliavo į Las Vegas miestą atšvęsti artėjančių vestuvių. Grupė draugų atvykusių į Las Vegas miestą naujame Mercedes Benz automobilyje, praleido naktį švęsdami ant kazino viešbučio stogo. Tačiau prabudę ryte prarado atmintį nuo praėjusio vakaro bei aptikos keletą neįprastų staigmenų savo viešbučio viduje. Vonioje slampinėja tigras, svetainėje višta bei spintoje kažkieno kūdikis, o vieno iš draugų Dago – nei kvapo. Negana to, paprašę viešbučio atgabenti jų automobilį gauna policijos mašiną. Grupė nusprendžia išsiaiškinti šiuos netikėtumus lydima komiškų nuotykių.

1. „Aeroplanas“ (Airplane!, 1980) – nusijuokta 3 kartus per minutę

Įsivaizduokite pilotą, kuris bijo skraidyti! Na, filmo „Aeroplanas“ pagalba galime suprasti, kaip tai atrodo. Lėktuve esantys keleiviai kenčia nuo apsinuodijimo maistu, o buvęs pilotas turi atrasti būdą, kaip nuleisti lėktuvą ir tuo pačiu nugalėti savo baimes.

Buvęs karo lakūnas, šiuo metu dirbantis taksi vairuotoju, Tedas Straikeris (Robert Hays) neįvardinto karo metu patyrė traumą, dėl kurios atsirado skrydžių baimė, tad jis nebegali dirbti atsakingo darbo, o jo mergina Eleina Dikinson (Julie Hagerty), su kuria jis susipažino karo metu, jį palieka. Kad ją susigrąžintų, jis pasiryžta nugalėti savo baimę ir sėda iš Los Andželo į Čikagą skrendantį lėktuvą, kuriame ji dirba stiuardese. Tačiau ji neketina taikstytis.

Po patiektų pietų dauguma keleivių sunegaluoja, lėktuvu skrendantis daktaras Baris Rumakas (Leslie Nielsen) suvokia, kad jie apsinuodijo žuvimi. Stiuardesės išsiaiškina, kad pagrindinis pilotas Klarensas Ovjeras (Peter Graves) ir antrasis pilotas Rodžeris Murdokas (Kareem Abdul-Jabbar) taip pat apsinuodijo maistu ir nebelieka kam valdyti lėktuvą. Eleina susisiekia su Čikagos oro uosto valdymo bokštu ir jie jai pataria įjungti autopilotą, kuris tėra didžiulė pripučiama lėlė vardu „Otas“. Rumakas įtikina Straikerį pilotuoti lėktuvą, nors jis mano nesugebėsiąs to padaryti dėl didžiulės įtampos ir todėl, kad šis lėktuvas nė iš tolo neprimena jo valdytų.

Į bokštą iškviečiamas kapitonas Reksas Krameris (Robert Stack), kuris kartu su Straikeriu tarnavo kare. Padedamas Kramerio ir Rumako padrąsinančios kalbos, Straikeris galiausiai gana sėkmingai nutupdo lėktuvą. Keleiviams išsilaipinus, Otas išskrenda kartu su kompanione, taip pat pripučiama lėle.

Taip pat skaitykite: TOP 10 parodijų komedijos, kurios pradžiugins kiekvieną

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: