Televizijos serialo "Bonding" kadras

Pasaulyje egzistuoja ne tiek ir daug kompanijų, kurios išties stebina savo didžiuliais pardavimais, akcijų kainomis, rinkodara ir žinoma – savo sėkmės istorija. Viena žinomiausių internetinio transliavimo platformų „Netflix“ savo veiklą pradėjo dar 1997 m. Kalifornijoje, įkurta dviejų kolegų Marko Randolfo ir Rydo Heistingso. Per kiek daugiau nei du dešimtmečius besitęsiančią savo veiklos istoriją, šis gigantas šiandien visame pasaulyje turi daugiau nei 180 mln. prenumeratorių. Teikdama paslaugas kone visame pasaulyje, „Netflix“ savo žiūrovams siūlo itin įvairų turinį. Nuo 2013-ųjų pradėję kurti savo originalius projektus, šiandien šie kūrėjai jau yra pristatę galybę gerai žinomų ir įvertintų serialų, kuriuos žiūri žiūrovai iš viso pasaulio kampelių. Siūlome susipažinti su TOP 10 pastaruoju metu pasirodžiusių „Netflix“ serialų.

10. Bonding

Serialas pasakoja apie Tifanę Chester, BDSM užsiimančią psichologijos studentę. Pete‘as Devinas – jos mokyklos laikų geriausias draugas gėjus. Baigus mokyklą, draugų santykiai kiek atšalo ir jie nustojo palaikę ryšius. Pete‘as dirba padavėju ir bando užsiimti stand-up komedija, tačiau kovoja su kaustančia scenos baime. Susidūręs su kiek sudėtinga finansine situacija, Pete‘as sutinka su Tifanės pasiūlymu tapti jos asistentu. Draugai vis sutinka savo buvusius bendraklasius, todėl jiedviem nepavyksta pabėgti nuo praeities, galiausiai išaiškėja, kad Pete‘as savo nekaltybę prarado būtent su Tifane.

Serialas dalinai paremtas jo kūrėjo Rightoro Doyle‘o asmenine patirtimi. Tai kiek paaiškina, kodėl Tifanės personažas, nors yra serialo centre, atrodo šiek tiek neišplėtotas ir neišnaudotas, palyginus su Pete‘u. Zoe Levine atliko puikų darbą įsikūnydama į jauną moterį, kuri itin pasitiki savimi, ir tai paaiškina jos profesijos pasirinkimą. Serialas turi tik 7 neilgos trukmės serijas. Tai leidžia kūrėjams susitelkti į detales užuot kūrus įmantrius siužetinius vingius ir plėtojus ilgą laiko juostą. Tiesa, „Bonding“ sulaukė nemažai kritikos strėlių dėl BDSM bendruomenės vaizdavimo, esą Tifanė ir Peteris griauna gana griežtas ir nusistovėjusias taisykles, kurios yra būtinos sėkmingam šios bendruomenės gyvenimui, tačiau serialo kūrėjas atsakė, kad pastabos teisingos, bet trumpas laiko tarpas buvo tas trukdis, neleidęs labiau išplėtoti šios pasakojimo dalies.

9. The Politician

Paytonas Hobartas iš Santa Barbaros Kalifornijoje – turtingų santa barbariečių įsūnis, nuo septynerių svajojąs tapti JAV Prezidentu. Tačiau pakeliui į šią savo svajonę jam tenka susidurti su daugeliu kliūčių. Paskutinėse vidurinės mokyklos klasėse jam reikia nugalėti mokyklos rinkimuose, ir čia Paytonui padeda jo suburta komanda, turėsianti padėti jam pasiekti Harvardą ir Baltuosius rūmus. Jam padeda strategai Jamesas ir McAfee bei Paytono mergina Alice, kuri turės tapti pirmąja ponia. Gerai apgalvotam planui iškyla kliūčių, kai komandai tenka susidurti su kitu kandidatu į mokyklos prezidentus, Riveriu. Jis – velniškai populiarus, palaimintas turėdamas savo nuostabią merginą. Jis įpainioja Paytoną į savo pinkles intymiais ryšiais. Rinkimai nusimato kupini skandalų ir grasinimų susidoroti…

Serialo kūrėjai – vėl kartu susibūrę legendinio „Glee“ kūrėjai Ianas Brennanas, Bradas Falchukas ir Ryanas Murphis. Savo pastaruoju darbu turėję galimybių pakankamai gerai įsigilinti į vidurinės mokyklos mokinių amžiaus gyvenimą, trejetuko nariai ir šįsyk nusprendė orientuotis būtent į šią amžiaus grupę. Surinkta stipri aktorių komanda serialą iš techninės pusės pateikia kaip itin kokybišką turinį. Tiesa, pats serialas sulaukė aštrių kritikos strėlių dėl nepateisintų lūkesčių ir tapimo satyrine muilo opera vietoj kokybiško humoro šou su originaliu siužetu, tačiau bendrai „The Politician“ vertinamas geriau nei vidutiniškai, todėl gali tapti puikiu pasirinkimu norint pasimėgauti neįpareigojančiu ir lengvu turiniu su humoro prieskoniu.

8. After Life

Naujausias britų humoro genijaus Ricky Gervais kūrinys – serialas „After Life“. Komikas plačiai pagarsėjęs kaip žodžio kišenėje neieškantis aštrialiežuvis, tuo pasižymi ir jo įkūnijamas pagrindinis serialo veikėjas Tonis. Tonis – vidutinio amžiaus našlys, kiekvieną akimirką gedintis savo buvusio gyvenimo. Jo žmona, Liza (akt. Kerry Godliman), mirė nuo vėžio, ir nuo tos akimirkos jo kasdienybė virto niūria, nusivylimo ir nevilties perpildyta egzistencija. Kardinaliai pasikeičia ir jo elgesys – netekęs gyvenimo prasmės, jis pradeda gyventi šia akimirka ir žmonėms tiesiai į akis rėžia tai, ką galvoja. Iš aplinkinių ir savo viršininko susilaukęs pastabų dėl grubaus elgesio ir priremtas prie sienos, Tonis išdėsto savo filosofiją: „Nėra jokio pranašumo būnant mandagiu, dėmesingu ir sąžiningu. Jeigu tapsiu tokiu šūdžiumi, kuris darys ir sakys tai, ką nori, visada galiu nusižudyti. Tai lyg supergalia.“ Laikydamasis tokio požiūrio, jis savęs neriboja, čia puikiai atsiskleidžia ir paties aktoriaus ir kūrėjo R. Gervais‘o talentas ir unikalumas.

Kupinas aštraus ir tiesmuko, tačiau sąmojingo humoro, serialas „After Life“ pasakoja apie vidinius žmogaus patyrimus išgyvenant skaudžią netektį. Pateikiami per beviltiškumo ir humoro prizmę, jie atrodys puikiai pažįstami daugeliui žiūrovų. Šiame seriale persipina abi kūrėjo R. Gervais‘o pusės – kandžioji, kupina sarkazmo ir aštraus sąmojo, bei sentimentalioji, kurioje slypi liūdesys ir melancholija. Būtent kandžioji pusė atsiskleidžia Tonio personaže, kai šis nusprendžią gyventi taip, kaip nori pats. Sentimentalioji pusė pasirodo žiūrovams – matydami Tonį supančią aplinką, jo reakciją į tam tikrus įvykius, jie gali pastebėti situacijos visumą ir kone pajusti pagrindinio herojaus skausmą.

The Umbrella Academy

7. The Umbrella Academy 

Fantastinis „Netflix“ serialas „Skėčio akademija“ aprėpia daugelio mėgstamas temas,tačiau suteikia ir naują žvilgsnį į kitą superherojų gyvenimo pusę, parodo sudėtingus santykius ir problemas, užklumpančias dėl nepaprastų gebėjimų.

Serialas prasideda žvilgsniu į praeitį – į 1989-uosius, kai 43 moterys, įvairiuose pasaulio kampeliuose, pagimdė vaikus, nors dienai prasidėjus, nei viena jų nebuvo nėščia. Sudomintas tokio reto ir mistinio reiškinio ekscentriškas milijonierius seras Redžinaldas Hargreivas (akt. Colm Feore), surado ir įsivaikino septynis tokius vaikus. Jau pirmosiomis serialo minutėmis tampa aišku, kad visi šie vaikai turi tam tikrų ypatingų sugebėjimų bei galių. Vaikystėje jie vykdė įvairias misijas ir kovojo su blogiu bei tapo žinomi visame pasaulyje, tačiau suaugus – jų keliai išsiskyrė ir jie visi paliko akademiją, kurią ilgą laiką vadino namais.

Savo suaugusiųjų gyvenimą kiekvienas jų kūrė skirtingai: Vania (akt. Ellen Page) tapo atsiskyrėle smuikininke, kuri išleido knygą apie gyvenimą akademijoje, taip sugadindama savo santykius su broliais ir seserimi. Liuteris (akt. Tom Hopper) – tapo astronautu, kurį tėvas išsiuntė į misiją, į mėnulį, keturiems metams. Alison(akt. Emmy Raver-Lampman) gyvenimas tapo žurnalų viršelių istorijomis, kai ji atrado kiną ir ėmė vaidinti. Diegas (David Castañeda) ėmė slapta padėti policijai ir spręsti nusikaltimus, o Klausas (akt. Robert Sheehan) tapo priklausomu nuo narkotikų ir alkoholio. Numeris penki (akt. Aidan Gallagher) dar vaikystėje, nepaisant tėvo draudimų pabėgo į ateitį, o Benas (akt. Justin H. Min ) yra miręs ir tik kaip vaiduoklis kartais pasirodo Klausui,siekdamas jam padėti.

The-Umbrella-Academy-2

Tėvo laidotuvės sukviečia visus brolius ir seseris į akademiją, tačiau nei vienas jų neparodo noro likti ilgiau.Viskas pasikeičia staiga, iš ateities grįžus numeriui 5, kuris pabėgo iš akademijos prieš dešimtmečius ir grįžta vis dar vaiko kūne, nepaisant to, teigia, kad jam 58-eri ir po 8-ių dienų įvyks apokalipsė. Ne visi iškart sutinka dirbti kartu, siekiant išvengti pasaulio pabaigos: po metų praleistų atskirai, kiekvienas vis dar turi savų priežaščių pykčiui laikyti.

Serialo veikslas vyksta keliose terpėse: ir dabartyje, ir praeityje. Dabar veikėjai stengiasi sustabdyti artėjančią pabaigą, bet bando spręsti ir kasdienes, gyvenimiškas problemas. Vania stengiasi užmegzti artimesnius santykius su vienu iš savo mokinių – Leonardu,(akt. John Magaro) kuris istorijai progresuojant, paaiškėja, nėra tuo, kuo apsimeta. Liuteris stengiasi suvienyti visus brolius ir seseris ir tapti lyderiu, bei bando nuslopinti savo jausmus Alison, kuri stengiasi susidoroti su dukros ilgesiu ir viešai aptarinėjama griūvančia santuoka.

Klausas bando atsisakyti priklausomybių ir susigyventi su matomu mirusio brolio Beno vaiduokliu. Diegas stengiasi padėti policijai saugoti žmones ir slapta tiria nusikaltimus, kurie pražudys jo gerą draugę ir buvusią merginą. O numeris 5, ne tik stengiasi daryti viską, kad išvengti apokalipsės, bet ir bando susigyventi su metais, praleistais ateityje ir pasaulio pabaigos vizijomis.

Šeimos svarba, sudėtingi brolių ir seserų santykiai , abejingas tėvų požiūris, pykčio ir pagiežos laikymas – tai tik keletas iš pagrindių temų gvildenamų šiame seriale. Kiekvienas veikėjas atrodo įvairiapusis, daugialypis ir nėra pavaizduojamas kaip vien tik geras ,ar blogas, mes – žiūrovai, galime pamatyti jų elgesio priežastis ir pasėkmes, stebėti veikėjų progresą.

6. The Last Dance 

„Netflix“ savo žiūrovams pristatė įtraukiantį, 10 valandų trukmės dokumentinį serialą apie krepšininką Michealą Jordaną ir geriausius NBA komandos Čikagos „Bulls“ metus. Nors informacija apie kuriamą serialą buvo paskelbta dar prieš porą metų, pirmosios dvi serijos žiūrovus pasiekė tik prieš keletą dienų.

Kadangi šiuo metu dėl karantino pasaulyje sustabdytos visos sporto varžybos, „The Last Dance“ tapo tikra atgaiva tiek sporto pasiilgusiems gerbėjams, tiek seriale rodomą laikmetį menantiems. Pirmosios serijos sumušė ESPN kanalo žiūrimo rekordus – apie 6 mln. gerbėjų pirmosiomis dienomis pritraukęs naujasis serialas neabejotinai paliks pėdsaką sporto dokumentikos istorijoje.

JAV sporto kanalo ESPN kūrinys pasakoja apie legendomis apipintą 1997-1998 m. Čikagos „Bulls“ ekipos sezoną. Būtent to sezono metu „Bulls“ vadovybė sutiko, kad komandos gyvenimas būtų filmuojamas iš arti. Ši unikali medžiaga serialo kūrėjams tapo neįkainojamu lobiu – dokumentinėje juostoje galima pamatyti nemažai medžiagos, kuri iki šiol nebuvo niekur rodyta. Žurnalistai ir kūrybinė komanda atliko didžiulį darbą imdami interviu iš daugiau šimto žmonių, buvusių arti komandos ir žaidėjų, todėl Michaelo Jordano fenomenas nupasakojamas įvairiausiais kampais. Personalo, komandos draugų pasakojimai apie legendą iš pirmų lūpų įspūdį padarys daugeliui.

Pirmasis epizodas prasideda geriausiais krepšininko karjeros kadrais. Beveik dešimtį minučių trunkančią panegiriką palydi filmuota medžiaga iš Paryžiaus. Joje puikiai matyti gerbėjų pamišimas dėl savo dievaičio, kuris nepailsdamas dalijo autografus. Jordanas sporto pasaulyje savo populiarumu neturėjo lygių. Jis tapo savo ekipos, į kurią visuomenė žvelgdavo kiek nerimtai, vedliu į kalno viršūnę. Antrajame epizode susitelkiama į kitą „Bulls“ žvaigždę – Scottį Pippiną, kuris iš nežinomybės pakilo į aukštumas ir tapo vienu geriausių NBA žaidėjų. Demonstruojama jo svarba ekipoje, žaidimo kartu su Michaelu Jordanu momentai ir ypatybės.

Daugybė šiuolaikinių jaunųjų NBA žvaigždžių socialiniuose tinkluose dalijosi virtine teigiamų įspūdžių apie naująjį serialą: dabartinės Čikagos „Bulls“ ekipos žaidėjas Zachas LaVine‘as teigė, kad jau dabar galėtų peržiūrėti visas 10 serijų. Filadelfijos „76ers“ atstovas Tobias Harissas rašė: „Geriausios dvi karantino valandos“. Lietuvio Domanto Sabonio komandos draugas, Indianos „Pacers“ gynėjas Victoras Oladipo taip pat negailėjo gerų žodžių: „Žmogau, oho! Negaliu sulaukti kito sekmadienio.“ Puikų įspūdį „The Last Dance“ paliko ir senosios kartos atstovams, kurie ir patys turėjo galimybę iš arčiau matyti tuometinės „Bulls“ komandos žaidimą.

5. When They See Us

Tikrais įvykiais paremta keturių dalių drama neabejotinai sukrės kiekvieną. Pasakojimo centre – 1989-ųjų balandžio 19 d. Niujorko Centriniame parke užpulta ir išprievartauta baltaodė moteris. Dėl nusikaltimo apkaltinti penki nepilnamečiai juodaodžiai, kurie iš tikrųjų prie šio užpuolimo neprisidėjo. Prokuroras teismo proceso metu vaikinus padalijo į dvi grupes. Visiems jiems buvo pateikti skirtingi kaltinimai, susiję su užpuolimu. Keturi iš jų buvo apkaltini išžaginimu. Pasimetę ir nuvargę ilgų tardymų metu, ilgą laiką be kąsnio burnoje, jaunuoliai prisiėmė jiems pateiktus kaltinimus, ir prisipažino nusikaltę. Vaikinams skirtos maksimalios bausmės, įmanomos nepilnamečiams, tačiau vienas iš penketuko, Kevinas, tądien, kai buvo įvykdytas nusikaltimas, jau buvo sulaukęs šešiolikos, todėl buvo teisiamas kaip suaugusysis, ir savo bausmę atliko kalėjime. Tik praėjus trylikai metų jaunuoliai žengė į laisvę, o galutinai su miestu atsiteista tik 2014-aisiais, praėjus dvidešimt penkeriems metams. Istorija rodo keturis jaunus vyrus, bandančius iš naujo kurti savo gyvenimus turint seksualinio nusikaltėlio etiketę.

Nuostabus visos kūrybinės komandos darbas, pradedant puikia aktorių vaidyba ir baigiant kokybišku operatorių darbu, dar labiau sustiprina šios dramos keliamą įspūdį. Daug dėmesio skiriama ne tik pagrindiniams įvykiams, bet ir kaltinamųjų šeimoms, visų patiriamiems išgyvenimams. Skirtingi šeimos narių poelgiai ir požiūriai į susiklosčiusią situaciją priverčia susimąstyti. Istorijos stebėjimas žinant, kad kaltinamieji yra nekalti, galybė vaizduojamų stereotipų ir neteisybės kelia daugybę jausmų, todėl papasakota istorija be abejo sukrės net ir didžiausius skeptikus, ypač turint omeny, kad serialas paremtas tikrais įvykiais.

4. Hollywood

Dar vienas „Netflix“ siūlomas mini serialas. Drama žiūrovams pasirodė praeito mėnesio pradžioje, ir pasakoja apie auksinius Holivudo laikus po Antrojo pasaulinio karo. Grupė sėkmės trokštančių aktorių ir filmų kūrėjų bando įgyvendinti savo svajones. Jie nusprendžia kurti filmą, kuris padėtų įsitvirtinti Holivude. Holivudo naujokas Jackas Castello – „šviežias“ Antrojo pasaulinio karo veteranas, dedantis visas pastangas, kad kino kūrėjai jį pastebėtų ir pakviestų filmuotis. Jis susipažįsta su Erniu, kuris jį įdarbina degalinėje, ir pasiūlo papildomo darbo teikiant seksualines paslaugas. Po nepavykusių pirmųjų bandymų, jis apsipranta su naujomis savo pareigomis, ir stengiasi išlaikyti darbą sužinojęs, kad jo žmona laukiasi dvynukų. Kiekvienas istorijos veikėjas pasiūlo skirtingu žvilgsniu pažvelgti už auksinės Holivudo aukso amžiaus uždangos, pabrėžiant įsitvirtinusią galią, su ja kilusius iššūkius ir šališkumą, besitęsiantį iki pat šių dienų.

Serialo kūrėjai – „Glee“ ir anksčiau minėto „The Politician“ bendraautoriai Ianas Brennanas ir Ryanas Murphis. Šis serialas tapo vienu daugiausiai kritikų aptarinėjamų serialų pastaruoju metu – daugelis šią 7 serijų trukmės dramą pasmerkė dėl istorinių neatitikimų ir faktų iškraipymų, tačiau nepaisant to, „Hollywood“ sulaukė daugybės dėmesio. Prieš pasirodant žiūrovams, serialas kėlė didelius lūkesčius, ir pradžia juos beveik pateisino, tačiau toliau vystyta istorija nuvylė daugelį. Kaip bebūtų, verta suteikti šansą ir pažvelgti į auksinius Holivudo laikus. Ypač pasidomėjus tikrąja istorija, įdomu palyginti pasakojimus, ir bent pasigrožėti tuometiniu gyvenimu.

3. Russian Doll

Russian Doll series serialas matrioska

Įsivaizduokite, jeigu kiekvieną dieną atsikeltumėte toje pačioje vietoje ir viskas vyktų taip pat kaip vyko vakar: suptų tie patys žmonės, sakytų tuos pačius žodžius, siūlytų tuos pačius dalykus ir jūs atrodytumėte taip pat. Įsivaizduokite, jog negalėtumėte nieko pakeisti, tik savo pačių elgesį ir pasirinkimus. Kad ir kiek bandytumėte, tai nieko naujo neatneštų, jūs vėl ir vėl gyventumėte toje pačioje dienoje. Galbūt, ta diena norėtų jums kažką pasakyti, parodyti ar priversti kažką suvokti? Būtent tokį užstrigimą savo paties pragare pristato naujas „Netflix“ serialas „Matrioška“.

Savo gimtadienio dieną, vakarėlyje, Nadia (Natasha Lyonne) netikėtai miršta ir vėl atsiduria vonioje, kurioje ir prasidėjo serialo siužetas. Sumišusi moteris galvoja, jog tai kažkoks keistas jei pasiūlytų narkotikų poveikis ir stengiasi tai išsiaiškinti. Nadia vis miršta ir prisikelia toje pačioje vietoje, pradėdama savo gimtadienio vakarėlį iš naujo. Ji įstringa vienoje ir toje pačioje dienoje, kuri neturi pabaigos. Stengdamasi išsiaiškinti kodėl taip vyksta, Nadia sutinka neurotiką Allen (vaidina Charlie Barnett), kuris išgyvena lygiai tą patį, tik yra užstrigęs savoje toje pačioje dienoje. Nadia ir Allen kartu pradeda savo ypatingą kelionę, to net nenorėdami, stengiasi išsiaiškinti kuo jie yra susiję ir kodėl užstrigo nepaaiškiname prisikėlimo cikle. Vienas iš kito jie daug sužino ne tik apie vienas kitą, bet ir apie patys save.

Iš tiesų „Russian Doll“ serialas pasakoja istorija apie moterį, kuri yra sulaukusi krizinio savo amžiaus. Buvimas 36-erių, tai tarsi buvimas „4 valandoje“. Moteris vartoja narkotikus ir alkoholį, labai daug rūko ir gyveną nerūpestingą gyvenimą, turėdama tik augintinį. Filmo herojė labai ciniška, turi ryškų charakterį. Jos kalbėjimo maniera transliuoja pasitikėjimą savimi, ironiją, nuolat naudojamas sarkazmą, kalba labai laisva, tarsi jai niekas neberūpi. Giliau pažvelgus į šį personažą, galime suvokti, jog už ironiškos ir juokingos kaukės slypi kur kas daugiau. Pasirinkdama narkotikų, alkoholio ir cigarečių vartojimą ir tokį gyvenimo būdą, ji neįtikina žiūrovo, kad yra laiminga.

Russian Doll matrioska seres

Filmo režisieriai aiškina filmą, kaip užstrigimą narkomanijoje. Narkotikų vartojimas, tai emocinė mirtis į kurią pakliuvęs žmogus užstringa viename ir tame pačiame cikle. Jis griauna santykį su savimi pačiu, su artimaisiais, aplinkiniais, naikina socialinį elgesį. Serialo pagrindinė mintis yra perteikti priklausomybės nuo narkotikų raidą. Įdomiausias faktas, jog serialo kūrėja Natasha Lyonne, kuri seriale ir vaidina Nadia, perteikia savo realaus gyvenimo įvykius. Aktorė buvo priklausoma nuo alkoholio ir narkotikų. 2005 metais buvo gydoma nuo Hepatito C, turėjo širdies infekciją, pažeistus plaučius. Natasha Lyonne išgyveno širdies operaciją atstatyti padarytai žalai. Ankstyvoje savo karjeros pradžioje ji buvo priklausoma nuo heroino, tad dabar šio serialo režisavimas savotiškas aktorės „sugrįžimas“. Natasha Lyonne seriale norėjo atkartoti kaip būtent atrodo narkomano įprasta diena. Nuolatinis buvimas vonioje tampa pagrindiniu simboliu, kurį galime susieti su mediniu žaislu matrioška – vis „prisikeli“, bet jau mažesnė.

Natasha Lyonne komentuoja: „Aš buvau gyva tokia pat gera, kaip ir mirus. Nemažai žmonių išvis negrįžta. Aplinkiniai iš tikrųjų stengėsi mane ištraukti iš mano pačios batų“, būtent tai aktorė ir norėjo pavaizduoti seriale „Matrioška“. Galbūt, serialą būtų galima pavadinti ir savotiška terapine priemone, nekaltinant ir nesmerkiant vartojančius. Mirties ir prisikėlimo ciklas leidžia įsigilinti į situacijas ir narkomano gyvenimą, jo pasirinkimus bei kaip kiekvienas pasirinkimas gali pakeisti dienos eigą.

2. Tiger King 

Naujausias „Netflix“ dokumentinis serialas, neabejotinai vertas jūsų dėmesio – „Tiger King: Murder, Mayhem, and Madness“. Seriale neriama į didžiųjų kačių laikytojų pasaulį, kuriame – privatūs zoologijos sodai ir juos siejanti kriminalinė Joseph‘o Maldonado-Passage‘o, geriau žinomo kaip Joe Exotic – produktyvaus tigrų veisėjo – istorija. Save jis apibūdina kaip „ginkluotą kaubojų gėjų“. Tai tokia bendruomenė, apie kurią patikėsite tik tada, kai pamatysite – neįtikėtini kiekiai daugpatystės ir bendras potraukis mažo biudžeto muzikinių klipų kūrimui: tai tik dalis jų gyvenimo vingrybių.

1989-aisiais jis kartu su broliu Garold‘u Wayne‘u nusipirko „Arlington“, gyvūnėlių parduotuvę Teksase. Garold‘as vėliau žuvo automobilio avarijoje, o už išmokas, gautas už jo žūtį, brolis Oklahomoje įsigijoe Wynewood‘o rančą, kurią vėliau pavertė „Garoldo Veino egzotinių gyvūnų memorialiniu parku“, geriau žinomu kaip „G. W. Zoologijos sodas“.

Joseph‘as parką užpildė egzotiniais gyvūnais, kuriuos daugiausia gavo iš plėšrių gyvūnų būdo sukrėstų ankstesnių savininkų, laikiusių šiuos gyvūnus kaip naminius augintinius. Didžiųjų kačių ir kitų retų gyvūnų pirkimas bei pardavimas daugelyje JAV valstijų yra legalus, todėl Amerikoje yra įsikūrę šimtai pakelės zoologijos sodų, kurie menkai prižiūrimi. 2001-aisiais „G. W. Zoo“ buvo per tūkstantį įvairių gyvūnų, iš kurių beveik 90 – didieji kačių giminės atstovai. 2019-aisiais apsilankęs zoologijos sode, Sean‘as Williams‘as sakė: „Kai atvykau, lijo, ir tigrai slidinėjo pirmyn ir atgal iki kulkšnių įklimpę į purvą. Dirbtinis tvenkinys buvo ryškiai pažaliavęs ir užtroškęs. Rudasis lokys sėdėjo savo išmatose, kol jį tuo metu prižiūrėtojas šėrė bulvių traškučiais. Narvuose mėtėsi išlaidyti kėgliai, o vienoje beždžionių teritorijoje buvo žaislinės vaikiškos virtuvėlės rinkinys.“

Toks elgesys lėmė jo susidūrimą su tokia gyvūnų teisių gynėja kaip Carole Baskin. Jai priklauso prieglauda Floridoje, vadinama „Big Cat Rescue“, ją atidarė kartu su vyru, prieš šiam dingstant be žinios 1997-aisiais. Baskin subūrė armiją pasekėjų internete, kurie prisidėjo siekiant sugriauti Joseph‘o Maldonado-Passage‘o verslą, siųsdami begalę elektroninių laiškų jo šou užsakovams ir taip prašydami atšaukti visus jo pasirodymus. Tolimesni istorijos įvykiai klostėsi stebėtinai kraupiai ir šokiruojančiai…


Sex-education-2

1. Sex education

Lytinio gyvenimo priėmimas ir suvokimas yra svarbus etapas kiekvienam bręsti pradėjusiam paaugliui. Tai nežinomas ir dar nepažintas pasaulis, kuris skatina jauną žmogų eksperimentuoti ir interpretuoti lytinį pasaulį savaip. Tai pastato pamatą pradiniam ir tolimesniam suvokimui apie lytiškumą ir lytinį gyvenimą, o dažnai pasitaiko, jog šis yra suvokiamas ir konstruojamas klaidingai, pasikliaujant porno industrija ar nuogirdomis. Toks savotiškas lytinis švietimas atsispindi ir naujai išleistame seriale „Seksualinis švietimas”.

2019 metais šviesą išvydęs naujas serialas „Seksualinis švietimas” jau spėjo pelnyti ne tik pripažinimą jaunų žmonių tarpe, tačiau ir tarp suaugusiųjų. Tai komedinė drama apie paauglius, mokyklą ir pirmas seksualines patirtis. Pagrindinio serialo veikėjo mama dirba seksologe, o nieko nežinodamas apie lytinį gyvenimą šešiolikmetis Otis, siekdamas užmegzti artimesnį ryšį su savo mokyklos simpatija Maeve, tampa savo mokyklos mokinių seksologu ir konsultuoja paauglius jiems iškilusiais klausimais.

Paauglio mama seksologė (vaidina Gillian Anderson) ir jos paauglys sūnus (vaidina Asa Butterfield), kuris susiduria su sunkumais ir jį kamuojančiais klausimais bei neramumais seksualine tema, atskleidžia kompromituojantį turinį. Seriale apstu atvirų scenų, naudojamas jaunatviškas žodynas bei žargonas, suprantamas ir atitinkamai parinktas serialo auditorijai – šiuo atveju paaugliams.  Serialo autorė Laurie Nunn sako, jog mintis parašyti serialo idėja gimė visai netikėtai: „Aš pastebėjau save tyrinėjant keistus dalykus. Kartais aš praleisdavau valandas tyrinėdama save pirštais – keista.“

Serialas filmuotas britiškoje mokykloje, britiškoje aplinkoje su britų paauglių komanda, tačiau vis tiek, žiūrint serialą jaučiasi amerikietiška atmosfera. Kultūriniu požiūriu, atmosfera yra nespecifinė, su daugeliu elementų iš JAV patirties: „Letterman“ stiliaus striukės ir uniformų nebuvimas, amerikietiškos plaukimo komandos, simboliniai amerikietiški mokyklos šokiai, „Breakfast Club“ stiliaus mokyklos spintelės, mokiniai žaidžiantys Amerikietišką futbolą ir k.t… Todėl, tikėtina, kad šis britų ir amerikiečių mišinys yra bent iš dalies sukurtas tam, kad šou taptų labiau tarptautinis, kaip ir ankstesnis išpopuliarėjęs „Netflix“ paauglių serialas „Elite“.

Sex-education-6

Serialo seksualinis turinys yra labai platus: žiūrovai mato ir vyrų, ir moterų nuogumą, įskaitant ir lytinius organus, veikėjai lytiškai santykiauja ir atvirai kalba apie orgazmus, kūno skysčius, seksualines praktikas ir patirtis, pozicijas, kūno dalis ir t.t. Serialas apima ir tolerancijos temą. Jame aiškiai pavaizduojami orientacijų skirtumai, taip pat ir aseksualumas (lytinio potraukio neturėjimas). Parodomas skirtumas tarp suaugusio žmogaus suvokimo – 50-metį pasiekusios motinos požiūrio bei paauglio drovėjimosi vis dar apie tai kalbėti ir tai pažinti. Seriale vaizduojamos kartais ir absurdiškos situacijos (pavyzdžiui paauglio bandymas naudoti viagrą), tačiau serialo kūrėjai yra įsitikinę, jog tokios situacijos yra realios ir labai dažnai pasitaikančios tarp bręsti pradedančių paauglių, kurie dar tik pradeda pažinti save, savo ir kito žmogaus kūną.

„Sex education“ serialo pavadinimas yra tarsi „magiškas“ šešiolikmečio Očio seksualinės terapijos apipavidalinimas, kuris trunka viso serialo metu ir nurodo ką žiūrovai gali „pasiimti“ iš šio serialo. Vietoj to, kad paaugliai ieškotų informacijos Google ar mokytųsi iš porno industrijos, moksleiviai renkasi eiti pas savo bendraamžius ir dalintis tikromis istorijomis bei potyriais, kurie yra realūs ir neiškraipyti. Serialo autorė teigia: „Kartais, tiesiog reikia turėti su kuo pasikalbėti. Mes visi perėjome per šį nemalonų etapą, tačiau tai vis tiek buvo geriausi metai mano gyvenime.“

Serialas tarsi skatina nesidrovėti ir atvirai kalbėti apie seksualinį gyvenimą paauglių tarpe, nes lytinis švietimas yra svarbus šių dienų visuomenei ir jaunimui, norint išvengti nesklandumų lytiniame gyvenime, lytiškai plintančių ligų, neplanuojamų nėštumų bei suvokti lytinio gyvenimo prasmę bei kaip viskas yra iš tikrųjų.

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausi „Amazon Prime“ serialai

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: