Organizatorių archyvo nuotr.

Šiandien, kai technologijos taip sparčiai žengia į priekį ir tampa didele kasdienybės dalimi, darosi vis sunkiau apsaugoti savo akis. Tai itin aktualu turintiems vaikų: juk kompiuteris tapo viena pagrindinių „žaidimo aikštelių“. Pastebėjus, jog vaikas pradeda sunkiau matyti, derėtų nedelsti ir kreiptis į specialistus. Tačiau vaikai ne visada nori nešioti akinius. Tokiu atveju praverčia kontaktiniai lęšiai, kuriuos gali drąsiai naudoti ir mažieji. Aptarsime, ką apie juos reikėtų žinoti ir kaip tinkamai tam pasiruošti.

Kokio amžiaus vaikai gali nešioti lęšius?

Žodžiai „kontaktiniai lęšiai“ ir „vaikai“ gali atrodyti sunkiai suderinami dalykai. Tačiau tai nėra tiesa. Statistiniais duomenimis, net 4 milijonai Jungtinės Amerikos Valstijų vaikų (iki 18 m.) nešioja kontaktinius lęšius. Visgi geriausias laikas pradėti – sulaukus 12–13 metų.

Svarbu, jog tokio amžiaus vaikams rekomenduojami vienadieniai lęšiaijie geriau apsaugo akis nuo nešvarumų ir yra patogus sprendimas užsiimant aktyvia veikla. Jeigu Jūsų atžala nusprendė, jog nenori nešioti akinių ir reikia lęšių, pirmiausia turite gerai žinoti, kokia yra vaiko akių būklė. Kreipkitės į oftalmologą – specialistas ne tik nuodugniai ištirs regą, bet ir profesionaliai patars.

Kokia lęšių, pritaikytų vaikams, nauda?

Kontaktiniai lęšiai vaikams naudingi dėl kelių priežasčių. Tai:

  • Puikus regėjimas. Naudojant kontaktinius lęšius pagerėja periferinis regėjimas – tai sunkiai pasiekiama nešiojant akinius (periferinis regėjimas – matymas aplinkui nepasukant galvos ir nejudinant akių).
  • Daugiau komforto. Nesvarbu, ar naudojami mėnesiniai, savaitiniai ar vienadieniai lęšiai: vaikas be jokio diskomforto galės aktyviai sportuoti. Tiesa, nederėtų lęšių naudoti plaukiojant ar maudantis.
  • Didesnis pasitikėjimas savimi. Kai kurie vaikai labiau pasitiki savimi, kai nenešioja akinių. Jie gali labiau atsipalaiduoti, mėgautis bet kokia veikla ir labiau į ją susikoncentruoti.

Tinkamai prižiūrimi kontaktiniai lęšiai ne tik pagerins vaiko regėjimą, bet ir paskatins jį netrukdomai mėgautis laisvalaikiu be diskomforto.

Patarimai, kurių nederėtų ignoruoti

Rūpestinga kontaktinių lęšių priežiūra yra itin svarbi. Norėdami paruošti vaiką jų nešiojimui, turite ir patys išmanyti apie jų priežiūrą. Pateiksime keletą patarimų, kuriuos verta reguliariai priminti ir atžalai:

  • Ilgalaikiai ar vienadieniai lęšiai dažniausiai pasidengia nešvarumais dėl nešvarių rankų. Dėl šios priežasties vis priminkite savo vaikui, jog prieš liesdamas (įsidėdamas ar išsiimdamas) lęšius jis nusiplautų rankas ir atsargiai jas nusausintų švariu rankšluosčiu be pūkelių.
  • Įplyšus lęšiui ar pastebėję kitokių pažeidimų jį iš karto išmeskite. Sugadintas produktas gali pažeisti akies rageną.
  • Visada priminkite savo vaikui, jog kontaktinius lęšius tinka naudoti tik iki galiojimo termino pabaigos. Jis nurodoma ant pakuotės, tad neišmeskite šio. Jeigu regos korekcijai buvo pasirinkti vienkartiniai lęšiai – neleiskite jų naudoti nei viena diena ilgiau. Priminkite, kad šią priemonę reikia išsiimti prieš einant miegoti – pavyzdžiui, vos nusiprausus. Dėl ilgo nešiojimo gali prisikaupti nešvarumų, o jie ilgainiui sukelia uždegimą.
  • Pasirūpinkite, jog niekada netrūktų drėkinamųjų akių lašų, specialaus skysčio kontaktinių lęšių valymui ir konteinerių jų laikymui. Tai svarbiausi daiktai, kurių negalima pamiršti norint užtikrinti, jog lęšiai būtų naudojami saugiai.
  • Jei lęšiai iškrenta, jų jokiu būdu negalima įsidėti vėl. Paaiškinkite, jog priemonė turėtų būti išplauta specialiu skysčiu. Jei tokios galimybės nėra, geriau trumpam pakeisti lęšius akiniais.
  • Įspėkite vaiką, kad kontaktinių lęšių negalima nešioti, jei akys paraudusios. Tokiu atveju taip pat verčiau rinktis akinius. Paraudimui išliekant kelias dienas vertėtų apsilankyti pas akių gydytoją.

Savaitei, mėnesiui skirti ir vienadieniai lęšiai puikiai tinka aktyvią veiklą mėgstantiems ir atsakingiems vaikams. Svarbu nepamiršti, jog tik Jūs galite nuspręsti, ar vaikas yra pasirengęs tokiai regos korekcijos priemonei. Visgi galų gale viską nulemia žinios ir įpročiai: jei laikysitės rutinos ir taisyklių, lęšiai išties bus patogūs ir saugūs.

Užsakymo Nr. KMC190083

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: