Pexels.com archyvo nuotr.

Tiek profesionaliai užsiimant kuria nors sporto šaka, tiek mėgėjiškai sportuojant intensyvūs fiziniai pratimai sukelia laisvųjų radikalų perteklių jūsų organizme. Tačiau tai turi būti neutralizuojama laikantis antioksidantų turtingos dietos.

Kas yra laisvieji radikalai?

Laisvieji radikalai yra nestabilios molekulės, atsakingos už audinių oksidaciją – procesą, dėl kurio audiniai (šiuo atveju turime galvoje raumenis) sensta arba jų būklė blogėja. Savo ruožtu imuninę sistemą gali susilpninti per didelis fizinis krūvis. Įvairiose mokslinių tyrimų apžvalgose buvo įrodyta, kad apie 200 mg vitamino C suvartojimas mažina sportininkų sergamumą peršalimo ligomis. Kad apsaugotų mus nuo laisvųjų radikalų daromos žalos organizmui, mūsų kūnas gamina daugybę antioksidantų, tokių kaip glutationas arba katalazė.

Antioksidantų teikiama nauda

Maisto produktai, tokie kaip, pavyzdžiui, įvairūs vaisiai ir daržovės, kurių sudėtyje yra galingų antioksidantų, padeda mums kovoti su laisvųjų radikalų poveikiu.

Vienas iš neabejotinų antioksidantų privalumų – traumų prevencija ir spartesnis atsigavimas po fizinės veiklos. Be to, laisvieji radikalai atlieka svarbų vaidmenį prieš uždegiminiame procese. Tinkamas antioksidantų kiekis padeda atsigauti po įvairių traumų, taip pat, jie labai naudingi greitesniam lengvų sužalojimų gydymui.

Antioksidantai sportininko mityboje

Ekologiški maisto produktai suteikia kur kas daugiau antioksidantų mūsų organizmams. Apskritai, daržovės ir vaisiai yra geriausi mūsų sąjungininkai, tačiau norint užtikrinti pakankamą suvartojamų antioksidantų kiekį sportininko mityboje, tokie produktai turėtų būti paženklinti ekologiškomis etiketėmis.

Žemiau pateiksime sąrašą, kokiuose maisto produktuose galima rasti daug sportininkams reikalingų antioksidantų.

  • Pipirai – juose daug vitamino C.
  • Kiviai ir citrusiniai vaisiai – juose daug vitamino C.
  • Morkos – jose daug beta karotino.
  • Pomidorai – juose daug likopeno.
  • Česnakai ir svogūnai – juose daug alicino ir bioflavonoidų.
  • Žalioji arbata – joje daug polifenolių.
  • Miško vaisiai – juose gausu proantocianidinų.
  • Brazilijos riešutai (bertoletijos) – juose daug seleno.
  • Sezamo ir moliūgų sėklos – jose daug cinko.

Sportininkui užtikrinus gausų šių produktų vartojimą nereikėtų jaudintis dėl antioksidantų trūkumo, tačiau yra ir kitas būdas jų gauti. Antioksidantai parduodami ir maisto papildų, dažniausiai skirtų sportininkams, parduotuvėse. Pasirūpinkite savo mityba, o tuo pačiu ir savimi – kūnas jums padėkos!

Užsakymo Nr. KMC220171

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: