Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Katalikų Bažnyčiai ruošiantis rinkti popiežių, kai kurie didelės pagarbos nejaučiantys žmonės lažinasi dėl konklavos rezultato, o labiau dievobaimingi gali pasirinkti konkretų kardinolą viename tinklalapyje ir melstis, kad jis priimtų teisingą sprendimą.

Italijos kardinolas Angelo Scola (Andželas Skola) lažybų organizatorių laikomas favoritu: Didžiosios Britanijos lažybų bendrovė “William Hill” jo galimybes vertina 11 prieš keturis, o bendrovė “Paddy Power” – trys prieš vieną. Vadinasi, saugiai statant už šį 61 metų dvasininką, nebus įmanoma daug išlošti, jeigu jis būtų išrinktas popiežiumi.

Kaip nurodo lažybų lyginimo portalas oddschecker.com, antruoju labiausiai sėkmės galinčiu tikėtis kandidatu laikomas 64 metų Ganos kardinolas Peteris Turksonas (Piteris Terksonas), kuris, jeigu būtų išrinktas, taptų pirmuoju juodaodžiu pontifiku.

Ties “William Hill”, tiek “Paddy Power” siūlo statyti P.Turksoną santykiu septyni prieš du.

Profesorius Leightonas Vaughanas Williamsas (Leitonas Vohanas Viljamsas), Britanijos Notingamo verslo mokyklos Lošimų tyrimų skyriaus direktorius, sakė, kad per šiuos popiežiaus rinkimus gali būti pastatyta didžiausias bendra pinigų suma ne sporto renginių lažybų istorijoje.

“Lažybų sąlygos yra patys geriausi mūsų turimi orientyrai dėl (konklavos) baigties”, – nurodė L.Vaughanas Williamsas, pridūręs, kad už abu minėtus pagyvenusius kardinolus gali būti pastatyta iš viso daugiau nei 10 mln. svarų (39,6 mln. litų).

Daugelis lažybų favoritais laikomų kardinolų taip pat yra geriausiai vertinami Vatikano ekspertų, nors patyrę apžvalgininkai perspėja, kad konklavos yra pagarsėjusios savo nenuspėjamumu. Kaip pavyzdį jie pateikia popiežiaus rinkimus 1978 metais, kai į Šv.Petro sostą įžengė Lenkijos kardinolas Karolis Wojtyla (Karolis Voityla), tapęs popiežiumi Jonu Pauliumi II.

Tačiau lažybų organizatoriai trečiuoju įvardija Italijos kardinolą Tarcisio Bertone (Tarčisijų Bertonę), nors ekspertai į jį nededa jokių vilčių, sakydami, kad šio dvasininko darbas diplomatijos vadovo pareigose popiežiaus Benedikto XVI administracijoje pakurstė didelius nesutarimus Bažnyčioje.

T.Bertone šiuo metu yra kardinolas kamerlengas, vadovaujantis kasdieniams Bažnyčios reikalams visame pasaulyje, kol bus išrinktas naujas pontifikas.

Tuo tarpu kanadietis Marcas Ouellet (Markas Vulė), kurį laiko vienu iš favoritų kai kurie Vatikano ekspertai, lažybų bendrovių įvardijamas tik ketvirtoje pozicijoje, o kitas stiprus kandidatas – Brazilijos Odilo Schereris (Odilu Šereris) laikomas penktuoju.

Kelios lažybų bendrovės laikė P.Turksoną pagrindiniu kandidatu tapti 1,2 mlrd. pasaulio katalikų bendruomenės vadovu, tačiau šie vertinimai susilpnėjo po interviu naujienų televizijai CNN, kuriame jis akivaizdžiai dėjo lygybės ženklą tarp homokseksualumo ir pedofilijos.

Katalikų Bažnyčia nedraudžia lažybų, tačiau ragina per daug neįsijausti. Katalikų Katekizme perspėjama: “Lošimo aistra gali stipriai pavergti žmogų. Apgaulingai lažintis arba sukčiauti lošiant yra sunkus nusižengimas.”

Pinigai visiškai nesusiję su kita žaisminga iniciatyva dėl konklavos: stalo žaidimas “Vatikanas: įmink paslaptis arba kaip žmonės tampa popiežiais”, sukurtas vieno JAV religijos profesoriaus, kuriame kandidatai į Šventojo Tėvo titulą vertinami pagal griežtus kriterijus.

Kardinolams skiriama daugiau taškų už nusistatymą prieš gėjų santuokas, o dalis taškų nubraukiami, jeigu jie priešinasi popiežiaus mokymui. Kardinolas, sugebantis atversti į katalikybę grupę musulmonų ekstremistų, kai būna jų pagrobiamas, gauna papildomų taškų.

Tačiau nuoširdžiai pamaldūs žmones gali nuspręsti prisiregistruoti tinklalapyje adoptacardinal.org, raginančiame katalikus melstis už atskirus kardinolus elektorius, atsitiktinai parenkamus portalo, sulaukusio didžiulio populiarumo.

Jau daugiau nei 350 tūkst. žmonių yra pasirinkę kurį nors kardinolą, kurį maldomis palaikė iki konklavos ir palaikys per konklavą. Tinklalapis adoptacardinal.org yra pelnęs pačių kardinolų palaiminimą, kai jie aptarė šią neįprastą iniciatyvą per vieną iš šią savaitę vykusių susitikimų, ruošiantis konklavai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: