Menininkės Ellen Sheidlin kūryba/ instagram.com (@sheidlina)

Menininkė kilusi iš Rusijos – Ellen Sheidlin – fotografė, videografė, dailininkė ir naujosios meno krypties – survirtualizmo, kuriame dalyvauja tiek skaitmeniniai, tiek fiziniai komponentai, kūrėja. Dažniausiai kurdama ji naudoja savo atvaizdą. Savo kūryboje eksperimentuoja su virtualiomis technologijomis, realizmu ir savo fantazijomis. Jos darbus galima pamatyti virš 4 milijonų sekėjų turinčioje „Instagram“ paskyroje.

Ellen Sheidlin dar 2012 metais savo „Instagram“ paskyroje pradėjo skelbti nuotraukas iš savo kasdienio gyvenimo, tačiau vėliau, tai peraugo į menišką ir kitokį savęs ir savo idėjų pateikimą nuotraukų pavidalu, kuris sudomino žmones iš viso pasaulio. Galiausiai merginos hobis peraugo į darbą, ji pradėjo sulaukti įvairių prekinių ženklų pasiūlymų bendradarbiauti bei rengti savo autorines parodas įvairiose pasaulio šalyse.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ellen Sheidlin (@sheidlina)

Menininkė pasižymi netradiciniais sprendimais ne tik savo kūryboje, bet ir gyvenime. Tikrasis jos vardas – Elena Viktorovna Lyalina, tačiau dar prieš susituokdama su savo vyru – Evgeniy Sheidlin, su kuriuo kartu ir dirba, jis fotografuoją didžiąją dalį jos meninių projektų, nusprendė jam padaryti staigmeną ir pasikeisti savo pavardę į jo. 2018 metais jie susituokė. Galiausiai, ji nusprendė dar kartą pasikeisti ne tik pavardę, bet ir vardą, kad jis taptų labiau tarptautinis, pasak jos, ji troško, kad jis labiau derintųsi prie jos subrendusios ir meniškos asmenybės. Dėl tokio jos sprendimo atsirado spekuliacijų, kad taip garsi menininkė pasielgė dėl to, nes nenorėjo būti tapatinama su Ukrainą užpuolusia Rusija, iš kurios jį yra kilusi. Tačiau, ji greitai paneigė šiuos gandus ir teigė, kad tai padarė dar prieš prasidedant karui.

View this post on Instagram

 

A post shared by Ellen Sheidlin (@sheidlina)

Nuo 2021 m. menininkė aktyviai naudoja NFT technologiją, vaizdai, egzistuojantys tik skaitmenine forma. Tai yra menininkės sukurtas survirtualizmas, kuriame fiziniai ir skaitmeniniai objektai egzistuoja vienas šalia kito bei taip papildo bendrą visumą. Nepakeičiamas žetonas (angl. non-fungible token, NFT) – vis labiau tobulėjantis unikalus ir nepakeičiamas duomenų vienetas, laikomas blokų grandinėje. Šis žetonas yra skirtas lengvai suklastojamiems daiktams, tokiems kaip fotografijos, vaizdo įrašai, meno kūriniai, garso įrašai bei kitoms skaitmeninėms rinkmenoms ženklinti, siekiant patvirtinti jų autentiškumą. NFT gali būti susietas su tam tikru skaitmeniniu ar fiziniu turtu ir licencija naudoti turtą tam tikram tikslui.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ellen Sheidlin (@sheidlina)

Viename interviu pas garsių rusų žurnalistą bei vaizdo tinklaraštininką – Yuri Dud, mergina atviravo apie savo gyvenimą ir atskleidė daug įdomių faktų. Ellen papasakojo, jog šiuo metu yra pasitraukusi iš Rusijos ir gyvena Pietų Korėjos sostinėje – Seoule, tačiau neatmeta galimybės vieną dieną grįžti į savo gimtinę. Savo meną realizuoja dar vienoje srityje – keramikoje, būtent todėl šio meno ji mokosi pačiame didžiausiame Pietų Korėjos mieste.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ellen Sheidlin (@sheidlina)

Garsi menininkė atviravo apie savo darbo patirtį su Rusijos politikais. Atskleidė 2016 metais, kartu su savo vyru dirbusi Maskvos Ščukino rajono savivaldybės tarybos nario Maxim Katz rinkimų būstinėje, kurioje ji buvo pakviesta užsiimti Rusijos politiko – Dmitrij Gudkov, kuris 2011-2016 metais buvo išrinktas Rusijos Federacijos Valstybės Dūmos nariu, socialinių tinklų marketingu. Ji buvo atsakinga už šio politiko įvaizdį socialiniuose tinkluose, todėl turėdavo jį fotografuoti, filmuoti vaizdo įrašus, kartu su juo vykti į viešus jo pasirodymas bei dalinti reklamines skrajutes. Būtent dėl šio darbo E. Sheidlin išsikraustė gyventi į Maskvą, kurioje gyveno vos du mėnesius. Interviu metu menininkė teigia, kad tai buvo vienas sudėtingiausių jos gyvenimo etapų, nes per šiuos du mėnesius ji taip intensyviai dirbo su politika, jog negalėjo kurti bei tapyti. Pasak pašnekovės, darbas su susijęs su politika išsekino ją. Politika niekada nebuvo ta sritis, kuri itin ją itin domintų. Ji buvo per daug užsiėmusi, todėl visiškai neatrasdavo laiko kūrybai, tačiau, nepaisant to, ji teigia, kad ši patirtis buvo kitokia ir įdomi. Tačiau, galiausiai patyrusi daug įtampos, ji nusprendė, jog toks darbas jos laisvai ir meniškai sielai nėra tinkamas, nes ji negali tinkamai savęs realizuoti. Taigi, pagyvenusi du mėnesius Maskvoje, ji nusprendė, kad laikas grįžti atgal į Sankt Peterburgą.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ellen Sheidlin (@sheidlina)

Taip pat, pokalbių laidoje ji teigia, jog jaučiasi atsakinga prieš didelę savo turimą auditoriją, tačiau nenori savęs cenzūruoti, nes menas yra susijęs su laisve, taip galima išreikšti save ir savo jausmus. Mergina itin atvirai kalba apie tai, kad nepritaria Rusijos paskelbtam kartui, Rusijos prezidentą vadina diktatoriumi ir visapusiškai palaiko Ukrainą, kuriai skyrė ne vieną iš savo meninių projektų.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ellen Sheidlin (@sheidlina)

Menininkė nenuleido rankų ir įrodė savo poziciją, sukūrusi dar vieną projektą skirtą Ukrainai, su mėlynai geltonomis vandens lelijomis. Šiam jos darbui buvo paskelbtas aukcionas garsioje „Unit London“ galerijoje, kurį ji pardavė už 20 000 dolerių.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ellen Sheidlin (@sheidlina)

Ji skiria laiko savo socialiniuose tinkluose kalbėti apie Rusijos užpultą Ukrainą, kad žmonės suprastų, jog ji jokiu būdu nepalaiko tokių savo šalies sprendimų: „Aš pasiruošusi pasisakyti prieš karą“. 2022 metais, Ellen Sheidlin, Prancūzijoje, Kanuose vykusiuose „Pasaulio nuomonės formuotojų ir tinklaraštininkų“ apdovanojimuose, kuriuose ji buvo išrinkta kaip geriausia, savo kalbą, kurią klausė ten susirinkę populiariausios socialinių tinklų „TikTok“ ir „Instagram“ žvaigždės, skyrė pasisakyti apie Ukrainoje vykstantį karą ir tai, kad ji, kaip ir jos artimos aplinkos žmonės nepalaiko to. Menininkė teigia, jog jaudulys jai kiek „pakišo koją“, todėl jai itin sunku buvo išdėstyti savo poziciją anglų kalba, tačiau, ten buvę žmonės palaikė jos poziciją. Galiausiai, apie tai paskelbusi savo „Instagram“ paskyroje, ji sulaukė itin daug neapykantos. Daug įtakos jos socialinių tinklų karjerai turi ir tai, kad ji yra kilusi iš Rusijos, vien dėl to ji nesilaukia jokių bendradarbiavimo pasiūlymų, neatsižvelgiant į tai, kad jis palaiko Ukrainą. Šiuo metu didžiausias pajamų šaltinis – jos tapyti darbai, menininkė įvardiją, kad kainos už jos tapytą paveikslą svyruoja nuo 6 iki 25 tūkstančių dolerių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: