europarl.europa.eu Archyvo nuotr.

Baltarusija nuteisė tremtyje gyvenančią opozicijos lyderę Sviatlaną Cichanouskają (Tichanovskają) 15 metų kalėjimo už tai, kad ji vadovavo istoriniams protestams prieš autokratinius buvusios Sovietų Sąjungos valdančiuosius.

S. Tichanovskaja, kuri buvo priversta bėgti į kaimyninę ES narę Lietuvą po protestų, kuriuos sukėlė ginčijami 2020 m. prezidento rinkimai, buvo nuteista už akių dėl kaltinimų valstybės išdavyste ir „sąmokslu užgrobti valdžią“.

Valstybinė naujienų agentūra „Belta“ pranešė, kad ji buvo teisiama kartu su buvusiu opozicijos lyderiu, Baltarusijos diplomatu ir kultūros ministru Pavelu Latuška, kuriam buvo skirta 18 metų laisvės atėmimo bausmė, taip pat už akių.

Kaltinimai pateikti dėl didžiulių antivyriausybinių protestų prieš Baltarusijos diktatorių Aleksandrą Lukašenką, kuris melagingai teigia laimėjęs šeštąją prezidento kadenciją.

Anksčiau teismo procesą pavadinusi „farsu“, S. Tichanovskaja, reaguodama į pirmadienio nuosprendį, sakė, kad ir toliau gins autoritarinėje šalyje sulaikytus politinius kalinius.

„Šiandien aš negalvoju apie savo nuosprendį. Nesustosiu, kol kiekvienas iš jų bus laisvas“, – pareiškė ji socialiniame tinkle, turėdama omenyje tūkstančius baltarusių, nuteistų už pasipriešinimą valdžiai.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius pasmerkė teismą, nuteisusį pagrindinius opozicijos veikėjus, ir „piktnaudžiavimą teisingumu, kurį įvedė neteisėtas Lukašenkos režimas“.

Beveik tris dešimtmečius valdžioje esantis A. Lukašenka yra artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, leidęs Maskvai pradėti karinį įsiveržimą į Ukrainą iš savo teritorijos. Griežtasis valdovas piktai reagavo į protestus, kurie kilo artėjant rugpjūčio mėn. balsavimui. Praėjus keliems mėnesiams po to, kai buvo paskelbti balsavimo rezultatai, baltarusiai visoje šalyje išėjo į gatves, kad pasipriešintų rinkimų rezultatams.

S. Tichanovskaja buvo viena iš trijų moterų, kartu su Marija Kolesnikova ir Veronika Cepkalo, vadovavusių užsitęsusiam protesto judėjimui. Tichanovskaja yra politikos naujokė ir į kovą įsitraukė tik po to, kai jos vyrui, populiariam tinklaraštininkui, buvo uždrausta dalyvauti rinkimuose ir jis buvo įkalintas.

Nuo tada, kai 2020 m. buvo priversta bėgti iš Baltarusijos, S. Tichanovskaja ragino Vakarus daryti didesnį spaudimą A. Lukašenkai, kurio vyriausybei po rinkimų Vakarai pritaikė sankcijas.

Praėjusią savaitę Minskas nuteisė garsų teisių gynėją Alesį Bialatskį dešimčiai metų kalėjimo – šis žingsnis sulaukė plataus tarptautinio pasmerkimo. Nobelio premijos laureatas Bialatskis yra labiausiai vertinamos buvusios sovietinės respublikos teisių gynimo grupės „Viasna“ įkūrėjas, kurią valdžia uždraudė, kai po balsavimo susidorojo su Lukašenkos kritikais.

Pasak „Viasna“, nuo šio mėnesio Baltarusijos valdžios institucijos laiko apie 1 500 politinių kalinių. JAV valstybės sekretorius Antonijus Blinkenas nuosprendį pavadino apgavyste ir pareikalavo paleisti Bialatskiį ir visus politinius kalinius Baltarusijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: