Viena garsiausių Irano aktorių Taraneh Alidoosti dar kartą pasisakė už moterų teises savo šalyje ir nusifotografavo be galvos apdangalo. T. Alidoosti turinti soc. tinkluose 8 mln. sekėjų Instagram paskelbė savo ilgų tamsių plaukų nepridingtų galvos apdangalu nuotrauką. 

Alidoosti nuotraukoje laiko protesto ženklą su užrašu „Moterys. Gyvenk. Laisvė“ kurdų kalba. Prieš kelias dienas Alidoosti Instagram tinkle pareiškė, kad neišvyks iš Irano ir yra pasirengusi „sumokėti kainą“, kad apgintų savo teises. Keletas Irano kino pramonės atstovų jau buvo suimti už atvirą paramą protestams.

38 metų Alidoosti žinoma dėl savo vaidmenų filmuose „Pardavėjas“, „Trečiadienio fejerverkai“, „Klientas“ ir „Apie Elly“. Ji taip pat atlieka pagrindinį vaidmenį šių metų filme „Leilos broliai“ (Leila’s Brothers), kuris buvo atrinktas Kanų „Auksinės palmės šakelės“ konkursui.

Irane nuo rugsėjo 16 d., kai mirė 22-ejų metų Mahsa Amini, visoje šalyje vyko demonstracijos už moterų teises, laisvę ir žmogaus teises. M. Amini buvo suimta religinės policijos, nes, anot pareigūnų, ji buvo apsirengusi ne pagal griežtus islamo standartus, neva „netinkamai“ dėvėjo hidžabą.

Po Mahsa Amini mirties, visame Irane kilo protestai, o iš viso pasaulio plūstelėjo palaikymo banga. Jos mirtis įkvėpė moteris visame Irane ir kitose šalyse atsisakyti hidžabo arba nusikirpti plaukus kaip protesto ženklą. Naujausias solidarumo su hidžabų dėvėjimu aktas – iš Keralos (Indija), kur grupė musulmonių demonstrančių padegė hidžabą.

Protestas vyko per racionalistinės organizacijos „Kerala Yukthivadi Sangham“ Kozhikode surengtą seminarą apie laisvą mąstymą. Kol hidžabas buvo uždegtas, kitos moterys laikė plakatus su palaikymo žinutėmis ir Amini nuotrauka. Tai pirmasis hidžabo deginimo atvejis, apie kurį pranešta šalyje. Nors pagal įstatymus Indija yra pasaulietinė valstybė, o Kerala, palyginti su likusia Indijos dalimi, laikoma pažangiu regionu, kai kuriose šeimose ir bendruomenėse hidžabo dėvėjimas yra privalomas, todėl prie šių protestų prisijungusios musulmonės moterys gali sulaukti tam tikro atsako.

Nepriklausomai nuo pasekmių, žmonės visame pasaulyje rodo, kad užjaučia Irano moteris ir drąsina jas išsakyti savo nuomonę. Hidžabas, kurį Irane netrukus po 1979 m. revoliucijos tapo privaloma dėvėti vyresnėms nei 9 metų amžiaus moterims ir mergaitėms, dėl griežto jo laikymosi yra daugiau nei tik medžiagos gabalas ar kuklumo ženklas. Nors hidžabo dėvėjimas tapo privalomas prieš kelis dešimtmečius, 2021 m. išrinkus ultrakonservatyvų prezidentą Ebrahimą Raisi, jo laikymosi užtikrinimas tapo daug griežtesnis ir smurtingesnis. Degindamos hidžabą moterys atsikrato simbolinės priespaudos. Tai kova už jų laisvę rinktis, ką dėvėti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: