Instagram archyvo nuotr.

Sunku pamiršti, kad visas Musko pasiūlymas pirkti „Twitter“ prasidėjo iš dalies dėl to, kad jis norėjo apginti transfobišką tviterio žinutę.

Nuo praėjusios savaitės „Twitter“ oficialiai priklauso turtingiausiam žmogui pasaulyje Elonui Muskui, kuris pirmasis įsigijo socialinės žiniasklaidos platformą, žadėdamas atkurti „žodžio laisvę“. Problema ta, kad jo „žodžio laisvės“ versija yra tokia, pagal kurią atskirtos bendruomenės, įskaitant LGBTQ+ asmenis, gali būti atvirai tyčiojamasi, o kaltininkams negresia jokios pasekmės.

Praėjusiais metais „Twitter“ administratoriai pagaliau rimtai atsižvelgė į kai kuriuos homofobijos ir transfobijos apraiškas savo svetainėje ir pašalino tviterio žinutes, kuriose Drag queens vaizduojamos kaip vilioklės, pasak NBC, ir laikinai sustabdė dešiniojo sparno satyrinę paskyrą „Babylon Bee“, kuri skleidė neapykantos kupiną retoriką apie translyčius asmenis. Muskas atrodė gana nepatenkintas balandžio mėn. uždraudus „Babylon Bee“ ir net kreipėsi į jos generalinį direktorių Sethą Dilloną dėl galimo „Twitter“ įsigijimo.

Trumpai tariant, E. Musko pasiūlymas „Twitter“ bent iš dalies prasidėjo dėl to, kad jis norėjo apginti transfobišką tviterio žinutę, kuri pati savaime nėra palanki LGBTQ+ žmonėms. Negana to, kelios žinomos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Twitterio asmenybės džiaugėsi naujausiu impulsyviu Musko pirkiniu ir labai aiškiai išreiškė savo ketinimus peržengti savo žodžio laisvės ribas (dar vadinamus homofobiškais ir transfobiškais tvitais).

Tačiau dar didesnį nerimą kelia tai, kad didžiąją dalį prieš LGBTQ+ nukreiptos retorikos skleidžia pats Muskas, todėl mažai tikėtina, kad jis uždraus paskyras, skleidžiančias skaudžią dezinformaciją apie bendruomenę. Savaitgalį E. Muskas perpublikavo (o vėliau ištrynė) straipsnį, kuriame melagingai teigiama, kad asmuo, plaktuku užpuolęs Nancy Pelosi vyrą, iš tikrųjų buvo jo homoseksualus meilužis.

Praėjusią savaitę Kanados dešiniojo sparno profesoriaus Jordano Petersono, manančio, kad moterys yra viso blogio šaknys, dukra tviteryje kreipėsi į Eloną Muską, klausdama, ar jos tėvui bus leista grįžti į platformą. Pasak „TechCrunch“, J. Petersono paskyra buvo sustabdyta po to, kai jis įvardijo Elliotą Page’ą, kaip moterį ir pateikė paniekinančių komentarų apie jo chirurgą.

„Visi, kurių veikla sustabdyta dėl nereikšmingų ir abejotinų priežasčių, bus išlaisvinti iš „Twitter“ kalėjimo“, – atsakė E. Muskas.

Musko „Twitter“ jau dabar atrodo toks nedraugiškas homoseksualiems žmonėms, kad Žmogaus teisių kampanija paskelbė pareiškimą: „Muskas pažadėjo atkurti pavojingų žmonių, skleidžiančių ekstremizmą ir dezinformaciją, paskyras. Kai taip atsitiks, „Twitter“ – vieta, kurioje daugelis socialiai atskirtų grupių, įskaitant LGBTQ+ žmones, randa ir bendruomenę, ir susiduria su neapykantos antplūdžiu, – greitai taps dar priešiškesnė.“

Tarp galimų atkurti paskyrų galėtų būti Marjorie Taylor Greene ir Steve’o Bannono – garsių kultūros veikėjų, kurie itin aktyviai pasisakė prieš homoseksualių žmonių teises ir gerovę – paskyros.

Akivaizdu, kad naujieji Musko sumanymai dėl „Twitter“ yra susiję su žmonių, ypač translyčių asmenų, teisių į LGBTQ+ bendruomenės menkinimą apsauga. Tikroji problema ta, kad Muskas greičiausiai nesupranta, kaip neapykantos retorika atskirtų grupių atžvilgiu ne tik verčia žmones jaustis nepatogiai – ji yra pavojingas katalizatorius, skatinantis smurtą prieš pažeidžiamiausias mūsų bendruomenes. Jei vienintelės jūsų žinios apie translyčius žmones yra dešiniųjų ekstremistų tviterio žinutės, tikėtina, kad galiausiai patikėsite būtent tokiu požiūriu, o tai yra bauginanti perspektyva.

Akivaizdu, kad Musko „Twitter“ nesiekia apsaugoti žodžio laisvės. Jei taip būtų, jis gintų nuskriaustų žmonių teises jaustis pakankamai patogiai, kad pasisakytų platformoje. Vietoj to siekiama suteikti galimybę patyčioms, tiems žmonėms, kurie nebegali tyčiotis taip laisvai, kaip anksčiau, ir atkurti jų teises kalbėti su nieko neišmanančiais žmonėmis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: