Romanas Protasevičius. EPA-ELTA nuotr.

Jungtinių Tautų (JT) civilinės aviacijos agentūra skelbia, kad Baltarusija „tyčia melavo“, jog praeitais metais nukreipė ir nutupdė Ryanair lėktuvą dėl bombos grėsmės.

Gegužės 23 d. Baltarusia pasiuntė karinį lėktuvą priversti skrydžio Atėnai-Vilnius pilotą nutūpti Minske likus vos keliems kilometrams iki Baltarusijos oro erdvės pabaigos. Šio pagrobimo metu buvo suimti baltarusis žurnalistas Romanas Protasevičius ir jo rusų tautybės mergina.

Baltarusijos valdžia teigė, kad jie taip pasielgė, nes juos pasiekė palestiniečių karinės grupuotės Hamas grasinimas susprogdinti lėktuvą, kuris vėliau pasirodė beesąs melagingas.

Daugybė pasaulio šalių pasmerkė Baltarusijos lyderį Aleksėjų Lukašenką už „valsybės įvykdytą keleivinio lėktuvo užgrobimą“ norint suimti R. Protasevičių ir Sofiją Sapiegą. Protasevičius ir Sapiega abu sulaukė kaltinimų, susijusių su po prieštaringų prezidento rinkimų 2020 m. rugpjūtį įvykusiais pilietiniais judėjimais. Žurnalistas su mergina šiuo metu yra namų arešte.

Romanas Protasevičius. EPA-ELTA nuotr.

JT Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija (International Civil Organization, ICAO) subūrė komandą faktams surinkti ir incidentui ištirti. Pagaliau sausio 17 d. visoms 193 šalims jie paskelbė ilgai lauktą ataskaitą.

Pranešimas teigia, kad tyrimas nepatvirtino Baltarusijos įvykių versijos, įskaitant ir tariamo Minsko oro uosto, oro eismo valdymo sistemos bei pilotų kontakto, ir išaiškėjo, kad nebuvo jokio grasinimo susprogdinti.

Kadangi nei bomba, nei jos buvimo įrodymai nebuvo rasti per apieškojimą prieš skrydį Atėnuose, Graikijoje, ar per įvairias lėktuvo patikras Baltarusijoje ir Lietuvoje, nuspręsta, kad buvo tyčia meluojama dėl lėktuvo susprogdinimo grėsmės“, – teigiama pranešime.

Taip pat priduriama, kad nenustatytas joks asmuo ar valstybė, kurie galėtų būti šio neteisėto melagingo pranešimo šaltinis.

Balarusijos valdžia nebendradarbiavo su tyrėjais, slėpė svarbią informaciją nuo faktus tikrinančios komandos ir neišsaugojo informacijos.

Pranešime minima, kad kelios valstybės pačios ištyrė ar vis dar tiria įvykį. Tai galėtų padėti „užpildyti trūkstamų faktų spragas“.

Praeitą mėnesį buvo paskelbtas Lenkijos atliktas tyrimas, kuriame prieita prie išvados, kad „visa situacija buvo tik pretekstas priversti lėktuvo pilotą nutūpti“ Baltarusijos sostinėje ir suimti Protasevičių ir Sapiegą.

Atsakydama į ICAO pranešimą, Baltarusijos opozicijos lyderė Svetlana Cikanoskaja teigia, kad tyrimo rezultatai tik patvirtina, jog „režimas bandė nuslėpti faktus apie Ryanair nutikusį incidentą“.

Ji pareiškė, kad ICAO privalo „imtis bekompromisių veiksmų“ prieš Baltarusijos valdžią ir jų laikytis, maža to, iškelti problemą JT saugumo taryboje.

Numatyta, kad ICAO taryba rinksis sausio 31 d. ir apsvarstys galimą atsaką į ataskaitos rezultatus.

JK ir Europos Sąjunga jau liepė visoms oro linijoms vengti Baltarusijos oro erdvės ir uždraudė šios šalies pagrindiniam transportuotojui oru „Belavia“ skraidyti jų oro erdvėje. Kelios valstybės, įskaitant ir JAV, Kanadą, JK ir Europos Sąjungą, reaguodama į incidentą paskelbė naujas sankcijas Baltarusijai.

Lukašenkos režimas jau dabar yra izoliuotas tarptautiniu mastu. Taip kitos valstybės atsakė į žiaurų autoritarinės valdžios susidorojimą su prodemokratiniu judėjimu šalyje per prezidento rinkimus, kurie, pasak opozicijos ir Vakarų, buvo suklastoti.

Europos Sąjunga, JAV ir kitos šalys jau uždėjo Baltarusijai keliolika sukoordinuotų sankcijų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: