United Colors of Benetton reklaminės kompanijos plakato fragmentas

Dėl katalikų bažnyčioje praūžusio seksualinio priekabiavimo skandalo, neseniai Vokietijoje imtasi kelti klausimą dėl celibato prievolės panaikinimo. Vyresnysis Religijos Naujienų Tarnybos analitikas ir buvęs žurnalo „America” ​​vyriausiasis redaktorius Thomas Reese, sako, jog celibatas katalikų bažnyčioje gali keistis, nes nėra doktrina, kuri yra Bažnyčios mokymas apie tikėjimą ir moralę. Celibatas yra disciplina – žmonių parengtos taisyklės, galinčios keistis.

Celibato įvedimo pradžia oficialiai datuojama 11-ame amžiuje. Hofstra universiteto religijos profesorė Julie Byrne pasakoja: „Popiežius Grigalius VII bažnyčiose įvedė nemažai pokyčių, iš kurių vienas buvo privalomas tai kunigų celibatas“. Kornelio religijos profesorė Kim Haines-Eitzen aiškina, kad celibatas yra asketiškumo iškėlimas bei praktika susijusi su vienuoliais. Anksčiau kunigai prieš atlikdami savo pareigas, savo turtą atiduodavo bažnyčiai, o ne įpėdiniams. Taigi, jei kunigai neturėdavo įpėdinių, tuo geriau bažnyčiai

Tačiau šiandieniniame pasaulyje, katalikų bažnyčia gerokai skiriasi nuo praėjusių laikų. Katalikų bažnyčiose smarkiai mažėja kunigų skaičius, ypač Šiaurės ir Pietų Amerikos valstybėse. Vasario mėnesį „Wall Street Journal” rašė, jog „visame pasaulyje katalikų kunigų santykis pastaraisiais dešimtmečiais pagal Vatikano statistiką smarkiai sumažėjo. Panaikinus celibatą, daugybė susituokusių vyrų galėtų tapti kunigais.

Katalikų bažnyčios krizė prasidėjo 2002 – aisiais metais , kai Bostono katalikų bažnyčia atsidūrė dėmesio centre, kai buvo paskelbta keli šimtai straipsnių apie kunigų seksualinius nusikaltimus prieš nepilnamečius bei nusikaltimų slėpimą. Ši krizė tęsiasi iki šiol ir Vokietijoje, nepaisant to, jog neseniai Vokietijos vyskupų konferencijoje kardinolas Reinhardas Marksas atsiprašė tūkstančių nukentėjusiųjų ir pažadėjo dėti visas pastangas kovoje su šia blogybe kamuojančia bažnyčią bei pažadėjo jog ši tema nebebus tabu. 

T1

XXI amžiuje privalomo celibato panaikinimo idėją palaiko vis daugiau žmonių, net Martynas Liuteris savo moksliniame traktate rašė, jog tikrąją laimę rado santuokoje, bet ne praktikuodamas celibatą. 2000 -ųjų metų pradžios apklausos duomenys parodė, kad dauguma amerikiečių jau ilgą laiką buvo atviri dialogui šiuo klausimu. Religijos mokslų centro vykdantysis direktorius Varenas Goldsteinas teigė: „Daugelis kitų religijų nedraudžia kunigams susituokti. Per visą istoriją katalikų bažnyčia išliko didinga ir išgyveno dėl sugebėjimo prisitaikyti“.

2017 metais RMTI universiteto profesorių Des Cahil bei Peter Wilkinstono atliktame tyrime nustatyta, kad privalomas celibatas bei bažnyčios paslaptingumas yra pagrindiniai veiksniai, lemiantis tokį didelį vaikų prievartos skaičių Katalikų bažnyčioje. Buvęs kunigas Richard Sipe teigė, jog įžadas galėjo sukurti veidmainiškumo ir paslapties sistemą, kurioje būtų galima išnaudoti nepilnamečius.

Villanovos universiteto religijos profesorė Kathleen Grimes mano, jog celibato panaikinimas nesukeltų pavojaus, taip kaip būtų prieš 100 metų bei tiki, jog santuoka – kelias į šventumą. Apie celibato panaikinimą, Notingamo universiteto istorijos teologijos profesorius Tomas O’Loughlinas mano : „Jei rytoj Romos katalikų bažnyčios vyriausieji panaikintų celibatą, tai būtų dar viena nauja situacija, kurioje turėtume atrasti Dievą mūsų kasdieniniame gyvenime. Šioje padėtyje taip pat būtų pakilimų ir nuopuolių, tačiau nesikeistų kiekvieno bažnyčios nario pašaukimas“. Kai Celibato panaikinimas įvyks dėl kokių nors priežasčių tai akivaizdus žingsnis link bažnyčios atvirumo reformos. Tai taptu pripažinimu, kad mes gyvename šiuolaikinėje visuomenėje bei vedę kunigai reikštų pažangą ir galėtų padėti katalikams jaustis taip, kad jų bažnyčia reaguoja į egzistencinę krizę.

T2

Tačiau yra kita šios problemos pusė – tinklaraščio „The Advocate“ straipsnio autorė Marie Spicuzza teigia, jog privalomo celibato panaikinimas nesumažins seksualinių priekabiavimų, o išaugs į dar didesnę bažnyčios krizę dėl dar didesnio nusikaltimų skaičiaus, nes anot jos tokie kunigai nesikeis ir vis nusikals bažnyčios viduje. Taipogi ir celibato nesilaikančios bažnyčios pateko į šį skandalą. 2016 metais Australijos anglikonų bažnyčią sukrėtė pedofilijos skandalas, kuriame buvo atskleisti 249 bažnyčios nariai, kurie nuo 1980 iki 2015 metų išnaudojo tūkstančius nepilnamečių.

Taip pat skaitykite: Top 10 pavojingiausių religinių kultų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: