Bruce Mahalski nuotr.

Iš Naujosios Zelandijos kilęs menininkas Bruce Mahalski kuria neįprastus, išskirtinius ir akį traukiančius šedevrus. Jis jau nuo 1996 m. eksponuoja savo paveikslus, fotografijas, skulptūras, o ir Danidino mieste esančiame muziejuje ,,The Dunedin Museum of Natural Mystery“ , galima įsigyti jo autorinių kūrinių. Jo pirmieji darbai, sukurti iš kaulų, gimė dar 2005 m., kurie šį menininką užkabino specializuotis ir mokytis kaulų struktūros ir suprastimo apie jų tekstūra.

Kaulai, tokie trapūs ir primenantys mirtį, jog net nepagalvotume, kad iš jų galima kažką padaryti. Tačiau B. Mahalski kauluose įžvelgia gyvavimą, o ne mirtį. Šis autorius per visuos tuos metus, nuo kūrybos pradžios, ekspermentavo su kaulų skulptūravimu ir jo subtiliu pateikimu, kol įgavo savitumo. Jį inspiravo įvairios muziejų parodos, o ypač nuo pat vaikystės įprotis rinkti į mažą dėžutę visokias smulkmenas lauke. Taip pat jis gali būti dėkingas savo tėvams, kurie paskatino užsiimti tokiu hobiu. Jog darbai atrodytų taip, kaip atrodo šiandien, pareikalavo begale pastangų, kadangi su mažomis detalėmis yra sunkiau dirbti. Tačiau rezultatas atperka visus lūkesčius ir išlietą prakaitą.

Autorius kalbėdamas apie problemas pasaulyje, užsimena jog kai kurie religingi žmonės gerbia visu pirma žmogaus gyvybę, bet menininkas mano, jog šis ,,rūšies“ požiūris yra daugelio mūsų dabartinių nesusipratimų pagrindas. Jis nemato jokių esminių žmogaus, žiurkės ar kiaulės kaulų skirtumo. Mes turime būti geriausia versija paties savęs, atrasti ryšį su gamta, nes tik tokiu atveju galime pajusti tą lygybę tarp žmogaus ir kitos gyvybės formos. Autorius žino, jog visos visuomenės požiūrio nepakeis o jis to ir nesistengia daryti, tačiau jo darbai atstovauja natūralumą, pačią esybę, meilę aplinkai, ekologijai, florai ir faunai.

Bruce Mahalski 0

Daugelyje darbų, kuriuose naudojami kaulai, yra ne tik gyvūninės kilmės, bet kartais ir žmonių. Taip autorius nori visiems priminti apie mūsų visų tarpusavio ryšius ir santykius su gamta ir jog turime būti atsakingi už visas gyvybes formas, kad ir kas tai bebūtų – triušis, beždžionė, tarakonas ar tas pats žmogus. Taip pat turime rūpintis aplinka, kurioje gyvenime, o neretai gyvūnai mums primena apie žmogaus daroma žala gamtai. Todėl šis autorius nori visiems priminti apie pagarba ir atsakomybe prieš patį save, savo artimą, pasaulį ir kitokius nei mes – gyvūnus.

Bruce Mahalski 7

B. Mahalski yra labai svarbu išsaugoti mirusiųjų orumą ir viena iš jo taisyklių yra gerbti visą gyvybę. Visos rūšys jam yra lygios. Savo darbuose įtraukdamas žmonių skeletus kartu su gyvūnais, jo manymu, žmonės sugrįžtą į savo teisėtą vietą gamtoje. ,,Mes esame ne evoliucijos viršūnė. Mes tik dar vienas kenkėjas, apsimetantis Dievu“,- teigia menininkas.

Bruce Mahalski 2

Bruce Mahalski 4

Bruce Mahalski 5

Bruce Mahalski 6

Bruce Mahalski 8

Bruce Mahalski 11

Bruce Mahalski 12

Bruce Mahalski 13

Bruce Mahalski mahalski.org archyvo nuotr

Taip pat skaitykite: Daugiau negu įspūdinga: šimto milžiniškų stiklo pluošto kaukolių instaliacija [FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: