Serialo "Cobra Kai" plakatas+

„Karatė vaikis“ buvo vienas žinomiausių filmų 80-aisiais. 1984m. pasirodė garsusis frančizės pradininkas, kuriame Ralfas Mačio suvaidino Danielį LaRuso – Naujojo Džersio paauglį, kuris persikelia gyventi į Kaliforniją ir tampa priešais su pašaipūnu Džoniu Lorensu (Viljamas Zabka), kuris taip pat yra karatė ekspertas. Norėdamas jį nugalėti, Danielis meta iššūkį Džoniui ir jo žiauriam „Kobra Kai“ dodžo „All Valley“ karatė turnyre. Treniruojamas sensėjaus pono Mijagio (Pet Morita), kuris suteikia Danieliui itin trūkstamo pasitikėjimo savimi bei tarsi atstoja jam tėvą, jis įgauna puikią fizinę ir psichinę formą.

Džonį nugali, tačiau jis niekada negalėjo to pripažinti. Dėl šios priežasties, „YouTube Premium“ serialas „Kobra Kai“ tapo tikru pasimėgavimu, kuriame iš Džonio pozicijos vaizduojamos pasekmės, atsiradusios dėl varžymosi vidurinėje mokykloje ir dėl kurių jo gyvenimas sugriuvo visomis prasmėmis po to, kai Danielis tapo turtinga vietine įžymybe. Pasipiktinęs ir juntantis nostalgiją savo jaunystės šlovei, Džonis vėl pradeda gerai žinomą „Kobra Kai“ dodžo su naująja karta ir įžiebia naują konfliktą su savo senuoju varžovu.

„Kobra Kai“ persikelia į „Netflix“ platformą trečiajam sezonui, kuris žada dar daugiau dvikovų tarp Džonio ir Danielio kartu su daugybe subtilių užuominų ir paslėptais siurprizais.
Norime peržvelgti į kai kurias „Karate vaikio“ užuominas, besislepiančios pirmuose dviejuose „Kobra Kai“ sezonuose.

Filmas „Karate vaikis“ nėra tik istorija apie karatė ir energingą jaunuolį Danielį LaRuso, kuris turi mažai šansų nugalėti, tačiau deda visas pastangas, kad nugalėtų stipresnį oponentą Džonį Lorensą. Kadangi tai 80-ųjų filmas, jame stipriai atsispindi tuometinės socialinių klasių problemos. Tokiuose šio laikotarpio filmuose, tapusiuose klasika, kaip „Jai tinka rožinė“ (Pretty in Pink, 1986) ir „Ji nuostabi“ (Some Kind of Wonderful, 1987), turtingi vaikai neįsivaizduojamai ir žiauriai negailestingi mažiau pasiturinčių šeimų vaikams.
Kaip ir būtų galima tikėtis, iš turtingos šeimos kilęs ir gerame rajone gyvenantis Džonis yra negailestingas ir žemina Danielį – naujai į miestą atsikrausčiusį vaikiną ir vienišos mamos sūnų, kuris gyvena mažame, prastame bute ir ne tokiame prabangiame Kalifornijos rajone Resedoje.

Tačiau po 30 metų seriale „Kobra Kai“ istorija apsiverčia aukštyn kojomis. Danielis yra automobilių prekybos tinklo savininkas ir yra labai turtingas. Na, o Džonis yra išsiskyręs, vos suduria galą su galu, gyvena mažame, įprastame bute ir tikrai ne pačiame geriausiame rajone. Žiūrovai tikriausiai nepastebi, kad Džonis gyvena Resedos Aukštumose – ten pat, kur kadaise gyveno Danielis.

Žinoma, visi serialo žiūrovai yra matę bent vieną „Karatė vaikio“ dalį. Kažin ar nemačiusieji šio filmo susigundytų žiūrėti serialą, kuriame vaizduojamas pagrindinio varžovo gyvenimas po trijų dešimtmečių. Serialas yra tiesioginis „Karatė vaikio“ dalių ar bent pirmosios dalies pratęsimas, nes joje Džonis Lorensas dar atliko pagrindinį vaidmenį.


1984 m. klasika tapusiame filme, Džonis, šio filmo blogiukas, pralaimi didžiąją dvikovą puikiai pasirodžiusiam Danieliui LaRuso „All Valley“ karatė turnyre. Kad parodytų kaip „Kobra Kai“ tyrinėja Kalifornijos dodžo karatė pasaulį pagal Džonio požiūrį, istorija pradedama kadru, kuris leidžia suprasti nuo ko gi viskas prasideda, filosofiškai tariant: Džonis guli veidu žemyn sujauktoje lovoje, palaužtas ne Danielio, o 30 metų trunkančių kančių.

Vieno „Kobra Kai“ veikėjo likimas yra liūdnas ir tragiškas, bet taip pat suteikia serialo scenarijaus autoriams šansą eigoje itin subtiliai perteikti vieną originalaus „Karatė vaikio“ filmo citatą.

„Kobra Kai“ labai pasisekė, kad aktorius Robas Garisonas sutiko vaidinti seriale 2019 m. Jis buvo visiškai nutolęs nuo aktorystės ir per beveik 25 m. buvo pasirodęs tik viename projekte. Jis pakartojo Tomio, vieno iš Džonio Lorenso „Kobra Kai“ draugų ir kartu jam antrinusio pašaipūno vaidmenį. „Kobra Kai“ seriale Tomis miršta ir jam tėra likusi viena diena išgerti, palėbauti, pasivažinėti motociklu ir išvykti į iškylą su savo draugais tol, kol neateina laikas atsisveikinti visam. Po tiek daug metų, tai padėjo tašką neužbaigtoje personažo istorijoje. Paskutinis vaizdas, kurį žiūrovai išvysta apie Tomį – lavonmaišyje užsegamas jo kūnas. Tai nuoroda į pirmąją filmo „Karatė vaikis“ dalį, kuomet Džonis kovoja aukščiausiame „All Valley“ karatė turnyre, o Tomis žiauriai sušunka „Atneškit jam lavonmaišį“, kadangi jo draugas sėkmingai kovoja prieš Danielį. (Deja, bet Garisonas mirė po kelių mėnesių nuo „Kobra Kai“ pasirodymo.)

„Karatė vaikis“ sukūrė stiprių filmų ir televizijos prekinį ženklą. Dauguma frančizės filmų buvo pamiršti dar prieš pirmajam „Kobra Kai“ sezonui pasiekiant mokią „YouTube“ auditoriją, pavyzdžiui, nevykęs 1994 m. filmas su Hilary Svank, 2010 m. perdirbtas filmas su Džeidenu Smitu ir Džekiu Čanu, bei 1989 m. animacinis serialas „Karatė vaikis“, kurio pirmojoje serijoje vaidino pats Danielis LaRuso. „Kobra Kai“ aplinkybes galime interpretuoti pagal jų logišką, bet ekstremalią pabaigą, tačiau yra dar viena filmų serija, kuri galėtų būti „Karatė vaikio“ frančizės dalis. Seriale „Kobra Kai“ Džonis Lorensas (Viljamas Zabka) yra išsiskyręs su žmona Šenon ir turi su ja sūnų Robį. 2010 metų filme „Karštas kubilas – laiko mašina“ (Hot Tub Time Machine), kurio veiksmas vyksta 1980 m., Zabka vaidina Riką, o Diora Berd – jo žmoną. „Kobra Kai“ Berd vaidina Šenon, duodama suprasti, kad jie yra ta pati pora, tačiau jų santykiai pakrypo neigiama linkme.

Paskutiniame „Kobra Kai“ antrojo sezono epizode „Pulpo“, ilgamečiai priešai Džonis ir Danielis netikėtai ir nenoriai susitinka dvigubame pasimatyme. Jie patiria keletą smagių akimirkų, prisiminę senus laikus ir aršią konkurenciją (juk juos sieja karatė), tiksliai prisimenant nuo ko gi viskas prasidėjo. „Tu apdrabstei mane mėlynių pyragu“ besijuokdamas sako Džonis, o Danielis atsako „Todėl, kad pirmiausiai jis jį padėjo ant mano kėdės. Jis praleidžia detales.“ Nors šis agresyvus įvykis su pyragu įprastiems „Karatė vaikio“ gerbėjams gali skambėti neįprastai, ar net tiems, kurie jį žiūrėjo 100 kartų, tam yra gera priežastis – Džonio ir Danielio konfliktas su mėlynių pyragu buvo įtrauktas į scenarijų, tačiau paties filmo taip ir nepasiekė. 2012 m. „Karatė vaikio“ režisierius Džonas Avildsenas „YouTube“ platformoje paskelbė daug filmuotos medžiagos apie tai, kas liko už kadro. Pavyzdžiui, aktoriai Ralfas Mačio ir Viljamas Zabka repetuoja sceną, kurioje Danielis ir Džonis bando pažeminti vienas kitą su jau minėtu pyragu.

Dauguma pagrindinių kūrybinės grupės narių iš 80-ųjų „Karatė vaikio“ filmų pasirodo bent trumpai akimirkai pirmuose dviejuose „Kobra Kai“ sezonuose. Martinas Kauvas pasirodo kaip manomai miręs Krysas tam, kad paerzintų ir motyvuotų Džonį, o Rendė Handler pasirodo kaip Danielio mama Liusilė LaRuso. Praleistas vienas svarbus dalykas: Elizabeta Šiu bent kol kas nepasirodė seriale ir dar kartą neįkūnijo Eli Mils iš „Karatė vaikio“, kuriame ji kėlė įtampą ir buvo Džonio buvusi mergina, kuri vėliau susidomėjo jo priešu Danieliu.

Paskutinį kartą ji pasirodė filme „Karatė vaikis 2“, kai paliko Danielį dėl „UCLA“ futbolininko. Nors Eli gali ir nepasirodyti „Kobra Kai“, bet jos buvimas jaučiamas visame seriale. Danielis ir Džonis paaiškina savo senąjį meilės trikampį. Danielis atskleidžia, kad Eli tapo vaikų chirurge ir išvyko gyventi į Denverį su savo vyru onkologu – visa tai jis sužinojo pašnipinėjęs „Facebook“. Seriale nėra rodoma, kad kas nors palaikytų ryšį socialiniuose tinkluose, tačiau viename paskutinių antrojo sezono kadrų, Džonio, iš įtūžio išmestame, telefone matomas Eli Mils – Švarber patvirtinimas kvietimui „draugauti“. Ją trumpam galima pamatyti kai ekrane pasirodo 80-ųjų nuotrauka, dėl kažkokios priežasties esanti prizo dėkle, Džonio vidurinėje mokykloje.

Seriale „Kobra Kai“ galima išvysti daug ką, dėl ko „Karatė vaikis“ yra toks ypatingas. Dėl savo Kobra Kai dodžo Džonis Lorensas atkuria savo paties kovos menų treniruočių šūkį: „Smūgiuok pirmas, smūgiuok stipriai ir jokio pasigailėjimo.“ Savo mokiniams jis atkuria ir savo 80-ųjų blogiuko aprangą: juodą ir geltoną berankovį kimono, naudojamą turnyruose. Viljamas Zabka taip apsirengęs buvo filme „Karatė vaikis“, bet kai jis neužsiiminėjo kovos menais, jis (ir jo sėbras Tomis) buvo dažnai matomas dėvint raudoną švarkelį, kuris galėtų būti išduodamas tik komandos nariams ir ant kurio buvo „Kobra Kai“ logotipas. Ši spalva „Kobra Kai“ vaizduojama ir ryškiai ir simboliškai. Džonio dodžo karate mokiniai tęsia tradicijas dėvėti ryškių raudonų atspalvių aprangą, subtiliai sufleruojančią, kad jie naudoja jų sensėjaus agresyvią ir negailestingą taktiką. Priešingai, mokiniai, kurie mokosi pas Danielį LaRuso jo „Miyagi-Do“, pavadintame Danielio sensėjaus pono Mijagio garbei iš originalios filmo trilogijos, kuris kovos menus mokė akcentuodamas holistiškumą ir pabrėždamas vidinę stiprybę. „Miyagi-Do“ patarnautojai dažnai dėvi mėlynos spalvos, kuri tradiciškai interpretuojama kaip ramesnė, mažiau pavojinga spalva nei raudona, drabužius.

„Kobra Kai“ sukelia daug konfliktų. Mokiniai dažnai blaškomi dviejų dodžo pasaulių ir tai gerai parodo situacija, kuomet Robis, Džonio sūnus, mokosi pas Danielį. Kai personažai susidurs kryžminėje ugnyje, jie dėvės raudonos ir mėlynos spalvos drabužius.

Pirmojo „Kobra Kai“ sezono devintasis epizodas vadinasi „Skirtingi, bet vienodi“. Tai tarsi užuomina, kad vis priešais tampantys Džonis ir Danielis turi daug bendro ir susitaiko. Pavyzdžiui, kai išgėrus alaus juos užplūdo prisiminimai, kurie atskleidė, kad abu vyrai vis dar nepamiršo Eli Mils, su kuria vidurinėje mokykloje draugavo Danielis po to, kai ji išsiskyrė su Džoniu ir kuris vis dar mano, jog Danielis ją iš jo atėmė.

Ankstesnis epizodas „Išsinėrimas“ ir panašus ir kitoks. Migelis, „Kobra Kai“ praktikantas, šnipinėja Džono sūnų Robį, kurio santykiai kiek per artimi su jo mergina Sem, kuri, pasirodo, yra Danielio dukra. Tame pačiame epizode, grupė (kuriai vadovauja Danielio nerūpestingas pusbrolis) padega Džonio automobilį ir už tai jis kaltina Danielį. Situacija galėjo pakrypti itin žiauria kryptimi, tačiau Danielio žmona Amanda viską pakeičia. Ji pasiūlo savo vyrui nemokamai duoti tokį automobilį, kokį išsirinks pats Džonis iš visų turimų, jiems priklausančios „LaRusso Auto Group“ įmonės automobilių. Danielis palydi Džonį iki automobilių centro, kuriame gausu pasirinkimų ir sako „Rinkis.“ Tai ta pati paprasta eilutė, kurią paprastai pasakė ponas Mijagis, siūlydamas Danieliui automobilį dovanų jo gimtadienio proga filme „Karatė vaikis“.

Serialas „Kobra Kai“ yra apie užsitęsusią nesantaiką tarp dviejų „Karatė vaikio“ varžovų Danielio LaRuso (Ralfas Mačio) ir Džonio Lorenso (Viljamas Zabka). Tačiau pažvelgus giliau, tai serialas apie traumas. Jis apie tai, kaip mes atlaikome vaikystės sunkumus ir kaip skirtingos galimybės pakeičia mūsų gebėjimą gyventi toliau be žmonių ir įvykių, kurie mus įskaudino praeityje. Negana to, „Kobra Kai“ pasakojama apie kartų traumą ir kaip tas skausmas, kurį jaučia tėvai persiduoda jų vaikams ir aplink juos esančioms bendruomenėms.

Danielio ir Džonio vaikystė nebuvo lengva. Originaliame filme, Danielis pradeda naują gyvenimą naujoje vietoje be tėvo, o Džonio patėvis prieš jį smurtauja. Kai Danieliui jo tikrą tėvą atstoja ponas Mijagis, „Kobra Kai“ sensėjus Džonas Krysas (Martinas Kauvas), jis jam neparodo jokių šiltų jausmų. Kitaip tariant, visai kaip tikrasis Džonio tėvas.

Per visus tuos metus iki serialo, šios aplinkybės Danielio ir Džonio gyvenimus pasuko labai skirtingais keliais. Danielis susituokia, turi vaikų ir dirba su savo žmona Amanda (Kortni Hengeler), kad sukusrtų sėkmingą automobilių prekybos centrą. O Džonis yra vienišas, nutolęs nuo Šenon Kin (Diora Berd) ir jų sūnaus Robio (Taneris Bačenan). Džonis per daug geria, sunkiai išsilaiko darbe ir dažnai supranta, kad jis tėra savo įniršio dėl bejėgiškumo auka.

Pirmasis „Kobra Kai“ sezonas yra apie bandymą susidurti su savo vidiniais demonais. Antrasis „Kobra Kai“ sezonas – apie tai, kas nutinka kai tiems demonams vėl pralaimi. Viskas iš „Kobra Kai“ pirmojo sezono yra perteikta dar stipriau antrajame sezone. Yra du besivaržantys dodžo ir dveji besivaržantys santykiai.

Taip pat skaitykite: 50 puikių Netflix pasiūlymų: filmai, serialai, dokumentika

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: