Boston.com nuotr

Nesuvokiamai mažai dėmesio žiniasklaidoje sulaukė gruodžio 3-ąją skelbtas naujas Transparency International organizacijos 170 šalių korupcijos suvokimo indeksas. Manau, žinau priežastį – stulbinančių pokyčių nepastebėta, todėl nutarta smarkiai nesigilinti. Visgi iš kėdės verčiantys pasikeitimai nėra vienintelis dalykas, į kurį reikėtų žiūrėti. Šiųmetis korupciją valstybėse rodantis tyrimas stebina ir džiugina vienu metu kitokiu būdu.

Pirmasis politinis džiaugsmas – visiškai stabilus mažiausiai korumpuotų valstybių dešimtukas. Tvirtas lyderių pozicijas išlaiko nekorumpuotume dar net paaugusios Danija (1 vieta) ir Naujoji Zelandija (1v.), čia pat stovi ir Suomija (3v.), Švedija (3v.), Norvegija (5v.), Singapūras (5v.), Šveicarija (7v.), Olandija (8v.), Australija (9v.) ir Kanada (9v.). Nei viena iš šių šalių nekrinta iš geriausių valstybių dešimtuko jau trečius metus iš eilės. Ką tai reiškia? Net jei tai ir nėra tikslus ekonominis ar politinis stabiliausių valstybių dešimtukas, tai – rimtas patikimumo ženklas. Akivaizdu, kad Transparency International sąraše pirmaujantieji – tie, kuriais galima remtis ir ekonomiškai, ir politiškai nepaisant jokių aplinkybių (tokių kaip, štai, visa naikinanti ekonominė krizė). Nesakykite, kad stabilios valstybės sudėtingose situacijose kada būtų pakenkusios. Ypač turėtų džiaugtis Europa ir Europos Sąjunga – net 6 valstybės iš dešimtuko yra europietiškos. Kartu priemonių sunkumams įveikti imtis lengviau.

Man asmeniškai daugiausiai laimės sukėlė korupcijos lygis Afrikos valstybėse. Turbūt dažnai girdite žmones, Afriką prilgynančius giliai korupcijos duobei, kuriai užkasti neužtektų visų pasaulio žmonių. Kitą kartą girdėdami užčiaupkite juos. Yra Afrikos valstybių, kuriuose padėtis neideali, bet stabili ir gana maloni. Botsvana stipriai laikosi 30-oje vietoje, lenkdama Kiprą, Portugaliją, Izraelį, Lenkiją, Ispaniją, Lietuvą, Maltą ir kitas. O štai Ruanda, Mauricijus, Lesotas stovi 49-55 vietose ir išdidžiai lenkia Čekiją, Kroatiją, Slovakiją, Italiją, Kuveitą, Graikiją. Jei taip ir toliau, ateitį prognozuoti galima dar optimistiškesnę. Tai labai malonu – Afrika kyla, o nuo jos svarbesnio vaidmens tarptautinėje politikoje neabejotinai laimės ir kitos pasaulio šalys.

Na, o liūdėti, gal jau net ir verkti, turėtų Rusijos valdininkai. Transparency International sąraše Rusija užima apverktiną 127-ąją vietą ir yra lenkiama Azerbaidžano, Baltarusijos ir daugybės Afrikos valstybių. Way to go. Neperkeltine prasme.

Išvada viena: dirbančios, skaidrumo siekiančios valstybės visada laimi, išlaikydamos stiprias pozicijas mažiausiai korumpuotų šalių sąrašo viršūnėje. Mažiau korupcijos visada reikš ne tik geresnę ekonominę padėtį, bet ir geresnį politinį įvaizdį ir patikimumą tarptautinėje politikoje, o štai daugiau korupcijos suteiks visiškai susivarusios valstybės įvaizdį. Mūsų valstybė užima 43-ą vietą. Gal ir nieko, bet stengtis reikia smarkiau. Tikrai galime.

Originalus įrašas tinklaraštyje Kleiva.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: