Kino filmo "Fight club" kadras

Davido Finčerio filmas „Kovos klubas“ yra tokio pat pavadinimo neįtikėtinai puikaus amerikiečių rašytojo Chucko Palahniuko romano ekranizacija. Paradoksalu, tačiau knygą išpopuliarino 1999 m. pasirodęs dabar kultiniu laikomas filmas.

„Oskarui” nominuotoje juostoje filmavosi tokios Holivudo žvaigždės kaip Bredas Pitas (Brad Pitt) ir Edvardas Nortonas (Edward Norton). 1999 metais pasirodžiusį filmą palankiai įvertino kritika, taip pat filmas pretendavo į „Oskarą“ garso efektų montažo kategorijoje.

Siužetas

Jau nuo pat pirmųjų filmo minučių pagrindinis filmo herojus Džekas įtraukia į savo minčių pasaulį. Jis kenčia nuo nemigos ir yra ne pats laimingiausias žmogus žemėje. Tačiau Džekas suranda užsiėmimą. Jis vaikšto į įvairius susitikimus: alkoholikų, sergančiu vėžiu, tuberkuliozės, persivalgėlių – storulių,  nors jo nei vėžys, nei alkoholizmas nekamuoja. Džekas tampa priklausomas nuo susitikimų. Jis jaučia vidinį pasitenkinimą klausydamas žmonių istorijų, o taip pat ir pats gali išsipasakoti ir išsiverkti, nes kiti manydami, jog jis tuoj mirs jį visada išklauso.

Vieną dieną susitikime jis sutinka Marlą – tokią pačią priklausomą nuo susitikimų, kaip ir jis, o tai jį begalo supykdo, tačiau viduje jis jai jaučia savotišką meilę. Galima sakyti, jog filmo vingiai apsiverčia, kai Džekas sutinka Tailerį – muilo pardavėją, pliačiančią ir griaunančią ribas asmenybę.

Kino filmo “Fight club” kadras

Veikėjai

Pagrindiniai filmo veikėjai Džekas ir Taileris yra vienas kito priešingybės. Džekas -atspindi materialiąją ir vartotojišką visuomenės pusę, jis nemėgsta savo boso, dirba nemėgstamą darbą ir yra beprotiškai vienišas. Džekas savo pasąmonėje susikuria vyrą, tokį, koks norėtų būti pats. Tai – Taileris. Taileris laisvamaniškas žmogus, kuriam nei turtai nei visuomenės nuostatos nerūpi. Jis yra patrauklus, juo žavisi moterys, jis nieko nebijo, jis sunaikina visus kas stoja jam kelią.

Netgi Džeko mylimoji, kuri yra panaši į jį patį, atitenka Taileriui. Marla yra bohemiška keistuolė, kurią Džekas yra įsimylėjęs, nors tai ir neigia. Jų abiejų vidiniai pasauliai yra panašūs, tačiau Džekui trodo, kad jis jai per prastas ir jai reikia tikro vyro, tokio kaip Taileris, kuris, anot Džeko, atspindi „idealų“ ir „teisingą“ vyrą, susirūpinusį visuomenės vertybėmis ir bet kokia kaina norintį sunaikinti vartotojišką ir pramogų visuomenę, padaryti visus panašius į „Kovos klubo“ narius..

Kino filmo “Fight club” kadras

Netgi pats filmo pavadinimas „Kovos klubas“ labiau atspindi ne filme rodomas muštynes, o vidinę ir dvasinę kovą. Kovą tarp susidvejinusio vaikino, kuris yra pasimetęs visoje vartotojiškoje ir pramogų visuomenėje, kuri pavertė jį „daiktų vergu“. Kovos klubas atskleidžia žmogaus kovą su pačiu savimi, su savo mintimis. Juk kiekvienam iš mūsų kartais tenka pakovoti su savimi, o ir tikriausiai dažnas iš musų turime savąjį Tailerį, kuris tam tikromis situacijose sujaukia mums mintis ir protus.

Verdiktas 9/10

Tai vienas iš nedaugelio filmų, kuris smarkiai sujaukia protą ir mintis, ir jį norisi žiūrėti daugiau nei vieną kartą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: