© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

1865 m. buvo įkurta „Kukluksklano“ organizacija, kurios nariai žiauriai kovojo prieš juodaodžių lygiateisiškumą visuomenėje. Apsigaubę veidus baltais gobtuvais, klano nariai organizuodavo linčo teismus, įvairiomis nelegaliomis priemonėmis trukdydavo juodaodžiams dalyvauti rinkimuose. Šiandien „Kuklukslanas“ nebeegzistuoja, tačiau dažniausiai šiuo vardu prisidengia dešiniųjų politinių pažiūrų nacionalistinės bendruomenės.

„Kukluksklano“ ištakos

Pirmą kartą organizaciją subūrė JAV pilietinio karo Amerikos Valstijų Konfederacijos (pietinės valstijos) veteranai 1865 m. gruodžio 24 d. Tenesio valstijoje. Nors organizaciją kaip pagrindinį savo tikslą iškelė pagalbą nuo karo nukentėjusioms našlėms ir našlaitėms, klano nariai siekė kaip įmanoma labiau sumažinti juodaodžių teises ir integraciją į visuomenę. Po pilietinio karo, didžioji dalis JAV gyventojų buvo įsitikinę, jog juodaodžiai nėra lygūs su jais ir jiems suteikta per daug politinių galių. Iš pradžių organizacija veikė lokaliai, tačiau netrukus ji tapo bene didžiausia rasinės neapykantos šalininkų Jungtinėse Amerikos Valstijose. Organizacija 1871 m. paskelbta neteisėta, o iki 1882 m. klanas buvo visiškai išnaikintas.

1915 metais pasirodė filmas „Tautos gimimas“ (angl.The Birth of Bation), išaukštinantis „Kukluksklano“ veiklą ir pasiekimus. Dėka William Joseph Simmons tais pačiais metais organizacija atgimė. Tiesa, organizacija buvo pelno siekianti: žmonės, norėję priklausyti organizacijai, turėjo sumokėti įstojimo mokestį. Tačiau dabar nariai beteisiais piliečiais laikė ne tik juodaodžius, bet ir žydus, homoseksualus, ispanų imigrantus, azijiečius, arabus, komunistus, ateistus ir kitus jų ideologijai prieštaraujančius žmones. Antroji kukluksklano banga per visą istoriją turėjo daugiausiai narių (skaičius vyrauja nuo 3mln. iki 6mln.). Taip pat to meto organizacija buvo formali ir turėjo įteisintą struktūrą. Trečio dešimtmečio viduryje, JAV veikė apie 5 mln. „Kukluksklano“ narių – tai yra apie 15 proc. valstybės piliečių. Tačiau dėl vis pasikartojančių organizacijos lyderių kruvinų išpuolių ir dėl išorinių veiksnių organizacija skilo ir galiausiai išnyko pasibaigus Antrajam pasauliniam karui.

Vėliau sekė trečioji (1946 m.-1970 m.) “Kukluksklano” banga, kurioje svarbų vaidmenį užėmė Martin Luther King ir John Fitzgerald Kennedy, kurie pasisakė prieš rasinę diskriminaciją. Taip pat klano lyderio Samuel Green mirtis sumažino organizacijos plitimą, o 1970 metais organizacijoje formaliai veikė 30000 žmonių ir skaičius vis mažėjo. Septintasis dešimtmetis pasižymėjo kruvinais išpuoliais ir teroro aktais. Vienas iš jų vyko Alabamos valstijoje, Baptistų bažnyčioje, kurioje sprogimas pražudė 4 juodaodes mergaites. Toliau sekė ir ketvirtoji (1970 m.-1984 m.) , ir penktoji (1984 m. -1990 m.) “Kukluksklano” banga, tačiau organizacijos įtaka vis menko dėl įvairių skandalų ir vadovų vykdomos korupcijos.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ideologija ir simbolika

Pirmieji “Kukluksklano” nariai buvo įsitikinę, jog baltųjų rasė yra nepakeičiama valstybės ašis ir Dievas juos sukūrė geresnius už kitų rasių atstovus. Organizacijai priklausantys nariai tikėjo, jog jie privalo apginti valstybę nuo kitų valstybių įtakos ir juodaodžių intervencijos. Pirmiausia, „Kukluksklano” nariai beteisiais piliečiais laikė juodaodžius, tačiau laikui bėgant į “juodąjį sąrašą” pateko vis daugiau kitos rasės ar tikėjimo žmonių. Jie skelbė nešantys gerovę, o smurtą naudojantys tik esant būtinybei apsiginti. Tačiau istorija rodo ką kitą: tūkstančiai žmonių nukentėjo nuo šio klano išpuolių. Dažniausiai „Kukluksklano” nariai dėvėdami baltus apsiaustus, rengdavo naktinius išpuolius prieš juodaodžius. Ilgainiui žodis “Kukluksklanas” tapo siejamas su terorizmu, jėga, bauginimu ir net linčiavimu.

Ku Klux- „kuklos“= cirkle (ratas), Klan- klanas/ grupė. „Ku“ reiškia kulkos idėjimą į vidų, „Klux“ reiškia kulkos užtaisymą, „Klan“ reiškia kulkos iššovimą.

„Kukluksklano“ logotipas- krikščioniškasis kryžius simbolizuoja tikėjimą, o ratas – vienybę. Balta spalva simbolizuoja klano grynumą ir skaistumą, raudona- kraujo ryšius ir per mūšį išlietą kraują, juoda- drąsą. Kryžiaus centre matome kraujo lašą, simbolizuojantį Kristaus kraują, apsaugantį „baltuosius nuo blogio“.

Šios organizacijos nariai vilki baltus apsiaustus ir smailius galvos apdangalus, kurie paslepia veidą ir matomos tik akys. Jie save vadina „Dievo armija“. Anot jų, tokia apranga simbolizuoja jų skaistumą, tačiau tuo pat metu apdaras slepia narių tapatybę, kas praversdavo naktinių išpuolių metu.

Kukluksklano nariai naudoja pasisveikinimą, identišką Hitlerio rankos iškėlimui, savo pasisakymų metu. Šis ženklas vadinamas „Kigy“ ir jis reiškia „Aš tave priimu“.

Ceremonijų metu, kuomet į klaną buvo priimami nauji nariai, buvo degindamas kryžius, kuris, anot jų, simbolizuoja Kristaus šilumą. Taip pat šiuo aktu klano nariai siekė išgąsdinti ir įbauginti aukas.

„Kukluksklanas“ šiandien

Formaliai KKK iširo devintajame dešimtmetyje. Dabar dažniausiai šiuo vardu prisidengia dešiniųjų politinių pažiūrų nacionalistinės bendruomenės. Vienos tvarkos tarp jų nėra, daugelis jų skiriasi savo veiklos pobūdžiu viena nuo kitos. Kai kurios iš jų veikia pagal tradicijas, tačiau yra daugiau kaip mažos grupės, nei rimtos su kažkuo kovojančios organizacijos. Kitos veikia kaip radikalų grupės – rengia protesto demonstracijas, dažnai pasisakančias prieš homoseksualų santuokas, imigrantų teises ir kt. Nors organizacija stipriausiai veikia Amerikos pietinėse valstijose, „Kukluksklano“ šakų galime rasti ir Australijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Ispanijoje ir kitose šalyse. Dažniausiai kiekviena organizacija prideda papildomus kelis žodžius prieš ar po žodžių „Kukluksklanas“, kad išsiskirtų iš kitų (pavyzdžiui, Alabamos Baltieji Kukluksklano Riteriai). Tradicijų naudojimo lygis skirtingose organizacijose skirtingas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: