© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pigu ir atrodo kaip marihuana, bet gali turėti mirtiną poveikį: žolių mišinys „spice“ mirga Rusijos žiniasklaidos antraštėse. Narkotikas sudarytas iš kanapių pakaitalo, taip pat cheminių medžiagų ir yra ištirpinamas arbatoje. Surūkius jis lengvai gali sukelti apsinuodijimą ar kvėpavimo nepakantumą.

26-erių metų jaunuolis pasakoja, jog narkotikas sukelia priklausomybę labai greitai. Dėl cheminių medžiagų, esančių sudėtyje, jis iš karto pažeidžia žmogaus sistemą.

Rusijos laikraščiai ir televizijos kanalai vis labiau nerimauja dėl spartaus plitimo narkotiko, kuris sužadino prisiminimus apie „Krokodil“ narkotiką. Pastaroji narkotinė medžiaga pateko į naujienas pernai dėl savo poveikio, paliekančio aukas su randais, kurie panašūs į roplių odą.

Naujausiuose “YouTube” vaizdo įrašuose matomi jauni Rusijos vyrai, suvartoję narkotikų ir be sąmonės gulintys gatvėse, tačiau šios medžiagos autentiškumo „The Post“ patvirtinti negali. Daugelis kovos su narkotikais kampanijų įspėja, kad „Spice“ keliamas pavojus gali iš tikrųjų būti didesnis, nei tas, kurį sukelia heroinas.

Pasak vienos narkomanės:

„Vieną dieną aš atsistojau ir itin aiškiai supratau, kad vienintelis būdas pabėgti nuo mano siaubingo gyvenimo buvo nužudyti abu savo vaikus, o po to nusižudyti […] Buvo visiškai aišku, kad tai vienintelė galimybė. Laimei, mano vyras mane sustabdė ir nuramino. O kaip dėl žmonių, kurie neturi paramos?“

„Spice“ naudojamas jau daugelį metų ir nėra visiškai aišku, kodėl įvyko toks staigus ir žymus keliančių susirūpinimą atvejų padidėjimas pastarosiomis savaitėmis.

Rusija dėl šio narkotiko paplitimo kaltina kitas šalis. Pasak kelių Rusijos žiniasklaidos pranešimų, narkotikai tariamai atsirado Pietryčių Azijoje ir užsieniečių buvo atvežti į Rusiją.

Septyniasdešimt procentų iš sulaikytųjų, susijusių su narkotiku, pagal turimus duomenis nėra Rusijos piliečiai.

Po stebinančių ir nerimą keliančių apsinuodijimų padidėjimo, Rusijos valdžia ketina imtis ryžtingesnių priemonių. Rusijos federalinė narkotikų kontrolės tarnyba sulaikė daugiau nei 90 įtariamųjų vien tik šiais metais. Pentadienį agentūra pranešė, jog bus paskirtos ilgesnės kalėjimo bausmės nusikaltėliams, kurie platina narkotiką. Jei narkotiko vartojimas baigiasi asmens mirtimi, arba jei narkotiką platina organizuotas sindikatas, tokiais atvejais, nusikaltėliams gresia iki aštuonerių metų kalėjimo.

Vis daugiau ir daugiau incidentų pranešama Rusijos žiniasklaidoje, įskaitant pro langus iššokančius vaikus – problema pasiekė politinį lygmenį. Galimybė pakeisti narkotikų sudėtį, kai tik dabartinė versija uždraudžiama, paliko skylių Rusijos teisėkūroje. Politikai diskutuoja, kaip plačiau apibrėžti draudimus, siekiant uždrausti narkotikų gamintojams kurti naujus mišinius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: