Kino filmo "Nebraska" kadras

Net šešiems „Oskarams“ ir penkiems „Auksiniams gaubliams“ nominuota Aleksandro Peino drama „Nebraska“ nukels žiūrovus į neįprastą ir melancholija dvelkiančią kelionę. Tai filmas apie dūžtančias viltis, nykstančią sielą ir gyvenimą tokį, koks jis yra. 

Juodai baltas filmas „Nebraska“ pasakoja istoriją apie septyniasdešimt penkerių metų Vudį Grantą (jį vaidina Briusas Dernas), kuris gavęs reklaminį bukletą įtiki, jog loterijoje laimėjo milijoną dolerių. Nieko nelaukęs, iš Montanos jis išsiruošia keliauti atsiimti laimėjimo į pačią Nebraską. Filmas prasideda scena, kai greitkelyje beeinantį senolį sustabdo policijos pareigūnas. Iškviestas jaunėlis Vudžio sūnus Deividas (Vilas Forte), parveža tėvą namo ir bando jam paaiškinti, kad jis tėra reklamos auka ir joks laimėjimas neegzistuoja. Tačiau tėvas primygtinai laikosi savo pozicijos ir netrukus Deividas sulaukia skambučio iš pasipiktinusios savo mamos su žinia, kad pastarasis ir vėl išėjo iš namų atsiimti tariamojo laimėjimo. Supratęs, kad neperkalbės užsispyrusio tėvo, Deividas nusprendžia iki Nebraskos nuvežti jį pats, taip išsklaidydamas Vudžio fantazijas ir tikėdamasis ilgoje kelionėje praleisti šiek tiek daugiau laiko su senstančiu tėvu.

 

Kino filmo “Nebraska” kadras

Pakeliui į reklamos agentūrą, Deividas pasiūlo aplankyti Vudžio šeimą jo gimtąjame mieste, tačiau Vudis to daryti nenori. Nepaisant to, sūnus atvyksta pas Vudžio brolį ir jo šeimą. Sužinoję apie tariamą senolio laimėjimą, giminės nariai staiga prisimena nebūtas skolas ir prašo, kad jos būtų grąžintos. Niekas netiki sūnaus Deivido teigimu, kad milijonas dolerių, tai tik kuoktelėjusio tėvo prasimanymas. Netrukus pas Vudį ir Deividą atvyksta motina ir jo vyresnysis brolis, jie skeptiškai nusiteikę, tačiau prisijungia prie kelionės.

„Nebraska“, tai tėvo ir sūnaus pažinimo kelionė. Per kelyje sutiktų Vudžio giminių bei senų draugų negatyvius užmojus pasipelnyti iš senolio, ne tik sūnui, bet ir filmo žiūrovams, po truputį atsiskleidžia Vudžio asmenybė. Nors ir linkęs į alkoholį, Vudis išties buvo geraširdis žmogus, visad padėsiantis į bėdą patekusiems ir niekada neatsakantis į pagalbos šauksmus. Filme tvyrauja negatyvumo, savanaudiškumo ir neapykantos atmosfera. Ją sukuria labai gyvenimiški personažai ir tikroviška kasdienybė. Režisieriui puikiai pavyko pavaizduoti niūrų ir blankų pagyvenusio žmogaus pasaulį, mat dauguma filme esančių veikėjų yra senyvo amžiaus.

 

Kino filmo “Nebraska” kadras

Pagrindinio vaidmens atlikėjas Briusas Dernas, Kanų kino festivalyje pelnė geriausio aktoriaus apdovanojimą ir visai neveltui. Aktorius nepriekaištingai išpildė savo personažą, sukeldamas kontrastingus jausmus jį stebintiems žiūrovams. Vienu metu galima jausti didelį pyktį bumbančiam ir nerūpestingam seniui, o kita akimirka jo tiesiog gailėtis stebint absurdiškas ir tuo pačiu apverktinas situacijas, į kurias jisai patenka. Kaip kad pamesti dantų protezai kažkur netoli geležinkelio bėgių ar kaip paguodos prizas gauta kepurė, ant kurios ironiškai puikuojasi užrašas „prizo laimėtojas“.

Verdiktas 7/10

Nors filmas ir neskirtas atsipalaiduoti penktadienio vakarą, dvi slopias valandas truksianti juosta privers susimąstyti, koks tas gyvenimas senstant, o keli smulkūs juokeliai leis šiek tiek atsikvėpti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: