Pixbay.com archyvo nuotr.

Izraelio privačios įmonės „NSO Group“ sukurta šnipinėjimo programėlė, manoma, galėjo paveikti daugiau kaip 50 000 išmaniųjų telefonų. Sąraše atsidūrė numerių, priklausančių Meksikos, Indijos, Pakistano, Azerbaidžano ir kitų pasaulio valstybių piliečiams. Programa gali įsilaužti į bet kokį išmanųjį telefoną, naudotojui to nežinant.

Programėlė „Pegasus“ aprūpina įvairių šalių vyriausybes šnipinėjimo programomis, skirtomis sekti teroristus bei nusikaltėlius. Remiantis Washington Post, Izraelio įmonė yra kaltinama naudojusi įrangą šnipinėti telefonams, kurie priklausė žurnalistams, visuomenės aktyvistams, verslininkams bei politikams.

Kai kurie iš minėtame sąraše atsidūrusių numerių priklausė naujienų portalų reporteriams iš „CNN“, „The Associated Press“, „The New York Times“, „Voice of America“, „The Wall Street Journal“, „Al Jazeera“, „Le Monde“, „Bloomberg“, ir kt. Vis dar nėra aišku, kiek mobiliųjų įtaisų iš tiesų buvo šnipinėjama.

Glaudžios sąsajos su žurnalistų nužudymais

Sąraše yra net 15 000 numerių, priklausančių Meksikos piliečiams, įskaitant ir 2017 metais nužudyto reporterio Cecilio Pineda, kurio numeris sąraše atsidūrė net 2 kartus. Kai kurie numeriai siejami su žinomais politikais bei žurnalistais. Pasak „The Washington Post“, atlikus 37-ių sąraše esančių išmaniųjų telefonų ekspertizę paaiškėjo, kad buvo mėginta įsilaužti į šiuos prietaisus, į kai kuriuos sėkmingai. Tarp jų buvo ir įrenginiai, priklausę dviem moterims, artimoms Saudo Arabijos žurnalistui Jamalui Khashoggi, kuris 2018 metais buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Turkijoje.

Gali įrašinėti pokalbius, skaityti žinutes, filmuoti

Remiantis „The Guardian“ privačios kompanijos sukurta itin galinga programėlė pasiekusi išmanųjį telefoną gali skaityti siunčiamas ir gaunamas žinutes, žiūrėti įrenginyje esančias nuotraukas, įrašinėti pokalbius, slaptai filmuoti, aktyvuoti mikrofoną, įrašinėti pokalbius, sekti buvimo vietą bei rinkti kitokius duomenis.

Ši sekimo programėlė gali būti įdiegta tiek Android, tiek iOS operacines sistemas naudojančiuose įrenginiuose. Priešingai nei kitos programišių naudojamos priemonės, ši programėlė nereikalauja atlikti jokio veiksmo telefone, atsisiųsti programos ar paspausti nuorodos. Įsilaužėliai pasinaudoja telefono operacinės sistemos pažeidžiamumais ir instaliuojama programėlės kenkėjišką kodą tokiose susirašinėjimo priemonėse kaip „iMessage“ ar „Whatsapp“ ir to užtenka, kad įtaisas būtų „užkrėstas“.

Įmonė „NSO Group“ savo kaltės nepripažįsta, teigdama, jog kaltinimai melagingi.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: