Volodymyras Zelenskis / europarl.europa.eu arcyvo nuotr.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis perspėjo, kad didėja spaudimas Ukrainos kariams, nes mūšis dėl rytinio pasienio miesto Bachmuto darosi vis aršesnis, o Rusija kasdien praranda šimtus karių.

Vykstant karui Maskva pranešė, kad numušė Ukrainos bepiločius orlaivius, nukreiptus į civilius objektus Rusijos teritorijoje, o dar vienas nukrito netoli sostinės.

„Blogiausia situacija, kaip ir anksčiau, yra Bachmute… Rusija nuolat siunčia savo karius pulti mūsiškių“, – sakė V. Zelenskis, pridurdamas, kad vien tik nuo ketvirtadienio Rusija neteko apie 800 karių. Karas darosi vis intensyvesnis.“

Po kelis mėnesius trukusios laipsniškos pažangos rytuose ir nesėkmių kitur Maskva trokšta bet kokios sėkmės, todėl Bachmutas gali turėti daugiau politinės nei karinės vertės, tačiau V. Zelenskis pažadėjo jį ginti kuo ilgiau.

„Nepaisydamas patirtų didelių nuostolių, priešas dislokavo savo geriausiai apmokytas „Vagnerio“ puolamąsias pajėgas, kurios bando prasiveržti pro mūsų karių įtvirtinimus ir apsupti miestą“, – sakė O. Syrskyi, turėdamas omenyje Rusijos samdinių kuopą.

Bachmutas netrukus žlugs

Pasak valdžios institucijų, Bachmute, kuriame anksčiau gyveno daugiau kaip 70 000 žmonių, prasidėjo gyventojų išvykimas, liko vos 5 000 gyventojų, įskaitant 140 vaikų.

Antradienį Karo studijų institutas (ISW) Jungtinėse Valstijose pranešė, kad Rusijos reguliariosios pajėgos gali bandyti institucionalizuoti metodus, kuriuos „Vagnerio“ grupė taikė siekdama minimalaus taktinio efekto.

Rusija pranešė, kad numušė bepiločius orlaivius, virš pietinės Krasnodaro srities, Adygėjos respublikos ir Briansko pasienio regiono, kurie artėjo prie civilių taikinių.

Šie įvykiai yra naujausi iš virtinės tariamų išpuolių Rusijoje, dėl kurių Maskva kaltina Kijevą.

Maskvos srities gubernatorius Andrejus Vorobjovas teigė, kad netoli miesto nukrito bepilotis orlaivis, kuris greičiausiai buvo nukreiptas į civilinius objektus. Jis patikino, kad sužeistųjų ar materialinės žalos nebuvo.

Diktatorius Vladimiras Putinas Federalinei saugumo tarnybai pareiškė, kad reikia dėti daugiau pastangų Rusijos sienoms ginti.

Artimas V. Putino draugas, Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka atvyko į Pekiną trijų dienų vizitui, kurio metu vyko diskusijos su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

A. Lukašenkos vizitas įvyko praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Kinija paskelbė pozicijos dokumentą dėl Rusijos karo Ukrainoje, kuriame teigia esanti neutrali ir pasisako už abiejų šalių derybas.

Be to, JAV ir NATO pareiškė, kad Kinija svarsto galimybę tiekti ginkluotę Maskvai. Tačiau, Kinija kategoriškai tai paneigė.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas sakė, kad Aljansas mato Ukrainos narystę ilgalaikėje perspektyvoje, tačiau artimiausias prioritetas yra padėti šaliai apsisaugoti nuo Rusijos išpuolių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: