europarl.europa.eu nuotr.

 Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas įspėjo Eloną Muską, kad Twitter vadovas privalo laikytis Europos Sąjungos taisyklių, draudžiančių dezinformaciją ir teroristinę neapykantos kalbą internete. 

E. Makronas, aiškiai ir sąžiningai informavo Muską: „Twitter turi stengtis laikytis Europos Sąjungos reglamentų, kuriuose nustatytos aiškios taisyklės naudotojams, daug dėmesio skiriama turinio moderavimui ir žodžio laisvės apsaugai.“

E. Makronas ketvirtadienį laidai „Good Morning America“ sakė, kad dramatiški E. Musko Twitter politikos pakeitimai, leidžiantys dezinformaciją ir neapykantos kalbą, yra rimta problema.

E. Makronas pridūrė: „Žodžio laisvė ir demokratija yra grindžiama pagarba ir viešąja tvarka. Žinoma, galite laisvai kalbėti, rašyti, ką norite, bet viskam yra ribos.“

Twitter jau susidūrė su nemalonumais Europoje, dėl Musko sprendimo leisti platformoje skleisti melagingą informaciją apie COVID-19.

Thiery Bretonas, atsakingas už Europos Sąjungos vidaus rinką, sakė, kad Twitter gali sulaukti rimtų sankcijų, jei Muskas nesilaikys taisyklių, pagal kurias bendrovė turi moderuoti turinį ir kovoti su dezinformacija. Muskui perėmus Twitter valdymą, jis Twitter platformoje rašė: „Twitter veiks pagal mūsų taisykles“.

Makronas teigė, kad per susitikimą E. Muskas jam sakė, jog Twitter laikysis Christchurch Call (liet. Kraistčerčo kvietimo) plano, taip pavadinto po to, kai 2019 m. Kraistčerče, Naujojoje Zelandijoje, dviejose mečetėse buvo nužudytas 51 musulmonas. Šis raginimas – tai planas „pašalinti teroristinį ir smurtinį ekstremistinį turinį internete“, kurį remia kelių valstybių vadovai.

Makronas teigė, kad Muskas taip pat sutiko bendradarbiauti gerinant turinį, susijusį su vaikų apsauga internete.

Tyrimų duomenimis, nuo tada, kai valdžią perėmė Muskas, neapykantos apraiškų Twitter socialiniame tinkle itin padaugėjo. Internetinių išpuolių prieš tamsiaodžius padaugėjo trigubai, o LGBTQ bendruomenės atžvilgiu – beveik 60 %. Be to, per pirmąsias dvi Musko valdymo savaites antisemitinių pranešimų padaugėjo 61 %.

„The Guardian“ pranešė, kad maždaug prieš savaitę Twitter leido skelbti šiurpius Kraistčerčo žudynių vaizdo įrašus. Vaizdo įrašus nufilmavo Australijos baltųjų viršenybės šalininkas, kuris nužudė musulmonų maldininkus. Vaizdo įrašai buvo pašalinti tik po to, kai Naujosios Zelandijos vyriausybė susisiekė su Twitter.

Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern sakė, kad po to, kai vaizdo įrašai buvo pašalinti, Twitter pažadėjo būti atsargesnis dėl tokio turinio.

Ardern sakė: „Mes ir toliau tikimės, kad Twitter kasdien darys viską, kaip jie yra pažadėję, kad pašalintų šį siaubingą turinį bei stengsis sumažinti teroristinį ir smurtinį ekstremistinį turinį internete.“

Muskas vos prieš kelias dienas po dešimtmetį trukusio draudimo leido garsiam Amerikos neonaciui Andrew Anglinui (Andrew Anglin) vėl prisijungti prie Twitter. Rasistiškai, antisemitiškai, homofobiškai ir mizoginiškai nusiteikęs Anglinas 2018 m. pareiškė, kad nekenčia moterų ir mano, kad jos nusipelno būti mušamos, prievartaujamos ir uždaromos į narvus.

Anglinas skolingas „SiriusXM“ radijo laidų vedėjui Deanui Obeidalah 4,1 mln. dolerių žalos atlyginimo už šmeižtą. Twitter platformoje jis sufabrikavo žinutes, kuriose melagingai teigė, kad Obeidalah yra teroristas. Dėl šio įvykio Obeidalah buvo grasinama mirtimi.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: