ELTA / Josvydo Elinsko nuotr.

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarė Irena Segalovičienė sako, jog Seimui kitų metų biudžeto projektą pateikusi Vyriausybė „nepagrįstai stabo“ iki šiol augusį finansavimą gynybai. Patarėjos teigimu, iš esmės privalu užtikrinti ne mažesnį nei šiais metais pasiektą asignavimų lygį.

„Šiemet pagaliau peržengėme 3 proc. nuo BVP (bendrojo vidaus produkto – ELTA) gynybos finansavimą. Kitais metais turėtume dar labiau didinti, tačiau matome, kad tas augimas nepagrįstai stabdomas ties 3 procentais“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė I. Segalovičienė.

„Toks gynybos finansavimas tikrai panašus į estafetės perdavimą ambicingesnei valdžiai ateityje, kadangi biudžete numatoma galimybė skolintis gynybai deficito rėmuose, kurios pirmasis iniciatorius ir buvo prezidentas. 2025 metų eigoje, mūsų įsitikinimu, kone privalu grįžti į ne mažesnį kaip šių metų 3,2 proc. gynybos finansavimo lygį ir pagal galimybes eiti aukštyn. Tikėkimės, kad atsiras tos galimybės ir bus vėl pasinaudota skolinimosi galimybe“, – nurodė patarėja.

Irena Segalovičienė. ELTA / Žygimantas Gedvila

ELTA primena, kad kitų metų biudžete krašto apsaugos finansavimas su Gynybos fondu viršys 2,5 mlrd. eurų ir sudarys 3,03 proc. BVP. Tuo metu vien tik Gynybos fondo lėšos sieks 240 mln. eurų. Iš fondo pinigų 59,6 mln. eurų bus skirta kariniam mobilumui, o civilinei saugai savivaldybėse bus skiriama 25 mln. eurų.

Šiemet finansavimas krašto apsaugai siekia 3,2 proc. BVP.

Augustė Lyberytė (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: