Shirley Bassey / instagram.com/shirleybassey archyvo nuotr.

Shirley Veronica Bassey, geriau žinoma tiesiog kaip Shirley Bassey. Tai žavinga Velso dainininkė, pasidabinusi prabangiais papuošalais ir blizgančiomis suknelėmis. Nors išgarsėjo penktajame dešimtmetyje, bet koncertuoja dar ir dabar. Išraiškingo balso savininkė įrašė tris išskirtines temines dainas Džeimso Bondo filmams: „Goldfinger“, „Diamonds Are Forever“ ir „Moonraker“.

Nelengva vaikystė

Shirley Bassey gimė baltaodės ir nigeriečio šeimoje 1937-aisiais sausio 8d., Kardifo mieste, Velse. Dainininkės mama iš viso susilaukė dešimties vaikų, Shirley pati jauniausia. Tėvai išsiskyrė, kai S. Bassey buvo dviejų metų. Tėvas, kuris laivų mašinų skyriuose kasė anglį, buvo įkalintas aštuoneriems metams už tai, kad pakartotinai išprievartavo devynerių metų mergaitę.

Būsimos POP divos vaikystė buvo nelengva. Pirmiausia tai, kad Shirley mišrios rasės. Tuo metu, mišrios rasės vaikai buvo skandalas ir labai neįprasta. Bet nemalonesnis Bassey prisiminimas iš vaikystės – skurdas. „Buvimas mišrios rasės niekada nebuvo mano problema. Kardife mūsų problema buvo paprastesnė. Maistas.“,-sakė ji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Shirley Bassey Blog (@shirleybassey)

Shirley Bassey mokyklą paliko būdama 14-likos metų ir pradėjo dirbti plieno dirbinių gamykloje. Visi pastebėjo jos muzikalumą ir stiprų balsą, nes paauglė dainuodavo visur ir visada. Shirley pamena, kad darbe ir mokykloje jai liepdavo užsičiaupti. Dirbdama „Curran Steels“ gamykloje pakuotoja, Shirley vakarais ir savaitgaliais dainuodavo baruose ir klubuose. Nors patirtis baruose kartais būdavo nemaloni – priekabiaujantys ir agresyvūs vyrai, dainininkė sako, kad tuo metu ji buvo pati laimingiausia scenoje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Shirley Bassey Blog (@shirleybassey)

Shirley Bassey ir visiems gerai žinomą kitą atlikėją Davidą Bowie sieja ne tik tai, kad jie abu gali pasigirti pasauline muzikos karjera, bet ir tai, kad jie abu, kol buvo nežinomi koncertavo tuose pačiuose klubuose. Davidas Bowie pasakojo, jog kartą paklausus klube, kur tualetas, jam parodė į kriauklę. Žinoma, būsimas atlikėjas atsisakė, bet tada iš klubo darbuotojo išgirdo: „Klausyk, sūnau, jei tai buvo pakankamai gerai Shirley Bassey, tai tiks ir tau.”

Pirmieji žingsniai karjeros link

1953 metais šešiolikmetė mergina pasirašė pirmąsias muzikines sutartis, kuriose nurodomas savaitinis Bassey atlyginimas – 14 svarų. Visai neblogai kaip šešiolikmetei, tiesa? Mergina dainavo miuzikle „Jolson“, vėliau dainininkė prisijungė prie „Hot from Harlem“ projekto ir taip įsitraukė į gastroles.

S. Bassey netrukus atsisakė gastrolių – šešiolikmetė laukėsi. Vaiko tėvo taip niekada ir neįvardino, bet mergina buvo pasiryžusi susilaukti savo kūdikio. Dainininkė grįžo į Kardifą, į gimtinę dirbo padavėja ir dainuodavo, kada tik galėdavo. Bassey pagimdė dukrą Sharon, iš pradžių melavo ir teigė, kad tai jos sesers dukra. Po pirmagimės gimimo Shirley buvo praradusi visas viltis ir manė, kad jos kaip dainininkės karjera jau baigta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Shirley Bassey Blog (@shirleybassey)

Po šešių mėnesiu Bassey buvo pakviesta koncertuoti Džersyje. Merginos motina visuomet dukrą palaikė, skatino nepraleisti ir šios progos. Vėliau dainininkė buvo pakviesta pasirodyti „Such Is Life“ scenos šou „Adelphi“ teatre ir taip užėmė Vest Endo sceną.

Devyniolikmetė 1956 m. įrašė savo pirmąjį singlą „Burn My Candle“. Tuo metu BBC radijas uždraudė ir netransliavo šio įrašo, nes radijo viršininkai kūrinį įvertino kaip per daug dviprasmišką, o ir dainos žodžiuose buvo paminėtas žodis „sex“. „Manau, man tikslingai nesakė, apie ką ši daina, kad galėčiau suteikti jai tą nekaltumą“,-teigė atlikėja. Galima palyginti, kaip pasikeitė muzikos industrija nuo šeštojo dešimtmečio, kai šiuo metu dviprasmiškos dainos su necenzūriniais žodžiais įprasta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Shirley Bassey Blog (@shirleybassey)

„Born To Sing the Blues“ buvo pirmasis Shirley Bassey albumas. Singlas „Banana Boat Song“ Jungtinėje Karalystėje singlų sąraše užkopė į 8-tą vietą. Sekantys jos albumai: „The Bewithcing Miss Bassey“, kuris susidėjo iš naujų ir senesnių įrašų ir „The Fabulous Shirley Bassey“. Šie du albumai buvo išleisti per vienus metus. Per savo dainininkės karjerą Shirley Bassey iš viso yra išleidusi septyniasdešimt albumų.

Nepaisant sėkmės ir išskirtinio balso Shirley Bassey niekada nesimokė muzikos ir neturėjo dainavimo pamokų. Ji yra minėjusi, kad nemoka skaityti natų. Pasaulinė žvaigždė teigė, kad augdama Kardife ji neplanavo karjeros šou versle. Planavo būti stiuardese, modeliu ar net slaugytoja, bet pamačius kraują suprato, kad šis kelias ne jai.

Meilės sūkuryje

Atlikėja daugelį nustebino, kai pranešė apie savo vestuves su režisieriumi Kennetu Hume, kuris buvo jos vadybininkas. Labiau stebino tai, kad jaunikis – homoseksualus. Bassey buvo įsitikinusi, kad gali pakeisti vyro seksualinę orientaciją. Shirley pastojo antrą kartą, jos vyras K. Hume labai įsiuto, nes pora negyveno kartu, tad buvo aišku, kad tėvas ne jis. 1963 m. Shirley Bassey pagimdė antrąją dukrą Samantha. Nors ir nepatvirtinta, manoma, kad tai buvo atlikėjos romano su aktoriumi Peteriu Finchu padarinys. Gaila, bet Samantha Bassey būdama 21-erių metu buvo rasta negyva nuskendusi Eivono upėje. Shirley Bassey teigia, kad tai nebuvo savižudybė.

Shirley Bassey gyvenime meilę buvo sutikusi ne kartą. Atlikėja dar kartą ištekėjo už italo Sergio Novako, savo vadybininko, su kuriuo įsivaikino berniuką – tai dainininkės sūnėnas Markas. Pora kartu buvo 13 metų, kol pranešė apie skyrybas. Shirley turėjo naują vaikiną. Atlikėja sako, kad jos partneriams patiko tai, ką jie matė scenoje ir norėjo tik trofėjaus.

Shirley ir įvaikinto sūnaus Marko santykiai nebuvo patys geriausi. Sūnus jautėsi pamirštas dėl nuolatinių Shirley Bassey gastrolių ir nebuvimo jo gyvenime. Markas papasakojo savo istoriją bulvariniam žurnalui ir tai labai pablogino atlikėjos reputaciją. Dainininkė pagarsėjo kaip nepatikima mama, kuri mėgsta išgertuves ir vyrų kompaniją. Bassey sesuo taip pat prisidėjo prie istorijos ir papasakojo, jog Shirley visai pamiršo ir paliko savo šeimą.

Savo kaip pop žvaigždės statusą Shirley Bassey užtvirtino įrašydama teminę Džeimso Bondo filmo dainą „Goldfinger“. Atlikėja pakartotinai šią dainą įrašė 2014 m., atkurdama originalią orkestruotę. Bassey pripažino, kad originalioje versijoje yra dvi neteisingos natos, ir džiaugėsi, kad turėjo galimybę iš naujo įrašyti dainą. Shirley Bassey vienintelė atlikėja, kuri „James Bond“ filmams įrašė daugiau nei vieną dainą. Dainininkė taip pat sudainavo „Diamonds Are Forever“ ir „Moonraker“ temines dainas.

Būdama 20-ties dainininkė sulaukė bauginančio ir grėsmę keliančio meilės prisipažinimo. Shirley dvi valandas buvo įkaltina savo kambaryje, viešbutyje. Ginkluotas vyras įsibrovė į kambarį ir pareiškė, kad myli atlikėją ir jei jis negali turėti Shirley, tai niekas kitas taip pat jos neturės. Tai buvo dvi baisiausios valandos dainininkės gyvenime, nors viskas baigėsi laimingai, o įsibrovėlis buvo suimtas.

Bassey išgarsėjo perdainuotomis ir kitų parašytomis dainomis. Ji pati niekada nerašė dainų ir nerodė noro išreikšti savo jausmų kūryboje. Kartą atlikėja užsiminė, kad nerašo poezijos, neužsirašinėja nieko dienoraštyje ir niekada nerašys nieko intymaus, net meilės laiškuose. Tačiau 2009 m. klausytojai sulaukė albumo su dainininkės rašytomis dainomis.

Pašėlusioji Shirley Bassey pusė

Švęsdama 25-uosius metus muzikos ir pramogų versle, Bassey šiek tiek padaugino šampano. Ji nustūmė policininką, kuris bandė dainininkę raminti, nes Shirley viešai rodėsi būdama išgėrusi ir ne itin pagarbiais žodžiais vadino kitus. Už tai atlikėja buvo areštuota, bet tai nesustabdė jos blizgančio gyvenimo būdo: vėliau ji buvo nufotografuota „Glamorgan“ labdaros renginyje, kur pakštelėjo į skruostą Princui Čarlzui, tuo metu Shirley Bassey renginyje pasirodė tik dėl užstato.

Bassey padavė į teismą buvusi asmeninė padėjėja, už tai, kad dainininkė įsikarščiavo, trenkė savo padėjėjai ir smerkiančiai bei įžūliai su ja kalbėjo. „Aš nemušiau jos, aš ją tik pastūmiau. Išeidama pasakiau, kad ji išlepinta žydų princesė, kitaip jos nevadinau.“ ,-sakė Shirley Bassey. Galų gale bylą laimėjo garsioji atlikėja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Shirley Bassey Blog (@shirleybassey)

Shirley Bassey sudainavo kartu su daugeliu legendinių muzikantų: Elviu Presley, Franku Sinatra, „Pet Shop Boys“, Neilu Diamondu. Atlikėja taip pat bendradarbiavo su dabartiniais muzikantais. Reperis Kanye Westas panaudojo savo dainai „Diamonds From Sierra Leone“ Shirley Bassey vokalą iš  jos dainos. Bassey kartu su Paloma Faith įrašė „Diamonds Are A Girl‘s Best Friend“ linksmą ir nuotaikingą versiją.

Blizgančios suknelės – išskirtinis atlikėjos bruožas

2003 m. Shirley paaukojo savo suknelių aukciono pajamas Karališkajam Velso muzikos ir dramos koledžui, kad būtų įsteigtas jos vardo stipendijų fondas. Nuo šios investicijos stipendija dabar kiekvienais metais skiriama išskirtiniam Velso dainininkui, kad padėtų toliau tobulėti muzikinei veiklai.

Shirley Bassey, 83 metų dainininkė – pati sėkmingiausia britų vokalistė – daugiau nei 50 metų populiariausių įrašų sąrašuose. Dabar scenos diva gyvena viena Monte Karle, jai ten patinka ir sako, kad ten savo deimantus gali nešioti ramia širdimi. Shirley Bassey išvysti galime didinguose ir iškilminguose renginiuose. Šiemet atlikėja taip pat išleido dar vieną albumą, kuris pažymi 70-uosius veiklos metus muzikoje ir scenoje.

1977 m. Bassey laimėjo „Britannia“ apdovanojimą už geriausią solo dainininkės karjerą per pastaruosius 50 metų. 1993 m. Ji tapo Britų imperijos ordino vadove, o 2000 m. – Britanijos imperijos ordino vade.

Taip pat skaitykite: Ella Fitzgerald – išskirtinė moteris, kurios balsas kerėjo milijonus

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: