Who is America kadras

Sekmadienį pasaulį sudrebino kontraversiškas komiko Sacha Baron Kohen sugrįžimas į televizijos eterį. Šį kartą britas amerikiečių televizijos „Showtime“ žiūrovus provokavo priversdamas nenuleisti akių nuo savo kūrybos komedijos šou „Kas yra Amerika?“ (angl. Who is America?). Šis politinės satyros šedevras, susidedantis iš septynių pusę valandos trunkančių serijų, pašiepia Amerikos politinius veikėjus, įskaitant ir patį prezidentą – Donald‘ą Trump‘ą. Tačiau naujasis Sacha Baron Kohen projektas jau spėjo sukelti masinę isteriją, priversdamas žiūrovus diskutuoti, ar, visgi, nebuvo peržengtos ribos?

Dramatiškas „Borato“ žvaigždės sugrįžimas, galima sakyti, įvyksta jam puikiai pažįstamoje teritorijoje, kurioje netrūksta kandžių juokelių ir netgi pašaipos elementų. „Kas yra Amerika?“ serijose britų komiką žiūrovai galės išvysti atliekant keturis ryškius personažinius vaidmenis: kaip dešiniųjų pažiūrų sąmokslo teoretiką Billy Wayne Ruddick Jr., itin „politiškai teisingą“ liberalą Nira Cain-N’Degocello, buvusį nusikaltėlį Rick Sherman ir Izraelio terorizmo ekspertą Erran Morad. Toks ketvertas neria į nuotykių kupiną kelionę, kurios oficialus tikslas – neutralizuoti Amerikoje tvyrančią politinę nesantaiką. Iš tiesų, šie veikėjai drastiškais būdais siekia auditorijai parodyti amerikiečių kultūrinių ir politinių veikėjų veidmainišką požiūrį arba, pastarųjų isitikinimu, absoliutų kvailumą.

Britų komikas ir toliau nesiteikia išlipti iš jam gerai pažįstamos rutinos rėmų, šį kartą turėdamas prisitaikyti tik prie vieno pokyčio – ganėtinai žymiai pasikeitusios Amerikos. Jei anksčiau Cohen tikslas buvo apgauti žmones, priverčiant šiuos garsiai pasakyti dalykus, kuriuos visi tyliai galvojame, tik nesakome, tai dabar niekas nebepatenka į tokį „juodąjį“ sąrašą. Rodos, visos temos neteko savo anksčiau puoselėto tabu titulo ir yra be jokio gėdos jausmo pristatomos visam pasauliui. Vienas iš tokių Cohen momentų mums primena aktoriaus atstovaujamą Kazachstano alter ego Boratą. Skandalingasis veikėjas 2013 m. trumpoje video klipo „Da Ali G Šou“ ištraukoje užlipo ant Arizonos baro scenos, atlikdamas publikai dainą apie žydus pavadinimu „Mano šalyje yra problema“. Tuo metu toks akibrokštas buvo itin šokiruojantis, visgi, kritikų teigimu, „Kas yra Amerika?“ pranoksta visus anksčiau matytus Cohen filmus.

Who is America 2

Pagrindinė „Da Ali G Šou“ idėja buvo parodyti, kaip lengvai aukšto lygio, arba labai geras pareigas užimantys valdžios atstovai sutinka pasirodyti prieš kamerą bet kokia kaina, tai yra net ir tada, kai atskleidžiamas jų idiotizmas iki visiškų absurdo ribų. Šis šou buvo skirtas sugriauti nusistovėjusius visuomenės standartus, nepaisant nepalankių pasekmių. Blaiviu protu sunku suvokti, kaip tokio aštraus tipo komedijos žanras galėtų sklandžiai funkcionuoti 2018-ųjų metų lengvai išprovokuojamoje ir pažeidžiamoje visuomenėje. Pavyzdžiui, anksčiau minėta vaikino idėja atlikti dainą apie žydų išmetimą į šulinį, dabar kur kas labiau primena tikrą kriminalinį incidentą realiame gyvenime, nei komedijos žanrui priskiriamą elementą.

Jau pirmoje naujoje „ekstremaliosios kartos“ „Kas yra Amerika?“ serijoje žiūrovų dėmesį patraukė terorizmo įkvėptas veikėjas Erran‘as, kuris skandalingame epizode kalbasi su Amerikos Nacionalinės šautuvų asociacijos atstovais ir jiems prijaučiančiais Respublikonų partijos politikais. Erran‘as prašo pastarųjų palaikymo, bandydamas propaguoti naująją „Kinderguardians“ (angl. Kindergarten – vaikų darželis, o guardian – globėjas) programą. Joje neslepiama, kad Amerikoje išsivysčiusi mokyklose vykstančių susišaudymų problema gali būti išsprendžiama lengvu ir labai originaliu būdu – apginkluojant net ne vaikų mokytojus, o pačius mažamečius, kurie galėtų programoje dalyvauti jau nuo trejų metų. „Mano sūnus buvo pirmasis programos dalyvis. Tegul jis ilsisi ramybėje. Jis mirė darydamas tai, ką aš myliu“, – savo idėjomis dalinasi Cohen personažas.

Who is America

Sekančioje „Kas yra Amerika?“ scenoje Erran‘as jau iš tikrųjų atsiveda būrelį mažamečių, kartu pasikviesdamas ir keletą žymių Amerikos parlamento atstovų, kurių paprašo įrašyti jo genialią idėją atspindintį vaizdo klipą. Kartu su šiais veikėjais į filmavimą yra įdarbinamas „Virdžinijos piliečių gynybos lygos“ prezidentas Philip Van Cleave. „Taikykitės į galvą, ne į pečius, ne į kojų pirštus“, – gynėjas netikrame mokomajo pobūdžio vaizdo įraše vaikams aiškina demonstruodamas, kaip naudoti ginklą, paslėptą pliušiniame meškine. Tokiai „šviesiai“ idėjai pritaria ir ginlų lobistas Larry Pratt, teigdamas, kad priešmokyklinio amžiaus vaikai geriausiai tinkami ginkluotų karių treniravimo sistemoms dėl savo dar pilnai neišsivysčiusio sąžinės jausmo.

Vis dėlto, „Kas yra Amerika?“ jau spėjo susilaukti rimtų kaltinimų ir kritikų pastabų dėl perdėto šaipymosi iš amerikiečių karo veteranų. Cohen savo naujajame projekte galimai vaizdavo neįgalų karo veteraną, įžeisdamas gerai žinomą Amerikos politinę veikėją Sarah Palin, kuri viešojoje erdvėje neslėpė savo pasipiktinimo šia problema. „Sekmadienį pasirodžiusioje serijoje, pokalbio su senatoriumi Bernie Sanders metu, Baron Cohen personažas Dr. Ruddick buvo paklaustas senatoriaus, ar jis yra neįgalus ir pastarasis atsakė neigiamai, teigdamas, jog naudoja mobilųjį motorolerį ir tokiu būdu išsaugoja savo energiją“, – į kritiką atsakė „Showtime“ televizijos viešųjų ryšių atstovas. Šis taip pat pabrėžė, kad Cohen vaizduojamas personažas serijoje nebuvo karo veterano reprezentacija, mat nedėvejo jokios militaristiniais elementais puoštos aprangos.

Naujo „Borato“ fenomeno projekto sekmadieninis debiutas susilaukė vos virš 327 tūkst. suintriguotų televizijos žiūrovų. Nepaisant to, „Kas yra Amerika?“ savaime užduoda klausimą, į kurį atsako pasitelkiant satyros elementus ir pašiepiant unikalią post-2016 m. Ameriką – tragikomišką ir kartais visai neprognozuojamą.

Taip pat skaitykite: TOP 10 politinių komedijų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: