Pedxels.com archyvo nuotr.

Grupė „Starbucks“ darbuotojų Pietų Karolinoje (JAV) padavė įmonę į teismą dėl šmeižto po to, kai kavinės vadovė apkaltino juos užpuolimu bei pagrobimu per darbovietėje vykusį protestą. Jie teigia, kad jų reputacijai pakenkė vadovės teiginys, jog esą jie neleido jai išeiti iš parduotuvės per protestą, vykusį darbo vietoje.

Pietų Karolinos valstijos teismui pateiktas ieškinys susijęs su rugpjūčio 1 d. incidentu Andersono parduotuvėje, kai darbuotojai priėjo prie savo vadovės ir įteikė laišką, reikalaudami didesnio darbo užmokesčio – tai įprasta darbo jėgos organizavimo taktika, vadinama „eisena prieš viršininką.“

Vėliau vadovė pateikė policijai pranešimą, kuriame teigė, kad darbuotojai jai neleido išeiti iš kavinės, kol jiems nebus padidintas darbo užmokestis ir kad vienas iš jų ją užpuolė – kaltinimus darbuotojai ir jų profsąjunga neigė. Vėliau vietos šerifo biuro atstovas spaudai laikraščiui „The State“ sakė, kad „nė vienas iš vadovės kaltinimų nebuvo teisingas“.

Pirmadienį „Starbucks“ pareiškime nurodė, kad nagrinėja ieškinį.

Bendrovė teigė: „Nė vienam „Starbucks“ partneriui nebuvo ir nebus taikomos nuobaudos už paramą ar dalyvavimą teisėtoje profsąjungų veikloje, tačiau narystė profsąjungoje neatleidžia partnerių nuo pareigos laikytis visiems partneriams taikomų taisyklių ir procedūrų“.

Dalį incidento galima pamatyti vaizdo įraše „TikTok“. Darbuotojai yra išsirikiavę prie stalo, prie kurio sėdi vadovė ir kalba mobiliuoju telefonu. Ji pakyla, jog išeitų ir pastumia į stalą jai kelią pastojusį darbuotoją. „Kodėl jį stumiate?“– kažkas paklausia vadovės. (Neaišku, ar vadovė kada nors pavartojo terminą „pagrobimas“, ar tai buvo tik kaltinimas, atitinkantis jos teiginius).

Aštuoni ieškinį pateikę darbuotojai teigia, kad „Starbucks“ pakenkė jų reputacijai „melagingai teigdami arba užsimindami, kad jie grasino bei dalyvavo nusikalstamame užpuolime- pagrobime“.

Jie teigia, kad dėl kaltinimų patyrė emocinį šoką.

Darbuotojai ieškinyje „Starbucks“ nurodė kaip vieną iš atsakovų ir teigė, kad vadovė konsultavosi su aukštesniais pareigūnais dėl pranešimo pateikimo ir dalyvavo „derinant atsakymą“.

„[Jos] pareiškimas policijai buvo melagingas – nei vienas darbuotojas neužblokavo išėjimo ir nei vienas darbuotojas jos neužpuolė“, – teigiama jų skunde.

„Starbucks“ laikinai nušalino darbuotojus nuo darbo, kol bus atliktas tyrimas, ir uždraudė jiems lankytis kitose „Starbucks“ padaliniuose.

Ieškinyje teigiama, kad po incidento „Starbucks“ advokatas susisiekė su darbuotojų profesąjunga „Workers United“ ir apkaltino vieną jos narį žeidžiančiu agresyviu ir bauginančiu elgesiu.

Šis darbuotojas Aneilas Tripathi (Aneil Tripathi) pirmadienį sakė, kad „Starbucks“ puikiai žinojo, ką daro, kai sutepė mūsų reputaciją ir pavaizdavo mus kaip nusikaltėlius“.

„Šioje byloje kalbama ne tik apie šmeižtą“, – sakė Tripathi. „Ji susijusi su tuo, kad „Starbucks“ parodo, kaip bjauriai ir atvirai įžeidinėja savo darbuotojus.“

Nesutarimai Pietų Karolinoje yra platesnio masto kovos tarp bendrovės ir profsąjungos „Starbucks Workers United“ kampanijos dalis. Daugiau kaip 200 „Starbucks“ tinklo kavinių darbuotojų per kelis mėnesius susivienijo į profesines sąjungas.

„Starbucks“ visą laiką priešinosi šiai kampanijai, o profsąjungos nariai kaltino bendrovę, kad ši keršija jiems atleisdama iš darbo, nušalindama nuo darbo ir uždarydama tinklo kavines.

Nacionalinės darbo santykių valdybos generalinis patarėjas pripažino, kad daugelis darbuotojų skundų yra pagrįsti, ir pateikė daugiau kaip 20 skundų prieš bendrovę, dėl darbo teisės pažeidimų. Dabar vyksta teisminiai procesai dėl šių bylų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: