Rajanas Goslingas / filmo La La Land (2016) kadras

Daugeliui gerai pažįstamas 36-erių kanadietis Rajanas Goslingas – ne tik gražus, bet ir nepaprastai talentingas aktorius. 2006 metais už atliktą vaidmenį filme „Pusė Nelsono“ aktorius tapo pirmuoju 1980-aisiais gimusiu aktoriumi, nominuotu Geriausiu metų aktoriumi Oskaro apdovanojimuose.

Gimęs Kanadoje, Ontarijaus provincijoje, Goslingas užaaugo Kornvalyje. Nuo pat mažens jautęs norą pasirodyti, dar būdamas vaikas su vyresne seserimi aktorius ėmė dainuoti ir šokti talentų pasirodymuose bei vestuvėse. Sukakus 12-ikai metų, Goslingas savo talentą pademonstravo didesnei publikai ir,nugalėjęs 17,000 kitų kandidatų, gavo vaidmenį televizijos laidoje vaikams „Peliuko Mikio klubas“.

Iš tikrųjų jo karjera prasidėjo nuo 2000-ųjų, kai Goslingas susišlavė gausybę pagrindinių vaidmenų dar net netapęs žinomu aktoriumi. 2000-aisiais „Prisiminti titanus“ aktorius atliko futbolininko vaidmenį, o ypač sužavėjo kritikus Denio Balinto, žydo berniuko tapusio naciu, vaidmeniu filme „Tikėtojas“. Po šio filmo Goslingas buvo nominuotas kaip Geriausias vyro pagrindinio vaidmens atlikėjas „Laisvosios dvasios apdovanojimuose“. Toliau talentingajam aktoriui tarsi iš dangaus krito vis svarbesni vaidmenys ir galimybės dirbti su tokiomis žymiomis aktorėmis kaip Sandra Bullock ir Rachel McAdams. Goslingas ypač išgarsėjo po romantinės dramos „Užrašų knygutė“, po kurios jam ir R. McAdams pasipylė pagyros ir apdovanojimai už geriausio bučinio sceną, žiūrovų pasirinktą mėgstamiausią romantinę sceną ir kt.

Po „Užrašų knygutės“ aktorius susišlavė nemažai svarbių nominacijų ir apdovanojimų ir už kitus atliktus vaidmenis. 2007-aisiais nominuotas Oskarui už „Pusę Nelsono“, 2011-aisiais Goslingas buvo nominuotas „Auksiniam gaubliui“ už pasirodymą filme „Mano liūdna meilės istorija“. Gausiausiai apdovanotas ir nominuotas aktorius buvo ir už neseniai pasirodžiusį filmą „Kalifornijos svajos“. Už šį vaidmenį jis laimėjo ir „Auksinį gaublį“ kaip miuzikle geriausiai pasirodęs aktorius. Atrinkti geriausių filmų dešimtuką iš talentingojo R. Goslingo repertuaro tikrai nėra lengva.

10. „Niujorko šešėlyje.“

2013-aisiais pasirodęs režisieriaus Dereko Cianfranco filmas „Niujorko šešėlyje“ sulaukė labai daug pagyrų iš kino kritikų. Dauguma jų gyrė filmo tematiką – iškeltas ir gyvai perteiktas šeimos, tėvystės ir likimo problemas. Populiaraus JAV žurnalo „The Hollywood Reporter“ kritikas Deividas Rūnis ypač gyrė filme pasirodžiusius aktorius ir jų nepriekaištingą vaidybą. R. Goslingas filme vaidina Luką,motociklininką, kuris praleidžia daugiau laiko važinėdamas nei stovėdamas ant savų kojų. Aktorius vaidina šalia tokių garsių aktorių kaip Eva Mendes bei Ray Liotta, tačiau išlieka svarbiausia filmo žvaigžde. Taip pat jis profesionaliai perteikia veikėjo patiriamus jausmus bei apmąstymus. Filme „Važiuok“ Goslingo atlikto lenktyninko vaidmens gerbėjams motociklininkas Lukas nostalgiškai primins filmo pagrindinį veikėją Vairuotoją.

9. „Atleidžia tik dievas“

Šiame filme Goslingas pasirodo kaip Džulianas, amerikietis, besislepiantis nuo teisingumo Bankoke. Čia jis apsimeta Muay Thai bokso klubo vadovu, klubo, kuris iš tikrųjų amerikiečiui tarnauja kaip priedanga nešvariam jo verslui – narkotikų prekybai. Dėl neaiškių priežasčių Džiuliano vyresnysis brolis Bilis išprievartauja ir žiauriai nužudo šešiolikmetę, kurios galvą laiko rankose, kai jį nusikaltimo vietoje suranda policija.

Šis filmas gan daug kam pasirodė pernelyg pretenzingas ir beprasmis, ir nemažai žmonių pakilo ir išėjo iš kino salės kai jis buvo rodomas Kanų kino festivalyje. Tačiau tiems, kurie filmą pažiūrėjo iki galo, šis filmas pasirodė vienas geriausių festivalio filmų.  Viena pagrindinių to priežasčių buvo R. Goslingo puikus pasirodymas – aktorius gyvai perteikė publikai vieno žmogaus asmeninę kelionę per žemiškąją skaistyklą, jo patirtą kaltę ir bausmę.

 8. „Larsas ir tikra mergina“

Kaip filmą apie merginą – lėlę, užsisakytą internetu, paversti vilties žiburiu jo žiūrovams? Filme „Larsas ir tikra mergina“ tai padaroma parodant tikėjimą žmogiškumu ir pasitelkus nepriekaištingą pagrindinio vaidmens atlikėjo R. Goslingo vaidybą, kuria aktorius perteikia dalykus, kurių neįmanoma išreikšti žodžiais. Goslingas, atlikęs įvairiausius vaidmenis, sužiba ir Larso Lindstromo vaidmenyje. Larsas – drovus jaunuolis, kuris vos gali ištverti kito žmogaus prisilietimą. Jis gyvena įprastą gyvenimą ir dirba įprastą darbą, tačiau vakarais jis sėdi vienas savo namų kieme. Filmo bėgyje nuostabios aktoriaus vaidybos dėka žiūrovas gali pažvelgti į Larso vidinį pasaulį, pilną skausmo, bet ir paslėptos vilties. Turint omenyje tokio vaidmens sudėtingumą, dauguma aktorių turėtų sunkumų norėdami realiai perteikti personažo istoriją, tačiau puikaus Goslingo pasirodymo paslaptis – kontrolė. Aktorius Larso keistenybių „neperspaudžia“, jis nesistengia būti per keistas ar per nesuprantamas. Jis tiesiog perteikia Larso asmenybę tokią, kokia ji yra, ir dėl to personažas yra  realistiškas ir skatina žiūrovų empatiškumą.

7. „Didžioji skola“

Kaip pats R. Goslingas pareiškia šio filmo pradžioje, „Didžioji skola“ yra pasakojimas apie kelis keistuolius, kurie tarsi netyčia „užkliūna“ už Volstrito firmų nelegalios veiklos, gerokai prieš jai smogiant žiaurų smūgį pasaulio ekonomikai ir tampant 2008-ųjų metų krizės priežastimi. Filmo siužetas pasakoja keturių veikėjų istorijas, žiūrovui stebint kaip jie pamažu išsiaiškina ir suvokia visam pasauliui kylančią ekonominę grėsmę.

Šiame filme R. Goslingas nevaidina įprasto gražuolio – jo kolega Styvas Karelas netgi prasitarė negalėjęs paslėpti savo nuostabos išvydęs Goslingą „Didžiosios skolos“ filmavimo aikštelėje. Vienu iš gražiausių aktorių tituluojamas Goslingas visai neatrodė vertas tokių pagyrų. Karelas sakė, kad į „Didžiosios skolos“ veikėją įsikūnijęs Goslingas atrodė „šiurpiai, kaip žmogus, nuo kurio verčiau laikytumeisi atstumo.“ Nors Goslingas šiame filme galbūt nėra toks malonus akims kaip įprastai, savo vaidmenį filme jis atliko puikiai.

6. „Mano liūdna meilės istorija“

Šis Dereko Cianfranco filmas pasakoja apie sielvartingą, skausmingą, žmogų nuodijančią santuoką. Filmas priverčia žiūrovą užjausti, įsijausti į poros jaučiamas emocijas, kurias perteikia vaidmeniui atsidavęs R. Goslingas ir daugeliui pažįstama talentinga aktorė Mišelė Viljams.  Jų akimis žvelgdami į istoriją, žiūrovai iš arti, kartais net nepatogiai arti, turi galimybę stebėti mirštančią santuoką. Reikia paminėti, kad abiejų aktorių vaidinimo stiliai yra visiškai skirtingi. R. Goslingas pasitelkia kūno kalbą ir veido išraiškas, aiškiai rodydamas ką jo vaidinamas personažas galvoja ir jaučia, o M. Viljams savo vaidyba priverčia žiūrovą stengtis labiau norint perprasti jos personažą, ir suprasti, ką jaučia griūvančioje santuokoje įkalinta moteris.

5. „Pusė Nelsono“

Pasaulyje, kuriame viskas tegali būti juoda arba balta, žmogiški trūkumai yra neleidžiami. Tokiame pasaulyje norėdamas būti „geru“, žmogus privalo būti tobulas. „Pusė Nelsono“ – nuostabus filmas apie vidurinės mokyklos mokytoją, kuris rūko ir vartoja narkotikus. Bet, tarsi įsikūnijęs prieštaravimas tokiam pasaulio suvokimui, jis yra puikus mokytojas, nors ne visada, o gal net todėl, kad nepaiso visų jam primestų taisyklių. R. Goslingas vaidina mokytoją Deną. Šis personažas yra įspūdingas režisieriaus ir aktoriaus bendras kūrinys, pripažintas Oskaro nominacija. Jo visa esybė yra prieštaringa- Denas pavalgęs burną nusišluosto savo paties kaklaraiščiu, bet taipogi ant lūpos užsiklijuoja vaikišką žvaigdžučių ornamentais išmargintą pleistrą. Kaip ir filme „Tikėtojas“, R. Goslingui puikiai sekasi atlikti tokio prieštaringo personažo vaidmenį.

4. „Važiuok“

Šiame filme R. Goslingas įsikūnija į lenktyninko vaidmenį. Jo personažas atlieka su vairavimu susijusius triukus Holivudo filmavimo aikštelėse, o naktimis uždarbiauja kaip vairuotojas nusikaltėliams, bėgantiems iš nusikaltimo vietų. Žinomas tik kaip Vairuotojas, šis veikėjas neturi vardo. Jis beveik nekalba ir nerodo emocijų. Toks vaidmuo aktoriui tinka – Goslingas turi pakankamai charizmos, kad jo atliekamą vaidmenį būtų įdomu stebėti net nekintant jo veido išraiškai ir veikėjui nepratariant nė žodžio. Nors jausmų perteikti tokio personažo vaidyba Goslingui neprireikė, aktorius puikiai įsikūnijo ir į bejausmio, sunkiai perprantamo žmogaus vaidmenį.

 3. „Kieti bičai“

„Kieti bičai“- tai istorija apie du susivėlusius ir kompetencijos neturinčius privačius detektyvus 1970-ųjų Los Andžele. Šiems nepatyrusiems veikėjams už dosnų užmokestį duodama užduotis išnarplioti paslaptis ir mįsles, apsupusias dingusios erotinių filmų aktorės mirtį. Pagrindinius vaidmenis atlieka R. Goslingas ir kino veteranas Ruselas Crowe.  Goslingo vaidmuo – detektyvas sukčius, kuris savo reguliarų darbo atlyginimą gauna iš vyresnio amžiaus žmonių, sergančių silpnaprotyste. Šie, pamiršę, kad juos jau palaidojo, sukčiui moka už tai, kad jis surastų jų dingusius vyrus ar žmonas. R. Goslingo talentas komedijai ir jam nepaprastai gerai derintis partneris R. Crowe yra priežastys, dėl kurių verta įsijungti „Kietus bičus“.

2. „Bėgantis skustuvo ašmenimis 2049“

Šis kino teatrus dar visai neseniai pasiekęs filmas – tęsinys 1982-aisiais Ridlio Skoto pastatyto mokslinės fantastikos klasika tapusio filmo. Šiame filme pasirodo garsusis Harisonas Fordas, kuris vaidina „bėgantįjį skustuvo ašmenimis“  – ateities policininką, kurio darbas yra susekti ir nužudyti maištaujančius androidus. Šis filmas negalėtų tapti geresniu – jis žymiai pagerintas ir patobulintas. R. Goslingas šiame filme vaidina androidą policininką, kurio pagrindinė užduotis yra susekti ir sunaikinti senosios kartos androidus, kurie vis dar slepiasi nuo valdžios. Mokslinės fantastikos megėjams filmas tikrai patiks, o nepriekaištingas Goslingo pasirodymas bus malonus siurprizas.

1.“Kalifornijos svajos“

Atsukus laiką 60 metų nuo šiandienos, R. Goslingas „Kalifornijos svajose“ tampa Sebu, sunkiai galą su galu suduriančiu džiazo muzikantu. Šiame nenuginčijamai puikiame miuzikle jis gan šiurkščiai atstumia ir pašiepia Emos Stone vaidinamą jauną aktorę Miją, kuri, išgirdusi jį grojant, nori pagirti jo muzika. Taip prasideda jų keista ir širdį šildanti meilės istorija, pilna juoko, džiazo, ašarų ir netikėtų pokyčių. Nemažai patobulėjęs komedijos žanre, R. Goslingas šiame filme neabejotinai pasirodo nepriekaištingai, įkūnydamas sarkastišką, kiek pasipūtusį, kiek prislėgtą, tačiau giliai širdyje be galo džiazą mylintį muzikantą Sebą. Goslingo puikiai perteikiamas Sebo charakteris yra kiek žiaurus ir nemandagus, tačiau laikui bėgant paaiškėja, kad tokiomis savybėmis personažas tik bando paslėpti savo patiriamą tikrąjį skausmą ir meilę. Keliose lengvose choreografinėse scenose, šiame filme taip pat galima išvysti R. Goslingo gabumus šokiui. Šis filmas – smagus, spalvingas, šiek tiek skaudus ir labai realus dėka puikių aktorių, R. Goslingo ir E. Stone, talento.

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausių XXI amžiaus aktorių vyrų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: