Kino filmo "Inglourious Basterds“ (2009) kadras

Merginos varvina į juos seilę, vaikinai pavydi kūno formų, kritikai giria už sugebėjimą įkūnyti įvairius personažus. Yra aktorių, kuriuos pamačius filmo aprašyme žinai, kad tuoj praleisi 2 valandas su puikiu kinu. Nuo Šerloko Holmso iki Drakono Smogo, nuo „Titaniko“ iki „Didžiojo Getsbio“, apdovanoti ar tik nominuoti Oskarui – Jūsų dėmesiui TOP 10 aktorių, XXI a. pasiekusių kino elitą ir vienu ar kitu vaidmeniu neabejotinai amžiams įsirašę į kino istoriją.

10. Christoph Waltz

Žinomas iš filmų „Django Unchained“ (2012), „Inglourious Basterds“ (2009), „Carnage“ (2011), „Water for Elephants“ (2011)

Christoph Waltz gimė 1956 m. Vienoje, Austrijoje. Nepaisant to, kad gimė ne Vokietijoje, visą gyvenimą turi Vokietijos pilietybę. Vyras gimė ir užaugo teatro šeimoje ir aplinkoje. Jo mama – austrė kostiumų dizainerė Elisabeth Urbancic, tėvas – vokietis scenografas Johannes Waltz, seneliai – aktoriai Vienos teatre. Baigęs teatro akademiją, Christoph išvyko toliau mokytis į New York‘ą. Ten sutikęs savo žmoną, jis grįžo į Vieną, tada persikraustė į Londoną.

80-aisiais aktorius daugiausiai gyveno tarp dviejų šalių – gyveno Londone, dirbo Vokietijos teatruose. Po truputėlį pradėjo gauti vaidmenų ir TV filmuose bei serialuose, tačiau bandymai „išplaukti“ į anglakalbę auditoriją buvo nesėkmingi. Pats Christoph tuo metu sakė, kad yra laimingas, galėdamas iš aktorystės išlaikyti šeimą ir toliau nepavargdamas dirbo. Taip tęsėsi iki tol, kol jis sutiko Quentino Tarantino. Tuomet jo karjera Holivude tiesiog šovė į viršų. Colonel Hans vaidmuo filme „Inglourious Basterds“ jį visam laikui transformavo iš vokiečių televizijos aktoriaus į aukščiausius laimėjimus skinančią žvaigždę.

Christoph Waltz yra laimėjęs du Oskarus – abu už Geriausią antro plano aktorių: 2010 m. filme „Inglourious Basterds“ ir 2013 m. filme „Django Unchained“. Verta paminėti ir tai, kad jis yra vienas iš 11 aktorių, kurie gavo Oskarą, BAFTA, „Critics‘ Choice“ ir SAG apdovanojimus bei Auksinį Gaublį už tą patį vaidmenį (filme „Inglourious Bastards“.

 Kino filmo “Imitation game” kadras

9. Benedict Cumberbatch

Žinomas iš filmų „The Imitation Game“ (2014), „Star Trek Into Darkness“ (2013), „The Hobbit: The Desolation of Smaug“ (2013), „Atonement“ (2007); TV serialo „Sherlock“

Benedict Timothy Carlton Cumberbatch 1976-aisiais gimė ir augo Londone, Didžiojoje Britanijoje. Abu jo tėvai – Wanda Ventham ir Timothy Carlton – taip pat aktoriai. Savo polinkį į meną jis atrado besimokydamas Harrow mokykloje – čia gavo menų stipendiją ir pradėjo tapyti aliejiniais dažais. Čia jis pradėjo tobulinti ir savo aktorinius sugebėjimus. Baigęs mokyklą Benedict išvažiavo savanoriauti į Indiją – ten metus buvo anglų kalbos mokytojas vienuolyne. Grįžęs tęsė mokslus Manchesterio universitete, vėliau įgijo Klasikinės vaidybos magistro laipsnį Londono Muzikos ir Teatro Akademijoje (LAMDA), seniausioje Didžiosios Britanijos teatro mokykloje. Tuo metu kai buvo bebaigiantis studijas, jis jau turėjo asmeninį agentą.

Cumberbatch dirbo teatre, televizijoje, kine bei radijuje. Lūžis įvyko 2004, jam suvaidinus Steven‘ą Hawking‘ą TV filme „Hawking“. Nuo tada jo karjera kilo tik aukštyn – itin sėkmingas pasirodymas britų seriale „Sherlock“ (2010), vaidmenys filmuose, kurie laimėjo aukščiausius įvertinimus arba bent jau buvo jiems nominuoti. Už vaidmenį filme „The Imitation Game“, Benedict‘as gavo Auksinį Gaublį, SAG apdovanojimą, BAFTA nominaciją bei pirmąją savo karjeroje Oskaro nominaciją kaip geriausias pagrindinio vaidmens aktorius.

 Kino filmo “The Theory of Everything” kadras

8. Eddie Redmayne

Žinomas iš filmų „The Theory of Everything“ (2014), „Les Miserables“ (2012), „My Week with Marilyn“ (2011), „Black Death“ (2010)

Anglų aktorių Eddie Redmayne dar galima vadinti šviežiu kino elite. Gimęs 1982 m., Londone, Didžiojoje Britanijoje, užaugo labai įprastoje šeimoje – mama Patricia Burke, tėtis Richard Redmayne, verslininkas. Eddie yra vienas iš 5 vaikų šeimoje ir vienintelis, siekiantis aktoriaus karjeros. Mokėsi Eton koledže, vėliau – Meno Istoriją Trinity koledže Kembridže. Čia, padrąsintas tėvų, pradėjo lankyti teatro užsiėmimus kur tikriausiai ir gimė noras siekti aktoriaus karjeros.

Pirmasis profesionalus aktoriaus pasirodymas scenoje buvo 2002, kai jis Šekspyro Teatre suvaidino Viola spektaklyje „Twelfth Night“. Vėliau sekė po truputį vis rimtėjantys vaidmenys, kol 2012 m. jis, galima sakyti, įžengė į kino elitą – vaidmuo filme „Les Miserables“, o 2014 m., su kino juosta „The Theory of Everything“, kurioje įkūnija garsųjį mokslininką Steven‘ą Hawking‘ą, buvo nominuotas ir savo pirmajam Oskarui už geriausią pagrindinio vaidmens atlikimą. Auksiniai Gaubliai ir BAFTA apdovanojimai jam taip ne svetimi – naujausias jo filmas jau yra apdovanotas šiais laimėjimais.

Kino filmo “Enemy” kadras 

7. Jake Gyllenhaal

Žinomas iš filmų „Donnie Darko“ (2001), „Zodiac“ (2007), „Source Code“ (2011), „Nightcrawler“ (2014)

1980 m. gimęs Los Andžele, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Jake Gyllenhaal iškart pateko į labai palankią aktoriaus karjerai aplinką – mama prodiuserė/scenarijų autorė Naomi Foner, tėtis – režisierius Stephen Gyllenhaal, sesuo ir krikšto mama – aktorės. Gimus ir užaugus tarp tokių žmonių, tikriausiai retam kiltų klausimas, kieno pėdomis eiti gyvenime. Jake turi žydiško, švediško, britiško, šveicariško bei vokiško kraujo (gal iš čia aktoriaus universalumas?).

Pirmą kartą aktorius pasirodė kine, kai jam buvo vienuolika, vėliau jis piršteliu ar visa ranka prisidėjo prie labai įvairių žanrų bei stilių juostų – jam nesvetimi tiek psichologiniai trileriai, tiek komedijos, tiek ir romantinės dramos. Karjera pradėjo kilti į viršų ir rimtesni vaidmenys pasipylė po kontraversiško ir daug diskusijų sulaukusio filmo „Brokeback Mountain“ (2005), kuriame jis ir legendinis Heath Ledger atlieka dviejų įsimylėjusių vyrų, avių kirpėjų, vaidmenis. Jake už šį vaidmenį sulaukė Oskaro bei Auksinio Gaublio nominacijų už geriausią antro plano aktorių ir užtikrintai prisijungė prie kino žvaigždžių.

Kino filmo “Doubt” kadras

6. Philip Seymour Hoffman

Žinomas iš filmų „The Hunger Games“ trilogija, „Capote“ (2005), „Doubt“ (2007), „The Master“ (2012), „The Big Lebowski“ (1998), „Moneyball“ (2011)

Kino ir teatro aktorius bei teatro režisierius Philip Seymour Hoffman gimė New York‘o priemiestyje 1967 m., advokatės ir teisėjos Marilyn Loucks ir Xerox įmonės darbuotojo Gordon Stowell Hoffman šeimoje. Turėjo vokiško, airiško, britiško bei olandiško kraujo. Mokyklos ir studijų laikais susidomėjęs aktoryste, įgijo aktorinį išsilavinimą 1989-aisiais. Kine debiutavo 1991 m., rimtesniame vaidmenyje – 1992 m., pastebėtas ir pripažintas buvo po juostos 1997-aisiais „Boogie Nights“. Nuo to laiko Philip‘as suvaidino daug pagrindinių bei antraplanių vaidmenų populiariuose filmuose. Šiuo laikotarpiu jis buvo aktyvus ir teatre, vaidino spektakliuose, juos režisavo, net gavo rimtų apdovanojimų. Hoffman‘as užsitikrino savo reputaciją kaip geriausias aktorius, kuriam virš 40, po vaidmens filme „Capote“ (2005), už kurį laimėjo Los Andželo Filmų Kritikų Apdovanojimą kaip Geriausias aktorius. 2006 m. už tą patį vaidmenį buvo apdovanotas vieninteliu savo karjeroje Oskaru.

Prieš metus, 2014-ųjų vasarį, šis puikus kino ir teatro aktorius buvo rastas negyvas savo bute Greenwich miestelyje New York‘e. Aktorius mirė nuo apsinuodijimo narkotikais – apie jo priklausomybę heroinui buvo žinoma seniai ir, nors ir keletą kartų bandė gydytis, ne jis nugalėjo priklausomybę, o priklausomybę jį.

Kino filmo “The Master” kadras

5. Joaquin Phoenix

Žinomas iš filmų „Gladiator“ (2000), „Her“ (2013), „Walk the Line“ (2005), „The Master“ (2012)

Universalus, įsimenančių veido bruožų ir kiekvieno kino mylėtojo širdį pavergiantis aktorius gimė 1974 m. San Juan‘e, Puerto Rico ir yra vienas iš penkių vaikų šeimoje. Tuo metu jo tėvai tarnavo šalyje kaip Dievo Vaikų misionieriai. Kai Joaquin buvo šešeri, šeima, ilgai keliavusi po Centrinę ir Pietinę Ameriką, nusistovėjo Los Andžele. Aktorius, kurio tikrasis vardas yra Joaquin Rafael Bottom, būtent šių kelionių metu sugalvojo naują „slapyvardį“, Phoenix, simbolizuojantį naujas pradžias (Feniksas – paukštis, prisikeliantis iš pelenų). Tėvai visuomet skatino vaikus sekti savo kūrybinius talentus, tad Joaquin pasirinko aktorystę. Jis buvo ne vienas, tad tėvai surado savo atžaloms agentą. Netrukus penketukas pradėjo filmuotis reklamose, o praėjus dar kiek laiko – ir individualiuose projektuose.

Keletui metų atitrūkęs nuo kino industrijos, 1993 m., aktoriaus broliui mirus nuo narkotikų perdozavimo, jis vėl norėjo grįžti į filmavimo aikštelę, tačiau ieškojo idealiai jam tinkančio vaidmens. Galiausiai jis pasirašė kontraktą filme „To Die For“ (1995). Po šio vaidmens jis tapo kritikų numylėtinis per vieną naktį. Tačiau vaidmens, atnešusio jam tikrąją šlovę, dar reikėjo palaukti. Tai buvo „Gladiator“ (2000), kuriame jis atliko savanaudžio, paranojiško, jauno imperatoriaus vaidmenį. Nuo tada jį atsimena visi ir žino, kad jei filme vaidina Joaquin, jį verta žiūrėti.

Aktorius yra tris kartus nominuotas Oskarui – 2001 m. (Geriausio antro plano aktoriaus nominacija filme „Gladiator“), 2006 m. (Geriausio pagrindinio vaidmens aktorius filme „Walk the Line“) ir 2013 m. (Geriausio pagrindinio vaidmens aktorius filme „The Master“).

Kino filmo “Beiutiful” kadras

4. Javier Bardem

Žinomas iš filmų „No Country for Old Men“ (2007), „Skyfall“ (2012), „The Sea Inside“ (2004), „Biutiful“ (2010)

Javier Bardem yra jauniausias aktorių šeimos, kuri suko filmus nuo pat ispanų pradžios, narys. Jis gimė Las Palmas de Gran Canaria, Ispanijoje. Jo mama, seneliai ir dėdė buvo aktoriai, tėtis – verslininkas. Aktorius gavo progą išbandyti save šeimos versle – aktorystėje – kai jam buvo vos šešeri. Vėliau, suaugęs paauglystės, jis vaidino keliuose TV serialuose, žaidė Ispanijos regbio rinktinėje bei keliavo po šalį su nepriklausoma teatro trupe.

Šiuo metu, su daugiau nei 25 filmais ir daugybe apdovanojimų, jis yra itin vertinamas aktorius, turintis „neatpažįstamumo“ etiketę – kiekviename filme atlieka sau nebūdingus ir labai skirtingus nuo ankstesnių juostų vaidmenis. Filmas, atvedęs jį kino elitą, buvo 2000-ųjų juosta „Before Night Falls“. Už šį vaidmenį jis gavo 5 Geriausio aktoriaus apdovanojimus bei Geriausio aktoriaus Oskaro nominaciją. Beje, Javier Bardem yra pirmasis ispanas, kuris buvo nominuotas Oskarui (už vaidmenį filme „Before Night Falls) ir gavęs Oskaro apdovanojimą (už vaidmenį filme „No Country for Old Men“).

Kino filmo  „The Wolf of Wall Street“ kadras 

3. Leonardo DiCaprio

Žinomas iš filmų „Inception“ (2010), „The Wolf of Wall Street“ (2013), „Titanic“ (1997), „The Departed“ (2006)

Leo žino visi. Net ir tie, kurie nežiūri filmų. Jį jau galima drąsiai vadinti legenda. Nuo mažų dienų pažįstamas veidas ir vienas už kitą geresnį vaidmenys leidžia jam pakilti į trečiąją mūsų TOP‘o vietą. Ir, tikriausiai, ne veltui.

DiCaprio gimė 1974 m., Holivude, Los Andžele, Jungtinėse Amerikos Valstijose. Jis buvo vienturtis sūnus Irmelin Indenbirken ir buvusio komiksų autoriaus George Paul DiCaprio šeimoje. Leo turi itališko, vokiško ir rusiško kraujo. Pradėjęs nuo mažo biudžeto filmų ir reklamų, DiCaprio neliko nepastebėtas ir ilgainiui pradėjo gauti vis geresnius vaidmenis, kuriuose galėjo atskleisti savo aktorinius sugebėjimus. Suvaidinęs keliuose gerai įvertintuose filmuose –  What’s Eating Gilbert Grape (1993), „The Quick and the Dead“ (1995), „The Basketball Diaries“ (1995) – jis gavo vaidmenį juostoje apie Romeo ir Džiuljetą („Romeo+Juliet“, 1996), po kurio Leo prie savo vardo galėjo prisirašyti titulą Kino Žvaigždžė. Vėliau, stebint jo pasirodymus, kyla mintis, kad filmams, kuriuose jis vaidina, tiesiog negali nesisekti. Legendinis „Titanic“ (1997), „The Man with an Iron Mask“ (1998), „The Beach“ (2000) – pavadinimai kalba patys už save.

2002 m. Leonardo pradeda bendradarbiauti su pasaulinio lygio režisieriumi Martin Scorsese ir suvaidina filmuose „Catch Me if You Can“ (2002) bei „Gangs of the New York“ (2002). Aktorius jau uždirba $20 už vaidmenį viename filme ir jį galime vadinti vienu geriausiu aktorių pasaulyje. Tačiau tai buvo tik pradžia jaunam ir talentingam aktoriui. Vėliau sekę filmai palieka tik nustebusius kritikus ir milijonus kino teatrų kasose. „Inception“ (2010), „The Great Gatsby“ (2013), „The Wolf of Wall Street“ (2013) – juostos, kurios yra daugelio „Must See“ filmų sąraše.

Dabar vienintelis likęs klausimas yra tik tai, kada Leonardo gaus Oskarą. Jis buvo nominuotas jau penkis kartus, tačiau čia fortūna jam dar nesusišypsojo.

Kino filmo „Interstellar“ kadras

2. Matthew McConaughey

Žinomas iš filmų „Interstellar“ (2014), „The Wolf of The Wall Street“ (2013), „Dalas Buyer‘s Club“ (2013), „Magic Mike“ (2012)

Oskaro laureatas, žavusis Matthew McConaughey, su kiekvienu nauju vaidmeniu įrodantis, kad turi dar tiek daug neišnaudoto potencialo ir galimybių – tik sek naujienas. Puikiai atlikdamas bet kokio tipo vaidmenį, Matthew jau užsitarnavo tiek kritikų, tiek žiūrovų simpatijas savo universalumu, įtaigumu ir su niekuo nesumaišomu balsu.

Matthew gimė 1969 m. Uvalde, Texas‘e, Jungtinėse Amerikos Valstijose. Mama – mokytoja, tėtis – naftos pramonės verslininkas, turėjęs savo degalinę. Aktorius neparodė didelio susidomėjimo tėvo verslu, tad 1988 m., baigęs mokyklą, išvyko į Australiją prasiblaškyti – plovė indus pakelės užeigoje. Grįžęs įstojo į Texas‘o universitetą ir planavo tapti advokatu. Tačiau besiruošdamas vienam iš egzaminų jis atrado tikrąjį pašaukimą – perskaitęs knygą „The Greates Salesman in The World“, jis nusprendė pasukti kino link. Aktorinę karjerą McConaughey pradėjo 1991 m. pasirodydamas studentiškose juostose ir reklamose.

Netrukus jis buvo pastebėtas – čia ir prasidėjo jo itin sėkminga kelionė 2013-ųjų Oskaro link. Siaubo filmai, trileriai, romantinės komedijos, netgi pertrauka nuo filmavimosi ir kitų galimybių gyvenime ieškojimas – visa tai gula į laikotarpį, kuomet Matthew bandė skintis kelią aukštumų link. Ir jam pavyko – atlikęs neįtikėtinai puikų vaidmenį filme „Dalas Buyer‘s Club“, jis nuskynė Oskarą ir tapo geidžiamu aktoriumi daugeliui režisierių.

Kino filmo “Ned Kelly” kadras

1. Heath Ledger

Žinomas iš filmų „The Dark Knight“ (2008), „Brokeback Mountain“ (2005), „10 Things I Hate About You“ (1999), „Knight‘s Tale“ (2001)

Vienas didžiausių kino industrijos praradimų. Talentas, atskleidęs tik vieną kraštelį savo jėgos ir pasitraukęs iš gyvenimo. Heath Ledger‘is – geriausias XXI a. aktorius, kurio dėka turėjome tiek daug gerų akimirkų ir dėl kurio praradome dešimtis nuostabių vaidmenų.

Heath gimė 1979 m. Perth mieste, Australijoje mokytojos ir rūdos inžinieriaus šeimoje. Aktorystę jis pasirinko kaip vieną iš dviejų blogybių – mokykloje reikėjo pasirinkti vieną iš dviejų pamokų, maisto gaminimo arba teatro. Vaikinas pasirinko teatrą ir neilgai trukus jo talentas pradėjo skleistis. Tačiau klasėje to niekas nepastebėjo ir nevertino, tad jis, būdamas 17-os, kartu su draugu nusprendė viską mesti, sėsti į mašiną, keliauti į Sidnėjų ir pabandyti ten savo jėgas.

Heath‘as darė viską, kad būtų pastebėtas, tačiau pirmąjį darbą, kurį būtų galima pavadinti vaidmeniu, gavo tik 1997, mažo biudžeto filme „Blackrock“. Vėliau sekė bandymai patekti į TV serialus, TV filmus ar bet kokius kino filmus. Jis bandydavo priimti nestandartinius, specifinius vaidmenis manydamas, kad taip bus greičiau pastebėtas. Ir jis buvo pastebėtas – australų režisierius Gregor Jordan pasamdė jį pagrindiniam vaidmeniui filme „Two Hands“ (1999), kuris susilaukė didžiulio populiarumo ir taip užtikrino jaunam aktoriui rolę filme „10 Things I Hate About You“ (1999).

Tai, kas sekė vėliau, būtų galima pavadinti kiekvieno pasiūlyto vaidmens priėmimu. Heath‘as Ledger‘is iš visų jėgų stengėsi nebūti stereotipinis gražuoliukas romantinėse komedijose, jis norėjo atlikti kuo daugiau ir kuo skirtingesnių vaidmenų. Aktorius sulaukė pelnyto pripažinimo po juostos „Brokeback Mountain“ (2005), kuri sukėlė diskusijų audras. Ledger‘is už vaidmenį šiame filme buvo nominuotas BAFTA ir Oskaro apdovanojimams.

Heath‘as Ledger‘is nesužinojo, į kokias aukštumas gali pakilti – jo karjera baigėsi vos tik įsibėgėjusi. 2008 m. sausio mėnesį aktorius buvo rastas negyvas netyčia perdozavęs receptinių vaistų. Po mirties jam buvo skirtas Oskaro apdovanojimas už geriausią antro plano aktorių filme „Dark Knight“ (2008), kuriame jis suvaidino Joker‘į.  Šis vaidmuo, kaip pats buvo minėjęs keliuose interviu, buvo jo mėgstamiausias ir įsimintiniausias karjeroje.

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausių XXI amžiaus aktorių

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: