Kino filmo "The HangOver" kadras

Dažnai lyginti komedijas ir išsirinkti sau labiausiai patinkančią yra nelengva bei užima išties daug laiko. Visi turime skirtingus humoro jausmus bei skonį, pavyzdžiui vieniems labiau patinka juodasis humoras, nei kietiems. Laikui bėgant humoras kine tapo vis labiau subtilesnis bei įvairesnis, ko pasekoje, įprastinės šabloninės komedijos gerokai pasikeitė, ir ėmė atitikti skirtingų žmonių humoro jausmus.

Net ir šiais laikais nėra išties gausu sėkmingų komedijų kurios žavėtų ypatingai aštriais juokeliais ir orginaliu humoru. Komedijų menas prasidėjo nuo itin paprastų bei banalių epizodų. Vienas iš jų – pirmoji pasaulyje sukurta komedija, kuri priklauso prancūzų broliams Lumière. Nors ši trumpa, vos 45 sekundžių ilgio komedija yra tikra kino seniena, epizdodas visvien spaudžia šypseną veide. Trumpame epizode vaizduojamas nieko nenutuokiantis sodininkas, kuris lieja daržą. Iš nugaros prisėlinęs jaunuolis užspaudžia sodininko vandens žarną, kuria šis lieja augalus. Sodininkas nieko nesupratęs žvilgteli į vandens žarnos vidų, o tuo metu jaunuolis atleidžia koją nuo žarnos ir sodininkas patiria pliūpsnį vandens tiesiai sau į veidą. Pamatę tokį epizodą šiomis dienomis, daugelis tai palaikytume „vaikišku“ humoru, tačiau tai yra šaknys, iš kurių gimė geriausios šių amžių kultinės komedijos.

Kiekvienas turime savo unikalų humoro skonį, tad šiuo atvėju viską galutinai paliekame spręsti jums. O štai mūsų požiūris į humoro ir komedijos pasaulio gigantus.

Pristatome TOP 10 kultinių komedijų:

10. „Pagirios Las Vegase“ (angl. „The HangOver“)

hangover01-640x321

Ši amerikietiška komedija buvo išleista 2009 metais bei režisuota Todd Phillips, prodiusuota Daniel Goldberg ir parašyta Jon Lucas, bei Scott Moore. Ši komedija gimė gana neįprastai, remiantis tikra komiška istorija. Vieno iš prodiuserių draugas staiga pradingo, po kiek laiko atsirado, tačiau su didžiule sąskaita iš striptizo klubo. Jon Lucas ir Scott Moore remdamiesi šia istorija parašė scenarijų, kuris vėliau buvo parduotas už 2 milijonus JAV dolerių. Vėliau scenarijus buvo šiek tiek pakoreguotas bei pritaikytas šiam filmui.

Svarbu paminėti, kad ši komedija sulaukė ypatingos sėkmes filmų rinkoje, 2009 metais ši komedija atnešė net 467 milijonus JAV dolerių pelno. Filmas laimėjo apdovanijimą „Golden Globe Award“ bei daugiau smulkesnių apdovanojimų. Vėliau buvo išleistos 2 sekančios filmo dalys „The Hangover Part II“ bei „The Hangover Part III“, tačiau šios dalys nesulaukė tokios didelės sėkmės kaip pirmoji.

Šis filmas vaizduoja ypatingai komišką įžangą, kuroje vaizduojami Tracy Garner ir Doug Billings su draugų kompanija, kurie keliavo į Las Vegas miestą atšvęsti artėjančių vestuvių. Grupė draugų atvykusių į Las Vegas miestą naujame Mercedes Benz automobilyje, praleido naktį švęsdami ant kazino viešbučio stogo. Tačiau prabudę ryte prarado atmintį nuo praėjusio vakaro bei aptikos keletą neįprastų staigmenų savo viešbučio viduje. Vonioje būvojo tigras, svetainėje višta bei spintoje kūdykis, o Doug – nei kvapo. Negana to, paprašę viešbučio atgabenti jų Mercedes automobilį gauna policijos mašiną. Grupė nusprendžia išsiaiškinti šiuos netikėtumus lydima komiškų nuotykių.

9. „Šimtas kelių iki grabo lentos‟ (ang. A Million Ways to Die in the West 2014)

million-ways-to-die-in-the-west-1

Tai dar viena “Šeimos bičo” ir  “Tedžio” režisieriaus Seth’o MacFarlane’o kino idėja, išsiskirianti iš kinematografijos platybių. Išskirtinumas atskleidžiamas suderinant vienoje kino juostoje du ganėtinai skirtingus žanrus: vesterną ir komediją. Veiksmas žiūrovus nukelia į XIX a. pabaigos laikotarpį, Amerikos vakarų miestelį, kur žmonės greičiau mirs absurdiška mirtimi, negu ras savo tikrąją laimę, vienas vyrukas – Albertas (Seth MacFarlane) sutinka savo svajonių moterį – Aną (Charlize Theron). Tačiau viskas yra daug kebliau, negu gali atrodyti – norėdamas išsikovoti jos dėmesį šis bailus fermeris turės nugalėti jos vyrą – Klinčą (Liam Neeson), kuris yra ginklų dvikovų ekspertas. Kokie šansai, kad ši istorija pasibaigs geruoju jo naudai?Kino žiūrovas įpratęs, jog vesterno žanro filmuose, kertinis akmuo – antagonisto ir protagonisto įtemptos scenos, kur sprendžiami likimai, gyvybes ir mirties klausimas, kuriama dramatiška atmosfera, vyrauja rimtumas. Tuo tarpu, filme „Šimtas kelių iki grabo lentos‟ į laukinių vakarų tematiką pažvelgiama su humoru, įvedama sarkazmo bei absurdo gaidelė. Režisierius užklumpa žiūrovą nepasiruošusį, jis nuolat stebinamas. Tarsi iš niekur išdygstantis masyvus bulius, kuris nusineša į pražūtį niekuo dėtą personažą; didžiulis ledo kubas, netyčiomis sutraiškantis darbuotoją, besistengiantį jį sudoroti, milijonas būdų mirti laukiniuose Vakaruose…Meistriškai sukurti šmaikštūs dialogai, perteikiantys režisieriaus požiūrį į vakarietišką kultūrą, suteikia filmo atmosferai linksmumo prieskonį. Sodriu humoru, kartais netgi juoduoju, pašiepiama visa absurdiškai juokinga laukinių vakarų laikotarpio situacija. Filmas pasižymi gausiu veikėjų būriu, kiekvienas iš jų atspindi skirtingas stereotipines grupes. „Šimtas kelių iki grabo lentos‟ personažai be galo spalvingi charizmos atžvilgiu, ekspresyvūs, emocionalūs, priverčiantys šypsotis viso filmo metu. Veiksmo linija taip pat neleidžia snausti, veiksmas nuolatos greitai rutuliojasi, puikiai prikaustomas žiūrovo dėmesys.
8. „Zombių žemė“ (angl. „Zombie Land“)

Zombie Land

Netikėtai išsiveržęs virusas ir staiga didžioji dalis žmonijos virtusi zombiais, tai šiurpi dažnai į galva lendanti mintis, kuomet kalbama apie zombius. Amerikietiškas poapokaliptinis filmas tikriems filmų apie zombius gerbėjams. Ši siaubo komedija yra 2009 metų Ruben Fleischer, Rhett Reese ir Paul Wernick šedevras. Šiam filmui jau 10 metų, tačiau net ir šiomis dienomis nedaugelis filmų apie zombius gali lygiuotis su šiuo kūriniu. Po šio filmo išleidimo, joks filmas apie zombius nesugebėjo prilygti populiarumo atžvilgiu iki 2013 metų, kuomet buvo išleistas „World War Z“. Taip pat yra numatyta antroji „Zombių žemės“ dalis, kurios išleidimo data yra numatyta 2019 metų spalio 18 diena. Numanomas antros dalies pavadinimas „Zombieland: Double tap“, kuri turėtų būti filmo tęsinys.

Filmas vaizduoja karvių virusą, kuris po dviejų mėnesių užkrėtė beveik visas JAV valstijas, paversdamas visus žmones zombiais. Likę išsigelbėjėliai vieni kitus vadina miesto pavadinimais iš kurių yra kilę. Neužkrėstas studentas Columbus keliauja iš universiteto barako Teksase į Columbus miestą, išsiaiškinti ar jo tėvai vis dar gyvi. Bekeliaudamas studentas sutinka dar vieną išsigelbėjusį vaikiną, kuris pasivadinęs Tallahassee. Pakeleivis pasirodo ypač žiaurus žudant zombius. Nors sutiktasis nepasirodo ypatingai bendraujantis ir gana šiurpus, tačiau išsigelbėjėliai susiburia kartu ir tęsia kelionę drauge.

Tallahassee ir Columbus sutinka dvi seseris, kurios juos vėliau apgauna išviliodamos ginklus bei pasisavindamos vaikinų visureigį bei palikdamos juos likimo valiai. Tačiau vaikinai atranda dar vieną visureigį bei jas pasiveja. Įsiplieskia konfliktas, tačiau išsigelbėjėliai supranta, jog zombiai yra didesnė problema į kurią turėtų orientuotis.

7. „Dogma“

Dogma movie

Ši 1999 m. fantastinė komedija sukurta XX ir XXI amžiaus sandūroje ir tai jaučiasi. Kevino Smith režisuota fantastinė komedija yra būtent tuo ir ypatinga. Tai gana „drąsus“ filmas, nes vaizduoja katalikišką bažnyčią bei Dievą juoko formoje, bei vulgarumo fone. Anot režisieriaus Kevin Smith, Dievas turi humoro jausmą, norėdamas pateisinti filmo turinį kalbėjo režisierius.

Filme futuruojami du puolę angelai Bartlbis ir Lokis, kurie kažkada nepakluso Dievui, todėl buvo ištremti į Žemę. Tačiau laikui bėgant angelai Katalikų bažnyčioje aptiko silpną vietą, kuria pasinaudodami gali sugrįžti į rojų. Puolę angelai planavo peržengti Niudžersio mieste esančią katedros arką, jog patektų atgal į rojų. Tačiau kita filmo veikėja vardu Bethany išgirsta Dievo balsą, kuris jai liepia sustabdyti du bloguosius angelus, jog šie negrįžtų atgal į rojų bei nepakenktų Dievo karalystei.

Jei šio filmo negalėtumėme pavadinti tobulu, tai tik dėl to, nes Kevin Smith dievina dialogus ir kiek su jais persūdo. Bet tai nėra blogai. Kevin siekė įtraukti filmo veikėjus į ilgas diskusijas apie religiją, seksualinį gyvenimą bei politiką. 

6. „Kietas Faras“ (Angl. „Hot Fuzz“)

Hot Fuzz film movie filmas

Mėgstate kriminalus filmus su juoko elementais? Tuomet ši komedija yra skirta kaip tiks jums. Ši kriminalinė komedija yra režisuota Edgar Wright, kuris dalinai pats parašė šią komediją, padedamas Simon Pegg. Šiam filmui sukurti buvo semiamasi įkvėpimo iš daugiau nei šimto veiksmo filmų. Kūrėjai įdėjo ypatingai daug pastangų, kuriant scenas su sprogimais, susišaudymais bei kruvinomis scenomis, norint suteikti filmui išskirtinio unikalumo.

Susipažinkite su seržantu Nikolu, jis geras… O gal net per geras… Toks geras faras, kad net privertė savo policijos departamentą jį „pradanginti“, nes vertė kitus atrodyti prastai. Taigi norint apdovanoti už gerą darbą Metropolijos komisariatas jį paskyrė dirbti į mažą Sandfordo miestelį.

Atvykęs į miestelį Nikolas greit susipažįsta su nauja aplinka, kurią sudaro gana draugiški miestelėnai, turintys gana įdomias asmenybes. Nikolas yra priskiriamas į naują policijos komisariatą, kuriame niekas nežiūri taip rimtai į savo pareigas kaip pats Nikolas. Policininkas yra priskiriamas su nauju kolega Danny, viršesniojo inspektoriaus sūnumi, kuris yra stambesnio sudėjimo ir asocijuojasi su amerikietiškomis spurgomis bei dievina Holivudinius filmus.

Keistas paaukštinimas pareigose bei nauja aplinka gretai yra užgožiama neįprastų žmogžudysčių, kuomet nei vienos miestelyje nebuvo užregistruota net 20 metų. Nikolas ir Danny imasi aiškintis kas slepiasi už šio sąmokslo.

5.Deadpool“

deadpool--644x362

Timothy Miller – amerikiečių režisierius, kuris garsėja savo filmų vizualiniais efektais. Filmas „Deadpool“ buvo pagrindinis arkliukas, kuris padėjo režisieriui tapti ypač žinomu kino pasaulyje. 2016 metais išleistas „Deadpool“, puikiai atspindėjo būtent tai, dėl ko yra žinomas šis režisierius.

Šio filmo idėja gimė gerokai seniau nei pats filmas buvo išleistas į rinką. Filmo užuomazgos prasidėjo dar 2004 metais. Ši super herojinė komedija sulaužė ne vieną rekordą bei pelnė keletą didžiulių apdovanojimų. Deadpool (akt. Ryan Reinolds) yra herojus iš filmo „X-menai“, tad šis kūrinys priklauso šioms serijoms ir yra glaudžiai susijęs. Filmas atnešė stulbinamą 783 milijonų JAV dolerių pelną, kuomet filmo biudžetą sudarė apie 58 milijonus JAV dolerių. Filmas pelnė „Critics‘ Choice“ apdovanojimą bei buvo du kartus nominuotas „Golden Globe“ apdovanojimams.

Juostoje pagrindinį vaidmenį atlieka Ryanas Reinoldsas, kuris ir vaidina pakvaišusį, nešvankų anti herojų Deadpoolą. 

Perrsonažą raudonu kostiumu būtų galima švelniai pavadinti neeiliniu superherojumi. Jam nerūpi superherojų taisyklės, jis vadovaujasi savo principais ir bendrauja su auditorija, kartais pasišaipydamas iš šiuolaikinės kino industrijos, superherojų ar net savęs paties. Čia nepamatysime šiam filmų žanrui įprastos žmogaus evoliucijos į super galių turintį gelbėtoją, todėl Deadpoolą drąsiai galime laikyti labiausiai išskirtiniu Marvel kūriniu.

Veidas Vilsonas (akt. Ryan Reynolds), yra chuliganas ir skolų išmušinėtojas, kuris pasižymi puikiu humoro jausmu ir nepriekaištinga išvaizda. Jis turi geriausią draugą Vyzelą (akt. T. J. Miller) ir gyvenimo meilę Vanesą (akt. Morena Baccarin). Viskas atrodo lyg eitų „Ilgai ir laimingai“ linkme, tačiau tuomet Veidas sužino, kad serga nepagydomu vėžiu. Tuomet, iš nepažįstamo žmogaus – Įdarbintojo (akt. Jed Rees) gauna pasiūlymą – sutikti dalyvauti X ginklo programoje (kuri taip pat sukūrė X-menų Loganą), kuri galėtų Veidą išgydyti nuo paskutinės stadijos vėžio. Neturėdamas ką prarasti jis sutinka ir tampa dar vienu mutantu žemėje – Deadpulu, kurio neįmanoma sužeisti ir kuris yra tarsi nemirtingas. Visą eksperimentą su Veidu atlikęs antagonistas Ajax (akt. Ed Skrein) palieka Deadpulą mirti degančiame pastate. Jis išgyvena, tačiau jo nuostabi išvaizda tampa visiškai sugadinta – jo kūnas apdegęs ir randuotas, todėl Veidas tampa panašus į Fredį Kriugerį. Sekančius metus Deadpulas praleidžia treniruodamasis, kad galėtų surasti Ajax ir jį nužudyti.

4.“Monty Python ir šventasis Gralis“ (angl. „Monthy Python and the Holy Grail“)

Monthy Python and the Holy Grail film movie

Juodojo humoro mėgėjams, bei žiūrovams, kurie nepraleido arba nepramiegojo visų istorijos pamokų mokykloje. Tiems, kurie šiek tiek yra girdėję apie karalių Artūrą ir Apvaliojo stalo riterius, ši komedija tikrai praskaidrins nuotaiką. Tiesa, ši komedija yra šiek tiek senesnė nei kiti mūsų TOP‘o filmai ir buvo išleista 1975 metais.Terry Gilliam ir Terry Jones režisuota britų komedija Jungtinėse Amerikos valstijose buvo išrinkta kaip antra geriausia visų laikų komedija ABC (angl. American broadcasting company) televizijoje. Jungtinės karalystės „Total Film“ žurnalas bei jo skaitytojai šią komediją išrinko kaip penktą visų laikų geriausią komediją.

Filme rodomas karalius Artūras, kuris surenka riterius Apvaliajam Stalui. Pradžioje Artūras patiria nesėkmę rinkdamas riterius, tačiau po kiek laiko gaulausiai atsirenka šiuos narsuolius: serą Bedevarą, serą Lanselotą Narsūjį, serą Galahadą Tyrajį, serą Robiną Ne Tokį Narsų Kaip Seras Lanselotas ir serą kuris šiame filme Nepasirodo. Riteriams yra duodama užduotis surasti šventąjį Gralį. Leisdamiesi į nuotykius narsuoliai susiduria su galybe pavojų: kitais Riteriais, žudikais, Juodligės pilies merginomis ir kitais.

3. „Boratas“ (angl. „Borat“)

Biorat movie

Larry Clive Charles – amerikiečių komikas, scenarijų rašytojas, režisierius, aktorius bei prodiuseris. Žmogus surežisavęs „Boratą“, kuris sukėlė šiek tiek pasipiktinimo bei sulaukė daug teigiamos reakcijos, kaip viena juokingiausių visų laikų komedijų. Sacha Baron Cohen – pagrindinis filmo veikėjas Boratas, kuris taip pat prisidėjo prie filmo rašymo bei prodiusavimo. Sacha filme „Boratas“ vaidina Kazachstano žurnalistą, kuris keliauja aplink Jungtines Amerikos valstijas bei filmuoja įvairaus humoro pilnas interakcijas su Amerikos civiliais.

Ši kontraversiška komedija yra uždrausta Arabų Emiratuose bei kitose Arabų šalyse, Rusija bei Kazachstanas atkakliai stengėsi atkalbėti žmonės ir nežiūrėti šios komedijos. Tačiau komedija susilaukė neregėtos sėkmės, filmas uždirbo net 262 milijonus JAV dolerių bei laimėjo „Golden Globe“ apdovanojimą, „Boratas“ buvo nominuotas kaip geriausia scenarijų turinti komedija.

Pagrindinis filmo veikėjas Boratas Sagdiyev palieka savo gimtąjį Kazachstaną bei iškeliauja į JAV kurti dokumentinio filmo apie valstijas. Boratas palieka savo žmoną Oksaną ir kitus kaimo gyventojus, įskaitant jo numylėtą prostitutę, bei dar vieną meilužę Nataliją. Jo kompanijonas kelionėje prodiuseris Azamat Bagatov.

2. Didysis Lebovskis„ (angl. The big Lebowski“)

The big Lebowski movie

Brolių Coen kūrinys „Didysis Lebovskis“ yra įkvėptas Raymond Chandler kūrybos. Broliai Joel ir Ethan Coen norėjo, jog šis filmas būtų kupinas nesusipratimų tarp personažų, kas puikiai atsispindi filmo siužete. Šis filmas buvo išleistas 1998 metais, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Jeff Bridges, vaidindamas Džefrį „Bičą“ Lebovskį. Bičas buvo Los Andželo miesto dykinėtojas, kuris filmo metu yra sumaišomas su bendravardžiu milijonieriumi.

Filmo užuomazgoje Bičas yra užpuolamas savo namuose, Los Andžele dviejų skolų išmušinėtojų, kurie buvo pasamdyti pornografo Jackie Treehorn. Šie reikalavo skolos, kuri priklausė bendravardžiui milijonieriui Jeffrey Lebowski. Supratę, jog atvyko išmušinėti skolos pas klaidingą asmenį palieka Bičą ramybėjė. Tačiau prieš tai jau spejo nusišlapinti ant Bičo durų kilimėlio.

Bičas pamatęs, jog šie apšlapino jo kilimą susierzinęs prašo milijonieriaus bendravardžio kompensacijos, jo prašymas būna atmetamas. Bičas prieš išeidamas sutinka milijonieriaus žmoną Bunny, kuri vėliau pagrobiama. Milijonierius paprašo Bičo, jog šis pagrobėjams perduotų lagaminą su pinigais, manais į pagrobtą žmoną.

1.Zombių karalius“ (angl. Shaun of the Dead“)

Shaun-Of-The-Dead-Sequel-660x400

Edgar Howard Wright – anglų režisierius, scenarijų rašytojas bei prodiuseris. Edgar pradėjo kurti nepriklausomus trumpametražinius filmukus prieš išleisdamas „A Fistful of Fingers“ (1995). Prieš „Zombių karalių“ Edgar sukūrė ir režisavo komediją „Asylum“ (1996), kurią parašė David Walliams.

Siaubo bei romantikos apraiškų turinti komedija „Zombių karalius“ sulaukė puikių kritikų atsiliepimų bei komercinės sėkmės. Filmas buvo nominuotas BAFTA (angl. British Academy of Film and Television arts). Didžioji Britanija dažnai laikoma viena iš geriausių šalių filmuoti zombių filmus. Tokie filmai kaip „28 Days Later“, „Spaced“ – puikus to įrodymas. „Zombių karalius“ be to kad nepristinga nepaliaujamo humoro visos komedijos metu taip pat yra kupinas filmams su zombiais būdingų elementų: kraujo, žiaurumo ir kt. elementų.

Filmo pradžioje pagrindinis veikėjas Shaunas nesutaria su savo patėviu bei patiria sunkumų darbe. Negana to, Shauno mergina Liza jį palieka, ko pasekoje Shaunas ir jo bičiulis Edas stengdamiesi pamiršti sunkumus pasineria į Nintendo žaidimus. Vaikinai visiškai nenutuokė, jog prasidėjo zombių apokalipsė iki tuomet, kol jiems tenka nudobti keletą zombių savo kieme.

Arnas Mackonis, Saulius Čekavičius, Sandra Šidlauskaitė

Taip pat skaitykite: Geriausi XXI amžiaus kino filmai pagal išleidimo metus

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: