Verka Serduchka © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vėl prasidėjęs pavasaris neabejotinai kiekvienam primena apie gegužę vykstantį Eurovizijos dainų konkursą, kuriame geriausius kūrinius atliks atlikėjai iš viso pasaulio. Šiais metais Eurovizija vyks gegužės 8 – 12 dienomis Lisabonoje. Na, o kol laukiame konkurso finalo, peržvelkime geriausių kada nors Eurovizijoje skambėjusių dainų sąrašą.

15. Verka Serduchka – Dancing Lasha Tumbai

Tikriausiai visi gerai atsimena 2007 metais išgarsėjusių ukrainiečių atlikėją Andrijų Danilko, geriau žinomą kaip Verka Serduchką, ir jo dainą Dancing Lasha Tumbai. Andrijus Danilko yra ukrainiečių kilmės Pop-Trash ir šokių muzikos atlikėjas, dainininkas. Išleido 8 albumus, o per visą karjeros laikotarpį pardavė 600000 įrašų. 2007 m. Eurovizijos dainų konkurso metu Helsinkyje Andrijus Danilko (Verka Serdiučka) atstovavo Ukrainai su daina „Dancing Lasha Tumbai“ ir užėmė antrąją vietą. Daina buvo atliekama dvejomis kalbomis: anglų ir vokiečių. Ukrainoje ši daina sukėlė dideles protesto bangas, nes buvo laikyta nepadori. Nors daina nelaimėjo pirmosios vietos, bet klausytojų galvose išliko ilgam.

14. maNga – We Could Be The Same

Turkų grupė maNga 2010 metais Eurovizijoje pristatė pasauliui dainą „We could be the same“. Ši turkų roko grupė savo kūryboje turi Anatolian melodijas su daugybe elektronikos elementų. 2009 metais grupė nugalė MTV Turkey apdovanojimą, o vėliau nugalėjo MTV Europos muzikos apdovanojimuose. 2010 metais Eurovizijos konkurse su daina „We could be the same“ laimėjo antrą vietą.

13. Elina Born & Stig Rästa – Goodbye To Yesterday

Elina Born ir Stig Rästa nuostabus estų duetas, sužavėjęs Eurovizijos žiūrovus 2015 metais. Atlikėjai 2015 metais dalyvavo Estijos nacionalinės atrankos finale, kuriame dėl šanso vykti į „Eurovizijos“ konkursą Vienoje varžėsi dešimt dalyvių. Renginio pabaigoje paaiškėjo, jog pergalę išplėšė ir gegužę 2015 m. „Eurovizijoje“ pasirodys Elina Born ir Stig Rästa su kūriniu „Goodbye to Yesterday“. Už šį duetą galutiniame balsavime balsavo net 79 procentai žiūrovų. Didžiajame Eurovizijos finale ši daina užėmė 7 vietą su 106 taškais.

12. Justs – Heartbeat

2016 metais Eurovizijos dainų konkurse sužibėjo Latvijos dainininkas Justs Sirmais, Deja, jo daina užėmė 15 vietą iš 26, tačiau ji vis tiek yra viena geriausių Eurovizijos konkurso dainų per visą laikotarpį. Ją parašė buvusi Latvijos atstovė Eurovizijoje Aminata Savadogo.

11. Aminata – Love Injected

Atlikėja gimė 1993 metais Rygoje. Jos motina yra latvė, o tėvas kilęs iš Burkina Faso, valstybės Vakarų Afrikoje. Dainininkė yra baigusi muzikos mokyklą, o šiuo metu studijuoja ekonominius santykius Latvijos universitete. 2008 m. Aminata dalyvavo Latvijos televizijos laidoje „Krodziņā pie Paula“, vėliau – projektuose „Žvaigždžių fabrikas“ ir „Chorų karai 3“. 2014 metais dainininkė dalyvavo atrankoje į „Euroviziją“ su kūriniu „I Can Breathe“ ir užėmė 5 vietą finale. 2015 m. ji triumfavo Latvijos „Eurovizijos“ atrankoje su savo kūrybos daina „Love Injected“.

10. Netta – TOY

Netta Brazilai – Izraelio dainininkė, kuri atstovaus savo šalį 2018 metais Lisabonoje. Šansą važiuoti į dainų konkursą ji gavo, kai laimėjo televizijos projektą HaKokhav HaBa. Jos daina „TOY“ pasirodė kovo 10 dieną. Nors daina dar nedalyvavo Eurovizijos dainų konkurse, tačiau jau yra neabejotinai viena geriausių iš visų dainų kada nors dalyvavusių. Na ką gi, beliko sulaukti gegužės mėnesio ir pamatyti, ar daina taps nugalėtoja.

9. Salvador Sobral – Amar Pelos Dois

Salvador Sobral gimė 1989 metais Lisabonoje, bet kartu su šeima yra gyvenęs Jungtinėse Amerikos Valstijose, bei studijų metais – Ispanijoje, kur mokėsi prestižinėje muzikos akademijoje. Prieš pradėdamas atlikėjo karjerą jis universitete studijavo psichologijos specialybę. Salvador Portugalijoje išgarsėjo, kai 2009 metais sudalyvavo „Idols“ realybės šou, kur liko septintas. 2016 m. išleido debiutinį albumą „Excuse Me“. 2017 m. Salvador Sobral su daina „Amar pelos dois“ laimėjo nacionalinę Portugalijos atranką ir atstovavo savo šaliai „Eurovizijos“ dainų konkurse Kijeve. Kijeve atlikėjas susilaukė didelės sėkmės ir daina „Amar pelos dois“ laimėjo pirmąją vietą.

8. Lordi – Hard Rock Hallelujah

Dar vieni atlikėjai savo daina užkariavę klausytojus ilgam laikui. „Lordi“ – suomių hard’n’heavy grupė. Pačių teigimu jie groja teatrinį sunkųjį metalą arba monstrų metalą. Daugiausia žinoma dėl savo neįprastos išvaizdos, nes scenoje visada pasirodo tik su monstrų kostiumais. Monstrų kostiumai yra tokia neatsiejama grupės įvaizdžio dalis, kad grupės nariai viešumoje be jų nesirodo. 2006 m. su daina „Hard Rock Hallelujah“ laimėjo „Eurovizijos“ dainų konkursą. Grupės pasirodymus lydi prieštaringos nuomonės, susijusios su jų išvaizda ir dainų tekstais. Lordi atstovavo Suomijai 2006-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkurse, vykusiame Atėnų Olimpiniuose sporto rūmuose, su daina „Hard Rock Hallelujah“, prieš tai sėkmingai praėję pusfinalio barjerą. Grupė, kuri įnirtingai slepia veidus ir tikruosius vardus, surinkę 292 taškus finale, 44 taškais pralenkė antroje vietoje likusį Dimą Bilaną (Rusija) su daina „Never Let You Go“. Lordi gavo balsų iš visų valstybių išskyrus Albaniją, Armėniją ir Monaką.

7. Conchita Wurst – Rise Like a Phoenix

Didelio ir gana prieštaringo visuomenės vertinimo susilaukęs atlikėjas Thomas Neuwirth Eurovizijoje pasirodė 2014 metais. Thomas Neuwirth – Austrijos dainininkas, geriau žinomas kaip sceninis personažas Conchita Wurst. Jis atstovavo Austrijai 2014 m. „Eurovizijos“ dainų konkurse Kopenhagoje, Danijoje, kurį laimėjo surinkęs 290 taškų. Tai antroji Austrijos pergalė „Eurovizijos“ konkurse. Pirmąjį kartą Austrija šį konkursą buvo laimėjusi 1966 m. atstovaujant Udo Jürgens su daina „Merci Chérie“.

6. Lena – Satellite

Jaunoji dainininkė Lena Eurovizijos scenoje sužibėjo 2010 metais. Lena gimė Hanoverio mieste. Šokių pamokas pradėjo lankyti penkerių, vėliau šoko baletą, ir galiausiai išbandė hiphopą ir džiazo šokius. Lena dainuodavo ir pasirodydavo įvairiose laidose Vokietijos televizijose. Ji niekada oficialiai nelankė vaidybos ar vokalo pamokų. Abitūros egzaminus išlaikė 2010 metų balandį. Eurovizijoje atstovavo Vokietiją ir su daina „Satellite“ laimėjo pirmą vietą.

5. Urban Symphony – Rändajad

Urban Symphony estų grupė, Eurovizijoje pasirodžiusi 2009 metais. Daina laimėjo 6 vietą su 129 balais. Be abejonės, šis rezultatas buvo geriausias per visą Estijos dalyvavimo Eurovizijoje istoriją. Daina Estijos hitų sąraše išbuvo 48 savaites. Šioje dainoje atlikėjai pasakoja apie nesibaigiančią kelionę per dykumą. Patys muzikantai sako, kad visi mes esame nuolat keliaujantys žmonės. Dainoje susipina daugelio instrumentų garsai, o tai tik sukuria kūriniui unikalumą.

4. Loreen – Euphoria

Lorina Zineb Nora Talavi geriau žinoma kaip Loreen – marokiečių kilmės Švedijos dainininkė ir prodiuserė, 2012 m. su daina „Euphoria“ laimėjusi „Eurovizijos“ dainų konkursą Azerbaidžane. Loreen pradėjo muzikinę karjerą 2004 m. sudalyvavusi muzikiniame konkurse „Idols“ 2004, kuriame užėmė 4 vietą. Vėliau su grupe „Rob’n’Raz“ išleido dainą „The Snake“. Paskui Loreen buvo pristabdžiusi muzikinę veiklą, dirbo renginių prodiusere. 2011 m. ji išleido naują dainą „My Heart Is Refusing Me“, kuris Švedijos muzikos topuose pasiekė 9 vietą. 2012 m. Loreen su Thomas G:son ir Peter Boström sukurta trance stiliaus daina „Euphoria“ laimėjo Švedijos nacionalinę atranką į Euroviziją, o vėliau – ir patį Eurovizijos konkursą.

3. Alexander Rybak – Fairytale

Aleksandras Rybakas – norvegų smuikininkas, dainininkas, kompozitorius ir aktorius, atstovavęs Norvegiją Eurovizijos dainų konkurse 2009 m. Maskvoje ir šį konkursą laimėjęs su daina “Fairytale”, surinkęs 387 taškus (tai yra didžiausias rekordas šiame konkurse) ir suteikdamas teisę Norvegijai 2010 m. rengti Eurovizijos dainų konkursą. 2018 metais šį atlikėją vėl išvysime Eurovizijoje atstovaujantį Norvegiją su daina “That’s How You Write a Song”.

2. Måns Zelmerlöw – Heroes

Måns Petter Albert Zelmerlöw – Švedijos pop muzikos dainininkas, Eurovizijoje pasirodęs 2015 metais su daina Heroes. Måns Zelmerlöw išgarsėjo 2005 metais dalyvaudamas „Swedish Idol“ šou, tačiau jame užėmė tik 5-tąją vietą. 2007 metais atlikėjas pirmą kartą pasirodė Melodifestivalen atrankoje su kūriniu „Cara Mia“. Nors laimėti nepavyko, tačiau kūrinys tapo hitu Švedijoje. Antrą sykį Måns savo laimę nacionalinėje atrankoje bandė 2009 metais su daina „Hope and Glory“. Būtent šis kūrinys finale labiausiai sužavėjo komisiją, tačiau vaikinui pritrūko žiūrovų palaikymo ir tuomet į „Euroviziją“ vyko Malena Ernman. 2010 metais atlikėjas sugrįžo į Melodifestivalen, šį kartą kaip vedėjas. Trečiasis pasirodymas 2015 m. atrankoje buvo sėkmingas ir tapo Švedijos atstovu jubiliejinėje „Eurovizijoje“. Gegužės 23 dieną Måns su daina „Heroes“ laimėjo 2015 m. „Euroviziją“.

1. Haule Haule – Full Song

Viena nuostabiausių dainų kadanors pasirodžiusių Eurovizijos scenoje, atlikta 2017 metais Belgijos atstovės Haule Haule. Tai neabejotinai viena geriausių dainų Eurovizijos padangėje. Deja, laimėti sutrukdė per didelis atlikėjos jaudulys, tačiau tai išlieka bene vienintele šio sąrašo daina, kurią galima mėgti ne tik Eurovizijos konkurso kontekste.

Taip pat skaitykite: TOP 10 muzikinių kino scenų iš Bolivudo [VIDEO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: