Pastaraisiais metais kino industrijoje karaliauja superherojų filmai, tad drąsiai galime teigti, jog gyvename komiksų ekranizacijų aukso amžiuje. Nors komiksų kūrimas prasidėjo dar trečiajame praeito amžiaus dešimtmetyje, tuometiniai komiksai vis dar yra mėgstami visame pasaulyje ir pagal juos pastatyti kino filmai visuomet sulaukia didelio susidomėjimo bei pasisekimo. Pavyzdžiui Supermenas, kuris buvo sukurtas dar 1938 metais, nuo tada taip ir nebuvo praradęs populiarumo tarp gerbėjų. Taip pat ir Betmenas – paskutinis jo pasirodymas Tamsos Riterio trilogijoje yra laikomas vienu geriausių superherojų filmų visoje kino istorijoje. Komiksų žurnalai nėra tik paprastas laisvalaikio skaitalas. Antrojo Pasaulinio karo metu jie netgi buvo tikras įkvėpimas karo lauke būnantiems kovotojams. Kapitonas Amerika tapo vienu populiariausių komiksų dėl ten puikiai perteikiamų to meto įvykių bei įkvepiančių ir patriotinių istorijų, kuriose gėris visuomet įveikdavo blogį. Visi filmai yra tikrai verti dėmesio ir būtina pamatyti kiekvieną iš jų. Kiekvienais metais sulaukiame net po keletą komiksų ekranizacijų (ačiū Marvel kino studijai), kurios populiarumu ir pelnu lenkia viena kitą. Džiaugiamės gyvendami šiame superherojų filmų amžiuje ir pateikiame jums TOP 20 geriausių ekranizacijų sukurtų iki šiol.

20. Žmogus-voras 2 (Spider-man 2, 2004)

Retai kada filmo tęsinys pranoksta savo pirmtaką, tačiau Žmogus-voras 2 sugeba tai padaryti. Humoras, drama ir veiksmas čia yra puikiai subalansuoti ir taip, po ilgos pertraukos, superherojų filmų žanre užkelia aukštą kartelę. Žmogus-voras yra vienas iš tų superherojų, kuris yra arčiausiai žmonių. Turėdamas super galių ir gelbėdamas žmones, jis vis vien susiduria su labai gyvenimiškomis ir kasdieninėmis problemomis – meilė, pinigai, mokslai ir darbas. Būtent dėl šios žmogiškosios pusės filmas ir yra vertinamas geriau, nei pirmasis. Kartais scenos, kai Žmogus-voras nedėvi savo kostiumo ir yra tiesiog Piteris Parkeris (akt. Tobey Maguire) yra daug juokingesnės ir įdomesnės nei tos, kuriose jis kovoja su piktadariais.

Veiksmas vyksta praėjus porai metų po pirmosios dalies. Dabar Piteris gyvena savarankiškai, bando atrasti balansą tarp būvimo superherojumi, mokslų koledže ir darbo. Mylimoji Merė Džein (akt. Kirsten Dunst) tampa aktore, draugas Haris (akt. James Franco), po tėvo mirties, perima kompanijos Os-Corp valdymą į savo rankas, o teta Mei (akt. Rosemary Harris) susiduria su sunkumais mokant skolas. Istorijos pagrindinė problema tampa siaubinga linkme nuėjęs Os-Corp finansuojamas eksperimentas. Dr. Otas Oktavijus (akt. Alfred Molina) išranda keistus prietaisus, kurie yra lyg dideli mechaniniai čiuptuvai. Pajutęs galią, jis leidžia blogiems kėslams užvaldyti jo mintis ir taip tampa Daktaru Aštuonkoju. Jam pasipriešinti gali tik pats Žmogus-voras, kuris negali apsispręsti – likti superherojumi ir padėti piliečiams, ar gyventi normalų Piterio Parkerio gyvenimą.

Aktorius Willem Dafoe, kuris pirmojoje dalyje vaidino blogietį Žaliąjį Gobliną, filmo tęsinyje pasirodyti neturėjo, tačiau vieną vakarą, eidamas į savo namus jis pamatė visą filmavimo grupę ir filmuojamas scenas netoliese. Vyras nutarė stabtelti ir pasisveikinti, o filmo kūrėjai nusprendė pasiūlyti aktoriui suvaidinti trumpoje epizodinėje scenoje.


19. Pragaro vaikis: Auksinė armija (Hellboy II: The Golden Army, 2008)

Žiūrovams papasakojama Pragaro vaikio (akt. Ron Perlman) vaikystė, elfų egzistavimas ir, kad ankščiau buvo kilęs karas tarp jų ir žmonijos. Antgamtiniai padarai sukūrė armiją mašinų, kurios turėjo lengvai išnaikinti žmones ir todėl jie greitai sutiko dėl paliaubų. Armija buvo paslėpta po žeme, o karūna, kuri turi galių ją valdyti, buvo padalinta į tris dalis ir paslėpta.

Princas Nuadas (akt. Luke Goss) siekdamas grąžinti orumą savo tautai nusprendžia surinkti visas karūnos dalis, prikelti mašinų armiją ir nusaikinti žmoniją. Pragaro vaikis, kartu su kitais, Paranormalių reiškinių tyrimų ir gynybos biuro agentais Liz Šerman (akt. Selma Blair), Eibu Sapiensu (akt. Doug Jones) bei naujuoju vadovu Johanu Krausu (akt. Seth McFarlane) stoja į kovą su Nuadu ir turi jam užkirsti kelią užvaldyti pasaulį.

Vienas geriausių režisierių šiuolaikinėje kino industrijoje, Guillermo Del Toro, buvo pastebėtas dėl savo išskirtinio fantastikos skonio ir jam buvo pasiūlyta prodiusuoti Pragaro vaikį II. Režisierius pranoko pats save pripildydamas kino juostą tiek fantastikos ir veikėjų, kiek nepamatysime net mokslinės fantastikos suvažiavime. Pagrindinių veikėjų tarpusavio santykiai taip pat labai papildo filmą. Žinoma, filme yra begalė veiksmo ir specialiųjų efektų, kurie šiek tiek nuo to atitraukia, tačiau santykių linijos nėra toli nustumiamos į šalį. Pragaro vaikis ir Liz kuria įdomius, tuo pat metu ir labai gilius santykius ir, netgi, Eibo personažas čia išgyvena šiek tiek emocionalesnį laikotarpį.

Pragaro vaikis II atsako į daug pirmosios dalies klausimų, tačiau iškelia ir daugybę naujų. Filmas ne tik palieka, galbūt, atvirą naujo tęsinio galimybę, bet ir priverčia žiūrovus laukti ir norėti, kad tas tęsinys būtų sukurtas, kad ten galėtų gauti visus atsakymus į naujai iškilusius klausimus.

18. Ateini čia arba gausi į dūdą! (Kick-ass, 2010)

Šis filmas, paremtas Škotų kūrėjo Mark Millar ir John Romita sukurtu tokio paties pavadinimo komiksu, yra tikrai kitoks ir, galbūt, netgi šiek tiek kontroversiškas nei dauguma superherojų filmų. Istorija sukasi apie vidurinės mokyklos mokinį Deivą Lizewskį (akt. Aaron Johnson), kuris yra didelis komiksų gerbėjas ir nusprendžia pats tapti superherojumi. Žinoma, jis yra pasmerktas, kadangi neturi jokių super galių, o savo kostiumą užsisako tiesiog internetu.

Viskas klostosi tikrai nekaip iki lemiamos akimirkos, kai Deivas sutinka superherojų šeimą – Tėtušį (angl. Big Daddy, akt. Nicholas Cage) ir jo dvylikametė dukra Mindė, slapyvardžiu Hit-girl (akt. Chloë Grace Moretz), kurie yra pasiryžę įveikti filmo blogiuką, mafijos bosą Frenką D‘Amico (akt. Mark Strong). Kol neprasideda pagrindinis keršto siužetas, filmas atrodo kiek padrikas ir neaiškus, bet kai tik Hit-girl pradeda keiktis ne lyg būtų tarnavusi armijoje ir žudyti visus blogiukus aplink, viskas pasidaro daug įdomiau. Sudėtinga ir kartais šokiruojanti kino juosta yra pripildyta nostalgijos originaliems komiksams ir todėl sulaukė didelės sėkmės gerbėjų tarpe.

Filme pamatysime daug smurto ir kovų scenų (Amerikoje jis gavo R įvertinimą – filmą be suaugusiųjų priežiūros gali žiūrėti tik tie asmenys, kurie yra vyresni nei 17 metų), kurios yra lydimos įspūdingo garso takelio, kuris jas paverčia dar įspūdingesnėmis. Nors filmo pavadinimas lyg ir atspindi tai, kad pagrindinis veikėjas turėtų būti Deivas ir jo superherojaus personažas, visą dėmesį ir didžiausius komplimentus tikrai gauna Chloë Grace Moretz ir jos Hit-girl.

17. Geležinis žmogus (Iron Man, 2008)

Robert Downey Jr. yra tobulas aktorius Tonio Starko – arogantiško milijonieriaus ir genijaus, vaidmeniui. Jo geležinis ir inovatyvus kostiumas įrodė, kad superherojai neprivalo vilkėti aptemptų kelnių ir apsiaustų, prie kurių mes visi buvome pratę. Tai ne vienintelis sulaužytas tokio žanrų filmų stereotipas. Kol Betmenas ir Supermenas stengiasi nuslėpti savo tapatybę nuo pasaulio, Starkas nedvejodamas atskleidė pasauliui, kad jis yra Geležinis žmogus.

Tai genialus Tonio Starko pristatymas – kaip herojaus, kurio kūnas yra sužeistas ir jis turi sugalvoti būdą, kaip neleisti savo širdžiai sustoti; kaip milijonieriaus, kuris nusprendžia nebegaminti ginklų ir taip padėti žmonijai; ir kaip žmogaus, vyro, kuris puoselėja romantiškus jausmus savo padėjėjai Pepper Potts (akt. Gwyneth Paltrow).

Geležinis žmogus turi visas ypatybes, kad būtų laikomas vienu geriausių superherojaus filmų. Jame galime pamatyti pribloškiančius specialiuosius efektus, herojaus arką bei neeilinį kostiumo dizainą. Tai superherojaus kelionė, tapimas pačiu herojumi, kai priešas stovi skersai kelio.

Iš pradžių, Marvel studija ir Disney, šiam filmui sukurti skyrė 150 mln. dolerių, tačiau, pasirodžius pirmiesiems Keršytojams (The Avengers, 2012), kurie sulaukė milžiniško pasisekimo, kompanijos Geležiniam žmogui skyrė 200 mln., kad leistų režisieriui Shane Black sukurti geriausią savo filmą.

16. Žmogus iš plieno (Man of Steel, 2013)

Amerikiečių režisieriaus Zack Snyder vizija dėl tolimesnio DC visatos kūrimo buvo kritikuojama jau nuo pat pradžių. Visi Supermeną žinome dėl jo kilniaširdiškumo ir linksmumo, tačiau šis Žmogus iš plieno tapo visiškai kitu Supermeno paveikslu.

Esame pratę prie ankstesnių šio herojaus filmų siužetų, kai jam tenka susigrumti su iš Žemės kilusiais nusikaltėliais ir piktadariais, tačiau Zack Snyder viską apvertė aukštyn kojomis. Filme pasakojama, kaip Kriptono planetai žlungant kūdikis Kal Elas išsiunčiamas gyvenimui į Žemę ir ten gyvena su nauja šeima. Jis gauna Klarko Kento (akt. Henry Cavill) vardą ir yra priverstas visą gyvenimą slėpti savo Supermeno tapatybę bei galias nuo paprastų Žemės žmonių. Tuomet jam iškyla grėsmė – iš Kriptono į Žemę atvyksta Generolas Zodas (akt. Michael Shannon), kuris turi tokių pat antgamtinių galių ir yra labai nepatenkintas, kad Kal Elas yra gyvas.

Šį Supermeną retai pamatysime besišypsant, o ir visa filmo atmosfera yra gan niūroka – sprendimas parinkti filmo vaizdams šaltesnes ir tamsesnes spalvas. Netgi paties superherojaus kostiumas, kuris ankstesniuose filmuose yra labai ryškus ir įsimintinas, šioje dalyje yra tamsių, raudonos ir mėlynos derinio, spalvų. Zack Snyder sulaužė visus stereotipus ir privertė žiūrovus suprasti, kad Supermenas gali būti labai žmogiškas ir pažeidžiamas. Prie to nemažai prisidėjo ir Tamsos riterio trilogijos kūrėjas Christopheris Nolanas.

Simboliška, kad šis filmas didžiuosius ekranus pasiekė 2013 metų birželį – taip buvo paminėtos 75-osios Supermeno, kaip superherojaus, metinės.

15. Betmenas: pradžia (Batman begins, 2005)

Tai pirmasis režisieriaus Christopher Nolan filmas apie Betmeną ir penktasis bandymas (nuo pat 1989 m.) šį superherojų perkelti į didžiuosius kino ekranus. Tim Burton filmuose, Betmenas yra tamsus ir niūrius herojus, tačiau šis, naujasis, dar kitaip vadinamas Tamsos riteris, sugebėjo Betmeno veikėjui atnešti didžiulę šlovę.

Žiūrovai iš naujo supažindinami su Briusu Veinu-Betmenu (akt. Christian Bale). Dar visai mažas Briusas vaikystėje patiria traumą ir nuo to laiko nekenčia šikšnosparnių. Ši jo fobija netiesiogiai mus nuveda iki kito baisaus įvykio – tėvų nužudymo vaiko akyse. Briusas ryžtasi iššūkiui – išvyksta į kalėjimą tolimuosiuose Rytuose tam, kad suprastų, kas dedasi nusikaltėlių galvose, kas verčia juos taip elgtis.

Vėliau Veiną suranda galingas karys Dukardas (akt. Liam Neeson), kuris Briusą paverčia savo mokiniu ir moko jį kovoti. Pirmoji Veino pamoka yra nugalėti baimę šikšnosparniams. Po visų mokymų, vyras pakviečiamas prisijungti prie Šešėlių lygos – paslaptingos grupuotės, nepaklūstančios jokiems įstatymams, kuriai vadovauja piktadarys Ras Al Gulas. Briusas Veinas perpranta piktus grupuotės kėslus – sunaikinti Gotamo miestą, ir stoja su jais į rimtą kovą.

Visa istorija pateikiama visai iš kitos pusės – Briusas netampa Betmenu per vieną naktį. Tai ilgos, nuo pat vaikystės besitęsiančios, istorijos atomazga, kai Veinas supranta, kad Gotamui kažkas turi padėti ir jis ryžtasi tapti tuo superherojumi. Tai pirmasis filmas Betmeno frančizės istorijoje, kuriame galime pamatyti, kaip atrodo, Betmeno komiksų gerbėjams gerai pažįstamas, Baidyklė (angl. Scarecrow, akt. Cillian Murphy) – išprotėjęs daktaras, tapęs piktadariu.

14. Keršytojai: Begalybės karas (Avengers: Infinity war, 2018)

Šį Marvel Visatos susijungimą tikrai būtų galima tituluoti labiausiai laukiamu ir aptarinėjamu filmu šiais metais. Žinant, kad tai tik pirmoji filmo dalis, galime justi neišbaigtumą, o jaučiant šį jausmą, filmas nepateisina visų lūkesčių, dėl šio fakto Begalybės karas neatsiduria sąrašo aukštesnėje vietoje.

Ilgiausiame Marvel filme susijungia per dešimtmetį pamilti herojai, visi pasauliai ir, pagaliau, žiūrovams pristatomi mistiniai begalybės akmenys. Asmuo, kuris surinks visus šešis akmenis taps pačiu galingiausiu žmogumi visatoje. Tanosas (akt. Josh Brolin) – didžiausias Keršytojų priešas, apsėstas valdžios ir žudymo, siekia surinkti juos visus. Jo manymu, visatoje balansas įsivyrautų tik su viena sąlyga – išnaikinus pusę civilizacijos.

Nors filme svarbiausia yra kova su Tanosu, antrąją vietą neabejotinai užima Gamora (akt. Zoe Saldana) ir jos santykis su minėtuoju blogiečiu, kuris yra jos netikras tėvas. Visa ši istorija šiek tiek atsiskiria nuo pagrindinio veiksmo ir atlieka lemiamą rolę visame siužete, prideda filmui dar daugiau dramatiškumo ir liūdesio.

Daugiau nei penkiasdešimt herojų, įspūdingi vaizdo efektai ir visiškai skirtingos istorijos, kurias Russo broliai sugebėjo sujungti į vientisą filmą, kuriame netrūksta netikėtų posūkių, dramos ir tik Marvel būdingo humoro, o juostos finalas tiesiog atima žadą.

13. Stebėtojų lyga (Watchmen, 2009)

Daugeliui abejonių kėlė tai, kad niekam nepavyks sukurti tokios geros ekranizacijos, kaip ir to paties pavadinimo komiksai. Tačiau, režisierius Zack Snyder sugebėjo pateisinti visus gerbėjų lūkesčius ir pasauliui pristatė Stebėtojų lygą.

Šioje juostoje superherojai yra labiau panašūs į paprastus žmones – jie neturi išskirtinių super galių ir gyvena įprastus gyvenimus. Tokių herojų egzistavimas yra priimtinas visiems Amerikos gyventojams. Tačiau 1985-ųjų Amerikoje įsigalioja įstatymas, draudžiantis šiems herojams rodyti savo sugebėjimus ar kitaip išsišokti. Ir kai vieną naktį nužudomas kaukėtojo Roršacho (akt. Jackie Earle Haley) sėbras, jis supranta, kad tai gali būti naujųjų stebėtojų darbas, todėl surenka savo komandą – naują stebėtojų lygą, kurią sudaro senieji kovotojai prieš nusikalstamumą. „Stebėtojų lyga“ talpina savyje turiningas ir tikrai įdomias pagrindinių personažų istorijas su įvairiais praeities prisiminimais, kurie yra tiesiogiai susiję su tolimesniais herojų veiksmais.

Tai viena ilgiausių superherojų ekranizacijų (net 162 min.) į kurią režisierius norėjo sutalpinti visą (apie 400 psl. apimties) originalią komiksų knygą. Filme galime pamatyti ne tik fantastiką ir specialiuosius efektus, kurie yra neatsiejama superherojų filmų dalis, bet ir kitą istoriją, kurioje karas, atominiai sprogimai, žemės niokojimas, visu gražumu atsispindi tai ką sugeba žmonija. Vaizduojama situacija, kuomet susipykus dvejoms stipriausioms pasaulio valstybėms žmonijai gresia išnykimas ir net superherojai nesijaučia turintys pakankamai galių, kad tai sustabdytų.

12. Deadpool (Deadpool,  2016)

Šį personažą raudonu kostiumu būtų galima švelniai pavadinti neeiliniu superherojumi. Jam nerūpi superherojų taisyklės, jis vadovaujasi savo principais ir bendrauja su auditorija, kartais pasišaipydamas iš šiuolaikinės kino industrijos, superherojų ar net savęs paties. Čia nepamatysime šiam filmų žanrui įprastos žmogaus evoliucijos į super galių turintį gelbėtoją, todėl Deadpoolą drąsiai galime laikyti labiausiai išskirtiniu Marvel kūriniu.

Veidas Vilsonas (akt. Ryan Reynolds), yra chuliganas ir skolų išmušinėtojas, kuris pasižymi puikiu humoro jausmu ir nepriekaištinga išvaizda. Jis turi geriausią draugą Vyzelą (akt. T. J. Miller) ir gyvenimo meilę Vanesą (akt. Morena Baccarin). Viskas atrodo lyg eitų „Ilgai ir laimingai“ linkme, tačiau tuomet Veidas sužino, kad serga nepagydomu vėžiu. Tuomet, iš nepažįstamo žmogaus – Įdarbintojo (akt. Jed Rees) gauna pasiūlymą – sutikti dalyvauti X ginklo programoje (kuri taip pat sukūrė X-menų Loganą), kuri galėtų Veidą išgydyti nuo paskutinės stadijos vėžio. Neturėdamas ką prarasti jis sutinka ir tampa dar vienu mutantu žemėje – Deadpulu, kurio neįmanoma sužeisti ir kuris yra tarsi nemirtingas. Visą eksperimentą su Veidu atlikęs antagonistas Ajax (akt. Ed Skrein) palieka Deadpulą mirti degančiame pastate. Jis išgyvena, tačiau jo nuostabi išvaizda tampa visiškai sugadinta – jo kūnas apdegęs ir randuotas, todėl Veidas tampa panašus į Fredį Kriugerį. Sekančius metus Deadpulas praleidžia treniruodamasis, kad galėtų surasti Ajax ir jį nužudyti.

Nors aktorius Ryan Reynolds iki šio vaidmens ir ne itin pasižymėjo kino industrijoje (DC filmas „Žaliasis žibintas“, romantinės komedijos „Piršlybos“ bei „Tik draugai“ ir kt.), po šio filmo jis neabejotinai bus tinkamai įvertintas kino aktorius. Jis neleido kitiems personažams ar blogiukams jo pranokti ir visiškai valdė filmą ir tiesiog prikaustė žiūrovų dėmesį viso seanso metu.

11. Tamsos Riterio sugrįžimas (The Dark Knight Rises, 2012)

Tai paskutinė režisieriaus Christopher Nolan Betmeno trilogijos dalis, kuri smarkiai išsiskiria nuo visų Tamsos riterio filmų. Šioje dalyje Betmeno, kaip superherojaus, pamatysime šiek tiek mažiau, bet tai tikrai nereiškia, kad filmas bus nuobodus.

Veiksmas prasideda iš lėto, žiūrovams pristatoma daug naujų veikėjų, kurių tarpusavio ryšių nežinome. Taip pat, pristatomas visiškai naujas piktadarys – Beinas (akt. Tom Hardy) yra mirtį nešantis, atrodantis kaip profesionalus imtynininkas ir dėvintis keistą veido kaukę vyras.

Iki pat filmo pabaigos nėra aišku, koks yra jo tikslas ir kas jį pastūmėjo taip žiauriai elgtis. Aktorius Christian Bale vėl pribloškia savo tobula vaidyba atlikdamas Betmeno vaidmenį. Šioje dalyje jis daugiau kovoja su savo vidiniais demonais ir atskleidžia tai, kas dedasi Briuso Veino, o ne Betmeno viduje.

Nors šis, Christopher Nolan Tamsos riterio, trilogijos paskutinis filmas yra antras pagal ilgumą (164 min.) Nolano kūrinys (pirmoje vietoje – „Tarp žvaigždžių“, 169 min.) jis nei akimirkai neleis nuobodžiauti ir prikaustys dėmesį. Tai buvo puiki pabaiga Betmeno trilogijai, kurioje netrūko nieko – dramos, veiksmo, specialiųjų efektų, tobulos aktorių vaidybos ir netikėtos pabaigos.

10. Nuodėmių miestas (Sin City, 2005)

Nuodėmių miestas yra vienas tų filmų, kuris šio komikso gerbėjams buvo tikra šventė – scenarijus nebuvo per daug nutolęs nuo originalios Frank Miller komiksų serijos. Siužetas analizuoja komiksuose vaizduojamą žiaurų pasaulį ir pateikia žiūrovams neeilinį, tamsių spalvų, „purvinų“ kostiumų ir groteskiškų makiažų, bei neįprastų dialogų kūrinį. Aktorių komanda buvo puikiai parinkta personažų prototipams: Bruce Willis (Džonas Hartiganas), Mickey Rourke (Marvas), Jessica Alba (Nensi Kalahan), Rosario Dawson (Geilė), Benicio Del Toro (Džekas Raferti), Elijah Wood (Kevinas). Filmo esmė yra nesureikšminti, ką pagrindiniai veikėjai sako ar daro, o kokius mes patys juos įsivaizduojame.

Siužete persipina trys istorijos: kai stiprus kovotojas Marvas randa savo meilę Goldę (akt. Jaime King) namuose negyvą, jis pasirengia surasti ir nužudyti tą, kas atėmė paskutinį dalyką, kurį jis mylėjo. Dvaitas (akt. Clive Oven) yra privatus tyrėjas, nuolat bandantis visas problemas nustumti į antrą planą, net jei ir žino, kad tos problemos nedings taip lengvai. Kai senamiestyje nužudomas policininkas, Dvaitas stengiasi padaryti viską, kad apgintų kitus savo draugus. Tuo tarpu, Džonas Hartiganas yra paskutinis sąžiningas policininkas likęs Nuodėmių mieste, tačiau jis, likus valandai iki jo atsistatydinimo iš pareigų, nusprendžia tai padaryti su trenksmu – pateikia galutinį pasiūlymą Senatoriaus (akt. Powers Boothe) sadistui sūnui (akt. Elijah Wood), kad išgelbėtų vienuolikmetę mergaitę.

Žinoma, yra daugybė faktorių, kurie nulemia filmą paremtą komiksais, tačiau šio filmo didžiausias privalumas yra tai, kad jo scenarijus beveik nesiskiria nuo originalaus komiksų siužeto. Autorius Frank Miller ir režisierius Robert Rodriguez visas tris komiksų serijas sugebėjo sujungti į vieną ilgą, tačiau labai įtraukiantį ir neeilinį kino filmą.

9. Loganas. Ernis (Logan, 2017)

Paskutinis Ernio solinis pasirodymas, prasidėjęs kaip X-menų atskiras, didesnis kūrinys, peraugo į tokį vaidmenį, kuris aktoriaus Hugh Jackman karjeroje įsitvirtino beveik dviem dešimtims. Šis filmas Jackman ir Loganą – vieną populiariausių Marvel komiksų mutantų, į kino ekranus gražina paskutinei kelionei.

Veiksmas persikelia į 2029 metus, kai Loganas gyvena atsiskyręs nuo pasaulio, netoli Meksikos sienos ir ten rūpinasi buvusiu X-menų vadovu Profesoriumi X (akt. Patrick Stewart). Profesorius serga sunkia liga, o Ernis stengiasi daug dirbti, kad galėtų jam nupirkti reikiamų vaistų. Jų gyvenimai yra visiškai kitokie nei buvo ankščiau, kol susikerta Logano ir Lauros Kinney (akt. Dafne Keen) keliai. Ji jauna mutantė, turinti panašius sugebėjimus į Ernio. Pagrindinis veiksmas sukasi aplink jų kelionę per šalį ir kaip Ernis stengiasi ją apsaugoti.

Tai paskutinis Ernio filmas, ir, galbūt, dėl šios priežasties jis tampa šiek tiek sentimentalesniu ir emocionalesniu. Taip pat Patrick Stewart sugeba visiškai naujai suvaidinti savo personažą – Profesorių Ksavjerą. Abu aktoriai pateikia gilius ir brandžius pasirodymus, kurių dažnai nepamatysi superherojų filmuose. Šioje dalyje neįtikėtinai daug žiaurumo ir smurto scenų, palyginus su X-menų ir Ernio frančizėmis, todėl jis savo šalyje buvo įvertintas R reitingu. Visos scenos, siužeto linija ir veikėjų tarpusavio santykiai susipina į tikrą šedevrą, kuris negali būti geresnis Logano atsisveikinimas su gerbėjais.

8. V – tai vendeta (V for Vendetta, 2005)

Jautrios ir kontraversiškos temos, kurias pateikia autorius Alan Moore, V – tai Vendeta filme, patiks tikrai ne visiems. Scenarijaus autorių Lana ir Lilly Wachowski sukurtas filmo scenarijus yra intensyvus ir provokuojantis mąstyti giliau.

Filmo veiksmas vyksta netolimoje ateityje. 2020-ieji metai, praūžus Trečiajam Pasauliniui karui valstybėse įsivyrauja chaosas. Visuose žemynuose vyrauja apokalipsės nuotaikos. Negana to ore cirkuliuoja užkrečiantys virusai pasiglemžę dauguma JAV gyventojų, Europa susiskaldžiusi, pasauliniai komunikaciniai ryšiai apriboti arba nutrūkę, o terorizmo baimė pasiekusi epogėjų. Didžiajai Britanijai vadovauja totalitarinė valdžia, kuri šaliai tikrai nelinki geriausio. Atsiranda paslaptingas ir kaukėtas herojus – V (akt. Hugo Weaving), kurio pagrindinis tikslas yra sugrąžinti šaliai ir jos piliečiams laisvę. Nuo žiaurių kančių jis išgelbėja jauną merginą Evey Hammond (akt. Natalie Portman), kuri tampa jo sąjungininke šioje kovoje su korumpuota valdžia.

Nors paslaptingąjį V vaidina Hugo Weaving, pirmąsias keturias filmavimo savaites jį vaidino James Purefoy (Geležinis riteris, Tuštybių mugė). Režisierius James McTeigue pripažino, kad įgudusi kino žiūrovo akis sugebės filme pamatyti skirtumą tarp šių aktorių.

Šis kino juosta siunčia žiūrovams aiškią žinutę: „Piliečiai neturi bijoti savo vyriausybės, tai vyriausybė turėtų bijoti savo piliečių.“. Tai visai kitokia superherojaus istorija – čia jis neturi super galių ar nėra kilęs iš kosmoso, tačiau jis, kaip ir kiti superherojai, turi kilnų tikslą – išlaisvinti žmones.

7. Toras: Pasaulių pabaiga (Thor: Ragnarok, 2017)

Nepaisant, kad Toras yra Didysis griaustinio Dievas ir vienas iš pagrindinių Keršytojų, pirmieji du jo filmai vertinami buvo tikrai prastai – buvo sakoma, kad galima juos praleisti ir nieko neprarasti. Ir tuomet režisierius Taika Waititi nusprendė įrodyti, kad Toras gali turėti savo paties filmą, kuris bus vertas dėmesio.

Asgardas liko be valdovo ir į tuščią sostą nori atsisėsti Toro (akt. Chris Hemsworth) sesuo Hela (akt. Cate Blanchett), kas reikštų visišką tamsą ir pabaigą Dievų pasauliui. Toras kali Sakaar mieste, be savo kūjo ir galių. Norint iš ten ištrūkti jis turi nugalėti priešininką žiūrovams rengiamoje kovoje. Jis mažiausiai tikisi savo aplinkoje, kosmose, sutikti savo seną draugą Halką (akt. Mark Ruffalo).

Toro kelionė į gimtąjį pasaulį, kartu su Halku, tampa tikra komedija ir, turbūt, tai šį filmą pakelia net iki antrosios vietos. Šiame filme taip pat galime rasti daug užuominų į Begalybės karo filmą. Viena iš jų: pasibaigus filmui, kantriausi gerbėjai gali pamatyti, kaip Toras ir Lokis (akt. Tom Hiddleston) atsirado Tanoso rankose.

Pasirodžius pirmajam filmo anonsui, turbūt visiems linksmiausia vieta buvo, kai Toras pamatęs Halką sušuko: „Jis kolega iš darbo!“. Ši frazė nebuvo sukurta scenarijaus autoriaus ir nebuvo pačiame scenarijuje – ją pasiūlė vaikas, kuris filmavimo dieną svečiavosi filmo kūrimo aikštelėje.

6. Galaktikos sergėtojai 2 (Guardians of the Galaxy Vol. 2, 2017)

Nors pirmasis šio tęsinio filmas sulaukė daugiau pagyrų, už tai, kad pristatė visiškai naują pasaulį ir veikėjus, antroji dalis neatsilieka ir taip pat pateikia svarbių detalių, dėl kurių būtina ją pamatyti.

Piteris Kvilas (akt. Chris Pratt) susitinka su visą gyvenimą nematytu tėvu, kuris yra galaktikos Dievas ir siūlo sūnui viską valdyti kartu. Kvilo gyvenime ir taip netrūksta dramos – jis įsimylėjęs Gamorą (akt. Zoe Saldana) ir tuo pat metu su likusia savo grupe – nenugalimuoju Draksu (akt. Dave Bautista), meškėnu Roketu (įgars. akt. Bradley Cooper) ir kalbančiu medžiu Grūtu (įgars. akt. Vin Diesel) turi palaikyti taiką visoje visatoje. Visiškai netikėtai tą ramybę sudrumsčia jo paties tėvas Ego (akt. Kurt Russel).

Į Kvilo tėvo Ego rolę pretendavo netgi tokie aktoriai: Matthew McConaughey („Tarp žvaigždžių“), Gary Oldman („Tamsiausia valanda“), Viggo Mortensen („Žiedų valdovas“), bei Liam Neeson („Pagrobimas“).

Šie Marvel visatos veikėjai yra patys linksmiausi ir iš jų gali tikėtis bet ko. Tikri gerbėjai, kurie žino, kad Marvel kūrėjai, po pabaigos titrų, mėgsta pateikti daug užuominų į sekančius filmus, liks tikrai nustebinti – po šio filmo laukia net penki epizodai.

5. Iksmenai: pirma klasė (X-men: First Class, 2011)

Filmas prasideda ta pačia scena kaip ir pirmasis X-menų filmas – 1944 metais jaunasis Erikas Lehnsherr (akt. Michael Fassbender), vėliau žinomas kaip Magnetas, matydamas, kad jo tėvus uždaro į koncentracijos stovyklą visiškai įniršta ir savo mintimis sugeba suniokoti tvorą, skiriančią jį nuo tėvų. Jo galios buvo pastebėtos nacių lyderio, mutanto Sebastiano Šo (akt. Kevin Bacon). Sebastianas nusprendžia panaudoti Eriko galias savo piktiems tikslams, tačiau vaikinas tam smarkiai priešinasi ir Šo nužudo jo motiną tiesiai vaikui prieš akis, taip Eriko viduje pasėjęs keršto sėklą ir norą jį nužudyti.

Toliau galime susipažinti su jaunuoju Čarlzu Ksavjeru (akt. James McAvoy) – pasiturinčiu, sumaniu mutantu, kuris turi didelę širdį ir į savo didelius rūmus priima gyventi benamę mutantę Mistiką (akt. Jennifer Lawrence). Čarlzas nori taikiai gyventi normalų gyvenimą, su paprastais žmonėmis ir besimokydamas Oksfordo universitete parašo disertaciją apie mutacijas. Tai pastebi CŽV ir pasamdo Ksavjerą, kad šis padėtų kovoti su tais mutantais, kurie nori Šaltąjį karą paversti III-uoju Pasauliniu karu. Pasinaudodamas savo telepatinėmis galiomis Čarlzas Ksavjeras perpranta Sebiastiano Šo ketinimus užgrobti ir sunaikinti pasaulį sužino pasitelkus dar tris galingus mutantus. Šo paieškų misijoje Ksavjeras sutinka Eriką, kuris taip pat jo ieško, kad atkeršytų už nužudytą motiną. Kol Čarlzas naudoja savo galias, kad padėtų žmonėms, Erikas yra susitelkęs į pyktį, kerštą ir tik savo tikslus. Tai priverčia išsiskirti jaunuolių nuomonėms, ir šalia visos Šo problemos, jie pradeda kovoti ir vienas su kitu.

Visi aktoriai puikiai įkūnija savo personažus, specialieji efektai yra tikrai įspūdingi, o žiūrint filmą 3D formatu tai atrodo dar geriau. Ši X-menų frančizės priešistorė yra tas filmas, kurį privalote pamatyti, net jei ir neesate didelis komiksų ir superherojų filmų gerbėjas.

4. Deadpool 2 (Deadpool 2, 2018)

Žinant, kad neretai geriausių filmų tęsiniai būna kiek pervertinti ir dažnai sugadina visus reikalus, Deadpool 2 visiškai sulaužo šį nusistovėjusį stereotipą ir superherojų filmų mėgėjams pristato dar vieną Marvel šedevrą. Ši dalis laikoma išradingesne, šmaikštesne ir įdomesne nei pirmoji ir šiame tęsinyje charakterizuojama visa herojų komanda, vietoj to, kad butų koncentruojamasi tik į visų pamėgtą Veidą Vilsoną/Deadpulą (akt. Ryan Reynolds). Žinoma, Veidas užima tikrai nemažai filmo vaizdo ir nepraleidžia progos vis pasakyti kokį sau būdingą juokelį, tačiau kiti komandos nariai puikiai užpildo likusį laiką ir filmui duoda šiek tiek kitokių spalvų.

Veido mylimoji nužudyta. Žinoma, Deadpulas taip visko nepaliks – atkeršija jos žudikui. Tačiau jis save smerkia už mylimosios mirtį ir stengiasi nusižudyti pats, bet netrukus būna išgelbėtas Koloso (akt. Stefan Kapicic) ir nugabentas į X-menų namus. Ten jis susipažįsta su problematišku mutantu paaugliu Raselu (akt. Julian Dennison), kuris trokšta keršto. Iš ateities atkeliauja kitas mutantas – Kabelis (akt. Josh Brolin), kurio šeimą, ateityje Raselas ir nužudo. Kabelio pagrindinis tikslas yra sunaikinti vaiką, kol jis dar netapo žudymo mašina. Deadpulas paauglį mutantą imasi saugoti, sukurdamas savo X-pajėgas ir į pagalbą pasitelkdamas mutantę Domino (akt. Zazie Beetz).

Tai dar vienas puikus anti-superherojaus filmas, kuriame bus dar daugiau juoko ir dar daugiau veiksmo, bei netrūks liūdesio ir kvailumo. Tęsinys tikrai nenusileidžia savo pirmtakui tiek aktorių vaidyba, tiek garso takeliu bei specialiaisiais efektais.

3. Betmeno sugrįžimas (Batman returns, 1992)

Kai režisierius Tim Burton Warner Bros. kompanijai įrodė, jog žino ką daro (Betmenas, 1989), studija pasiūlė jam sukurti šios istorijos tęsinį. Nuo pat pradžių buvo aišku, kad tai buvo puikus sprendimas ir Betmeno sugrįžimą dabar gali aplenkti tik šiuolaikinis Christopher Nolan Tamsos riteris.

Atsiranda nauji veikėjai – piktadarys Pingvinas (akt. Danny DeVito) ir žavioji Moteris-katė (akt. Michelle Pfeiffer). Šių personažų pasirodymas ir Gotamo mieste tvyranti tamsa šią, pirmtako antrąją dalį, paverčia daug intensyvesne ir labiau įtempta istorija. Betmeno vaidmenį atlieka visų pripažintas Michael Keaton, kuris žiūrovams perteikia tobulą balansą tarp milijonieriaus Briuso Veino ego ir piliečių gelbėtojo Betmeno asmenybių.

Įdomus faktas, kad šis filmas sukėlė didelį nepasitenkinimą kovotojų už gyvūnų teises tarpe. Kilo didelis sąmyšis, kai paaiškėjo, kad filmui bus filmuojama scena, kurioje gausiai armijai tikrų pingvinų, ant jų nugarų su dirželiais, bus pririštos raketos. Filmo kūrėjai nuramino gyvūnų mylėtojus ir patikino, kad jais gerai rūpinamasi – jie gyvena apsupti ledo, turi savo baseiną ir yra nuolat maitinami šviežia žuvimi.

2. Galaktikos sergėtojai (Guardians of the Galaxy, 2014)

Antrojesąrašo vietoje puikuojasi režisieriaus James Gunn pirmasis Marvel kūrinys – Galaktikos sergėtojai. Šis filmas įrodė, kad visatoje yra vietos ir šiek tiek mažesniems herojams. Pripažinkime, kad iš Geležinio žmogaus ar Kapitono Amerikos kiekvieną kartą tikimės įspūdingos kovos ir dramos, bet niekas nesitiki, kad saujelė keistų veikėjų iš kosmoso galės prilygti patiems Keršytojams.

Piteris Kvilas (akt. Chris Pratt) randa paslaptingą artefaktą, kuris, jo manymu, neturėjo labai didelės galios. Kai jis tapo vienu ieškomiausių asmenų galaktikoje, jis suprato, kad turi ne šiaip sau žaisliuką, o galingą ginklą, galintį sunaikinti planetą. Jo ieško kosmoso piktadarys Ronanas (akt. Lee Pace), į kurio rankas patekusi relikvija į planetą atneštų tamsą. Kvilas supranta, kad vienas galaktikos neišgelbės ir susirenka keistą komandą: kalbantį meškėną (įgars. akt. Bradley Cooper), į humanoidą panašų medį (įgars. akt. Vin Diesel), nuožmią, žalią žudikę (akt. Zoe Saldana) ir keršto pilną vyrą (akt. Dave Bautista).

Nustebsite sužinoję, kad šis Marvel kūrinys nėra paremtas jokiu originaliu komiksu. Visi šios visatos filmai yra sukurti pagal seniau sukurtas istorijas, tačiau su šia ekranizacija režisierius nusprendė šiek tiek surizikuoti. 1969 metų komiksų knygoje nėra nei vieno iš filme vaizduojamų Galaktikos sergėtojų.

Šis filmas tikrai vertas trečiosios vietos dėl savo muzikos takelio, efektų, ir režisieriaus sugebėjimų tokius skirtingus veikėjus paversti tokia gera komanda. Galaktikos sergėtojų pirmoje dalyje mes galėjome pamatyti iš arčiau patį didžiausią galaktikos piktadarį – Tanosą.

1. Tamsos Riteris (The Dark Knight, 2008)

Britų režisierius, rašytojas ir prodiuseris Christopher Nolan, savo neprilygstamu Tamsos riteriu, superherojų pasaulyje užkėlė labai aukštą kartelę. Viskas, ką mes turime žinoti apie Betmeną, yra būtent šiame tamsiame ir labai realistiškame trileryje.

Kritikų ir žiūrovų tarpe, šis filmas laikomas geriausiu DC komiksų ekranizacijų kino istorijoje. Nors niekas geriau už aktorių Christian Bale nesuvaidintų Betmeno, šiame filme visą dėmesį prikausto Heath Ledger ir jo įkūnijamas maniakas, chaoso veidas Džokeris. Režisierius visiškai pakeičia nusistovėjusią nuomonę apie paprastus vagis ir nusikaltėlius paversdamas Džokerį neeiliniu personažu – jis netrokšta svetimo turto ar pinigų, vienintelis jo siekis yra sukelti aplink save chaosą ir sunaikinti Betmeną, kaip žmogų ir asmenybę.

Ankstesniuose filmuose kiekvienai rolei buvo rimtai ruošiamos atrankos ir svarstoma kandidatūra iš gausybės aktorių. Šiame filme režisierius Christopher Nolan buvo užtikrintas – Heath Ledger yra tas, kuris turi vaidinti Džokerį ir jis buvo vienintelis režisieriaus aktorių sąraše.

Šis filmas yra geriausias DC ir Warner Bros. kūrinys. Kai 2008 metų sausį pasaulį apskriejo žinia, kad Heath Ledger mirė, filmas gerbėjų tarpe tapo tik dar labiau mistiškas. Vien faktas, kad Heath viso filmavimo laikotarpiu rašė Džokerio dienoraštį, kuriame rašė žymias frazes, piešė iliustracijas ir perrašinėjo scenarijaus eilutes, viso filmo atmosferą ir Džokerio personažą padaro dar labiau tikrovišku ir paslaptingu.

Christopher Nolan sukurtas Betmenas yra daugiausiai pasisekimo sulaukęs herojus, tačiau daugiausiai pagyrų sulaukė ir superblogiuko ikona tapo Heath Ledger Džokeris. Tamsos riteris peržengia visas žanro ribas ir yra tikrai vienas geriausių superherojaus veiksmo filmų.

Taip pat skaitykite: TOP 20 Marvel kino visatos filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: