Rytis Zemkauskas / Vaizdo 5ra6o kadras

Ieškant, kokią kalėdinę dovaną tikslingiausia išrinkti draugams ir artimiesiems, verta pasikliauti ne tik savo žiniomis ir nuojauta, bet ir paieškoti rekomendacijų. Trys geroms knygoms ir literatūrai neabejingi vyrai – Rytis Zemkauskas, Linas Kojala ir Aidas Puklevičius – vardija, kodėl dovanai verta rinktis būtent knygą. Ir rekomenduoja tris kūrinius gana skirtingiems literatūriniams skoniams.

Rytis Zemkauskas: dovanoti knygą – tai nuraminti pasaulį

Publicistas, laidų vedėjas ir kūrėjas Rytis Zemkauskas sako, kad skaitančio žmogaus vaizdas yra pats taikingiausias vaizdas Žemėje.

„Žmogus, kuris skaito, nieko blogo negali padaryti – bent tuo metu. Todėl padovanoti žmogui knygą – tai nuraminti pasaulį. Įnešti į pasaulį ramybės ir harmonijos prieš Kalėdas – geriausias laikas“, – priežastis ne tik skaityti, bet ir dovanoti knygas vardija R. Zemkauskas.

Viena iš pastaruoju metu R. Zemkausko skaitytų ir rekomenduojamų knygų – amerikiečių rašytojo Kento Harufo romanas „Mūsų sielos naktyje“: „Tai paskutinė autoriaus knyga. Ir iš tikrųjų jis pasakoja apie tai, ką jautė ir kaip jautėsi paskutiniu savo gyvenimo laikotarpiu. Tai knyga apie žmogiškosios šilumos poreikį. Apie mūsų viltis, apie mūsų troškimus, apie mūsų susitaikymą yra ši knyga.“

Jo teigimu, knygos stilistika turi paslaptį: autorius kūrė užrištomis akimis.

„Čia – gatavas kino scenarijus. Labai gerai parašyta. Tokiu telegrafiniu stiliumi. Trumpais sakiniais. Hemingway’ų šiek tiek primena. Beje, K. Harufas rašydavo labai keistu būdu: jis užsidengdavo raiščiu akis ir spausdindavo akląja sistema. Mechanine senoviška rašomąja mašinėle. Kodėl? Jis pats sakė, jog dėl to, kad „aš visai nenoriu žiūrėti į jau parašytus sakinius ir kovoti su noru juos taisyti ir dailinti. Aš noriu toliau pasakoti savo istoriją.“ Ir šita knyga, manau, yra puiki dovana tiems, kuriems jūs linkite ramybės prieš Kalėdas“, – įsitikinęs R. Zemkauskas.

Linas Kojala: ir per šventes neverta prarasti budrumo

Rytų Europos studijų centro vadovas Linas Kojala sako, kad pasaulis dabar gyvena chaotišką laikotarpį. Donaldas Trumpas, Jungtinės Karalystės noras išstoti iš Europos Sąjungos – tai vos kelios tarptautinės politikos aktualijos, sėjančios daug nežinios, nerimo ir neaiškumo ne tik Vakarų šalyse, bet ir visame pasaulyje. Pasak jo, nors prie šventinio stalo su artimaisiais apie politiką diskutuoti nori nedaugelis – budrumo prarasti negalima.

„Dviejų Harvardo profesorių – Steveno Levitsky’io ir Danielio Ziblatto – knyga „Kaip miršta demokratijos. Istorijos pamokos ateičiai“ yra labai svarbus gidas kiekvienam. Demokratija ir Vakarų pasaulyje nėra duotybė, dėl jos kiekvienai kartai reikia kovoti ir stengtis. Ši knyga yra rimta, bet kartu ir puikiai suprantama. Ji nėra, grynąja to žodžio prasme, akademinė, „užverčianti“ mus terminais ir neleidžianti iki galo suprasti to, ką nori pasakyti autoriai“, – leidyklos „Baltos lankos“ išleistą knygą rekomenduoja politologas L. Kojala.

Pasak jo, tai viena iš knygų, kurios skirtos ne tik besidomintiems politika ar pasaulio aktualijomis, bet visiems piliečiams.

„Ši knyga yra savotiškas gidas kiekvienam piliečiui: suprasti savo atsakomybę, kodėl kiekvienos dienos elgesys yra svarbus, ir neleisti demokratijai numirti“, – įsitikinęs politologas.

Kojala mano, kad Kalėdų proga dovanoti knygas – tai būdas dovanoti tikrų tikriausią prabangą: „Mes visur skubame, visur lekiame, niekam neturime laiko ir viską bandome sutraukti į keliolika sekundžių. Ir tokiais laikais knyga yra ta prabanga, ta privilegija, kuria privalome naudotis. Geresnį būdą pradžiuginti ir kartu galbūt pagerinti savo draugų ar šeimos narių gyvenimus negu padovanoti knygą sunku ir sugalvoti.“

Aidas Puklevičius: dovana, kuri nevaržo vaizduotės

Komunikacijos specialistas, rašytojas Aidas Puklevičius teigia, kad knyga visų pirma ypatinga tuo, jog nevaržo vaizduotės.

„Skirtingai nuo filmų, skirtingai nuo kitų dalykų knyga yra tai, kur niekas nevaržo mūsų vaizduotės. Mes atsiverčiame ją, pradedame skaityti ir mes įsivaizduojame tai, ką norėjo mums pasakyti autorius, taip, kaip tik mes norime įsivaizduoti. O jeigu tai dar – knyga, kurią gali skaityti ne vieną kartą, o du kartus, – tai jinai yra iš viso ideali dovana“, – įsitikinęs Aidas.

Viena tokių šiemet išleistų knygų, pasak jo, – Edwardo St Aubyno „Patrikas Melrouzas“.

„Nors humoro čia yra daug ir, man atrodo, tai kiekvieno gero britų rašytojo neatsiejama savybė – geras humoro jausmas, – bet čia vis dėlto yra žmogaus virtimo žmogumi istorija. Kaip žmogus – aristokratas, ekscentrikas – nublokštas tarsi į visišką gyvenimo dugną, kuris prasidėjo prievarta šeimoje, kai jis dar buvo visiškai vaikas. Po to – įjunkimu į narkotikus. Ir ne šiaip sau lengvuosius vadinamuosius narkotikus, bet tikrai jau „hard stuff“ – heroiną ir panašiai. Kaip jis vis dėlto sugebėjo kažkaip perlaužti save ir – svarbiausia – rasti taiką su pačiu savimi“, – sako Aidas.

Kūrinys, anot jo, patiks ir tiems, kurie istorijose ieško autobiografiškumo.

„Patrikas Melrouzas yra šio autoriaus tarsi „antrasis aš“, jo alter ego. Nes tai labai autobiografinė knyga. Sunki istorija papasakota ganėtinai lengvai, tikrai įdomiai ir su tikrai geru nepakartojamu juodu humoru“, – reziumuoja A. Puklevičius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: