Ukrainos prezidentas Volodymiras Zelenskis / EPA-ELTA nuotr.

Ukrainos prezidentas Volodymiras Zelenskis pareiškė, kad niekas nežino kiek truks karas Ukrainoje, tačiau Ukrainos pajėgos nepaiso šių lūkesčių neleisdamos Rusijos kariuomenei užpulti Rytų Ukrainos, kur jau kelias savaites vyksta nuožmios kovos.

Savo vakariniame kreipimesi Zelenskis teigė, kad didžiuojasi tuo, kad Ukrainos gynėjai sugebėjo sulaikyti Rusijos viržimąsi į Donbaso regioną, kuris ribojasi su Rusija ir kur Maskvos remiami separatistai jau aštuonerius metus kontroliuoja didžiąją dalį teritorijos.

„Pamenate, kaip Rusija, gegužės pradžioje tikėjosi užgrobti visą Donbasą?“ – šeštadienį sakė prezidentas. „Jau 108-oji karo diena, jau birželis. Donbasas vis dar laikosi“.

Karo pradžioje, Rusijai nepavykus užimti Kijevo, Ukrainos sostinės, Maskva sutelkė dėmesį į didžiausiai rusakalbių turinčią – Donbaso dalį, ir taip pat pietinę šalies pakrantę. Tačiau užuot užsitikrinusios greitą ir ryžtingą perėmimą, Rusijos pajėgos buvo įtrauktos į ilgą, daug pastangų reikalaujantį mūšį. Taip nutiko iš dalies dėl to, kad Ukrainos kariuomenė panaudojo jiems tiektus ginklus iš Vakarų.

Tiek Ukrainos, tiek Rusijos valdžios institucijos teigė, kad dėl Sievierodonetsko, rytuose esančio Ukrainos miesto, kuriame prieš karą gyveno 100 000 gyventojų, vis dar yra tebesiginčijama. Miestas ir kaimyninis Lisčanskas yra paskutinės didesnės Donbaso Luhansko provincijos sritys, kurių nekontroliuoja prorusiški sukilėliai.

Taip vadinamos Luhansko Liaudies Respublikos ambasadorius Rusijoje, Rodionas Mirošnikas šeštadienį sakė, kad 300–400 Ukrainos karių tebėra užblokuoti Sievierodonetsko chemijos gamykloje kartu su keliais šimtai civilių. Rusai užmezgė ryšį su Ukrainos kariais, kad suorganizuotų civilių gyventojų evakuaciją, tačiau kariams bus leista išvykti tik padėjus ginklus ir pasidavus, sakė Mirošnikas.

Panašios sąlygos kelias savaites egzistavo plieno gamykloje pietų Ukrainos Mariupolio mieste, kol buvo surengta civilių evakuacija ir Ukrainos kariuomenės vadai įsakė besiginantiems kariams trauktis. Iš Mariupolio gamyklos išėję kovotojai pateko į rusų nelaisvę.

Zelenskio teigimu, kontrpuolimas išstūmė rusus iš pietinio Chersono regiono, kurį jie užėmė dar karo pradžioje. Maskva čia ir kitose okupuotose pakrantės zonose buvo paskyrusi vietos valdžios institucijas, siūlydama gyventojams Rusijos pasus, transliuoja rusiškas žinias ir imasi veiksmų įvesti rusišką mokyklų mokymo programą.

Zelenskis sakė, kad nors karo pabaigos nematyti, Ukraina turėtų padaryti viską, ką gali, kad rusai „apgailestautų dėl visko, ką padarė ir kad atsakytų už kiekvieną nužudymą ir kiekvieną smūgį mūsų gražiai valstybei“. Taip pat Ukrainos prezidentas tvirtino, kad Rusija patyrė maždaug tris kartus daugiau karinių aukų, nei skaičiuojama Ukrainos pusėje, ir pridūrė: „Už ką? Ką tai tau atnešė, Rusija?“. Kol kas nėra patikimų nepriklausomų karo aukų skaičiaus įvertinimų.

Sekmadienį Singapūre vykusioje gynybos konferencijoje Kinijos gynybos ministras generolas Wei Fenghe sakė, kad Pekinas ir toliau remia Rusijos ir Ukrainos taikos derybas ir tikisi, kad JAV ir jos NATO sąjungininkės diskutuos su Rusija, „kad būtų sudarytos sąlygos ankstyvoms paliauboms“.

„Kinija ir toliau atliks konstruktyvų vaidmenį ir prisidės prie įtampos mažinimo ir politinio krizės sprendimo“ – sakė Wei. Jis taip pat teigė, kad šalys, tiekiančios ginklus Ukrainai, trukdo taikai „pildamos žibalo į ugnį“, ir pabrėžė, kad Kinija per karą Rusijai neteikė jokios materialinės paramos: „Kinijos ir Rusijos santykių augimas yra partnerystė, o ne aljansas“, – sakė Wei.

Vašingtone įsikūręs Karo Studijų Institutas savo naujausiame vertinime nurodė, kad Ukrainos žvalgyba teigė, kad Rusijos kariuomenė planuoja „kariauti ilgesnį karą“. Institutas citavo Ukrainos nacionalinio saugumo agentūros vadovo pavaduotoją, sakiusį, kad Maskva pratęsė savo karo terminą iki spalio mėnesio, o koregavimus reikės atlikti atsižvelgiant į bet kokią baigtį Donbase.

Žvalgybos duomenys „greičiausiai rodo, kad Kremlius bent jau pripažino, kad negali greitai pasiekti savo tikslų Ukrainoje, ir toliau koreguoja savo karinius tikslus, bandydamas ištaisyti pradinius trūkumus invazijoje į Ukrainą“, – teigė ekspertų grupė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: