Viena didžiausių užsienio investuotojų Lietuvoje, Kauno LEZ įsikūrusi Vokietijos kapitalo automobilių elektronikos komponentų gamintoja „Continental“ dalinai pereis prie vietoje pagamintos žaliosios elektros naudojimo. Išimtinai įmonės reikmėms jos sklype iškils 1 megavato (MW) galios saulės jėgainė, kurią iki 2022-ųjų pabaigos įrengs nepriklausoma elektros tiekimo bendrovė „Elektrum Lietuva“.

„Continental Automotive Lithuania“ ir „Elektrum Lietuva“ spalio pabaigoje pasirašė susitarimą dėl saulės jėgainės statybų gamyklos teritorijoje. Planuojama, kad saulės parkas iškils šiaurinėje „Continental“ sklypo dalyje Kauno LEZ ir užims apie 2 hektarų plotą.

„Tai strateginis žingsnis pirmyn, dar labiau aplinkai draugiškesnės ir tvarios veiklos link. Šiemet mūsų gamykla buvo apdovanota aukščiausiu tvarumo įvertinimu LEED Gold. Kadangi plečiamės ir dvigubiname gamybos pajėgumus, natūralu, kad turime galvoti ir apie didesnį energijos suvartojimą bei jos šaltinius. Tam, kad gamyklos plėtros projektai atitiktų aukščiausius tvarumo standartus, didiname žalios energijos tiekimą“, – teigė „Continental Automotive Lithuania“ vadovas Shayan Ali.

1 MW galios saulės jėgainė pagal PPA (angl. Power Purchase Agreement) modelį bus dedikuota tik „Continental“ poreikiams, 20 metų bendrovė sutarta kaina pirks jėgainės pagamintą elektrą, o po to jėgainė taps bendrovės „Continental“ nuosavybe.

„Partnerystė su „Continental“ gamykla, padedant jai diegti išties įspūdingus nuosavus žaliosios elektros gamybos pajėgumus, yra svarbus mūsų patirties ir ekspertiškumo įvertinimas. Planuojame, jog kitų metų vėlyvą rudenį šis saulės parkas, kurį sudarys net 1540 modulių, jau pradės veikti ir aprūpins gamyklą švaria elektra“, – sako „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga.

Tai yra pirmas šios nepriklausomos elektros tiekėjos projektas, dedikuotas vienam dideliam elektros vartotojui. Iki šiol „Elektrum Lietuva“ investavo į naujus saulės parkus, kurių gaminamą elektrą gali įsigyti skirtingi juridiniai asmenys, viešojo sektoriaus atstovai ar gyventojai. Palyginimui, pirmojo „Elektrum Lietuva“ saulės parko Priekulėje galingumas siekia 1,5 MW, o jo klientais yra per 200 fizinių ir juridinių asmenų.

Pasak M. Gigos, atsižvelgiant į „Continental“ projekto specifiką, šioje jėgainėje bus diegiami 650 W galingumo dvipusiai modeliai. Jų degumo klasė – A, užtikrinanti papildomą saugumą pramoninėje teritorijoje esančioms gamykloms.

Bendros „Continental“ investicijos gamyklai ir plėtros projektui Lietuvoje sieks daugiau nei 190 mln. eurų. Pastatas atitinka aukščiausius tvarumo standartus ir buvo sertifikuotas LEED aukso įvertinimu. Gamybinės patalpos plečiamos daugiau nei 10 000 kv. m., kas leis dvigubinti gamybos pajėgumus. Didžioji dalis žalios elektros energijos dabar yra perkama biržoje.

Žalioji elektros energija, pagaminta saulės elektrinėse ir vėjo jėgainėse Lietuvoje, sudaro daugiau kaip 30 proc. visos šalyje pagaminamos elektros energijos. 2020 metais saulės jėgainių pagalba pagaminta 128,8 GWh elektros energijos – 41 proc. daugiau nei 2019-aisiais.

Rekordiškai pakilusios elektros energijos prie atsinaujinančių išteklių pereiti ir gaminančiais vartotojais skatina tapti ne tik daugiau verslų, bet ir gyventojų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: