Organizatorių archyvo nuotr.

Ką jūsų verslas darytų be tikslių ir laiku pateikiamų duomenų? Nuo augančių „Big Data“ reikalavimų iki tradicinių poreikių, susijusių su darbo užmokesčiu ir apskaita, duomenys visada yra pagrindinė bet kurios organizacijos planavimo ir veiklos vaizdo dalis. Šiame straipsnyje paaiškinama apie verslo analitika duomenų apdorojimo veiksmus.

Duomenų apdorojimo apibrėžimas. Darbinis duomenų tvarkymo apibrėžimas paprastai apima visas su duomenimis atliekamas operacijas – duomenų atskleidimas, valdymas, naudojimas ir rinkimas yra keturi verslo duomenų tvarkymo įmonėje pavyzdžiai. Strateginis duomenų apdorojimo tikslas – neapdorotus duomenis paversti reikšminga informacija, kuri pagerina esamą situaciją arba išsprendžia esamą problemą. Duomenų apdorojimo išvesties dažnai būna įvairių formų, pavyzdžiui, ataskaitų, diagramų ir grafikos, dėl kurių duomenis lengviau suprasti ir analizuoti. Pastaraisiais dešimtmečiais organizacijos vis labiau pasitikėjo kompiuterinėmis sistemomis, kad padėtų joms supaprastinti verslo duomenų apdorojimo operacijas, tačiau kvalifikuotų žmonių pastangos vis dar yra esminis komponentas siekiant išlaikyti tikslumą ir kitus kokybės komponentus verslo duomenų apdorojimo etapuose.

Duomenų apdorojimo tipai. Toliau pateikiami trys duomenų apdorojimo tipai – rankinis, mechaninis ir elektroninis. Rankinis duomenų apdorojimas – tai „senamadiškas“ būdas tai padaryti prieš išrandant skaičiuotuvus. Kai duomenys apdorojami rankiniu būdu („rankomis“), procesas vyksta lėtai ir visos klaidos atsiranda dėl „žmogiškos klaidos“. Mechaninis duomenų apdorojimas – Duomenų apdorojimo rezultatai labai pagerėjo pridėjus rašomųjų mašinėlių ir skaičiuotuvų. Tačiau greitis ir klaidos vis tiek priklausė nuo „žmogaus operatorių“. Elektroninis duomenų apdorojimas – Šiuolaikinis duomenų apdorojimas naudoja kompiuterius, kad palengvintų apdorojimo reikalavimus. Remiantis žmonių naudotojų ir programuotojų pateiktomis duomenų apdorojimo instrukcijomis, kompiuteriai dabar atlieka didėjančią duomenų apdorojimo operacijų dalį. Nors duomenų apdorojimas elektroniniu būdu tapo priimta norma, pagrindinė technologija toliau tobulėja. Pavyzdžiui, „popierinių formų“ pakeitimas vis dar yra nebaigtas daugelio organizacijų darbas. Duomenų apdorojimo ciklas

Duomenų apdorojimo ciklas yra nuoseklus, kuris prasideda įvedimu ir dažnai baigiasi rezultatų interpretavimu, tačiau daugelis organizacijų prideda du grįžtamojo ryšio ir saugojimo etapus: Įvestis – pirmoji duomenų apdorojimo ciklo dalis apima duomenų rinkimą, įvedimą ir paruošimą kitai ciklo daliai. Apdorojimas – antroje ciklo dalyje duomenys apdorojami pagal instrukcijas ir parametrus, užprogramuotus apdorojimo programoje. Išvestis – išvesties forma apima įprastus variantus, pvz., rezultatus, kurie spausdinami arba rodomi kompiuterio monitoriuje. Aiškinimas – rezultatų vertinimas ir analizė: ką reiškia duomenys? Atsiliepimai – produkcijos palyginimas su norimais rezultatais: kaip galima geriau apdoroti duomenis? Saugojimas – duomenų archyvavimas (fiziškai arba elektroniniu būdu) būsimam naudojimui.

Užsakymo Nr. KMC2200058

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: