Organizatorių archyvo nuotr.

Kone kasdien ieškoma sprendimų, kaip verslo sektorių paversti patogesne, saugesne bei išmanesne vieta tiek kūrėjams, tiek vartotojams. Naujausios technologijos itin paveikė finansų sektorių – reaguoti į pokyčius įmonės vadovai turi nepriklausomai nuo įmonės dydžio ar net pačios verslo srities. Pamažu įsitvirtina nuomonė, jog kompanijos finansų lauke turi žaisti ne vienas, o pilna, skirtingose srityse besispecializuojančių teisininkų komanda. Kas pasikeitė?

Persikėlimas į skaitmeninę erdvę

Ko gero, karantino metu viena dažniausiai aptariamų temų – verslo kraustymasis į virtualias prekybos vietas. Kitos išeities neliko, tad daugumai lėčiau ar sparčiau teko prisijaukinti elektroninę prekybą bei atrasti naują, individualią sistemą. Vėliau tyrimai parodė, kad ši nežinomybė atvėrė nemažai naujų galimybių, supažindino su neišnaudotų skaitmeninės rinkodaros kanalų naudomis, galiausiai, sukūrė didesnes auditorijas. Tačiau, kartu su augančiu pelnu, auga poreikis turėti profesionalius partnerius, kuriems finansų teisė ir kiekviena jos sritis puikiai pažįstama nuo A iki Ž.

Elektroninė prekyba, intelektinė nuosavybė, duomenų apsauga – vis dažniau girdimi terminai, tačiau šių sričių teisinė sistema, įstatymai bei kitos subtilybės ne visiems puikiai pažintos. Ne išimtis ir įmonės, kurios turi savo teisininką ar nedidelę komandą – juos konsultuoti ėmėsi šalies ir užsienio skaitmeninę erdvę išmanantys ekspertai. Jau nė neminint griežtų virtualaus verslo atstovams keliamų bendro duomenų apsaugos reglamento reikalavimų.

Plėtra globaliu mastu

Prakalbus apie kitas šalis, pereinama prie dar vienos, teisininkų komandos sudėtį papildyti paskatinusios aplinkybės. Kone kiekvienas startuolis šiandien galvoja apie tarptautinę rinką, neaprėpiamas galimybes, o gal net ir pasaulinę sėkmę. Šalyje ne vienas puikus to pavyzdys, tad kodėl gi neleidus sau svajoti drąsiau? Tik viena sąlyga – reikia išmanyti tiek įprastos bei elektroninės prekybos teisines subtilybes šalyje, tiek kitą, užsienio rinkos finansų sistemos dalį.

Tačiau elektroninė prekyba bei su ja siejami procesai yra tik dalis – kur dar bendradarbiavimas tarptautiniu mastu, galiausiai, fizinė plėtra. Nauji įmonių biurai steigiami kitose šalyse ar net žemynuose, o užsienio kompanijų teikiami išmanūs sprendimai pasitelkiami nepriklausomai nuo vietos. Viskas tampa neatsiejamu tinklu, padedančiu tobulėti bei kartu keliančiu naujus su finansų sritimi susijusius teisinius klausimus. Tenka pripažinti, vienam specialistui įmonėje tampa fiziškai neįmanoma aprėpti visos atsakomybės.

Dinamiška aplinka

Žiūrint į šiandienos pokyčių greitį ir generuojamos informacijos srautą, ko gero, dinamiška – kiek per švelnus verslo aplinkos apibūdinimas. Be to, kad reikia spręsti naujus minėtuosius klausimus ir tobulinti bei kurti veiksmingas finansų sektoriaus sistemas, nė nespėjus prisitaikyti prie esamų, atsiranda nauji įstatymai, išmanios technologijos, sukuriami nematyti rinkodaros kanalai. Vien vardinant tampa aišku, kad vienas specialistas negali tobulinti įmonės finansų teisinės sistemos, domėtis ateities prognozėmis, dorotis su krizėmis ir daryti tai ne tik šalies, bet ir aktualių užsienio rinkų atžvilgiu.

Teisė niekuo nesiskiria nuo bet kurios kitos komandos įmonėje – atėjo metas, kai vienas negali nuveikti visų darbų, o kiekviena užduotis, idealiu atveju, skiriama nišinės srities specialistui. Galiausiai, ar kada susimąstėte, kad gebėjimas sklandžiai žaisti komandoje suteikia galimybę maksimaliai augti tiek įmonei, tiek visam verslo sektoriui?

Užsakymo Nr. KMC210060

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: