© krs.lt archyvo nuot.

Mokslo ir verslo klasteris, laboratorijos, biurai, nedidelis viešbutis, sporto centras – visa tai galėtų atsirasti šalia Ramučių įsikūrusioje Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ). Bendradarbiaujant čia besikuriančioms įmonėms bei Kauno regione esantiems universitetams būtų kuriama kokybiškai nauja technologijų plėtros infrastruktūra.

Verslo gatvės idėją kovo 22 dieną Kauno rajono mero Valerijaus Makūno kabinete pristatė KTU regioninio mokslo parko direktorius Pranas Bernardas Milius bei Kauno LEZ direktorius Vytas Petružis.

„Verslas Lietuvoje atsigauna, didėja eksportas, tai rodo ir mūsų parko įmonių rodikliai. Vis dėlto verslo plėtrai, naujoms investicijoms reikia modernios infrastruktūros bei glaudaus bendradarbiavimo su mokslu“,- teigė P.B.Milius.

Jis pabrėžė, kad Kauno regionas turi didžiulį, bet nepakankamai išnaudotą potencialą. Kai kurie kauniečių kuriami IT produktai, kaip antai bilietų pardavimo sistemos, parduodami už milijonines eurų sumas.

„Vien Kauno technologijos universitetas kasmet parengia tūkstančius puikių specialistų. Visa bėda, kad juos susiurbia Vilnius ir Dublinas. Kodėl jie negalėtų likti čia, Kauno regione?“, – retoriškai klausė V.Petružis.

LEZ direktorius įsitikinęs, kad Verslo gatvė labai sustiprintų Kauno regiono galimybes bei konkurencingumą, ženkliai mažėtų nedarbas. „Tai būtų galinga upė, kurios srovė maitintų ekonomiką“, – kalbėjo V.Petružis.

P.B.Milius pasakojo, kad KTU mokslo parkas vienija 66 įmones, čia dirba daugiau kaip pusė tūkstančio darbuotojų. Mokslo parkas nuomoja patalpas Studentų miestelyje ir K.Petrausko gatvėje, tačiau patalpų ima stigti.

Per porą metų dalį įmonių būtų galima perkelti į Kauno LEZ, kur jau sėkmingai veikia tokios pažangios bendrovės kaip „Elinta“, „Aconitum“ ir kitos. Lėšų Verslo gatvei kurti, pasak P.B.Miliaus, būtų galima gauti iš ES struktūrinių fondų, tačiau tam reikia Vyriausybės pritarimo.

Kauno regiono plėtros tarybos pirmininkas V.Makūnas praėjusią savaitę lankėsi Vokietijos Bioblingeno apskrityje ir patvirtino, kad vokiečiai labai domisi Lietuvoje rengiamais IT specialistais. „Kodėl turėtume savo gabiausią jaunimą stumti į užsieniečių glėbį? Privalome kurti jiems sąlygas čia, savo krašte“, – kalbėjo V.Makūnas.

Meras pasakojo apie Ispanijoje, Vokietijoje, Kroatijoje matytas modernias verslo gatves. Tai šiuolaikiniai technologijų parkai, su išvystyta infrastruktūra: juose ne tik dirbama, bet ir galima pasportuoti, čia teikiamos maitinimo, medicinos paslaugos. „Esu įsitikinęs, kad Verslo gatvė ne tik papuoštų Kauno LEZ, bet ir sukurtų didžiulę pridėtinę vertę visam regionui“, – tvirtino V.Makūnas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: