© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusija vargu ar ryšis realioms ekonominėms sankcijoms, tačiau jos prekybos partnerės turi būti pasirengusios bet kokiems įvykių scenarijams, pareiškė Latvijos finansų ministras Andris Vilkas.

“Mes grįžome į šaltojo karo laikus. Manau, kad laukia gana ilgas Rusijos susipriešinimo su Vakarų pasauliu laikotarpis. Todėl kol kas sunku pasakyti, koks bus jo ekonominis poveikis”, – interviu Latvijos televizijai sakė A.Vilkas.

Jo žodžiais, šis susipriešinimas tikriausiai virs raumenų demonstravimu, nesiimant realių ekonominių sankcijų.

“Realios ekonominės sankcijos menkai tikėtinos arba jos bus įvedamos pamažu. Sunku prognozuoti Rusiją – ar ji ryšis konfrontuoti su visu Vakarų pasauliu, ar tik su kai kuriomis valstybėmis, ar tik kai kuriose srityse”, – sakė Latvijos ministras.

Kartu jis pripažino, jog Rusija yra viena svarbiausių Latvijos prekybos partnerių, todėl ekonomines sankcijas Latvija gali gana skaudžiai pajausti.

“Poveikis gali būti pakankamai stiprus, tačiau abejoju, ar jis bus greitas. Sankcijos smogtų ir Rusijos ekonomikai, kuri yra labai priklausoma nuo jos žaliavinių prekių eksporto”, – pridūrė A.Vilkas.

Jis pabrėžė, jog Rusija nepajėgi per du mėnesius į šalies uostus nukreipti ne tik savo, bet ir kitų NVS šalių krovinių srautus, kuriuos dabar aptarnauja Baltijos valstybių uostai.

“Nemanau, kad Rusija norėtų gadinti santykius su Kazachstanu, Uzbekistanu ir kitomis NVS šalimis”, – sakė A.Vilkas.

Anot jo, jei Rusija visgi ryžtųsi užblokuoti Latvijos tranzito ir logistikos verslą, darbo netektų dešimtys tūkstančių gyventojų, ir Europos Sąjungai tektų ieškoti kompensacijų.

“Kol kas toks scenarijus neįžvelgiamas, tačiau negalima jo visiškai atmesti ir nekalbėti apie jį”, – akcentavo Latvijos finansų ministras.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: