© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos bankas turi suvaldyti komercinių bankų įkainių už pinigų išgryninimą augimą, teigia premjeras. Algirdas Butkevičius sako neigiamai vertinantis bankų sprendimą apmokestinti didesnių sumų išgryninimą bankomatuose.

“Vertinu labai neigiamai ir atsimenu, kada Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, tvirtinamas Seime ir kada jis susitikinėjo su Seimo nariais frakcijose, komitetuose, – aš tuo metu buvau biudžeto ir finansų komiteto narys, – jo pirmas tikslas iškeltas buvo suvaldyti bankų įkainių augimą. Ir po to mes turėjome ne vieną kartą pokalbių ir kol kas Lietuvos bankas kažkodėl nesuranda jokių instrumentų, kaip visa tai suvaldyti ir sutvarkyti”, – pirmadienį Vilniuje žurnalistams sakė A.Butkevičius.

“Jam yra aiškiai duota užduotis, kad šitas klausimas, kuris jau senai Lietuvos bankui yra suformuotas, jis turi jį įgyvendinti iki galo, nes šiuo metu mes nematome jokių teigiamų susitarimų su komerciniais bankais”, – pridūrė premjeras.

DNB bankas penktadienį pranešė nuo rugpjūčio 1 dienos apmokestinantis visas pinigų išgryninimo iš bankomatų operacijas – bankas ims 30 centų mokestį už kiekvieną operaciją, o viršijus 500 eurų mėnesio limitą, įkainis sieks 0,3 proc. sumos. Tiesa, bankas mažina vietinių pervedimų į kitus bankus įkainį nuo 41 iki 35 centų.

SEB bankas nuo liepos taip mažina nemokamai bankomatuose išduodamų grynųjų kiekį iki 500 eurų per mėnesį. Viršijus šią sumą, bus taikomas 0,4 proc. mokestis.

Bankai nurodo, kad grynųjų kiekius mažina, skatindami gyventojus naudotis kortelėmis. Nemokamai nuo 5 iki 100 eurų bankų klientai gali išgryninti parduotuvių “Maxima” ir “Iki” kasose, perkant už daugiau nei 5 eurus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: