© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Skalūnų žvalgybai poveikio aplinkai vertinimo nereiks, o gavybai bus taikomos tokios pačios sąlygos kaip ir kitų dujų išgavimui. Tai derybose dėl Poveikio aplinkai vertinimo (PAV) direktyvos Europos Sąjungai (ES) pirmininkaujanti Lietuva susitarė su Europos Parlamentu (EP).

“Parlamentas norėjo įrašyti į veiklą, kuriai būtų taikomas PAV, vadinamąjį frakingą (hidraulinio skaldymo metodą – BNS) – tiek skalūnų dujų žvalgybai, tiek gavybai”, – BNS telefonu iš Briuselio sakė deryboms vadovavęs ambasadorius ypatingiems pavedimams Lietuvos atstovybėje Arūnas Vinčiūnas.

Tačiau, anot jo, šalys narės nesutiko su tokiais siūlomos direktyvos pakeitimais.

“Tarp šalių narių buvo stipriai blokuojanti mažuma, kuri kategoriškai buvo prieš – Lenkija, Jungtinė Karalystė. (…) Susitarėm be tokių įrašų”, – sakė ambasadorius.

Anot A.Vinčiūno, vienas svarbiausių senosios direktyvos pakeitimų, įdėti laiko apribojimai: “Yra atskiros procedūros per visą poveikio aplinkai vertinimą ir, vienoje iš procedūrų, kur nebuvo ribos, galima ją buvo tęsti metų metus, buvo sutarta, kad bus 30 dienų pagal Argus konvenciją”, – sakė ambasadorius.

Be to, naujoje direktyvoje numatyta, kad šalys narės turės sukurti internetinius portalus, kuriuose bus galima sekti kaip laikomasi PAV procedūrų.

Dabartiniam susitarimui dar turės pritarti EP Aplinkos apsaugos ir sveikatos komitetas ir pats parlamentas plenarinėje sesijoje.

“Visa procedūra, jeigu viskas sklandžiai eis, tai kažkur gegužės-birželio mėnesį baigsis”, – teigė A.Vinčiūnas.

Pagal dabartinę galiojančią direktyvą skalūnų gavybai taikomas poveikio aplinkai vertinimas kaip ir kitų dujų gavybai – nuo 500 tūkstančių kubinių metrų dujų, tokios nuostatos išlieka.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: