Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos eksportas pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su 2012-ųjų sausio-birželio mėnesiais, išaugo 14,7 proc., tačiau sekant paskutinių mėnesių tendencijas, matosi akivaizdus eksporto kitimo tempo lėtėjimas, teigia DNB grupės vyriausioji ekonomistė Jekaterina Rojaka.

“Sezoniškai išlyginus bendrojo eksporto duomenis, per pirmąjį šių metų pusmetį eksportas ūgtelėjo vos 1,2 proc., o išskaidant į ketvirčius situacija dar liūdnesnė – tiek pirmasis, tiek ir antrasis ketvirtis fiksavo apie 3 proc. kritimą, palyginti su prieš tai buvusiu periodu”, – DNBbanko išplatintame komentare sakė J.Rojaka.

Anot jos, ypač ryškus mažėjimas pastebimas Lietuvos ūkiui svarbiausiose kategorijose – lietuviškos kilmės prekių eksporte ir eksporte be naftos produktų.

“Žinoma, panikuoti dėl kelių prastokų mėnesinių rezultatų neverta, tačiau ir džiūgautis šia statistika kol kas dar per anksti. Pirmieji stabilizacijos euro zonoje ženklai yra dar itin trapūs, tad tikėtis greito palaikymo iš pagrindinių prekybos partnerių būtų naivu, o ateinančių mėnesių eksporto rodiklis lyginsime su gana aukšta praėjusių metų bazę”, – tvirtino J.Rojaka.

Statistikos departamentas penktadienį paskelbė, kad Lietuvos eksportas šių metų sausio-birželio mėnesiais siekė 41,005 mlrd. litų, importas – 43,834 mlrd. litų, arba atitinkamai 14,7 proc. bei 10,4 proc. daugiau nei per atitinkamą 2012-ųjų laikotarpį. Lietuvos užsienio prekybos deficitas šiemet, palyginti su šešiais 2012 metų mėnesiais, sumažėjo 28,6 proc. iki 2,829 mlrd. litų.

Be mineralinių produktų, eksportas ir importas šiemet padidėjo atitinkamai 12,3 proc. ir 8,2 procento. Vien lietuviškos kilmės prekių eksportas išaugo 14,6 proc., o be mineralinių produktų – 9,1 procento.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: