© Lauros Matkutės nuotr./KaunoZinios.lt

Buvęs “Vilniaus prekybos” dešimtuko narys Mindaugas Marcinkevičius stabdo prekybos centrų “Akropolis” Lietuvoje ir užsienyje pardavimo sandorį, nes pats norėtų juos įsigyti, teigia “Vilniaus prekybos” valdybos pirmininkė. Pasak Jolantos Bivainytės, bendrovė skųs teismo sprendimą stabdyti sandorį.

“Relvit” (Maltos bendrovė “Relvit”, vandanti visų “Akropolių” valdymo įmonių akcijas – BNS) ketina parduoti savo turtą – įmonių, kurioms priklauso prekybos centrai “Akropolis” ir kitas turtas, akcijas. “Vilniaus prekyba” šį turtą ketina pirkti, esame pasirašę ketinimų protokolą dėl sandorio sudarymo, ir bendrovės valdyba yra jam pritarusi. Dabar laukiame “Relvit” vadovybės patvirtinimo, kad sandorį galima vykdyti. Tačiau kompanijos vadovai mus informavo, kad ponas Marcinkevičius taip pat pareiškė norą parduodamą turtą įsigyti”, – BNS sakė J.Bivainytė.

Anot J. Bivainytės, “Vilniaus prekyba”, kuri nėra tiesioginė “Relvit” akcininkė, yra pardavėjai pateikusi įrodymus, kad bus pajėgi iki gegužės pabaigos atsiskaityti už turtą. Tą pati, pasak jos, turėtų padaryti ir M.Marcinkevičius.

“Belieka apgailestauti, kad ponas Marcinkevičius dėl savo asmeninių interesų destabilizuoja įmonių veiklą, o jų vadovams trukdo atlikti įmonėms bei jų akcininkams naudingus sandorius. Kiek mums yra žinoma, jo vykdoma veikla tiesiogiai konkuruoja su “Akropolių” veikla”, – sakė ji.

M. Marcinkevičiui ir jo partneriams priklauso investicijų bendrovės “Lords LB Asset Management” fondo “Lords LB Baltic Fund III” valdomos 10 parduotuvių Lietuvoje ir Latvijoje. Oficialiais duomenimis, verslininkui priklauso iki 15 proc. šio fondo vienetų.

Pasak “Vilniaus prekybos” valdybos pirmininkės, iš sandorio su “Relvit” naudos gautų tiek tiesiogiai, tiek netiesioginiai jos akcininkai.

“Tuomet “Akropolio” grupės įmonių valdymas iš Maltos persikeltų į Lietuvą, Lietuvoje būtų konsoliduojami grupės įmonių veiklos rezultatai. Tai reikštų dar paprastesnį informacijos apie įmonių veiklos rezultatus pasiekiamumą tiek netiesioginiams akcininkams, tiek verslo partneriams. Be to, “Vilniaus prekyba” galėtų padėti išspręsti “Akropolio” grupės įmonėms naujų projektų buvusios “Velgos” gamyklos teritorijoje Vilniuje bei Rygoje finansavimo klausimą”, – aiškino ji.

J. Bivainytės teigimu, “Relvit” neturi finansinių pajėgumų plėtoti pradėtus projektus. Ji taip pat paneigė gandus, jog prekybos centrų verslo valdymą planuojama perkelti į Estiją.

Bendrovės valdybos pirmininkė sakė, jog pardavėja nustatė 300 mln. eurų minimalią pardavimo kainą, o į varžytuves įsitraukus M. Marcinkevičiui, tapo neaišku, kokia bus galutinė turto pardavimo kaina.

“Mums “Relvit” pasakė, jog sandorio suma nebus mažesnė nei 300 mln. eurų, bet šiandien sandorio kaina nėra aiški, nes atsirado antras pirkėjas. Tiesiog mums pasakė, kad reikia ruoštis tokio dydžio sandoriui. Šiuo atveju sandoris būtų daromas rinkos kaina. Turtą yra įvertinę ir nepriklausomi ekspertai”, – BNS sakė ji.

J. Bivainytė pridūrė, kad Vilniaus apygardos teismo sprendimą, palankų M. Marcinkevičiui, planuojama skųsti.

Pasak jos, M. Marcinkevičius nėra tiesioginis “Vilniaus prekybos” akcininkas. Pats M.Marcinkevičius BNS sakė, kad šiuo metu valdo apie 8 proc. “Vilniaus prekybos” grupės įmonių, įskaitant ir “Relvit”.

Vilniaus apygardos teismas gegužės 6 dieną uždraudė “Relvit” perleisti įmonių “Akropolis Real Estate”, “Akropolis Group” ir “Nikola Mushanov projektas” akcijas. M. Marcinkevičius per 30 dienų turi pateikti ieškinį Maltos teismui.

M. Marcinkevičiaus teigimu, į teismą dėl laikinųjų apsaugos priemonių jis kreipėsi, mat kaip “Relvit” akcininkas negavo pakankamai informacijos apie planuojamą sandorį. Anot jo, planuojamas sandoris kelia abejonių dėl smulkiųjų akcininkų interesų, nes ” Relvit” jiems atskleidė tik minimalią kainą, tačiau nenurodė jos apskaičiavimo metodikos, atsiskaitymo terminų, sandorio datos, galutinio turto pirkėjo.

“Akropolis Group” valdo Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių “Akropolius” ir stato prekybos centrus Rygoje bei Narvoje, o “Nikola Mushanov projektas” plėtoja prekybos centrą Bulgarijos sostinėje Sofijoje. “Akropolis Real Estate” valdo dvi minėtas įmones.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: