© Wikimedia Commons nuotr.

Warren Buffett – JAV verslo magnatas, investuotojas ir filantropas.  Jis yra vienas sėkmingiausiu investuotojų pasaulyje, jo turto vertė siekia 30,5 mlrd. dolerių. Šiuo metu jis yra investicijų bendrovės „Berkshire Hathaway“ vadovas ir pagrindinis akcininkas. Buffett  nuolatos figūruoja Forbes sudarytuose turtingiausiu žmonių sąrašuose,  2008 – aisiais jis buvo pirmoje vietoje, 2015 – aisiais – trečioje. 2012 – aisiais Time jį įvardijo kaip vieną iš įtakingiausių žmonių pasaulyje.

2006 – ųjų vasarą Warren Buffete pervdė per 20 mlrd. dolerių Bilo ir Melindos Geitsų fondui. Šie pinigai buvo skirti kovai su ligomis Trečiojo pasaulio šalyse.

Warren Buffett gimė 1930 –aisiais Rugpjūčio 30d. biržos maklerio ir namų šeimininkės šeimoje. Jis buvo antrasis vaikas iš trijų. Taip pat jis vienintelis berniukas šeimoje. Jau ankstyvojoje vaikystėje Buffett demonstravo savo finansinius ir verslumo įgūdžius. Aplinkiniai pastebėdavo, kad vaikas ypač gabus matematikai. Jis sudėdavo  didelius skaičius mintinai.

Warren dažnai lankydavosi savo tėčio biure būdamas vaikas ir žymėdavosi vertybinių popierių kainas lentoje. Būdamas 11- os jis padarė savo pirmąją investiciją, nusipirkdamas tris Cities Service Preferred akcijas po 38 dolerius. Netrukus akcijų vertė nukrito iki 27 dolerių už akciją, bet Buffett tvirtai laikėsi ir kai jų vertė pakilo iki 40 dolerių už akciją, jis jas pardavė. Deja, vėliau jam teko pasigailėti, nes akcijų vertė pakilo iki 200 dolerių už vieną. Vėliau, pasakodamas šį įvykį, jis pažymėdavo, kad tai jam buvo gera pamoka ateityje, parodžiusi, kad kantrybė – labai svarbus dalykas investavime.

Būdamas 13-os, Buffett pradėjo savo verslą – tapo laikraščių išnešiotoju ir pardavinėjo savo sukurtus žirgų lenktynių žiniaraščius. 1942 –aisiais jo tėvas buvo išrinktas į JAV Atstovų Rūmus, tad jo šeima persikraustė į Fredriksburgą, Virdžinijos valstiją. Warren pradėjo lankyti Vudro Vilsono vidurinę mokyklą Vašingtone, ten taip pat tęsė savo ieškojimus, kaip užsidirbti pinigų. Tuomet jis su draugu įsigijo naudotą kiniško biliardo mašiną ir pastatė ją vyrų kirpykloje Po kelerių  mėnesių pelnas siekė tiek, kad jie galėjo nusipirkti kitą mašiną. Buffet turėjo mašinas trijose skirtingose vietose, vėliau pardavė šį verslą už 1200 dolerių.

Būdamas 16 –os, Buffett įstojo į Pensilvanijos universitetą studijuoti verslo. Pasimokęs du metus, jis perėjo į Nebraskos universitetą. Baigė jį būdamas 20 –ies ir iš savo vaikystės verslų jau susikrovęs beveik 10 000 dolerių.

Paveiktas 1949 –aisiais metais Bendžiamino Grahamo išleistos knygos Inteligentiškas Investuotojas, Buffett įstojo į Kolumbijos verslo mokykla studijuoti ekonomikos ir investicijų. Įgijęs magistro lapinį, jis pardavė Buffett – Folk & Company vertybinius popierius trims metams, o pats du metus dirbo savo vadovo akcinėje bendrovėje  Graham – Newman analitiku.

1956 – aisias, Buffett įkūrė firmą pavadinimu Buffett Partnership Ltd. savo gimtajame mieste Omahoje. Panaudodamas įgūdžius, įgautus iš Graham‘o, jis sėkmingai pirko nepakankamai įvertintų  kompanijų akcijas ir tapo milijonieriumi. Viena iš tokių kompanijų buvo tekstilės kompanija pavadinimu Berkshire Hathaway. Jis pradėjo supirkinėti kompanijos akcijas, kurių tuometinė vertė siekė tik 7,60 dolerio už akciją, ir netrukus perėmė jos valdymą.

Nepaisant firmos Buffett Partnership sekmės, Buffett sustabdė jos veiklą 1969  – aisiais tam, kad susikoncentruotų į Berkshire Hathaway plėtrą. Jis palaipsniui nutraukinėjo tekstilės gamybos dalybą vietoj to investuodamas į reklamą : pirko kompanijos aprašus žiniasklaidoje (The Washington Post), draudimo (GEICO) bei naftos (Exxon) kompanijose. Po to, kai Berkshire Hathaway investavo įspūdingą sumą į Coca – colos kompanija, Buffett tapo jos direktoriumi (1989 – 2006). Jis taip pat dirbo direktoriumi tokiose kompanijose kaip Citigroup Global Markets Holdings, Graham Holdings Company ir The Gillette Company.

1952 –aisiais jis vedė Susan Thompson ir su ja susilaukė trijų vaikų : Susan, Howard ir Peter. Nors pora gyveno atskirai nuo 1977 –ųjų, jie išliko susituokę iki pat ponios Buffett mirties 2004 –aisiais. 2006 –aisiais jis vedė savo ilgametę kolegę Astrid Menks.

Kaip jau minėta, Warren paaukojo net 85 proc. savo turto Bilo ir Melindos Geitsų fondui 2006 –aisiais. Ši jo auka buvo didžiausia visoje JAV istorijoje. 2010 –aisiais Buffet ir Gates paskelbė, kad suformavo The Giving Pledge kampanija.

2012 –aisias Buffett atskleidė, kad jam diagnozuotas prostatos vėžys. Liepą jis pradėjo radiacinį gydimą, o Lapkritį sėkmingai jį pabaigė.

Berkshire Hathaway apima tokias kompanijas kaip baterijų gamintojai Duracell ir Kraft Foods Group. 2015 –aisiais jos susijungė su Heinz ir suformavo trečią pagal dydį maisto ir gėrimų kompanija Šiaurės Amerikoje.

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: