Debatai su kandidatais į Seimą. ELTA / Josvydas Elinskas

Susišaudymas Vilniaus centre įžiebė diskusijas tarp kandidatų į Seimą dėl saugumo valstybėje. Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas akcentavo, kad šis atvejis neturėtų tapti pretekstų griežtinti ginklų laikymo kontrolę. Savo ruožtu parlamento vadovė, Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen referuodama į partijos „Nemuno aušra“ pirmininko Remigijaus Žemaitaičio retoriką, ragino politikus būti pavyzdžiu visuomenei ir neskleisti pykčio bei agresijos apraiškų.

„Mes matome, kad įvairiose situacijose, įvairiose visuomenės grupėse pykčio, neapykantos apraiškų vis daugiau. Neaplenkia ta tendencija ir Seimo. Ir kai ponas Žemaitaitis kalba apie neapykantos skleidimą, man iš tikrųjų tai atrodo paradoksaliai, kadangi (…) būtent jūs, Remigijau, esate pikčiausiai ir agresyviausiai (kalbančių politikų – ELTA)“, – portalo „Delfi“ debatuose teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Todėl liberalų rinkiminio sąrašo lyderė paragino politikus vengti agresyvios retorikos.

„Politikams tenka pakankamai svarbus uždavinys, kadangi mes kažkuria prasme kaip veidrodis atspindime visuomenės nuotaikas, bet, kita vertus, ir užduodame toną. Ir jeigu politikai, vieši asmenys sau leidžia kalbėti labai agresyviai, jeigu sau leidžia, kad ir juokais, grasinti nužudyti (…), tai atveria ir tam tikrus vartus ir kitiems žmonėms“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Tai čia aš matau kitų viešų asmenų svarbų uždavinį – jausti tas tendencijas“, – pridūrė ji.

Debatai su kandidatais į Seimą. ELTA / Josvydas Elinskas

Savo ruožtu „Nemuno aušros“ lyderis R. Žemaitaitis neapykanta apkaltino pačius valdančiuosius.

„Dabar kalbame mes apie neapykantos kalbą. Mes esame (Seimo – ELTA) rūmuose ir kartu su mumis dar dalyvauja Seimo pirmininkė, Vyriausybės atstovė Aušrinė Armonaitė. (…) Vienos ponios frakcija išrašo leidimą Šurajevui ateiti į Seimą, apspjaudo kolegę Agnę Širinskienę, mėto bonkes, iškolioja visus Seimo narius, necenzūriniais žodžiais išdeda ir panašiai“, – piktinosi politikas.

Ragino nesvarstyti ginklų apribojimo

Tuo metu krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas ragino politikus, kad Vilniaus centre įvykęs susišaudymas netaptų pretekstu inicijuoti ginklų kontrolės griežtinimą.

„Dabar jau girdžiu kai kurių socialdemokratų pasiūlymus riboti piliečiams turėti ginklą, vos ne iš šaulių atimti ginklą. Ne, šito tikrai nebus, šito neleisime. Mes esame visuotinės gynybos šalis. Jeigu norime duoti atkirtį priešams, turime įtraukti visuomenę į gynybą“, – akcentavo L. Kasčiūnas.

Savo ruožtu Gintautas Paluckas patikino, kad socialdemokratai apie iniciatyvas ginklus atimti iš Lietuvos šaulių sąjungos tikrai nediskutuoja.

„Aš manau, gerbiamas Laurynas turi galimybę atsiprašyti, nes socialdemokratai tikrai nesiūlo iš šaulių atimti ginklus“, – patikimo G. Paluckas.

Debatai su kandidatais į Seimą. ELTA / Josvydas Elinskas

ELTA primena, kad apie incidentą sostinėje, Vasario 16-osios gatvėje esančiame bute, pranešta ketvirtadienį, 10.23 val. Iškvietimas į Vasario 16-osios gatvėje esantį butą buvo gautas dėl iškeldinimo iš namų, pranešta, kad asmuo šovė į atvykusius pareigūnus.

Policijos duomenimis, per incidentą pašauti du policijos pareigūnai, įtariamasis 62 m. amžiaus vyras užsibarikadavo bute, tačiau vėliau buvo sulaikytas.

Incidento metu nušautas advokatas Leonid Pčelincev, kuriam buvo 69-eji.

Kaip ketvirtadienį žurnalistams sakė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, įtariama, kad vyras į pareigūnus šaudė iš nelegaliai laikyto šaunamojo ginklo.

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: